Statul Islamic a suferit o pierdere importanta pe plan financiar in ultima perioada. Pana la 800 de milioane de dolari, bani cash, au fost distrusi in lovituri aeriene ale coalitiei internationale de lupta impotriva jihadistilor, potrivit unui oficial militar american.
Generalul maior Peter Gersten, care se afla in capitala irakiana Bagdad, a declarat ca avioanele de razboi ale SUA au tintit in repetate randuri depozite in care organizatia terorista isi pastra banii, arata BBC.
Statul Islamic a pierdut in flacari zeci de milioane de dolari bani gheata
Lovitura in sectorul financiar al extremistilor a dus la o crestere masiva a dezertarilor, precum si la o scadere a numarului noilor veniti, a adaugat oficialul american.
Peter Gersten, adjunctul comandantului pentru operatiuni si intelligence din cadrul coalitiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic, a spus ca au fost lansate aproape 20 de raiduri aeriene asupra depozitelor de bani lichizi ale jihadistilor. Militarul nu ...citeste mai departe despre "Cum a pierdut Statul Islamic 800 de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 13:01
Gruparea Statul Islamic, sau Daesh, cum o numesc francezii, este organizatia terorista cea mai bogata din istorie si a reusit sa-si faureasca independenta financiara cu ajutorul petrolului si al traficului de fiinte umane.
Acoperind teritorii vaste din Irak si Siria, patrimoniul sau este evaluat la 2.260 de miliarde de dolari, iar bugetul pe 2015 la 2,6 miliarde de euro, potrivit unui expert francez in finantarea terorismului si presedinte al Centrului de analiza a terorismului, se arata intr-un amplu articol al publicatiei franceze Le Figaro despre economia gruparii ce s-a proclamat Stat Islamic.
Statul Islamic, buget de 2 miliarde de dolari. Cum a obtinut banii si ce va face cu ei (Grafic)
Teritoriul controlat de jihadisti este aproximativ cat suprafata Marii Britanii, iar pamantul este bogat in resurse naturale - petrol, gaze, fosfatat, chiar si cereale. In plus, cei circa 10 milioane de locuitori ai acestei zone sunt taxati si jefuiti, iar toate activitatile - industriale, ...citeste mai departe despre "Cum obtine Statul Islamic miliarde de dolari in fiecare an" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2015, ora 13:37
Gruparea terorista Statul Islamic (ISIS) colecteaza lunar aproximativ 50 de milioane de dolari din vazarea pe piata neagra a petrolului extras din regiunile controlate din Siria si Irak.
Masinaria de facut bani a teroristilor pare sa fi scapat intacta pana acum, in ciuda raidurilor aeriene, dupa cum recunosc recunosc oficialii americani si serviciile de spionaj irakiene, aminteste Business Insider.
O industrie vie
Vanzarile de petrol, cea mai importanta sursa de venit a gruparii teroriste, este principalul motiv pentru care jihadistii reusesc sa isi pastreze influenta in asa-zisul califat care acopera diverse regiuni din Siria si Irak.
Banii s-au dovedit suficienti pentru a carpi infrastructura din zona si a asigura loialitatea mercenarilor recrutati din diverse colturi ale lumii, califatul Statului Islamic avand acum o vechime de un an, in ciuda luptelor derulate cu celelate forte rebele din regiune si a raidurilor efectuate de avioanele americane.
Gruparea terorista a reusit chiar sa importe echipament modern si sa aduca specialisti straini care sa mentina sondele in functiune, chiar daca in ultimele luni serviciile de spionaj ale Statelor Unite au incercat sa reduca nivelul de asistenta acordat jihadistilor.
Unul dintre oficialii americani implicati in combaterea activitatilor comerciale ale Statului Islamic a definit intretinerea campurilor petroliere din zonele controate de teroristi drept "o operatiune sofisticata".
Este probabil si una dintre... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 11:51
Statele Unite au extins marti lista persoanelor si organizatiilor care ar ajuta organizatia terorista Statul Islamic sa obtina fonduri de pe urma activitatilor sale criminale prin spalare de bani, cotizatii directe sau diverse intermedieri ilegale.
Trezoreria americana a anuntat ca in noul grup de persoane supuse sanctiunilor se intalnesc sustinatori financiari si intermediari folositi de Statul Islamic pentru a avea acces pe piata financiara internationala, informeaza agentia Reuters.
"Trezoreria ramane in continuare axata pe diminuarea resurselor financiare ale Statului Islamic si pe blocarea accesului acestui grup terorist pe piata financiara internationala", a declarat subsecretarul Adam Szubin, din cadrul departamentului de combatere a terorismului.
Autoritatile de la Washington au inclus pe lista teroristilor internationali zece persoane si cinci organizatii (Indonezia, Algeria), incluzand aici si cetateni din Franta si Marea Britanie, alaturi de sustinatori ai Statului Islamic din Rusia, Siria, Maroc, Arabia Saudita si Tunisia.
Conform declaratiilor unui oficial american, acest lucru denota faptul ca amenintarea Statului Islamic reprezinta un pericol global.
M.J. mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 18:22
Gruparea terorista islamica ISIS risca sa ramana fara surse de finantare, sustin analistii. Prabusirea pietei petrolului si ofensiva militara a fortelor occidentale au redus drastic sursele de finantare ale gruparii.
Anul trecut, petrolul a finantat in mare parte operatiunile ISIS, dar, desi Statul Islamic controleaza si acum majoritatea campurilor de extractie din Siria, petrolul pare sa nu mai reprezinte o sursa principala de obtinere a fondurilor, dezvaluie reporterii CNN.
Venituri subtiri
"Prabusirea pietei petrolului e posibil sa fi redus considerabil profiturile lor, facand ca aceasta sa nu mai fie una dintre sursele principale de venituri", explica agentia Verisk Maplecroft intr-un raport de luna aceasta.
