Lituania ar trebui sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, recomanda Parlamentul European intr-o rezolutie votata miercuri. Acest vot corespunde recomandarii Comisiei Europene si sustinerii politice din partea sefilor de stat si de guvern din UE, exprimate in cadrul Consiliului European din iunie.
Recomandarea Parlamentului a fost aprobata cu 545 de voturi pentru, 116 voturi impotriva si 34 de abtineri. Parlamentul sustine 'adoptarea euro de catre Lituania la 1 ianuarie 2015".
"Este o veste buna pentru Lituania, pentru statele baltice si pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat sustinut pentru o inflatie redusa, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scazut si un procent acceptabil de indatorare. Bine ai venit in zona euro, Lituania!" a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanta de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.
"Lituania a facut un efort remarcabil, a indeplinit criteriile de convergenta si a demonstrat inca odata ca o tara, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate sa fie competitiva atat timp cat veniturile si cheltuielile raman in concordanta cu evolutia productivitatii. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci cand au intrat in UE, si-au luat angajamentul ca vor lua toate masurile necesare pentru a indeplini criteriile de convergenta. (...) Din pacate, aceste angajamente sunt lasate numai la latitudinea... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:30
Tarile de la periferia zonei euro (Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania) sunt la jumatatea procesului de corectare a dezechilibrelor economice, rezultate in urma crizei, si continua reformele, a anuntat marti agentia de evaluare Moody's Investors Service.
Aceste tari au adoptat mai multe reforme structurale care le-au permis sa-si imbunatateasca situatia economica, insa nu le-au ajutat sa evite efectele crizei economice, transmite Bloomberg.
"O comparatie cu crizele prin care au trecut Suedia si Finlanda in anii 1990 arata ca o solutionare completa a dezechilibrelor acumulate de tarile de la periferia zonei euro, dezechilibre datorate mai degraba comportamentului de dezeconomisire al sectorului domestic privat decat guvernului, ar putea sa dureze mai multi ani", se arata in raportul Moody's.
Agentia de evaluare recunoaste progresele inregistrate de unele state in domeniul dezechilibrelor comerciale si al competitivitatii muncii, dar adauga ca guvernele nu isi pot permite sa relaxeze ritmul reformelor.
Moody's subliniaza printre progresele inregistrate pana acum faptul ca in Spania costul cu forta de munca a scazut cu 5,9% fata de nivelul maxim, iar in Grecia si Irlanda a scazut cu 7,8% si respectiv 13,7%, ceea ce a ajutat la sprijinirea exporturilor si la sustinerea activitatii economice, in conditiile in care guvernele statelor respective au redus cheltuielile.
In domeniul competitivitatii, Moody's sustine ca majoritatea castigurilor la acest capitol au... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 12:49
Ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, considera ca tarile din zona euro trebuie sa se pregateasca pentru o eventuala divizare a acesteia.
Ministrul finlandez a precizat ca, in conditiile in care lucrurile vor evolua la fel ca si acum, zona euro nu va mai avea bani. "Cu toate acestea, nimeni din Europa nu vrea sa fie primul care sa paraseasca zona euro, pentru a nu fi facut apoi responsabil de destramarea spatiului monedei unice", a adaugat oficialul finlandez.
Nu exista reguli cu privire la modul de a parasi zona euro, dar aceasta este doar o chestiune de timp, a spus el.
"Vor iesi fie tarile din Sud, fie cele din Nord, fiindca normele dure adoptate in spatiul monedei unice aduc dezastru pentru milioane de oameni si distrug viitorul Europei", a spus politicianul.
Ministrul a spus ca zona euro trebuie sa fie pregatita pentru orice. In acelasi timp, un eventual "colaps al zonei euro nu va insemna sfarsitul Uniunii Europene".
Guvernul Finlandei se raporteaza cu prudenta extrema fata de noile masuri privind alocarea fondurilor de salvare a zonei euro. In special, executivul finlandez a insistat ca Grecia si Spania sa ofere garantii la imprumuturile de urgenta de multe miliarde de euro.
Finlanda prefera sa iasa din UE decat sa plateasca datoriile din zona euro
Banca Angliei: Criza din zona euro nu se va sfarsi prea curand
Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 09:41
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la nivelul de 2,4% in luna iunie 2012, acelasi nivel inregistrat si in luna mai 2012, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 19-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente.
Cifra comunicata de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 16 iulie o a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.
