Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit nu constituie titluri executorii.
Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.
"Avem exemplu de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a stabilit ca debitorii care sunt executati silit de catre banci ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia de incuviintare a instantei, daca in contractul de credit exista posibile clauze abuzive", a spus, in timpul dezbaterilor din plen, senatorul Cristiana Anghel.
"Mii de oameni au fost evacuati ...citeste mai departe despre "Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 07:44
Trei judete din Romania aduna o cincime din valoarea restantelor in rambursarea creditelor acordate de bancile din tara noastra.
Judetul Valcea conduce in acest top al celor care intampina dificultati in plata la timp a creditelor contractate, informeaza Digi 24, citand date BNR. Astfel, restantele insumeaza 21,6 la suta din valoarea creditelor luate in acest judet, respectiv 513 milioane de lei.
Pe locurile urmatoare sunt judetele Giurgiu (19,7 la suta restante din valoarea creditelor) si Salaj (18,8 la suta).
In schimb, judetul in care se ...citeste mai departe despre "Topul judetelor cu restante la banci - cum sta Capitala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 22:43
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca ordonanta de urgenta legata de finantarea creditelor restante cu ajutor din partea statului, denumita "electorata", nu este functionala deoarece nu exista "entuziasm" in sistemul bancar, iar Guvernul nu se poate implica in atributiile BNR.
Premierul a fost intrebat de ce nu este functionala ordonanta legata de creditele restante, denumita si "electorata", precizeaza Mediafax.
"Nu este obligatorie pentru banci. Deocamdata in sistemul bancar inca nu e un mare entuziasm, ca sa spun asa. Dar pe masura ce se obisnuiesc...legea este in vigoare, doar ca bancile inca foarte greu au incredere. Dar nu e doar in acest caz, orice om care are o mica afacere, orice care are o afacere mai mare, orice om care are nevoie de un credit, e foarte, foarte greu in ultima perioada sa obtina acel credit. Exista si exceptii, dar nu vreau sa le mai amintesc. Partea de sistem bancar nu tine de Guvern sau de legislatie, tine poate de increderea mai mare in ceea ce se intampla la nivel european, majoritatea bancilor din Romania sunt banci cu capital strain", a declarat Ponta.
Premierul a afirmat ca legea privind electorata este in vigoare si este convins ca "incet, incet se va face o practica in acest sens".
El a fost intrebat daca legea are nevoie de norme de aplicare.
"Normele bancare se emit de catre Banca Nationala, nu de catre noi. Nu intram noi in sistemul bancar pentru ca nu e bine", a mai afirmat premierul. mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 16:00
Restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in aprilie cu 3,1% fata de luna precedenta, pana la 16,82 miliarde lei, ponderea acestora in totalul imprumuturilor urcand la 7,20%, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB) publicate de BNR, conform NewsIn.La finalul lunii martie, soldul restantelor ajunsese la 16,32 miliarde lei, iar ponderea a fost de 7,02%.
La sfarsitul anului 2010, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor era de 6,33%.Creditele acordate si angajamentele asumate de institutiile de credit se cifrau la sfarsitul lunii aprilie la 271,46 miliarde lei.
La sfarsitul lunii martie, soldul imprumuturilor era de 268,26 miliarde lei.De asemenea, numarul de interogari ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare pentru debitorii potentiali cu acordul acestora a ajuns la 112.607, in scadere fata de 128.747 in luna martie.Banca Nationala a Romaniei (BNR) face precizarea ca datele se refera la expunerea fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20 000 RON, si reprezinta 89,7% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, conform datelor Centralei Riscurilor Bancare la 31 decembrie 2010.Suma acordata reprezinta creditul acordat sau angajamentul asumat conform contractului. Suma acordata nu este actualizata in luna curenta pentru creditele sau angajamentele acordate in valuta raportate in lunile anterioare. mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 12:13
Creditele restante ale populatiei si firmelor totalizau la finele lunii septembrie 6,5 miliarde lei, de peste trei ori mai mult fata de perioada similara din 2008, iar ponderea acestora in soldul imprumuturilor a urcat de la 1,1% la 3,25%, potrivit BNR.
Valoarea creditelor in lei cu intarzieri la plata era la sfarsitul lunii septembrie de 3,8 miliarde de lei , in urcare cu aproape 5% fata de august si cu 17% compartiv cu luna iunie. Imprumturile restante in lei au crescut in primele noua luni de 2,1 ori, si de 2,45 ori in termeni anuali, precizeaza Mediafax.
In ceea ce priveste creditele in valuta, restantele insumau in septembrie 2,7 miliarde de lei, fiind de 4,5 ori mai mari decat in luna similara din 2008 si de 2,7 ori valoare de la finele anului trecut. Restantele la imprumuturile in valuta au avansat in septembrie cu 3,34% fata de august si cu 20,23% in termeni trimestriali.
Soldul creditelor se plasa dupa primele noua luni la 200,2 miliarde de lei, in urcare cu 0,5% fata de decembrie 2008 si cu 0,6% comparativ cu finele primului semestru.
Ponderea creditelor restante in total portofoliu de imprumuturi a avansat treptat, de la 1,4% la finele anului trecut la 2,7% dupa primul semestru si la 3,12% in luna august.
Atat populatia, cat si firmele, au preferat sa se imprumute mai mult in valuta.
Astfel, creditele in valuta ale populatiei au avansat in primele noua luni cu peste 3%, la 60,35 miliarde de lei. In termeni anuali, avansul a fost de 9,1%. Totusi, populatia... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2009, ora 14:19