Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.
Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.
In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.
Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.
Cum iei bani nerambursabili pentru reciclare
Cum se dau bani europeni pentru somerii romani
Cum sa-ti faci o pensiune agroturistica cu bani europeni
Vrei sa iei bani europeni? Sa o luam cu inceputul
Management de proiect: Indicatorii
Daca stabilirea ...citeste mai departe despre "Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei finantare nerambursabila pentru agricultura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 08:04
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) ofera noi facilitati tuturor persoanelor interesate sa deruleze proiecte pe fonduri europene si creeza astfel o retea de peste 2.000 de multiplicatori de informatii in toate judetele tarii, principalul obiectiv fiind diseminarea si multiplicarea eficienta a informatiilor si a mesajelor despre finantarile europene nerambursabile acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Responsabilitatile multiplicatoriilor care adera la reteaua nou creata vizeaza conceperea unui plan de lucru si organizarea, pe baza informatiilor primite despre procedura de accesare si derulare a finantarilor europene, a mai multe actiuni de comunicare pentru locuitorii din mediul rural (conferinte tematice, intalniri de informare despre PNDR, puncte de informare in cadrul targurilor regionale, prezentarea unor proiecte identificate ca exemple de buna practica in presa locala, prezentari despre PNDR sustinute in cadrul evenimentelor etc.), potrivit APDRP.
Tot in cadrul acestei campanii va fi lansata o platforma web (www.euroagricultura.ro ) care va servi ca sursa de informare pentru multiplicatori, dar si pentru publicul larg si care va include atat informatii utile pentru activitatea curenta a multiplicatorilor, cat si prezentari ale celor mai reusite activitati de comunicare dezvoltate in retea si ale celor mai activi si eficienti multiplicatori.
Cum va face APDRP selectia multiplicatorilor
Selectia multiplicatorilor va fi... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 11:43
Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi mult simplificat: de la 24 de masuri, din 2014 vor fi doar 14, iar birocratia va fi mult redusa astfel incat fondurile europene sa ajunga la cat mai multi fermieri, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Reprezentantul MADR a vorbit si despre proiectele pe care Ministerul le ia in calcul pentru a ajuta fermierii romani in 2014, pana cand vin banii de la Bruxelles.
In plus, Irimescu a explicat de ce este nevoie ca Romania sa aplice plata redistributiva, adica subventii mai mari pentru fermierii care au pana in cinci hectare de teren agricol, si de ce nu este in totalitate de acord cu o asemenea masura pentru a fi aplicata in Romania.
Ce schimbari va aduce noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru fermieri? Cum se creioneaza, pana in prezent, proiectul pentru noul PNDR?
In primul rand, reducem numarul de masuri de la 24 la 14. Am stabilit pana acum plus vrem sa simplificam masiv toate procedurile. O sa avem consultari, pe tot parcursul de redactarii proiectului, cu cele cinci grupuri de lucru. RO PAC este unul dintre ele cu care am avut discutii saptamana trecuta. Pentru noi, ca Minister, este bine ca, in sfarsit, producatorii romani s-au aplecat pe reforma Politicii Agricole Comune si au studiat-o, ceea ce este mare lucru. Ca urmare, daca au idei bune, noi le preluam fara doar si poate. Le... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:05
Un program util pentru economie, in special pentru mediul rural, este cel al Grupurilor Locale de Actiune, prin care companiile, impreuna cu autoritatile locale, pot "depista" problemele comunitatilor si orienta banii europeni catre rezolvarea acestora. In prezent, doar 82 de grupuri de actiune locala isi "distribuie" fondurile europene la nivelul satelor si oraselor mici din Romania.
Grupurile de actiune locala (GAL) sunt "responsabile" cu orientarea finantarii europene catre cele mai arzatoare probleme cu care se confrunta comunitatile locale.
Pe baza intocmirii unui proiect de dezvoltare locala, fiecare GAL a obtinut o finantare de 2,8 milioane de euro din fondurile europene prin programul LEDER din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Practic, grupurile de actiune locala sunt un parteneriat public-privat intre autoritatile la nivel local, societati comerciale si ONG-uri. Odata aprobate proiectele, GAL-urile nou formate urmeaza sa puna in aplicare proiectele pentru care au primit finantarea.
"Companiile si autoritatile devin partneneri cu drepturi egale, si daca proiectul lor este aprobat ei se infiinteaza ca un OUG sub oug 26/2010. Partenerii, cei care au infiintat GAL-ul au putere de decizie in adunarea generala sau consiliul director. Ei au alocate anumite sume de bani pentru finantare catre actorii din comunitatile respective. Este ca si cum GAL-ul devine o autoritate contractanta care ruleaza apeluri de selectie pentru anumite... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 08:01
Ministerul Agriculturii vrea sa finanteze diferenta nefavorabila de curs valutar inregistrata de beneficiarii Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) la platile catre furnizori pentru achizitii de utilaje si echipamente cumparate in euro, in limita a 15% din valoarea contractului in lei.
