Ministerul Finantelor lanseaza o emisiune de obligatiuni in lei pentru populatie, cu o valoare estimativa de 100 de milioane de lei, oferind o dobanda anuala neimpozabila peste nivelul practicat de banci la depozite.
In plus, Finantele organizeaza o loterie prin care romanii care cumpara titluri de stat pot castiga premii de cate 1.000 de lei, a anuntat, joi, ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-o conferinta de presa,.
Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice potrivit News.ro.
In iunie 2015, Ministerul Finantelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populatie, cu valoarea nominala a unei obligatiuni de 1.000 de lei.
Emisiunea a avut un succes limitat, populatia cumparand obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata de 100 de milioane de lei, cu o dobanda anuala de 2,15%.
Spre deosebire de emisiunea de anul trecut, ministerul a facut mai multe modificari menite sa faca titlurile ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor concureaza bancile cu o emisiune de obligatiuni dotata cu premii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 10:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,03%, in scadere fata de cel platit in luna aprilie pentru aceeasi scadenta, de 5,23%.
Bancile au subscris joi titluri de 1,03 miliarde lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 600 milioane lei.
La licitatia organizata in luna aprilie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 400 milioane lei, la un randament mediu de 5,23%.
Finantele au imprumutat in luna mai 3,55 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai, de 3,78 miliarde lei, este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 24,47 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:22
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de la bancile comerciale 421,5 milioane lei, printr-o emisiune de obligatiuni benchmark, cu scadenta la trei ani, la o licitatie organizata de BNR.
Nivelul mediu al randamentului bondurilor a fost de 3,76%, iar rata cuponului este de 4,7%. Scadenta lor este in luna iulie 2015, scrie Agerpres.
Valoarea totala a emisiunii a fost de 150 milioane lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de 421,5 milioane de lei.
Cele 12 banci care au depus oferte de cumparare au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 19:25
Ministerul Finantelor Publice redeschide, luni, o emisiune de obligatiuni de stat cu cupon denominate in euro cu o valoare nominala de 150 milioane de euro.
Obligatiunile sunt scadente in iulie 2015 iar rata cuponului este 4,70%.
Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat cu cupon este de 50.000 euro.
Valoarea nominala totala a emisiunii de obligatiuni de stat cu cupon denominate in euro poate fi majorata prin redeschideri ulterioare ale acesteia.
Obligatiunile pot fi cumparate de catre dealerii primari, care vor transmite oferte atat in cont propriu cat si in contul clientilor, persoane fizice sau juridice.
Aceasta emisiune de obligatiuni se poate tranzactiona simultan pe piata secundara administrata de Banca Nationala a Romaniei si pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:21
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reusit joi sa imprumute din nou de pe piata 300 de milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta in iulie 2014. Randamentul mediu a fost de 6,35%, in crestere de la inceputul lui octombrie, cand a fost 6,2%.
MFP a reusit sa imprumute exact suma dorita, bancile facand oferte de 753,3 milioane de lei, conform Mediafax.
Economistii ING Bank apreciaza intr-un raport emis recent ca, daca randamentele vor continua sa fie mentinute reduse, investitorii straini vor continua probabil sa abandoneze titlurile de stat in lei, o consecinta fiind prelungirea tendintei de depreciere a leului.
Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,4 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.
Trendul s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:37
Ministerul Finantelor Publice (MFP) redeschide marti o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, operatiune prin care vrea sa atraga cel putin 500 milioane euro, cu un randament indicativ de 5,25%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de obligatiuni pe petele externe, au precizat surse apropiate situatiei.
Redeschiderea emisiunii este motivata de faptul ca o noua operatiune pe pietele externe ar presupune costuri mai mari.
Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un cupon de 6,5%, pretul de emisiune fiind de 98,59 euro pe unitate. Randamentul titlurilor a fost cu 1,7 puncte procentuale peste nivelul obligatiunilor de referinta. Aranjorii au fost Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS.
In prezent, euroobligatiunile emise in 2008 se tranzactioneaza pe piata secundara la un randament de referinta de 4,9%.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record/a>
Analistii Erste/BCR considera, intr-o analiza recenta, ca noi stimuli monetari din partea... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:36
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 417 miloane de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark, cu maturitatea de opt ani, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta in ianuarie 2020, iar nivelul randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 6,40%. Rata cuponului este de 5,85%, iar dobanda acumulata de 195 lei/titlu.
Valoarea totala a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a depasit 906,56 milioane de lei.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:56
Dupa un esec dureros pe piata americana, Finantele Romaniei isi incearca norocul "acasa". In urmatoarele 3 zile, Ministerul de Finante urmeaza sa lanseze o noua emisiune de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 3 ani si o rata de 4,5%. Sumele atrase vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publica.
Cum intentiile bune de a atrage investitori straini nu inseamna intotdeauna si succes garantat, reprezentantii ministerului de Finante au de trecut proba de foc pe taram national.
"Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 miliard euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris", declara cu o saptamana in urma seful statului, intr-o emisiune televizata.
Pentru ca eforturile Finantelor de a se imprumuta pe piata interna sa nu fie in zadar, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a convocat saptamana trecuta oficialii bancilor pentru a intermedia relatia dintre cele mai mari banci de pe piata si reprezentantii Ministerului de Finante pentru a gasi solutii prin care statul sa poata imprumuta banii de care are nevoie.
Emisiunea de obligatiuni care urmeaza sa fie lansata pe 24 noiembrie este extrem de importanta... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 12:25
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 1,199 miliarde lei (289,6 milioane euro), la un randament mediu de 6,61% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1,2 milliarde lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 4,816 miliarde lei.
MFP vrea sa atraga 4,3 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna iunie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.Astfel, ministerul va mai organiza o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont in iunie, cu maturitate la un an, cu o valoare programata de 1,4 miliarde lei.De asemenea, Finantele vor redeschide in iunie trei emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, la 5 ani si la 10 ani.
Obligatiunile la 3 ani au o valoare programata de 500 milioane lei, iar cele la 5 si 10 ani de 600 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca pentru trimestrul al doilea din 2011 vrea sa atraga intre 13 si 15 miliarde de lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat.
Ministerul Finantelor Publice a atras circa 41,038 miliarde lei pe parcursul lui 2010.
In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008. mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 16:34