Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat luni ca in bugetul de stat este prevazut un fond de rezerva de un miliard de lei pentru finantarea alegerilor locale si parlamentare.
"In buget avem fond de rezerva un miliard de lei tocmai pentru doua scrutinuri, pentru alegerile locale si pentru cele parlamentare. Banii sunt acolo pentru alegeri", a precizat Citu la Palatul Parlamentului.
Cat despre eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia celor ale magistratilor si militarilor, el a spus ca nu este suficienta pentru finantarea dublarii alocatiilor pentru copii.
"Nu este, este un impact sub un miliard de lei, nu ajunge. Sunt alte surse in buget, dar le vom discuta atunci. Asta facem acum, cautam surse pentru implementarea legii cu dublarea alocatiilor", a sustinut Citu.
Despre posibilitatea continuarii Programului "Prima Casa", el a mentionat ca nu stie daca va mai fie nevoie de el, iar o masura pentru continuarea sau nu a programului o va lua cat de curand.
"Sunt doua lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uitam la el daca face beneficii in societate asa cum este el structurat astazi, este un program care a aparut cand economia avea nevoie de sustinere, astazi economia nu este in criza, deci nu stim daca mai e nevoie in aceasta forma. Chiar daca plafoanele la garantie au scazut, creditele au crescut in continuare, se vede o tranzitie catre alte tipuri de credite, se pare ca acest program nu este cel care sustine singur aceasta piata. Vom... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 15:02
Premierul britanic, Boris Johnson, a anuntat, marti seara, ca va depune o motiune in parlament pentru a convoca alegeri anticipate, la scurt timp dupa ce o alianta transpartinica a deputatilor a adoptat o motiune ce urmareste amanarea Brexit-ului prevazut pentru 31 octombrie.
Motiunea a fost adoptata cu 328 de voturi pentru si 301 impotriva de deputati din opozitiei carora li s-au alaturat 21 de parlamentari conservatori care nu sunt de acord cu iesirea Marii Britanii din UE fara acord, asa cum intentioneaza premierul Boris Johnson, care se opune in mod hotarat amanarii Brexitului, informeaza AFP si Reuters.
Din grupul de parlamentari conservatori rebeli care au fost avertizati ca vor fi dati afara din partid daca vor sfida guvernul prin vot fac parte, printre altii, Nicholas Soames, nepotul lui Winston Churchill si doi fosti ministri de finante, Philip Hammond si Kenneth Clarke.
In opinia sefului executivului britanic, scrutinul ar fi singura modalitate de a solutiona impasul referitor la parasirea Uniunii de catre Regatul Unit, daca parlamentarii vor vota miercuri in sensul obligarii sale de a obtine o amanare a Brexitului in dialogul cu Bruxelles-ul.
"Sa nu existe nicio indoiala cu privire la consecintele votului din seara aceasta. El inseamna ca parlamentul este la un pas de a distruge orice intelegere pe care am putea-o conveni cu Bruxelles-ul. Pentru ca proiectul de lege de maine va ceda UE controlul asupra negocierilor. Si aceasta va insemna mai multa... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 07:41
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a reusit joi seara sa treaca de primul test riscant din Camera Comunelor, dupa ce a castigat sustinere din partea unei majoritati fragile pentru programul politic al Partidului Conservator, in ciuda esecului din alegerile anticipate si a inmultirii vocilor critice cu privire la politicile de austeritate si abordarea Brexit-ului.
May si-a scurtat o vizita la Berlin, iar ministrul Apararii a plecat in graba de la summitul NATO din Bruxelles pentru a sustine programul politic in Camera Comunelor, transmite Reuters.
Aceasta graba a subliniat pozitia precara pe care o are premierul May pe Downning Street, dupa ce a pierdut majoritatea legislativa si a fost nevoita sa semneze un acord bazat pe "incredere si livrare de voturi" cu unionistii nord-irlandezi de la DUP.
