Ombudsmanul European a lansat o investigatie cu privire la sponsorizarea presedintiilor rotative ale Consiliul Uniunii Europene de catre companii private.
Anuntul vine la cateva luni dupa ce ONG-ul Foodwatch, care urmareste respectarea drepturilor consumatorilor europeni din sectorul alimentar, a criticat faptul ca Presedintia Romaniei a fost sponsorizata de compania Coca-Cola.
Reprezentantii au declarat in februarie ca este "inacceptabil" ca producatorul de bauturi racoritoare sa poata sa sponsorizeze presedintia tarii noastre la Consiliul UE, in conditiile in care aceasta conduce discutii privind revizuirea Legii Generale a Alimentelor sau a regulilor privind ambalarea, noteaza Politico.
"Acest lucru afecteaza independenta si credibilitatea politicilor", a scris la acea vreme Thilo Bode, directorul Foodwatch.
Intr-un anunt prin care informeaza Consiliul cu privire la decizia de a lansa o ancheta, Ombudsmanul European Emily O'Reilly mentioneaza ca ar putea lua in considerare modificarea regulamentului cu privire la modul in care sunt organizate presedintiile.
Intr-o scrisoare adresata secretarului general al Consiliului Jeppe Tranholm-Mikkelsen, O'Reilly respinge raspunsul initial al Consiliului, acela ca institutia nu este responsabila pentru intelegerile privind sponsorizarile, in conditiile in care presedintia este "o parte functionala a Consiliului" si afirma ca "este greu sa intelegem" de ce Consiliul nu ia masuri cu privire la aceasta chestiune.... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2019, ora 13:09
Premierul Viorica Dancila a efectuat, marti, o vizita de lucru la Strasbourg, ocazie cu care a prezentat in plenul Parlamentului European bilantul presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
In programul premierului a figurat si o intalnire cu noul presedinte al Parlamentului European, David Sassoli.
Interventia premierului Dancila in PE a fost programata sa inceapa la ora 16 si a avut loc intr-o sala aproape goala.
In discursul sau, sefa Executivului a vorbit despre realizarile Guvernului de la Bucuresti si ale functionarilor care si-au indeplinit sarcinile. La randul lor, reprezentantii grupurilor politice au laudat si au criticat presedintia rotativa a Romaniei.
Cel mai dur a fost Phillipe Lamberts (Verzi), care a reamintit in sedinta de plen reprimarea brutala a mitingului din 10 august de la Bucuresti si atacurile la adresa justitiei lansate de PSD-ALDE.
La randul sau, Dragos Tudorache (Renew) a cerut explicit presedintiei finlandeze, care abia a demarat, sa deblocheze negocierile pentru functia de procuror sef european, pentru care candideaza Laura Codruta Kovesi.
Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:
17:07 - Sedinta este inchisa. Viorica Dancila este felicitata de eurodeputatii PSD care au mai ramas in sala, printre care Carmen Avram, Claudiu Manda sau Tudor Ciuhodaru.
De asemenea, Viorica Dancila este asezata in mijlocul grupului de catre Maria Grapini pentru fotografiile de final.
16:59... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 17:14
Finlanda a preluat luni de la Romania presedintia Consiliului UE si a adoptat sloganul "O Europa sustenabila - Un viitor sustenabil'".
Promovarea "leadership-ului global in privinta actiunii climatice" al Uniunii Europene va fi tema centrala in timpul presedintiei finlandeze a blocului comunitar, relateaza DPA.
Acest lucru inseamna de asemenea un angajament fata de neutralitatea climatica pana in 2050, a precizat premierul Antti Rinne intr-un discurs sustinut saptamana trecuta in parlament.
Finlanda isi propune de asemenea sa apere valorile UE precum "statul de drept, drepturile omului, egalitatea si democratia", potrivit premierului.
Printre provocarile cu care se confrunta UE in urmatoarele sase luni sunt iesirea amanata a Marii Britanii din UE, programata acum sa aiba loc la 31 octombrie.
Premierul in exercitiu Theresa May a demisionat luna trecuta dupa ce nu a reusit sa obtina aprobarea in parlament a acordului pe care l-a negociat cu Bruxellesul.
Partidul Conservator se afla in prezent in plin proces de alegere a unui lider, fostul ministru de externe Boris Johnson, sustinator al Brexit-ului, fiind marele favorit sa devina viitorul premier.
Vezi si Boris Johnson si-a lansat campania la succesiunea Theresei May: Brexitul va avea loc la 31 octombrie, cu sau fara acord
Johnson s-a exprimat in favoarea redeschiderii negocierilor cu UE privind Brexit-ul, lucru pe care mai multi oficiali UE l-au respins ferm.
Daca nu va fi obtinut niciun acord... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 09:12
Cu ocazia Zilei Europei, 21 de sefi de stat din Uniunea Europeana au semnat Apelul Comun pentru Europa inaintea alegerilor europene din mai 2019.
Conform unui comunicat de presa transmis joi de Administratia Prezidentiala, alegerile din aceasta luna au o importanta majora, iar din acest motiv cei 21 de presedinti indeamna alegatorii sa participe la europarlamentare.
