Controalele demarate anul trecut la agentii economici din zona de sanatate au aratat ca exista situatii de decontari duble, dar rezultatul final va fi prezentat de ministrul Sanatatii, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Anul trecut, am demarat astfel de verificari in comun, Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii. Cred ca au fost cinci operatori in aceasta zona, daca nu ma insel. Nu spitale. Sunt cinci agenti economici in zona aceasta de sanatate. Au fost facute verificari pentru a vedea daca sunt decontari duble, decontari de mai multe ori si din pacate au fost astfel de situatii. Sunt, din pacate, astfel de practici si nu fac decat sa duca banii, in loc sa lase banii in zona de sanatate si acolo unde este nevoie, din pacate unii pentru acelasi serviciu deconteaza de mai multe ori. Deci s-au descoperit astfel de situatii si o sa va dam public un raport pe fiecare agent economic. O sa discut cu doamna ministru Pintea cea mai buna formula de a-si prezenta public care a fost rezultatul acestei verificari", a spus Eugen Teodorovici.
Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii au demarat, la finalul anului trecut, controale la cinci operatori privati de servicii medicale pentru a verifica decontarile de servicii medicale realizate de catre acestia.
"Nu toti privatii, dar vor fi controale facute de Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru ca sunt, se pare, o serie de cheltuieli care se fac probabil... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:53
PALMED sustine ca proiectul MS afecteaza posibilitatea romanilor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate si va avea un impact negativ major la nivel social, bugetar, al sistemului de sanatate, mediului de afaceri si asupra imaginii Romaniei.
Astfel, sub impresia beneficierii de un serviciu medical "gratuit", pacientii cu venituri mici vor opta exclusiv pentru sistemul public, urmand sa se confrunte cu igiena de precaritate notorie, lipsa unui numar suficient de paturi, lipsa aparaturii si a celor mai elementare consumabile si medicamente.
PALMED atrage atentia ca proiectul va afecta in mod negativ spitalele publice si nu va conduce la dezvoltarea acestora, potrivit unui comunicat de presa cu privire la memoriul trimis de organizatie premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Avand in vedere nivelul actual de dotare (paturi, echipamente etc) al spitalelor publice, cert ca acestea nu pot absorbi o crestere imediata a numarului de pacienti si a costurilor aferente.
Afluxul de pacienti va destabiliza complet sistemul (care oricum nu face fata corespunzator cererilor existente) si va determina grave probleme financiare in conditiile in care cresterea numarului de pacienti va implica si o crestere a cheltuielilor spitalelor publice, care, in lipsa unui management performant, nu vor putea fi acoperite doar din decontarile FNUASS", se arata in comunicatul de presa.
De asemenea, PALMED sustine ca proiectul va... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 15:31
Fondul Monetar International nu este de acord cu taierea finantarii pentru spitalele private, avand in vedere ca reprezinta doar 2,7 la suta din totalul finantarii din sistemul de sanatate.
Problema finantarii spitalelor private va fi discutata, marti, de oficialii FMI si reprezentantii Ministerului Sanatatii, relateaza Digi 24.
Un anunt facut de ministrul Eugen Nicolaescu a pus pe jar toti jucatorii din domeniul Sanatatii: spitalele private ar putea ramane fara finantare de la bugetul de stat.
Managerii spitalelor particulare sustin ca masura nu le va afecta afacerea, insa cred ca ea va produce o serie de modificari pe aceasta piata.
Cat de afectate sunt afacerile spitalelor private de taierea finantarii publice?
Luni, delegatii FMI s-a intalnit cu reprezentantii producatorilor si importatorilor de medicamente din Romania, unde s-a discutat si despre plata arieratelor, un capitol la care Romania a esuat pana in prezent.
In bugetul pentru 2013 se prevede plata medicamentelor in termen de 60 de zile, in timp ce 800 de milioane de euro sunt prevazute pentru plata arieratelor in domeniu. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 12:33
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat joi intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria ca o decizie cu privire la eventuala finantare a spitalelor private nu poate fi luata decat odata cu aprobarea in guvern a contractului-cadru.
El si-a exprimat speranta ca documentul sa fie gata pana la 1 martie, pentru ca nu se poate discuta despre el decat dupa ce exista bugetul.
Eugen Nicolaescu a subliniat ca spitalele private vor fi finantate pentru ambulatoriul de specialitate si internare de zi, dar si cele care se afla in localitati unde nu mai exista o alta unitate de acest gen si nici un spital public.
De asemenea, vor fi finantate spitalele private care realizeaza anumite interventii ce nu se fac intr-un spital public, a adaugat ministrul.
Potrivit lui Nicolaescu, in partea a doua a saptamanii viitoare va avea loc o discutie cu reprezentantii spitalelor din sectorul privat, pentru gasirea celor mai potrivite 'variante, puse in slujba cetateanului', privind finantarea.
Intr-o nota privind finantarea furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat prezentata miercuri in Guvern de Ministerul Sanatatii se arata ca dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate, "din pacate", s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.