Miercuri, aceasta a reusit sa opreasca o incercare a opozitiei laburiste de a pune capat taierilor bugetare din sectorul public, bazandu-se in principal pe sustinerea DUP.
Cu ajutorul nord-irlandezilor a reusit sa stranga destule voturi pentru a-si trece programul politic prin Camera Comunelor.
May a obtinut 323 de voturi "pentru" si 309 "impotriva" in urma sedintei din Parlament.
"Asta este... modul in care intentionam sa guvernam. Sa traim in mijloacele noastre, sa creeam locuri de munca bune, sa platim oamenii bine, sa investim in viitor prin colaborarea cu sectorul afacerilor... sa implementam vointa poporului britanic de a parasi UE intr-un mod ordonat si... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 08:19
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a lasat sa se inteleaga ca Brexit nu reprezinta un proces ireversibil, dar ca acest lucru nu tine de vointa europenilor, ci strict de deciziile oficialilor britanici.
Dupa alegerile anticipate din Marea Britanie, care au dus la pierderea majoritatii absolute in Parlament de catre consrrvatori, lucrurile nu mai par atat de clare in privinta divortului UK-UE, partea britanica solicitand un ragaz pentru a-si reconsidera pozitia in cadrul negocierilor Brexit, relateaza Bloomberg.
"Depinde de guvernul britanic sa ia decizii in acest sens", a explicat Schauble intr-un interviu acordat Bloomberg TV. Oficialul german sustine ca a discutat cu omologul sau britanic, Philip Hammond, despre rezultatul alegerilor, amsandoi convenind ca este nevoie de o perioada de repaus in continuarea negocierilor, pana cand noul guvern isi va reanaliza pozitia.
Pe de alta parte, Schauble se fereste sa faca prea multe speculatii pe aceasta tema, chestiunea Brexitului avand deja un vot de sustinere al populatiei din Regatul Unit. "Guvernul britanic a anuntat ca va mentine ideea Brexitului. Respectam aceasta hotarare, dar, daca vor sa isi schimbe decizia, bineinteles ca vor gasi o usa deschisa", a precizat ministrul german de Finante.
O pozitie asemantoare a fost imbratisata si de presedintele francez Emmanuel Macron, dar acesta a apreciat ca "odata incepute negocierile, un astfel de proces este mai dificil de realizat".
O revenire asupra... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 09:17
Dupa anuntul surpriza de marti al premierului britanic Theresa May, care a spus ca va declansa procedura pentru alegeri anticipate in Marea Britanie, care sa aiba loc in 8 iunie, reactiile nu au intarziat sa apara.
Astfel, premierul scotian Nicola Sturgeon a acuzat-o pe Theresa May ca vrea sa impuna un "hard Brexit". Pe scurt, acest termen inseamna ca Marea Britanie va renunta complet la accesul la piata unica europeana, pentru a avea control total asupra granitelor sale.
The Tories see a chance to move the UK to the right, force through a hard Brexit and impose deeper cuts. Let's stand up for Scotland. #GE17- Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) April 18, 2017
Sturgeon e de parere ca organizarea alegerilor in acest moment este "o greseala politica uriasa" facuta de premier, care va da ocazia alegatorilor sa respinga agenda conservatorilor.
Amintim ca Scotia va organiza si ea un referendum pentru a deveni independenta si a ramane alaturi de UE.
O alta reactie a venit din partea lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, aflat in Opozitie. Acesta a salutat decizia premierului, chiar daca in timpul discursului sustinut de May marti aceasta a spus britanicilor ca au de ales "intre o conducere puternica si stabila, in interesul national, cu mine ca premier, si un guvern de coalitie slab si instabil, condus de Jeremy Corbyn, sprijinit de liberal-democrati, care vor sa redeschida diviziunile referendumului si de Nicola Sturgeon si de SNP".
"Salut decizia... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 15:23
Campania electorala pentru noua runda de alegeri anticipate din Grecia pare sa nu ofere niciun indiciu in privinta taberei castigatoare.