Chiar si cu 60% din productia de petrol a Siriei la indemana, teroristii Statului Islamic nu reusesc sa scoata un profit bun din exploatarea lor.
In primul rand, petrolul comercializat de teroristi trebuie vandut cu un discount considerabil pe piata neagra. In al doilea rand, recentele bombardamente din zona au distrus infrastructura de transport si de exploatare a zacamintelor.
Verisk Maplecroft estimeaza ca incasarile ISIS din vanzarea petrolului au scazut de la 500.000 de dolari/zi la 1,6 milioane de dolari obtinuti in cursul verii trecute.
Taxa de protectie
Atacurile militare ale aliatilor Occidentali au destabilizat si structura de comanda a gruparii.
Intr-unul din aceste raiduri de saptamana trecuta, militarii americani au raportat... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 16:00
Gruparea terorista Statul Islamic a fost in atentia intregii lumi pentru decapitarile ostaticilor, dar si pentru brutalitatea cu care actioneaza pentru a castiga cat mai mult teritoriu in Irak si Siria. Insa e posibil ca presiunile financiare la care e supusa sa duca la disparitia ei?
Pentru a se putea extinde, gruparea a gasit surse diverse de finantare, toate ilicite, arata CNBC.
De la vanzarea petrolului furat pana la "donatii" din partea unor lideri din Golf si vanzarea unor antichitati pe piata nearga, economia Statului Islamic este departe de a fi bazata pe un model clasic.
Financial Action Task Force (FATF), o organizatie cu sediul in Franta, a publicat recent un raport ce analizeaza situatia financiara a acestor jihadisti.
De ce e Statul Islamic obligat sa se extinda
Gruparea a primit bani din partea unor binefacatori din regiune, dar si din strangeri de fonduri prin intermediul "retelelor moderne de comunicare", arata documentul. Mai mult, ei au pus mana pe mai ...citeste mai departe despre "Modelul economic al Statului Islamic se va intoarce impotriva sa?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 08:05
Companiile mici si mijlocii care au nevoie de finantare pentru dezvoltarea afacerii pot apela la "ajutorul statului" in valoare de 200.000 de euro, finantare nerambursabila. Linia de finantare poate fi accesata din 16 august. Banii se acorda pe principiul "Primul venit, primul servit!", iar finantarea ajunge pentru 454 de companii.
Dupa ce le-a crescut taxele si a schimbat de mai multe ori de la inceputul anului regimul fiscal, autoritatile s-au gandit sa vina in sprijinul companiilor mici si mijlocii cu o linie de fonduri nerambursabile in valoare totala de 400 de milioane de lei, adica peste 90 de milioane de euro.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o companie
Conform HG 274/2013, pot beneficia de ajutor de minimis companiile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate ca societati comerciale si se incadreaza in categoria IMM-urilor; au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania; respecta plafonul pentru ajutoarele de minimis (o cifra de afaceri anuala neta care nu depaseste
echivalentul in lei a 50 milioane euro);
- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea cu evidentierea cheltuielilor eligibile;
- prezinta un studiu tehnico-economic din care rezulta viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii 3 ani de la finalizarea investitiei;
- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:05
Rolul bancilor nu este sa finanteze statul roman, a declarat directorul executiv Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, care a precizat, insa, ca bancile nu isi vor retrage expunerea.
"Nu este rolul bancilor sa finanteze statul roman. Orice banca are un portofoliu de titluri de stat, dar asta trebuie facut in anumite limite. Suntem aici ca sa finantam economia reala. Putem sa contribuim. (...). O banca trebuie sa aiba un bilant echilibrat", a declarat Steven van Groningen, in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste reducerea expunerii, directorul Raiffeisen Romania a precizat ca nu se pune problema si ca nu a primit instructiuni speciale in acest sens.
Intrebat daca exista posibilitatea ca o banca sa se retraga anul viitor de pe piata locala, Steven van Groningen a precizat ca "va incepe un proces de consolidare si ca vom avea mai putine banci".
"Nu vad ca un jucator mare sa plece. Avem prea multe banci cu aceeasi ambitie", a mai spus directorul Raiffeisen Romania.
Referitor la dobanzile mari aplicate creditelor in lei, Steven van Groningen a spus ca "dobanzile vor continua sa isi caute un palier de stabilitate" si ca incorporat in valoarea dobanzii se afla si costul riscului.
"Sistemul bancar nu se finanteaza la EURIBOR, pentru ca Romania nu e in zona euro. In plus, platim riscul de tara, destul de consistent si avem un cost de risc destul de mare in Romania. Nu euro defineste costul creditului. Ci de costul riscului de tara", a mai... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:12
Banca Centrala Europeana (BCE) nu foloseste masurile de sprijin neconventionale pentru finantarea guvernelor, ci pentru a asigura functionarea politicii monetare, a declarat Juergen Stark, membru in Consiliul Executiv al institutiei financiare internationale, citat de Reuters, anunta Mediafax."Toate operatiunile noastre sunt si vor fi motivate de politica monetara", a declarat Stark pentru publicatia germana Boersen-Zeitung. El a adaugat ca programul prin care BCE cumpara obligatiuni ale statelor din zona euro este temporar.
"Eurosistemul (bancilor centrale - n.r.) intra pe piata cand apar disfunctionalitati. Am subliniat intotdeauna ca programul este limitat in timp si nu va deveni un instrument permanent", a afirmat Stark.
Oficialul BCE considera ca oricare stat din zona euro este responsabil pentru propriile finante si a indicat ca banca va majora dobanda de politica monetara atunci cand vor aparea riscuri pentru stabilitatea preturilor. mai mult
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 16:19