O idee de afacere este ca o mina de aur pe care, daca nu o exploatezi tu acum, cu siguranta o va exploata altcineva in curand. Dar stii ce trebuie sa faci ca sa intri in afaceri cu ideea ta? De unde sa incepi? Este sustenabila propunerea ta? Si, nu in ultimul rand, ai bani pentru a o pune in practica?
Din fericire, astazi exista oameni care te invata, pas cu pas, ce trebuie sa faci pentru a atinge succesul.
Adina Cretu este unul dintre acesti oameni care se ocupa impreuna cu echipa ei de fiecare antreprenor dornic sa invete sa faca afaceri de succes. Ea coordoneaza Startarium, "Orasul Antreprenorilor": o platforma cu peste 28.000 de utilizatori, aproape 3.000 de idei de business si finantari de aproape 400.000 de euro.
Haideti sa vorbim, pentru inceput, despre initiativa Startarium. Ce este ea si cum a luat nastere?
Startarium este cea mai complexa platforma de educatie si suport pentru antreprenori la inceput de drum.
Este o initiativa aparuta in zona in care misiunile a doua organizatii s-au integrat intr-un mod coerent: pentru ING, care a avut ideea acestei platforme, este un proiect de CSR, care urmareste sa educe antreprenorii si sa le ofere resurse utile la inceput de drum, care depasesc cu mult zona de finantare.
Pentru Impact Hub, care a transformat aceasta idee in realitate, Startarium vine in completarea misiunii lor.
Cu ajutorul tehnologiei, pot astfel sa faca accesibile unui numar mult mai mare de antreprenori tot know-how-ul, comunitatea... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 10:54
Toate partidele parlamentare au primit subventii care un depasit 13 milioane de lei, in luna martie a acestui an, dupa ce deputatii au modificat legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. In decembrie 2017, subventiile s-au ridicat la peste 3 milioane lei.
In plenul din 19 decembrie 2017, Camera Deputatilor a votat, in calitate de for decizional, initiativa legislativa a deputatului PSD Mircea Draghici, prin care a fost modificata Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, conform datelor de pe site-ul Camerei.
Astfel, a fost schimbata prevederea "partidele politice primesc anual subventie de la bugetul de stat, in conditiile legii" in "suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din produsul intern brut". Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 16 ianuarie.
Despre ce sume este vorba
Potrivit site-ului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), subventiile din luna decembrie 2017, inaintea modificarii legii mentionate, pentru PSD, PNL, USR, ALDE si PMP au avut valoarea totala de 3.254.095 de lei.
Dupa schimbarea in Parlament a legii, in ianuarie partidele au incasat in total 3.861.664 de lei, in februarie - 3.873.807 de lei, in martie suma totala a ajuns pana la 13.476.154 de lei, iar in luna aprilie formatiunile politice parlamentare au primit in total subventii de la stat in valoare... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 10:09
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de promulgare a Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si campaniilor electorale, dupa ce in prima faza legea a fost retrimisa Parlamentului, pentru reexaminare, iar legislativul a facut modificarile cerute de seful statului.
Anuntul a fost facut de Administrasia Prezidentiala, care a anuntat printr-un comunicat de presa ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat sambata, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si campaniilor electorale.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 6 mai, cu 296 voturi "pentru", 15 abtineri si 6 voturi "impotriva", cererea de reexaminare a presedintelui la legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maximum 3 ani.
Deputatii au adoptat raportul comisiei la cererea presedintelui de ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat legea finantarii partidelor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Mai 2015, ora 16:08
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, in sensul insusirii obiectiilor din cererea de reexaminare transmisa de presedintele Klaus Iohannis legislativului.
Raportul de admitere cu amendamente, adoptat de comisia speciala pentru cod electoral, a fost adoptat de plen cu 106 voturi "pentru" si 2 voturi "impotriva" si o abtinere.
Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Senatului cu 105 voturi "pentru", o abtinere si doua voturi impotriva si urmeaza sa ajunga in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
Guvernul a transmis ca sustine proiectul de lege, "pentru necesitatea reformarii institutiilor pubice si crearea unui cadrul legislativ cat mai clar privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale".
Presedintele comisiei de cod electoral, deputatul Mihai Voicu a declarat in cadrul dezbaterilor din plenul Senatului ca adoptarea legilor electorale se afla ...citeste mai departe despre "Senatul a votat legea finantarii partidelor, cu modificarile cerute de Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 13:28
Europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea finantarii partidelor, adoptata miercuri de Camera Deputatilor.
"Trei sunt motivele principale. Doua dintre ele tin de continutul legii", a scris pe Facebook Cristian Preda.
Primul motiv enuntat de fostul membru PMP este acela ca "sumele ingaduite pentru campanii raman uriase in raport cu nivelul de trai din Romania, iar decontarea lor de la buget va reprezenta o risipire nesabuita a banilor publici".
Al doilea motiv este, in opinia europarlamentarului, acela ca "mecanismele de control asupra donatiilor facute partidelor intre campaniile electorale nu permit limitarea coruptiei, statul de drept continuand astfel sa fie pus in pericol chiar de textul legii, care a fost fabricat de partide cartelizate impotriva unei etici politice austere".