Pentru scrutinul de duminica, 20 septembrie, fostul premier Tsipars are un avantaj minim care nu ii ofera siguranta revenirii in functie.
Scena politica elena arata ingrijorator de fragmentata, iar analistii se intreaba daca nu cumva acest lucru va genera o criza politica de proportii cu repercursiuni asupra celui de-al treilea program de asistenta financiara acordat tarii, relateaza agentia Bloomberg.
Se cere viteza
In poll-position se afla partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras, si Noua Democratie, partidul conservator al lui Evangelos Meimarakis, dar cu greu unul dintre acestea ar putea fi desemnat de pe acum drept castigator al alegerilor.
Discutiile pentru formarea unui nou guvern sunt in masura sa puna in pericol implementarea reformelor cerute de creditorii europeni, blocand inca o data noua sursa de finantare gasita de greci.
"Dupa alegeri, Grecia rebuie sa se miste repede. Un progres rapid este esential pentru restabilirea increderii investitorilor in liderii politici de la Atena.
Au nevoie de acest lucru pentru a readuce capitalul in tara", considera Holger Schmieding, economist sef al bancii Berenberg din Londra.
Un recent sondaj efectuat in randul alegatorilor eleni arata ca 5,5% dintre acestia sunt in continuare indecisi, in timp ce batalia se da intre Syriza si Noua Democratie, ambele situate in... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 12:42
Nici nu a iesit inca din criza financiara si Grecia da semne ca se poate indrepta spre o criza politica. Inceputul lunii viitoare ar putea aduce o noua runda de alegeri anticipate, pe masura ce ruptura dintre premierul Alexis Tsipras si partidul Syriza creste in fiecare zi.
Premierul elen a reusit sa obtina acceptul pentru al treilea program bailout doar cu sprijinul opozitiei parlamentare, iar un oficial al guvernului a afirmat ca Tsipras intentioneaza sa ceara un vot de sustinere in Legislativ dupa semnarea acordului cu creditorii, anunta Bloomberg.
Infrangerea anunta anticipate
O eventuala infrangere a actualului guvern va da semnalul pentru declansarea alegerilor anticipate, a doua runda in doar 9 luni, dupa ce guvernul Syriza a ajuns la guvernare, in acelasi mod, la sfarsitul lunii ianuarie.
Surse guvernamentale au afirmat ca Alexis Tsipras va cere un vot de incredere din partea celor 300 de parlamentari abia dupa ce va efectua, pe 20 august, plata celor 3,2 miliarde de euro datorate de eleni Bancii Centrale Europene.
Vestea alegerilor anticipate ar putea intarzia implementarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.
In acelasi timp, acestea ii pot da sansa actualului premier de a se debarasa de platforma electorala anti-austeritate cu care a castigat confruntarea electorala de la inceputul acestui an.
In viteza maxima
Evenimentele incep sa se desfasoare intr-un ritm alert, celendarul miscarilor de pe scena politica din Grecia fiind... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 12:39
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea demisiona pentru a convoca alegeri prezidentiale anticipate in scopul obtinerii unui mandat mai solid, pentru a putea implementa reforme economice si politice fundamentale, afirma un apropiat al liderului rus, Aleksei Kudrin.
"Daca nu poti aplica reforme structurale inainte de alegeri, ceea ce este greu de facut, atunci trebuie sa o faci dupa alegeri sau sa organizezi alegeri anticipate", a declarat Aleksei Kudrin, care este un apropiat al lui Vladimir Putin si a fost ministru de Finante al Rusiei in perioada 2000-2011, potrivit The New York Times.
Putin ameninta statele din scutul antiracheta: Ne vom indrepta armatele catre voi
"Vladimir Putin este un om pragmatic care are un simt acut al situatiei politice si este posibil sa decida amanarea reformelor; insa, ar putea convoca alegeri anticipate, pentru a obtine un mandat ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin ar putea demisiona pentru a convoca alegeri prezidentiale anticipate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 23:46
Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45