Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa discute cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a solutiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care ii afecteaza pe fermierii ce deruleaza proiecte cu fonduri europene.
Constantin i-a comunicat ca beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri sa faca platile si sa solicitate dupa aceea rambursarile, din cauza problemelor cu care se confrunta piata de lichiditati.
"Vreau sa va rog impreuna cu ministrul de Finante sa aveti o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru ca inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru, de discutat eventual si cu Guvernatorul BNR, dar cu bancile comerciale o sa avem sanse mult mai mari; daca nu-i imprumuta pe fermieri, n-au cum sa faca lucrarile sau proiectele si, dupa aceea noi sa le decontam si e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o sedinta cu ministrii responsabili de gestionarea fondurilor europene si autoritatile de management.
Daniel Constantin a afirmat ca a avut mai multe intalniri cu conducerile bancilor si a spus ca "unele s-au flexibilizat, altele nu".
"Luam in calcul chiar si faptul de avea pe zona de plati directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeana, 1,3-1,4 miliarde de euro, sa avem o licitatie, sa castige o singura banca si sa se angajeze ca, pe partea de dezvoltare rurala va acorda credite pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:10
Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" (AM POS CCE), din cadrul Ministerului Economiei, va primi 115 milioane de lei din fondurile rezultate din privatizari pentru a finanta proiectele din bani UE in luna martie.
Informatia apare intr-un proiect de hotarare de guvern initiat de Ministerul Economiei.
"Suma se aloca temporar din varsamintele din privatizare inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului, potrivit prevederile art. 25 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2012 nr. 293/2011 si este in cuantum de 115.000,00 mii lei".
"Aceasta va fi utilizata de catre Autoritatea de Management pentru POSCCE pentru asigurarea platilor catre beneficiari reprezentand cheltuieli eligibile, pentru luna martie 2012", se arata in proiect.
Pana in prezent, finantarea a fost asigurata din instrumente structurale primite sub forma prefinantarii si rambursarii de la Comisia Europeana, dar si din alte sume alocate temporar din banii din privatizari, sume primite la rectificari bugetare care au avut loc anul trecut.
"In conditiile epuizarii prefinantarii CE (...), cat si valorii reduse a aplicatiilor de plata transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, este necesara identificarea altor surse de finantare a cheltuielilor efectuate in cadrul POSCCE", se arata in nota de fundamentare. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 16:30
Premierul Emil Boc sustine ca proiectele UE nu vor fi oprite, ci finantate in continuare de la bugetul de stat, urmand ca Guvernul sa trimita facturile aferente catre Comisia Europeana doar dupa verificari suplimentare efectuate de autoritatile romane, transmite Mediafax.Toate investitiile merg mai departe, nicio investitie nu se opreste in Romania, indiferent ca este pe bani bugetari sau pe fonduri europene, platile in acest moment se efectueaza de la bugetul de stat. Potrivit practicii europene, se trimit facturi la Bruxelles pentru a se recupera partea care reprezinta contributia Uniunii Europene.
Noi mergem in continuare cu plata facturilor de la bugetul de stat si doar temporar si voluntar am decis, pana la verificari suplimentare, sa nu inaintam facturi la UE, pentru a evita riscul pierderii banilor europeni. Daca Uniunea Europeana, dupa ce am inaintat factura, vine si gaseste probleme la licitatii in Romania, pierdem banii.
Daca noi corectam in tara inainte de a trimite factura, banii nu se pierd, raman in Romania si pot fi utilizati pentru alte proiecte", a aratat, joi, premierul, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca verificarile sunt efectuate de catre autoritatile de management in colaborare cu alte institutii ale statului.
"Ele (verificarile - n.r.) se desfasoara pe acele Programe Operationale Sectoriale unde exista achizitii publice. Obiectivul nostru este sa ne identificam noi greselile, nu sa vina altii sa ne faca ordine in sistemul... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 14:30
Amanarile si depasirile de buget in cazul podului de peste Dunare de la Vidin-Calafat ilustreaza cum chiar si cele mai bine intentionate proiecte UE cu fonduri structurale pot fi prinse intr-un hatis de interese contradictorii si sfarsesc prin a fi incetinite de birocratie, scrie Financial Times. In ciuda faptului ca a fost un proiect "accelerat" al Uniunii Europene, al doilea pod peste Dunare, care ar trebui sa lege orasul bulgaresc Vidin de orasul romanesc Calafat, inregistreaza o intarziere de opt ani fata de termenul programat, arata Financial Times.
Finalizarea podului a fost amanata recent cu inca 18 luni, pana la sfarsitul anului 2012. Costurile de constructie au crescut cu aproape 50%, pana la 300 de milioane de euro, in parte din cauza intarzierilor, dar si din cauza faptului ca proiectul a trebuit sa sufere modificari. Consecintele se reflecta in primul rand asupra cetatenilor din satele din jurul Vidinului - aflati deja in a doua cea mai saraca regiune a UE, peste 25% din populatie a emigrat in Spania, Grecia si Italia in ultimii zece ani.
Primarul Vidinului a declarat pentru Financial Times ca daca proiectul ar fi fost terminat la timp, ar fi plecat mai putini oameni. Localnicii spera ca investitorii vor veni in regiune cand podul va fi gata. Dar chiar si cand va fi inaugurat, podul probabil nu va atrage un trafic comercial semnificativ pana cand soseaua stramta, cu doar doua benzi, de la Vidin catre Sofia nu va fi adusa la standardele unei... mai mult
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 00:24
Guvernul a decis ca Fondul National de Garantare si Contragarantare a Creditelor pentru IMM sa fie suplimentat cu 100 milioane euro, pentru cofinantarea proiectelor sprijinite si din fonduri europene, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Suplimentarea bugetului alocat acestui Fond a fost decisa in sedinta de miercuri a Executivului. Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.