Nu in ultimul rand, acesta cere o consultare publica pe marginea ...citeste mai departe despre "Legea finantarii partidelor, criticata de un europarlamentar: Iohannis sa nu o promulge!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 14:34
JEREMIE este o initiativa de sprijinire a accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii, prin instrumente financiare finantate din fondurile structurale alocate statelor membre.
Prin cele trei facilitati de finantare active in Romania, JEREMIE creeaza un efect de multiplicare pentru resursele financiare alocate si functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM.
Initiativa JEREMIE este finantata in Romania prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Ministerul Fondurilor Europene invita intreprinderile mici si mijlocii sa aplice in continuare la facilitatile de finantare JEREMIE:
Credite JEREMIE cu 80% garantie gratuita
Garantia JEREMIE reprezinta 80% din valoarea creditului si poate fi obtinuta cu comision de garantare zero. Finantarea solicitata trebuie sa fie una noua, urmand a fi utilizata pentru activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei, in sectoare de activitate precum industrie, comert, turism, constructii, servicii etc. Creditul ofera credite de investitii sau facilitati revolving sau non-revolving pentru capital de lucru.
Citeste mai multe despre IMM-urile pot obtine mai multe tipuri de finantari prin programul JEREMIE pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 15:47
Creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca, a declarat joi, fondatorul Casei de Insolventa Transilvania (CITR), Andrei Cionca.
"Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante este in crestere permanenta, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani. Criza companiilor, care duce si la cresterea creditelor neperformante, nu are cum sa se opreasca cat timp nu intervin bani proaspeti in economie" a spus reprezentantul CITR pentru Agerpres.
El a avertizat ca, practic, toti jucatorii implicati in salvarea unei companii - furnizori, actionari, stat, banci - nu pot interveni in acest moment.
"Este necesara interventia celui de-al 5-lea jucator care sa fie un fond de investitii si sa acorde credit cu optiunea ca la anumite intervale de control, 3-6 luni sau un an, sa aiba posibilitatea sa isi converteasca banii in pachetul majoritar de actiuni", a mai spus Andrei Cionca.
Valoarea restantelor in lei si valuta acumulate de firme si populatie la banci a urcat cu 3%, la finele lunii mai, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), comparativ cu nivelul inregistrat in aprilie 2013, depasind 31,874 miliarde lei.
Din aceasta valoare, peste 12,5 miliarde lei erau restante in moneda nationala si circa 19,3 miliarde in valuta. mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:26
ProCredit Bank ofera finantari de 20 milioane euro pentru proiecte de investitii sau capital de lucru permanent pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), cu sprijinul Bancii Europene pentru Investitii (BEI), a anuntat miercuri banca.Banca Europeana pentru Investitii contribuie cu 50% pana la 100% din fondurile de finantare, iar ProCredit Bank asigura diferenta.Pentru fondurile din surse ale Bancii Europene pentru Investitii, clientii vor avea o dobanda preferentiala si de garantii flexibile prin colaborarea cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Creditul este oferit in euro si poate avea o maturitate cuprinsa intre 2 si 12 ani, in functie de destinatie (achizitie de echipamente, achizitie sau constructie de imobile sau capital de lucru permanent) si in concordanta cu durata economica si tehnica a proiectului.Tot cu ajutorul acestei facilitati, clientii care deruleaza proiecte cu o vechime mai mica de trei ani isi pot refinanta si creditele aflate in derulare la alte institutii fianciar-bancare. mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 11:27
Goodbee Credit IFN a acordat in primul semestru finantari de 18,88 milioane lei (circa 4,5 milioane euro), in crestere cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul contractelor a crescut de aproape patru ori, a anuntat marti compania, potrivit NewsIn.In aceeasi perioada a anului trecut, Goodbee Credit IFN a acordat finantari in valoare de 11,6 milioane lei."Cresterea volumului de credite acordate micilor intreprinzatori din zona rurala si a micilor orase s-a realizat, din punct de vedere cantitativ, de la 485 dosare de credit aprobate in prima jumatate a anului trecut, la 1.800 inregistrate in 2011, pana la 30 iunie (crestere de aproape patru ori). In acelasi timp, a crescut semnificativ cu 4.576 lei (peste 1.000 de euro) si valoarea medie per credit acordat: de la 22.842 lei (5.400 de euro) la 27.418 lei (peste 6.500 de euro), cu 20% mai mare fata de media anului trecut", se arata in comunicat.Compania precizeaza ca, in conditiile mentinerii, in medie, a ritmului lunar de crestere din prima parte a anului, la 31 decembrie, numarul creditelor acordate ar putea depasi 3.500 de contracte, "ceea ce ar insemna triplarea acestora fata de 2010"."Cresterea este semnificativa pentru ca inseamna de fapt un interes crescut pentru dezvoltarea afacerilor existente in zonele in care suntem prezenti, uneori chiar initierea unora noi", a declarat Anca Ciobanu, CEO goodbee Credit IFN.Portofoliul de credite al companiei goodbee Credit IFN a ajuns, dupa sase luni de... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:42