Beneficiarii proiectelor depuse pe masurile de investitii din PNDR au instiintat Ministerul Agriculturii ca intampina greutati in derularea programelor din cauza diferentelor de curs valutar nefavorabil dintre valoarea ajutorului public nerambursabil care face obiectul contractului exprimat in euro si lei, raportat la momentul previzionarii bugetului proiectului, fata de costurile finale, se arata intr-un comunicat al ministerului.
Dupa consultarea Comisiei Europene, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului prin care vrea sa finanteze, cu pana 15% din valoarea initiala a contractului in lei, diferenta de curs valutar pe care o suporta beneficiarii proiectelor la achizitia de utilaje si/sau echipamente cumparate numai in euro.
"Promovarea in regim de urgenta a prezentului proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului se impune ca o masura pentru absorbtia fondurilor europene, in conditiile in care perioada de programare 2007-2013 se apropie de sfarsit si prin urmare orice disponibilizare, prin rezilieri, a sumelor contractate va conduce la dezangajari, fara posibilitatea de a fi utilizate prin realocari pentru alte masuri,... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:11
Autoritatile romane au discutii avansate cu Comisia Europeana pentru fonduri de un miliard de euro in vederea refacerii infrastructurii de irigatii, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la postul de televiziune Realitatea TV.
Suma de un miliard de euro a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din Romania.
Potrivit lui Constantin, aceste resurse financiare ar fi foarte dificil de disponibilizat din alta parte, cum ar fi bugetul de stat, pentru ca bugetul Ministerului Agriculturii, spre exemplu, se ridica in 2013 la un miliard de euro, din care 50% pentru co-finantari.
Studiul Bancii Mondiale arata ca Romania poate reface infrastructura de irigatii pentru circa 800.000 de hectare.
In prezent, Romania are o infrastructura de irigatii pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt irigate, deoarece fermierii considera costurile prea ridicate.
Autoritatile admit ca aceste costuri sunt mari, fiind determinate in special de consumul mare de energie al instalatiilor vechi de peste 40 de ani. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 18:23
Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?
Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.
Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.
Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.
Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.
Romania vrea buget mai mare pe agricultura
Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.
"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
Deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si interminabilul scandal politic au determinat reactii transante ale Comisiei Europene.
Mai mult, consultantii din piata, dar si analistii sustin ca posibilitatea ca Romania sa ramana cat de curand fara aportul fondurilor europene devine un scenariu foarte probabil.
Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national.
Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.
Lipsa de informatii si consultanti slabi
In mod cert, Leonard Orban s-a dus sa negocieze cu autoritatile europene sa nu ne sisteze fondurile europene, iar la anul s-ar putea sa nu mai avem bani sau sa avem mai putini, a declarat pentru Business24 Marius Focsa, director general la firma de consultanta financiara Metropolitan Group.
Ce anume a contribuit la aceasta situatie? Lipsa de informatii pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene si lipsa de experienta a... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:27
Parlamentul European a aprobat marti un proiect prin care UE va putea sa finanteze pana la 95% din costul proiectelor pentru dezvoltare rurala din Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania si Letonia, pentru a permite si a accelera cresterea economica si stimularea competitivitatii.
Aceasta rata de cofinantare mai ridicata pentru tarile ce se confrunta cu dificultati financiare urmeaza sa fie aplicata temporar pana la sfarsitul lui 2013.
Eurodeputatii au sustinut cresterea ratei de cofinantare prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, pentru a garanta ca tarile care se confrunta cu probleme de finantare din cauza crizei financiare pot sa isi implementeze in continuare proiectele.
Noile reguli se vor aplica numai pana la sfarsitul lui 2013 si vor fi limitate la perioada in care un stat membru este eligibil pentru asistenta financiara prin intermediul mecanismului privind balanta de plati(Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul Mecanismului european de stabilizare financiara (Grecia, Irlanda si Portugalia).
Suma totala a finantarii europene destinate dezvoltarii rurale ramane neschimbata, iar masurile temporare nu vor avea impact asupra perioadei de programare de dupa 2013, se subliniaza in rezolutia adoptata in PE cu 622 de voturi pentru, 60 impotriva si 17 abtineri.
In continuare, Consiliul va trebui sa aprobe oficial propunerea in urmatoarele zile, pentru a permite ca legislatia sa fie semnata oficiala la sfarsitul sedintei plenare de la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 09:07