Parlamentul Finlandei va dezbate in urmatoarele saptamani o eventuala iesire din zona euro
Parlamentarii finlandezi vor dezbate in urmatoarele saptamani daca statul scandinav ar trebui sau nu sa paraseasca zona euro si care ar fi consecintele unei astfel de actiuni, dupa ce o petitie in acest sens a strans anul trecut 50.000 de semnaturi, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Este foarte putin probabil ca dezbaterea din legislativ va duce la iesirea Finlandei din zona euro, insa aducerea problemei in atentia parlamentarilor demostreaza nivelul de nemultumire al cetatenilor cu privire la performanta economica a statului scandinav.
Dezbaterea parlamentara va avea loc dupa ce, anul trecut, 53.000 de finlandezi au semnat o petitie pentru un referendum pe tema renuntarii la moneda unica.
"Nu am ...citeste mai departe despre "Finlanda: Parlamentul va dezbate o eventuala iesire din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 19:57
A venit ziua decisiva pentru soarta Greciei. Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali accepta pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras si ramane in zona euro.
Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost suspendata si urmeaza sa fie reluata duminica, la ora 16:00, ora Romaniei.
Toate stirile despre criza din Grecia
Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Duminica seara, la Bruxelles va avea loc un summit extins la care participa toti liderii... citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Azi se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:45
Intalnirea cruciala pentru soarta Greciei continua la Bruxelles, sambata noaptea, iar vestile nu par deloc bune pentru eleni.
Acum o ora, pe surse se vehicula ca Germania, prin vocea ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, respinge planul de reforme propus de premierul Tsipras si propune ca Grecia sa paraseasca zona euro cinci ani, timp in care va primi ajutor umanitar.
Jurnalistii acreditati de la Bruxelles scriu pe Twitter, citand surse oficiale, ca ideea unui Grexit temporar a fost agreata de cancelarul german Angela Merkel.
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Numarul celor care spun "Nu" Greciei, la o saptamana dupa referendumul in care grecii au spus "Nu" Europei, ar fi insa mult mai mare. Presa finlandeza scrie ca si Finlanda respinge planul de reforme al lui Tsipras si sustine iesirea Greciei din eurozona.
FIN and GER say no to #Greece (in swedish) #yle ...citeste mai departe despre "Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 23:10
Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.
Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica.
Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.
Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se... citeste mai departe despre "Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 01:50
Finlanda a transmis noi motive de ingrijorare privind viitorul zonei euro, dupa ce a anuntat ca se pregateste de iesirea unei tari din uniunea monetara.
Saptamana trecuta, ministrul de Externe al acestei tari, Erkki Tuomioja, a confirmat ca Guvernul din care face parte isi ia masuri pentru a se proteja in cazul in care uniunea monetara se va destrama, scrie CNBC.
"Este un lucru pe care niciun om din tara noastra, nici macar euroscepticii din Partidul Adevaratii Finlandezi, nu il doreste, mai ales Guvernul. Insa trebuie sa fim pregatiti. Oficialii nostri trebuie sa aiba un plan de actiune, pentru orice eventualitate", a comentat ministrul.
Tuomioja precizeaza ca, desi nu exista reguli clare despre cum un stat poate iesi din zona euro, acest lucru se va intampla la un moment dat.
Citeste mai multe despre Finlanda, cel mai recent tabu al zonei euro pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 14:36
Viitorul Greciei in zona euro depinde de decizia pe care o vor lua autoritatile europene in privinta acordarii ajutorului financiar acestui stat. Premierul german Angela Merkel trebui sa ia o decizie importanta in urmatoarele saptamani: fie risca sa destrame zona euro, fie guvernul Germaniei.
Guvernul Greciei, tara care se confrunta cu criza economica, va avea nevoie de un ajutor financiar de miliarde de euro pentru a evita falimentul. Daca Atena nu primeste banii, tara ar putea parasi zona euro, iar aceasta iesire va slabi increderea investitorilor din pietele financiare in alte tari membre ale UE din sudul Europei, care sunt vulnerabile la contextul economic actual.
O crestere a ajutorului financiar de 173 miliarde de euro acordat Greciei, convenit in primavara acestui an, nu este acceptata de coalitia de centru-dreapta a Parlamentului german, condusa de Angela Merkel, potrivit The Wall Street Journal.
Decizia Angelei Merkel in privinta Greciei, influentata de mai multi factori
Coalitia de centru-dreapta se opune majorarii ajutorului acordat Greciei, amenintand-o pe Merkel ca va ramane fara majoritate politica. Daca Merkel nu ofera o solutie plauzibila pentru rezolvarea problemelor Greciei, tara risca sa se prabuseasca din punct de vedere economic.
