Finlanda a transmis noi motive de ingrijorare privind viitorul zonei euro, dupa ce a anuntat ca se pregateste de iesirea unei tari din uniunea monetara.
Saptamana trecuta, ministrul de Externe al acestei tari, Erkki Tuomioja, a confirmat ca Guvernul din care face parte isi ia masuri pentru a se proteja in cazul in care uniunea monetara se va destrama, scrie CNBC.
"Este un lucru pe care niciun om din tara noastra, nici macar euroscepticii din Partidul Adevaratii Finlandezi, nu il doreste, mai ales Guvernul. Insa trebuie sa fim pregatiti. Oficialii nostri trebuie sa aiba un plan de actiune, pentru orice eventualitate", a comentat ministrul.
Tuomioja precizeaza ca, desi nu exista reguli clare despre cum un stat poate iesi din zona euro, acest lucru se va intampla la un moment dat.
Citeste mai multe despre Finlanda, cel mai recent tabu al zonei euro pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 14:36
Ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, considera ca tarile din zona euro trebuie sa se pregateasca pentru o eventuala divizare a acesteia.
Ministrul finlandez a precizat ca, in conditiile in care lucrurile vor evolua la fel ca si acum, zona euro nu va mai avea bani. "Cu toate acestea, nimeni din Europa nu vrea sa fie primul care sa paraseasca zona euro, pentru a nu fi facut apoi responsabil de destramarea spatiului monedei unice", a adaugat oficialul finlandez.
Nu exista reguli cu privire la modul de a parasi zona euro, dar aceasta este doar o chestiune de timp, a spus el.
"Vor iesi fie tarile din Sud, fie cele din Nord, fiindca normele dure adoptate in spatiul monedei unice aduc dezastru pentru milioane de oameni si distrug viitorul Europei", a spus politicianul.
Ministrul a spus ca zona euro trebuie sa fie pregatita pentru orice. In acelasi timp, un eventual "colaps al zonei euro nu va insemna sfarsitul Uniunii Europene".
Guvernul Finlandei se raporteaza cu prudenta extrema fata de noile masuri privind alocarea fondurilor de salvare a zonei euro. In special, executivul finlandez a insistat ca Grecia si Spania sa ofere garantii la imprumuturile de urgenta de multe miliarde de euro.
Finlanda prefera sa iasa din UE decat sa plateasca datoriile din zona euro
Banca Angliei: Criza din zona euro nu se va sfarsi prea curand
Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 09:41
In contextul instabilitatii financiare din intreaga Europa si a presiunilor puse de tarile cu probleme din sud asupra tarilor prospere din nordul continentului in vederea acordarii de ajutoare financiare, unii oficiali europeni incep sa faca afirmatii care pun pe jar investitorii.
Ministrul de Finante al Finlandei, Jutta Urpilainen, a facut o declaratie care a alarmat oficialii europeni, dar si investitorii care si asa nu mai cred in promisiunile de rezolvare a crizei economice. Ea a declarat ca Finlanda, una dintre cele mai sigure economii europene, desi este dedicata salvarii monedei unice si a rezolvarii crizei, nu va ezita sa ia masurile necesare pentru a se apara de contagiune, luand in considerare inclusiv scenariul in care tara nordica abandoneaza zona euro si Uniunea Europeana, citeaza L'Expansion.
De asemenea, ea s-a aratat impotriva crearii unor eurobonduri comune, in care siguranta si costul de imprumut al Finlandei ar fi afectate de problemele tarilor din sud, care sunt inglodate in datorii.
Desi un purtator de cuvant al ministerului a negat ulterior spusele lui Urpilainen, sustinand ca i-au fost rastalmacite cuvintele si ca Finlanda nu intentioneaza sa abandoneze zona euro, nimeni nu poate sa uite ceea ce s-a spus deja. Declaratia ministrului finlandez este prima astfel de afirmatie facuta de un oficial al unei tari cu rating de triplu-A din zona euro prin care se admite ca sunt pregatiti pentru orice fel de masuri pentru a se proteja, inclusiv... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:56
Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.
Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.
"Am facut o evaluare a necesarului... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
"Euro-obligatiunile nu sunt necesare si cu atat mai putin adecvate in contextul actual", a afirmat cancelarul german Angela Merkel in cadrul unei conferinte de presa organizate la Strasbourg in cursul zilei de joiimpreuna cu prim-ministrul italian, Mario Monti, si presedintele francez Nicolas Sarkozy. In opinia acesteia, euro obligatiunile ar trasa diferenta ratelor dobanzii in zona euro.
"Ar fi un semnal complet gresit sa ignoram aceste rate diferentiate ale dobanzilor deoarece ele sunt un indicator care arata clar unde mai trebuie lucrat", a punctat cancelarul german, potrivit Bloomberg.
Merkel, cancelarul celei mai mari economii europene, a pus accentul pe reducerea datoriei si pe o coordonare economica mai stransa, cerand o revizuire a tratatelor Uniunii Europene.
Analistii germani si politicienii din opozitie si-au intensificat apelurile catre Merkel dupa ce guvernul a vandut doar 61% dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 6 miliarde de euro.
"Pe masura ce criza se adanceste odata cu licitatia obligatiunilor de miercuri a fost ridicat valul de pe politica de masuri usoare a cancelarului Merkel, care nu a facut altceva decat sa ne apropie de destramarea zonei euro. Strategia acesteia a dat gres", este de parere Sebastian Dullien, membru in Consiliul European pentru Politica Externa din Berlin.
"Esecul licitatiei arata ca obligatiunile germane isi pierd din atractie. Acest lucru evidentieaza faptul ca aceasta criza s-a extins pana la centrul zonei... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:34
Finlanda ar putea renunta la euro si s-ar putea intoarce la marca, moneda nationala, daca va fi fortata sa contribuie cu fonduri pentru sustinerea altor state membre, sustine un analist economic de la institutul Strategy Economics.
In iulie, cand UE si FMI au incheiat al doilea acord de imprumut cu Grecia, Finlanda a cerut garantii in schimbul contributiei sale la fondul de rezerva al UE, informeaza CNBC.
"Finlanda are potentialul sa fie scanteia care va destrama uniunea monetara din ce in ce mai instabila a euro", considera Matthew Lynn, intr-o lucrare pentru Strategy Economics.
Acesta precizeaza ca votantii finlandezi se revolta din cauza pachetului de masuri de ajutorare pentru Grecia, in conditiile in care tara are surplus de cont de 3,3 miliarde de euro.
Citeste mai multe despre Un stat cu 5 milioane de locuitori ar putea prabusi zona euro pe Ziare.com. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 13:24