Spania ar putea cere ajutor financiar de la tarile din zona euro in luna noiembrie, au declarat surse europene apropiate situatiei.
Solicitarea guvernului de la Madrid ar urma sa fie tratata la pachet cu o revizuire a programului pentru Grecia si un sprijin financiar pentru Cipru, conform Mediafax.
Guvernul spaniol analizeaza conditiile unui astfel de pachet de ajutor extern si a anuntat ca va lua o decizie doar dupa ce are mai multa claritate privind necesarul de finantare.
"Ne miscam, facem pasi, pregatiri. Lucrurile se vor cristaliza in noiembrie", a declarat un inalt oficial implicat in discutiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.
La solicitarea de a clarifica daca afirmatiile sale inseamna ca Spania va cere ajutor in noiembrie, oficialul a afirmat: "Sunt increzator ca se va intampla in noiembrie".
Opinia publica in Germania, dar si in Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui sa primeasca aprobare parlamentara in Germania si Finlanda.
Spania vrea sa ceara ajutor financiar zonei euro. Germania ii cere sa astepte
O a alta sursa, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat ca acestia nu vor putea fi convinsi sa voteze pentru un program de ajutor "decat daca este o problema de viata si de moarte".
Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:10
Finlanda nu este dispusa sa plateasca pentru falimentele altor state, dar poate sa ofere un ajutor conditionat, daca unele state, precum Spania, vor solicita un plan de salvare, a declarat premierul acestei tari, Jyrki Katainen.
"Dorim sa ajutam atunci cand exista o urgenta, dar nu se poate cere unei banci sanatoase sa finanteze o banca bolnava sau unei tari riguroase sa plateasca pentru falimentul vecinilor sai", a spus liderul conservatorilor finlandezi.
El a reamintit ca, inca de la al doilea plan de ajutor pentru Grecia, tara sa continua sa ceara garantii specifice pentru "limitarea riscurilor", subliniind ca, de fiecare data cand Finlanda critica functionarea Europei, face acest lucru pe baza unor criterii economice, care nu implica "euroscepticismul".
Referitor la Spania, seful executivului de la Helsinki a opinat ca aceasta nu va cere un plan de salvare total "pentru ca este interesata sa-si mentina accesul pe piete", dar s-a declarat optimist in legatura cu evolutia acestei tari care "a intreprins multe reforme si va fi mai competitiva, iar masurile sale de austeritate sunt credibile".
Spania anunta cel mai sever program de austeritate
Jyrki Katainen considera insa ca Europa trebuie sa fie pregatita daca Spania va avea nevoie de un plan de salvare, dar avertizeaza ca in aceasta eventualitate Finlanda va pune anumite conditii pentru a-si oferi sprijinul.
"Daca ajutorul va fi oferit prin intermediul Fondului European pentru Stabilitate Financiara... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 14:15
Nemultumirea provocata de incapacitatea Greciei de a respecta tintele fiscale, conditii pentru ajutorul financiar international, se apropie de un punct exploziv in Germania si Olanda, politicieni de prim rang vorbind deschis despre o posibila iesire a statului elen din zona euro, potrivit Mediafax.Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi in Parlament ca "depinde de Grecia daca poate indeplini conditiile necesare pentru a face parte din uniunea monetara", relateaza Reuters.Liderii din zona euro au respins pana acum ideea iesirii unei tari din zona euro, argumentand ca ar fi un dezastru pentru statul respectiv si ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalti parteneri din uniunea monetara.Unii dintre acesti lideri incep insa sa vorbeasca despre aceasta optiune, posibil pentru a determina Atena sa ia masuri drastice.Schaeuble si-a intensificat retorica de cand inspectorii troicii Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) au suspendat saptamana trecuta discutiile privind noua transa de ajutor pentru Grecia, intrucat tara nu a respectat tintele referitoare la deficitul bugetar.Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.El a exprimat ceea de multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 21:05