Astfel, in timp, suma decontata din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) catre spitalele private a crescut de la 150.703... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:10
Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila, si nu fixa, pe baza sistemului DRG, ca in cazul spitalelor pubice, astfel primind mai multi bani, arata un raport al Ministerului Sanatatii prezentat in Guvern.
Ministerul Sanatatii a prezentat, miercuri, in Guvern o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Potrivit documentului, dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate a fost importanta in ultimii ani, dar, din pacate, ea s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.
"Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp chiar de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila si nu fixa, pe baza sistemului DRG, ca in cazul spitalelor pubice", potrivit raportului.
In timp, suma decontata din bugetul FNUASS catre spitalele private a crescut de la 150.703 mii lei in anul 2011 pana la 213.500 mii lei in 2012.
"In conditiile unei evolutii relativ liniare a fondurilor alocate sanatatii in ultimii ani, putem considera ca, odata cu cresterea sumelor decontate spitalelor private, s-a redus proportional finantarea spitalelor din sectorul public de servicii de sanatate.
Mentinerea actualelor mecanisme va conduce la cresterea exponentiala, pe masura... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 15:56
Nu sunt adeptul teoriei conform careia politica romaneasca nu s-ar putea mandri cu o diferentiere ideologica a partidelor si nici cu ideea conform careia, in actuala situatie economica, ideologiile ar trebui sa lase locul pragmatismului managerial.
Dupa parerea mea, in pofida unor aliante politice contra naturii ideologice, partidele romanesti au reusit sa-si pastreze in mare masura specificitatea ideologica si sa realizeze un climat de compatibilitate cu mariile familii politice europene.
Iata de ce consider guvernarea USL extrem de interesanta din punctul de vedere al modului in care va reusi sa acomodeze si sa transforme in politici economice unitare doua (chiar trei) ideologii politice opuse. Este un proces atat de sensibil si de complicat, incat nu il pot include, pur si simplu, in ceea ce numim management guvernamental. Cred ca este mult mai mult decat atat. Inclin sa cred ca am putea vorbi de o adevarata arta a combinarii.
Dovada artei combinarii ideologiilor o face cu brio ministrul liberal al sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu.
De la liberalismul pisicii cu coada taiata la liberalismul fondurilor taiate
Imediat dupa 1990, liberalismul a promovat in Romania, prin opiniile domnilor Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Horia Rusu, Dinu Patriciu, Ion Popescu Tariceanu sau Andrei Chiliman, principiile economiei de piata prin atributele de superioritate, atat economice cat si sociale, ale proprietatii private.
Partidul National Liberal are meritul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 10:39
Un anunt facut de ministrul Eugen Nicolaescu a pus pe jar toti jucatorii din domeniul Sanatatii: spitalele private ar putea ramane fara finantare de la bugetul de stat.
Managerii spitalelor particulare sustin ca masura nu le va afecta afacerea, insa cred ca ea va produce o serie de modificari pe aceasta piata.
"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice", a declarat Eugen Nicolaescu la inceputul acestei saptamani.
Spitalele private, o afacere profitabila in Romania
Pe piata locala exista in prezent in jur de 90 de spitale particulare, care ruleaza aproximativ jumatate de miliard de euro, potrivit informatiilor aparute in presa.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a pus la bataie, in anul 2012, in jur de 1,6 miliarde de euro, iar din aceasta suma in jur de 10 procente merg la clinicile particulare.
In plus, exista chiar judete unde miza este si mai mare. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca, in anumite judete, spitalele private primesc intre 6 si 17% din sumele alocate. Aceasta discrepanta este generata de faptul ca managerii spitalelor particulare din Romania negociaza deconturile direct cu Casele de Asigurari de Sanatate.
Solutia pe care o vede directorul ARPIM, Dan Zaharescu, este pachetul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 07:01
Reprezentantii spitalului privat Pelican din Oradea considera ca sistarea finantarii din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private reprezinta "o decizie comunista", in timp ce managerii unui alt spital privat din oras spun ca nu cred in "declaratiile politice" facute pe aceasta tema.
Profesorul universitar Adrian Maghiar, fondator si director al Spitalului privat Pelican, a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a sista finantarea unitatilor spitalicesti private din fondurile Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate este "una comunista".
"Nu e normal ce se intampla. Mi se pare ca ne-am intors inainte de 1989. Este o decizie comunista la care nu m-as fi asteptat din partea unui ministru care se declara de dreapta. Daca ar fi fost social-democrat, as fi inteles", a afirmat Maghiar.
El a spus ca masura este nedreapta intrucat ii va afecta pe toti pacientii care vor sa se trateze intr-un spital privat, indiferent de venit.
"La noi nu veneau doar pacienti cu venituri mari, avem din toate catogoriile sociale si, cu o coplata rezonabila, beneficiau de conditii si servicii decente, chiar de lux. Noi nu ne-am limitat la investigatii clinice, noi avem 300 de interventii chirurgicale pe zi, tratam aproape orice afectiune", a spus Maghiar.
Totodata, Maghiar a afirmat ca masura este discriminatorie si va crea o concurenta neloiala intre sistemul public de sanatate si cel privat.
"Am fost primul spital... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:50
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la suta mai mare.
Oficialul a declarat ca in noul contract-cadru se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare.
Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 09:35