Informatia privind suplimentarea Fondului de Garantare a Creditelor IMM a fost confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat ca si investitorii privati vor fi sprijiniti sa cofinanteze proiectele finantate din fonduri europene, prin acordarea garantiilor guvernamentale.
"Aceasta masura are dublu scop: pe de-o parte, sustinerea firmelor private, iar pe de alta parte imbunatatirea absortiei comunitare.
De asemenea, a fost extinsa categoria de beneficiar ai programului de sprijin pentru cei care deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din fonduri europene.
Este vorba despre acordarea de garantii guvernamentale prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiarii programului pentru cofinantarea componentei de investitii a proiectelor", a spus oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, in program urmeaza sa fie astfel incluse si unitatile... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 23:59
Firmele private care au castigat proiecte europene vor avea posibilitatea sa primeasca garantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sa sustina financiar aceste proiecte de investitii, a anuntat, duminica, premierul Emil Boc, confirmand informatiile transmise anterior de Mediafax."Firmele care au castigat proiecte europene, firme private, vor avea posibilitatea sa utilizeze instrumentul garantiilor guvernamentale, pentru a putea lua un imprumut sa sustina aceste proiecte de investitii", a anuntat seful Guvernului intr-o videoconferinta cu prefectii.
Capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural cu 220 milioane euro, pentru garantii de 1,1 miliarde euro la cofinantarea proiectelor derulate cu fonduri europene in proiecte de agricultura, dezvoltare rurala, industrie alimentara, capitalizarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM cu 46 milioane euro, reducerea la 0% a gradului de cofinantare necesar pentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinute din fonduri comunitare, compensarea partiala a dobanzii la creditele in lei si compensarea a 50% din dobanda platita la creditele in lei contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006, finantari in lei cu dobanda redusa prin subventionare a proiectelor destinate sustinerii mediului de afaceri, scrisori de garantie bancara pentru participarea la licitatii ori restituire a avansului, garantarea obligatiilor asumate prin contractele comerciale de export si la intern,... mai mult
Duminica, 30 Mai 2010, ora 23:00
Guvernul intentioneaza sa garanteze si creditele contractate de catre firme private pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri comunitare si cauta o formula juridica prin care aceasta procedura sa nu fie considerata ajutor de stat, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Introducerea unui sistem de garantare a creditelor contractate de catre firme private pentru proiecte UE a fost discutata in sedinta de miercuri a Guvernului, iar premierul a cerut institutiilor implicate sa gaseasca o formula juridica potrivita in interval de o saptamana, au aratat sursele participante la sedinta.
In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.
Premierul afirma atunci ca Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.
La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.
La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:58
Premierul Emil Boc a cerut Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sa prezinte saptamanal situatia proiectelor contractate, care pot primi finantare din fonduri UE, iar SGG a primit sarcina de a identifica o solutie pentru scurtarea termenelor de avizare a proiectelor. "Prim-ministrul a cerut Secretariatului General al Guvernului sa identifice o solutie pentru monitorizarea avizarii proiectelor care urmeaza sa fie finantate din fonduri europene, in scopul scurtarii termenelor in care acestea sunt avizate de catre autoritatile guvernamentale", informeaza un comunicat remis marti de Executiv, dupa reuniunea Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor comunitare.
Membrii Comitetului au analizat marti si proiectul de act normativ privind modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, urmand ca acesta sa intre in procedura de avizare interministeriala iar, ulterior, pe agenda sedintei de Guvern.
Boc le-a cerut ministrilor si secretarilor de stat sa promoveze cu prioritate acest proiect de act normativ. In cadrul intalnirii, premierul a facut si o evaluare a pregatirii documentatiilor necesare auditarii sistemului de management si control din cadrul Programelor Operationale.
"Potrivit acestei evaluari, toate institutiile responsabile au pregatit documentatiile, cea mai mare parte a lor a fost trimisa expertilor europeni, astfel incat, in cel mai scurt timp, programele operationale neauditate inca de catre Comisia Europeana sa devina... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 09:03
Pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost selectate pentru finantare 1.339 de proiecte din 3.657 analizate de la inceputul anului si pana in prezent, potrivit datelor furnizate de MAPDR. Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cursul anului 2008 au fost organizate sase sesiuni de selectie in care au fost depuse proiecte, iar dupa analiza realizata anul acesta au fost alese pentru finantate, pana in prezent, dintr-un total de 3.657 de proiecte depuse, un numar de 1.339 eligibile.
Din acestea, s-au contractat un numar de 1.297 de dosare cu o valoare publica de circa 707 milioane de euro. Din diferenta de 42, un numar de 36 de proiecte se afla, in prezent, in stadiu de avizare si semnare, iar sase proiecte de pe masura 121 au fost reziliate la cererea beneficiarilor, din cauza dificultatilor de obtinere a creditului bancar.
Conform datelor MAPDR, la nivel national, au fost depuse 6.658 de proiecte conforme cu o valoare publica de peste cinci miliarde de euro, iar in urma evaluarii punctelor conforme pentru fiecare masura, in functie de sesiunea de depunere, au fost declarate eligibile 2.645 proiecte cu o valoare de circa 1,5 miliarde euro si neeligibile 1.012 proiecte in valoare de 703 milioane euro.
Potrivit MAPDR, restul de 3001 proiecte depuse pentru programul PNDR vor fi analizate pana la sfarsitul lunii martie. Alocarea financiara a Uniunii Europene din... mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 15:36