In luna mai 2012 comparativ cu luna aprilie, rata anuala a inflatiei a incetinit atat in zona euro, la 2,4% de la 2,6%, cat si in Uniunea Europeana, la 2,6% de la 2,7%. Doar trei state membre (Romania, Cipru si Finlanda) au inregistrat o rata anuala a inflatiei mai mare in luna mai decat in luna aprilie.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, nou minim istoric al ultimilor 23 de ani. mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:32
Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.
Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.
Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.
Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.
Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).
Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
Planurile statelor est-europene care doresc sa intre in zona euro sunt puse in pericol de criza prin care trece uniunea monetara, insa oficialii din aceste tari insista ca UE trebuie sa mentina conditii stricte de aderare, si nu sa le modifice pentru a acomoda situatia Greciei.
Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuala a BERD de la Londra, ca evolutia propriilor planuri va depinde de deznodamantul crizei din uniunea monetara, zguduita in aceasta perioada de posibilitatea iesirii Greciei.
Multi dintre acestia s-au aratat frustrati de discutiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare in zona euro pentru a da spatiu de manevra membrilor actuali care se confrunta cu dificultati, precum Grecia.
Criteriile Tratului de la Maastricht privind aderarea la zona euro se refera la stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat si al deficitului bugetar, inflatie si dobanzi.
Liderii est-europeni nu s-au aratat "intelegatori" privind indulgenta acordata Greciei de catre organismele europene, deoarece considera ca criza este, partial, rezultatul statisticilor eronate inaintate de statul elen, domeniu in care tarile din Est au fost tratate cu exigenta, fiind indemnate sa se pregateasca din greu pentru a accede la zona euro.
"Daca nu respecti aceste reguli nu te poti astepta la ajutor numai pentru ca esti in pericol", a declarat pentru Reuters ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 16:30
Retrogradarile unor tari din zona euro si cresterea randamentelor obligatiunilor se alimenteaza reciproc, o revizuire in scadere a calificativului unei tari putand majora costurile de imprumut ale acesteia cu pana la un punct procentual, potrivit unui raport publicat de Banca Centrala Europeana.
Agentiile de rating au fost invinuite pentru exacerbarea crizei din zona euro si a vulnerabilitatii statelor, prin decizii anuntate la momente considerate nepotrivite, si care au atras atentia pietelor si au condus la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor aflate deja sub presiune, scrie Reuters.
Raportului scris si asumat de un economist senior din BCE, primul document pe acest subiect publicat pe pagina oficiala a institutiei, releva ca agentiile de rating nu doar au urmat piata, dar au si influentat-o ulteior, iar deciziile adoptate au avut un impact mai amplu, nu numai asupra tarilor direct vizate.
"Pe ansamblu, consideram ca evaluarile agentiilor de rating au afectat puternic piata datoriilor suverane din zona euro ", se arata in raport.
Economistul BCE sugereaza ca s-a creat un cerc vicios, intrucat nici pietele si nici agentiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evolutia fundamentelor macroeconomice ci mai curand de la riscul de contagiune, in special dupa declansarea crizei in Grecia.
Tarile cu situatie mai solida, precum Germania, Austria, Finlanda si Olanda au beneficiat de cresterea cererii investitorilor pentru active mai putin... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:11
Rata somajului din zona euro, corectata de variatiile sezoniere, s-a mentinut in noiembrie la 10,1%, dar a crescut in comparatie cu aceeasi luna din 2009, cand se inregistra o rata a somajului de 9,9%, arata datele publicate vineri de Eurostat, precizeaza NewsIn.Pe ansamblul blocului comunitar, rata somajului din luna noiembrie 2010 s-a mentinut la nivelul din octombrie, de 9,6%, dar a crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand atingea 9,4%,Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a fost de 23,25 milioane de persoane in noiembrie, din care 15,92 milioane in zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a scazut cu 35.000 in UE si cu 39.000 in zona euro.Comparativ cu noiembrie 2009, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 606.000 in UE si cu 347.000 in zona euro.Dintre statele membre, cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Olanda (4,4%), Luxemburg (4,8%) si Austria (5,1%), in timp ce Spania, Lituania si Letonia au inregistrat cele mai mari rate ale somajului, de 20,6%, 18,3%, respectiv 18,2%. Cifrele pentru Letonia si Lituania sunt aferente celui de-al treilea trimestru din 2010.Fata de luna noiembrie 2009, sase state membre au inregistrat o scadere a somajului, in trei state a fost la acelasi nivel, in timp ce celelalte 18 state membre au inregistrat cresteri ale ratei somajului.
Cele mai mari scaderi ale somajului au fost inregistrate in Finlanda (de la 8,8% la 7,9%) si Suedia (de la 8,7% la 7,8%), in timp ce... mai mult
Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 13:11