"Este un dintre cele mai mari dileme pe care Merkel le-a avut de cand este premier", a declarat un consilier al Angelei Merkel. Premierul german se va intalni joi cu presedintele Frantei, Francois Hollande, iar... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:27
In contextul instabilitatii financiare din intreaga Europa si a presiunilor puse de tarile cu probleme din sud asupra tarilor prospere din nordul continentului in vederea acordarii de ajutoare financiare, unii oficiali europeni incep sa faca afirmatii care pun pe jar investitorii.
Ministrul de Finante al Finlandei, Jutta Urpilainen, a facut o declaratie care a alarmat oficialii europeni, dar si investitorii care si asa nu mai cred in promisiunile de rezolvare a crizei economice. Ea a declarat ca Finlanda, una dintre cele mai sigure economii europene, desi este dedicata salvarii monedei unice si a rezolvarii crizei, nu va ezita sa ia masurile necesare pentru a se apara de contagiune, luand in considerare inclusiv scenariul in care tara nordica abandoneaza zona euro si Uniunea Europeana, citeaza L'Expansion.
De asemenea, ea s-a aratat impotriva crearii unor eurobonduri comune, in care siguranta si costul de imprumut al Finlandei ar fi afectate de problemele tarilor din sud, care sunt inglodate in datorii.
Desi un purtator de cuvant al ministerului a negat ulterior spusele lui Urpilainen, sustinand ca i-au fost rastalmacite cuvintele si ca Finlanda nu intentioneaza sa abandoneze zona euro, nimeni nu poate sa uite ceea ce s-a spus deja. Declaratia ministrului finlandez este prima astfel de afirmatie facuta de un oficial al unei tari cu rating de triplu-A din zona euro prin care se admite ca sunt pregatiti pentru orice fel de masuri pentru a se proteja, inclusiv... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:56
Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din zona euro decat sa plateasca datoriile altor state din uniunea monetara, a afirmat ministrul finlandez de finante Jutta Urpilainen in editia de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti, preluata de AFP.
"Finlanda s-a angajat sa fie fie stat membru al zonei euro si consideram ca moneda euro este benefica pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a declarat Jutta Urpilainen.
"Responsabilitatea colectiva pentru datorii (...) si riscurile altor tari nu reprezinta ceva pentru care trebui sa ne pregatim", a adaugat ea.
Ministrul a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat ca Finlanda, una din tarile din zona euro care beneficiaza de nota maxima triplu AAA din partea agentiilor de rating, "a reprezentat o linie dura" fata de planurile de ajutor financiar.
"Suntem constructivi si vrem sa rezolvam criza, insa nu in orice conditii", a afirmat ea.
Finlanda si-a exprimat reticenta fata de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa achizitioneze obligatiuni pe de piata secundara in cadrul acordului survenit saptamana trecuta la summitul de la Bruxelles unde au fost anuntate masuri puternice menite a sprijini tarile cu probleme, precum Spania si Italia.
Anul trecut, Finlanda a cerut si a obtinut, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:16
Daca nu vor sa confirme zicala "boala lunga, moarte sigura", oficialii greci trebuie sa ia o decizie cat mai rapida asupra tratamentului ce va fi aplicat muribundului stat elen. Din nefericire, premierul George Papandreou are de ales intre doua rele: sa sacrifice poporul sau sa fie nemultumeasca UE, ceea ce ar duce la excluderea Greciei din zona euro.Misiunea formata din inspectorii UE si FMI a parasit saptamana trecuta Atena, nemultumita de faptul ca Grecia a esuat in indeplinirea conditiilor care ar fi deblocat fondurile de finantare suplimentare.
Evenimentul a creat o distanta intre Ministrul de Finante Evangelos Venizelos si oficialii de care depinde soarta Greciei, ce pune in pericol atat cariera acestuia, cat si viitorul tarii.
Guvernul socialist va incerca sa puna in aplicare "tactica Samaras", denumita dupa liderul partidului de opozitie al Greciei, relateaza publicatia locala Ekathimerini.com.
Partidul PASOK (Miscarea Socialista Panelenica) va incerca sa renegocieze tintele Memorandumului (intelegerea de finantare semnata cu UE si FMI) si sa se elibereze de presiunea exercitata de Finlanda, rezultata dintr-un acord intre cele doua state, de pe urma caruia Grecia a castigat timp pentru plata datoriilor.
Aceasta este o abordare extrem de dificila deoarece nimeni nu stie cu adevarat cata rabdare vor mai avea partenerii statului elen.
Pana acum, FMI si oficialii europeni au inchis ochii pentru ca nu si-au permis falimentul Greciei.
Insa expertii au realizat destul... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 12:49