"Integrarea europeana a contribuit la indeplinirea unei sperante de pace vechi de secole in Europa, dupa ce nationalismul feroce si alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a doua razboaie mondiale. Pana in ziua de azi, nu putem si nu ar trebui sa consideram ca pacea si libertatea, prosperitatea si bunastarea sunt garantate. Este necesar sa ne implicam cu totii in mod activ in promovarea ideii marete a unei Europe pasnice si integrate.
Alegerile din 2019 au o importanta deosebita: dumneavoastra, cetatenii europeni, sunteti cei care decideti calea pe care Uniunea Europeana o va urma. De aceea, noi, sefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Finlanda, ii chemam pe toti cetatenii europeni cu drept de vot sa participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfarsitul lunii mai 2019.
Popoarele Europei s-au unit din propria lor vointa liber exprimata in Uniunea Europeana, proiect care se intemeiaza pe principiile libertatii,... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 09:08
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a adus lamuriri in scandalul izbucnit, marti, dupa ce premierul Juha Sipila a spus ca tara sa e pregatita sa preia presedintia UE in locul Romaniei daca e necesar.
Aceasta a declarat ca Finlanda, care ne urmeaza in aceasta postura, ar fi pregatita sa preia presedintia daca i s-ar solicita.
"Finlanda nu a luat niciodata in calcul posibilitatea ca Romania sa nu preia presedintia UE. Cand Finlanda a fost intrebata de presa, ipotetic, luni, daca va prelua presedintia UE in cazul in care ar fi solicitata, raspunsul a fost afirmativ. Dar pentru Finlanda este clar ca Romania va prelua responsabilitatile presedintiei UE", a precizat Paivi Pohjanheimo pentru Realitatea.net.
Sipila a anuntat, marti, ca guvernul sau e dispus sa preia functia in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Amintim ca Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la Romania la 1 iulie 2019.
Declaratia lui Sipila a venit dupa ce Comisia Europeana a publicat un raport MCV devastator pentru Romania, iar in plenul Parlamentului European s-a votat o rezolutie in care sunt condamnate modificarile din Justitie din tara noastra, dar si masurile represive din 10 august.
MAE a reactionat dupa declaratia lui Sipila, sustinand ca "Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:40
Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie, Finlanda, tara care ne urmeaza in aceasta postura importanta, a precizat ca e gata sa ne ia locul, daca e necesar.
Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat ca guvernul sau si-a aratat disponibilitatea in acest sens, in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la noi la 1 iulie 2019.
Totusi, Juha Sipila adauga ca tensiunile politice interne romanesti nu vor afecta calendarul pentru mandatul Finlandei din 2019.
Sipila a declarat, marti, agentiei finlandeze de stiri STT, ca Romania nu are intentia de a amana mandatul sau de sase luni la conducerea UE, care este programat sa inceapa la 1 ianuarie.
Dupa declaratiile presedintelui Iohannis de luni, guvernul finlandez si-a accelerat ritmul de pregatire si e gata in caz ca vine o solicitare de la Bucuresti pentru a-si devansa mandatul. Totusi, deocamdata, o astfel de cerere nu a sosit. Dimpotriva, guvernul roman a confirmat ca tara noastra isi va desfasura mandatul asa cum era planificat.
Dancila ii raspunde lui Iohannis: Sa se abtina. Suntem pregatiti pentru preluarea presedintiei Consiliului UE
Aceasta va fi prima presedintie a Romaniei de la aderarea la UE in 2007. Finlanda a detinut functia de doua ori inainte, in 1999 si 2006. Austria detine presedintia pana la sfarsitul acestui an.... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:23
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Romaniei i-ar putea fi alocate 47 de miliarde de euro de catre Uniunea Europeana in cadrul bugetului pe 2014-2020, care va fi discutat la finalul lunii noiembrie.
Declaratia apartine secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Europene, Razvan Cotovelea, care crede ca Romania nu va fi dezavantajata in urmatoarea perioada. Astfel, suma alocata ar putea fi cuprinsa intre 40 si 47 miliarde de euro, relateaza Mediafax.
Cotovelea a declarat ca, la finalul saptamanii trecute, a participat la o reuniune privind alocarile de fonduri nerambursabile pentru urmatoarea perioada, in cadrul careia cele 15 state participante au ajuns la un punct de vedere comun privind alocarea bugetara.
Summitul extraordinar al liderilor europeni, privind ajungerea la un acord asupra viitorului cadru financiar pentru 2014-2020, va avea loc pe 22 si 23 noiembrie, la Bruxelles.
"Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat un summit pentru 22 si 23 noiembrie, asupra bugetului european", a declarat Dirk De Backer, purtator de cuvant al Consiliului European.
In iunie 2011, Comisia Europeana a propus un buget de peste 1.083 miliarde de euro pentru perioada mentionata, adica 1,1% din produsul intern brut al Uniunii Europene. Suma este cu 5% peste cea alocata pentru 2007-2013. Propunerea a fost intampinata, atunci, de nemultumirea mai multor state, printre care si Marea Britanie, care se opune cresterii bugetului UE.
Marile contributoare ale bugetului UE -... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:43