O perioada financiara nesigura, asa cum este cea pe care o parcurgem, este una cu multe provocari, dar si cu oportunitati pentru antreprenori, indiferent de marimea afacerilor lor. Multe dintre firmele mici se confrunta cu probleme, dar mare parte dintre ele au inteles ca ea poate fi depasita, iar aceste provocari se pot transforma in oportunitati.
E nevoie de multa munca si adesea de solutii inovative, dar fiecare criza vine cu sansa de progres pentru multe organizatii. O parte dintre acestea o vor fructifica, continuandu-si dezvoltarea si in aceasta perioada.
Pe langa creativitate si capacitate de reinventare, afacerile - mai mici sau mai mari, au nevoie de finantare pentru a creste. Patria Bank a conceput o serie de solutii de finantare pentru afacerile mici: de la credite pentru dezvoltarea afacerii si activitatea curenta la credite rapide, fara garantii, destinate acoperirii rapide a unor necesitati curente.
Finantarea afacerilor mici prin credite pentru activitatea curenta
Afacerile mici au deseori nevoie de capital pentru finantarea activitatii curente. Achizitia de marfuri si utilaje, de materii prime, dar si achitarea diverselor obligatii (salarii, taxe si impozite etc.) pot fi o povara, mai ales la inceput.
La Patria Bank vei gasi insa solutia potrivita pentru ca activitatea ta curenta sa aiba resursele financiare necesare bunei sale desfasurari. Poti opta, de exemplu, pentru o linie de credit pentru capitalul de lucru: Patria Micro. Cu linia de... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 17:26
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna ianuarie 2021, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat.
La acestea se poate adauga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma, usor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, MFP a programat in data de 7 ianuarie o emisiune de certificate cu discont de 400 milioane de lei, cu scadenta in 10 ianuarie 2022.
De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (615 milioane de lei in total).
Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (doua emisiuni), 600 milioane de lei (doua emisiuni) si 500 milioane de lei (trei emisiuni).
Citeste si:
Nicusor Dan: Conturile primariei, blocate pentru investitii. Solicitam Ministerului Finantelor cresterea gradului de indatorare ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor a programat imprumuturi de peste cinci miliarde de lei in ianuarie 2021" pe... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 14:59
Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetara care va fi adoptata in perioada urmatoare, potrivit ministrului Finantelor, Florin Citu.
"Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut si o contractie economica de 4,2%", a anuntat Citu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Citeste si: Citu cere procurorului general anchetarea tuturor declaratiilor facute de PSD de la inceputul declararii starii de urgenta pana astazi. "Au instigat la nesupunere" ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:27
"Vorba multa saracia omului" este o cuvantare celebra in intelepciunea poporului roman. Gestionarea finantelor personale este un subiect despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in timpurile incerte in care ne aflam. De multe ori, atunci cand citim articole pe acest subiect, ne putem simti coplesiti de complexitatea si cantitatea mare a informatiilor oferite. Avand in minte aceste detalii, am incercat sa rezumam sfaturile oferite de expertii internationali pentru ca dumneavoastra sa profitati de ele chiar daca nu aveti cunostinte economice avansate:
1.Creati un buget personal si reevaluati-l periodic (cel mai bine saptamanal sau lunar).
2.Fiti atenti la cheltuielile in exces.
3.Organizati-va datoriile si incercati sa le platiti cat se poate de repede, chiar daca pentru acest lucru va trebui sa faceti sacrificii o perioada.
4.Creati un plan de economii (puneti de-o parte cel putin 10% din veniturile lunare).
5.Incercati sa monetizati un hobby - daca sunteti pasionat de un domeniu, sigur exista o metoda prin care puteti monetiza acest lucru. In functie de pasiunea dumneavoastra, puteti fie sa vindeti online rezultatul muncii sau sa creati un curs online prin care ii invatati pe altii cum sa faca ce faceti dumneavoastra si sa fiti remunerat pentru fiecare vizualizare.
6.Creati tinte financiare si puneti-le undeva la vedere - atunci cand vedeti zilnic telul pe care doriti sa il atingeti va cresteti sansele de reusita. In plus, cu cat veti atinge mai... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 19:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna mai, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 3,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este cu 115 milioane de lei mai mare fata de cea programata pentru luna aprilie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, pe 14 mai este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile, data scadentei fiind la 17 mai 2021.
De asemenea, Finantele au programat si sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (465 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 500 de milioane lei (cinci emisiuni), 400 de milioane lei (o emisiune) si 200 milioane lei (o emisiune). ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in aceasta luna peste 4 miliarde de lei de la banci" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Mai 2020, ora 12:36
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, considera ca evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala si anunta ca la inceputul acestui an va introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ministerului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.
Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor.
Premierul Ludovic Orban declara la mijlocul lunii decembrie ca Romania are cea mai mare evaziune si cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeana.
"Suntem tara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred ca TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentarii bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident ca trebuie imbunatatita colectarea TVA, dar pentru imbunatatirea colectarii TVA-ului si ANAF-ul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a precizat Ludovic Orban.
Citeste mai departe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 12:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna ianuarie 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este mai mica cu 930 de milioane de lei fata de cea programata pentru luna decembrie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Pe 9 ianuarie este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile, data scadentei fiind la 11 ianuarie 2021.
Citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 4,4 miliarde lei de la banci, in ianuarie" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 14:02
Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat joi ca va opri finantarea proiectelor in domeniul combustibililor fosili la finalul lui 2021, la cateva zile dupa ce ministrii de Finante din Uniunea Europeana s-au declarat in favoarea acestei decizii, transmite Reuters.
Noua politica a bancii de creditare in domeniul energiei, care a fost aprobata cu o sustinere "impresionanta", va interzice majoritatea proiectelor in domeniul combustibililor fosili, inclusiv folosirea traditionala a gazelor naturale.
"Acesta este un prim pas important, dar nu este ultimul", a afirmat vicepresedintele BEI, Andrew McDowell.
Conform noii politici, cei care solicita finantare de la BEI pentru proiecte energetice vor trebui sa arate ca pot produce un kilowatt ora de energie emitand mai putin de 250 de grame de CO2, o decizie care va interzice finantarea traditionalelor centrale unde se ard gazele.
Proiectele care implica gazele naturale sunt posibile, dar se vor baza pe "noile tehnologii", cum ar fi captarea si depozitarea carbonului.
Saptamana trecuta, ministrii europeni de Finante au sustinut o declaratie in care au cerut BEI si altor organisme financiare globale, precum Banca Mondiala, "sa reduca treptat finantarea pentru proiectele in domeniul combustibililor fosili, in special a celor care utilizeaza combustibili fosili solizi, tinand cont de dezvoltarea sustenabila si nevoile energetice, inclusiv securitatea energetica, a tarilor partenere".
Presedintele BEI, Werner Hoyer,... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 10:40
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in august 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligatiuni de stat.
La acesti bani se poate adauga suma de 495 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Fata de luna iulie, imprumuturile programate de MFP in august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program o licitatie, in data de 8 august, pentru certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile. Data scadentei este la 10 august 2020. Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie cu discont este de 5.000 de lei.
De asemenea, Finantele anunta si sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,3 miliarde de lei, care vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (495 milioane de lei in total) . Emisiunile vor fi de 400, 500 si de 600 de milioane de lei (patru emisiuni).
In luna iulie, Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de la bancile comerciale de 4,21 miliarde de... mai mult
Duminica, 04 August 2019, ora 11:03