Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnat, joi, la Timisoara, zece proiecte axate pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile, cu finantare de la UE, in valoare totala de 109 milioane de lei, patru proiecte fiind selectate pentru judetul Timis.
Ministrul Eugen Teodorovici a semnat, joi, la Consiliul Judetean Timis, in cadrul unei sedinte festive, un numar de zece proiecte europene in valoare totala de 109 milioane de lei, din care 49 de milioane de lei sunt nerambursabili, judetul Timis beneficiind de patru astfel de proiecte in valoare totala de 14,5 milioane de lei.
Proiectele semnate de ministrul Teodorovici, pe Polul de Competitivitate MEDGREEN, se axeaza pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile si se vor realiza printr-o serie de parteneriate intre mediul privat si universitati din tara.
"Polul de Competitivitate MEDGREEN este un program care vizeaza mai multe companii ce vor folosi deseuri pentru producerea de energie. Este un pas important pe care il facem pentru independenta energetica a Romaniei", a declarat Teodorovici.
Pentru judetul Timis, au fost selectate patru proiecte. Prin intermediul unui proiect se va realiza o hala si se vor achizitiona echipamente pentru testarea de panouri fotovoltaice, prin intermediul celui de-al doilea proiect se vor dezvolta noi tehnologii eficiente energetic, iar cel de-al treilea proiect prevede eficientizarea energetica a blocurilor din Timisoara. Prin cel de-al patrulea proiect se... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:05
Astazi, cine ar spune ca pana in 2020 scolile, primariile, spitalele si celelalte institutii publice din satele romanesti ar putea inlocui lemnele de foc cu soarele de pe cer si conducta de gaze cu rafalele de vant, ar fi considerat un visator. Iata, insa, ca o mana de oameni care cred in acest scenariu, si-au propus sa il transforme in realitate, printr-un proiect cu finantare europeana cel putin indraznet, ale carui costuri se ridica la 1,5 miliarde de euro.
Deocamdata, proiectul se afla intr-o faza incipienta. Au fost realizate studii de prefezabilitate, au fost definite directiile strategice, a fost semnat un contract cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si urmeaza elaborarea in detaliu a documentatiei.
Implementarea ar trebui sa dureze sase ani, perioada in care aproape toate comunele din Romania sa construiasca unitati de productie a energiei regenerabile pentru consumul administratiei locale, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, a turbinelor eoliene sau a microhidrocentralor, in functie de resursele locale.
"Asteptam un mesaj din partea clasei politice, avem nevoie de sustinerea tuturor. Vicecomisarul pe politica de coeziune ne-a reprosat ca Romania nu are un proiect de tara. Iata ca acesta ar fi unul", a declarat presedintele Asociatiei de dezvoltare intercomunitara Energia Eoliana Montana (ADIEEM), Augustin Danila.
Premierul Victor Ponta, mai multe ministere, dar si membrii Parlamentului ar fi fost instiintati deja cu privire la acest proiect, iar... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:18
Declaratiile si masurile adoptate de Guvern, de descurajare a industriei energiei regenerabile, au afectat si o piata mai putin vizibila - consultanta. Mii de proiecte "la cheie" au ramas fara cumparatori, dupa ce investitorii au renuntat la planuri de sute de milioane de euro, sustine Gabriel Marian Stefanescu, consultant in domeniu.
"Este excedent pe piata. Mii de proiecte pentru parcuri fotovoltaice si eoliene sunt finalizate si asteapta cumparatori, iar valoarea lor scade cu fiecare declaratie a Guvernului", sustine Gabriel Marian Stefanescu, reprezentantul unei firme de consultanta.
Modificarile Legii Energiei, publicate in Monitorul Oficial, amana plata unei parti a certificatelor verzi pana in 2017. Asadar, in aceasta perioada, va fi acordat, pentru fiecare MWh produs si livrat, un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Diferenta va fi acordata peste trei ani si jumatate.
"Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici, si cei care au investit in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina (...). Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru", s-a justificat acum ceva timp, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 15:00
Polonia intentioneaza sa reduca subventiile pe care le acorda pentru energiile regenerabile dupa ce incetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat marti adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.
Decizia Poloniei urmeaza unor masuri similare adoptate in Spania, Italia, Germania, Franta si Romania, in incercarea de a tine sub control cresterea preturilor platite de consumatorii finali.
"Nu avem de gand sa eliminam subventiile, insa credem ca progresele tehnologice ne permite sa reducem subventiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul sau interviu de la numirea in functie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.
Pietrewicz a adaugat ca noile propuneri vor fi incluse in noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentata in luna octombrie.
Guvernul polonez doreste sa scada sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila cu 38%, pana in 2020
Polonia, tara care produce 90% din energia sa electrica pe baza de carbune, si-a propus sa creasca ponderea energiei produse din surse regenerabile pana la 15% in 2020 de la aproximativ 2% in prezent. Autoritatile de la Varsovia estimeaza ca sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloti (3,4 miliarde de dolari) in 2020, de la 5,5 miliarde zloti in 2014.
"Intentia noastra este sa venim cu o solutie buna in mijlocul unor interese variate. Intelegem ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate", a... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:12
Romania ocupa locul 13 la nivel mondial in ceea ce priveste atragerea investitorilor pentru derularea de proiecte de energie regenerabila, a declarat joi Dan Simion, director general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
"Romania se afla pe locul 13 in lume in ceea ce priveste atractivitatea investitorilor pentru proiecte in energie regenerabila. In afara faptului ca este in interesul nostru, ca se creeaza locuri de munca, pe plan international. Este un domeniu relativ nou si oameni tineri implicati. Sper sa ajungem si la o ecuatie de pret avantajoasa pentru consumatorul casnic", a precizat Simion.
Topul mentionat de oficial este a fost realizat de catre compania de consultanta Ernst&Young.
Clasamentul este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.
Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.
In prezent, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in Romania sunt in derulare sapte proiecte fotovoltaice, iar valoarea acestora se ridica la 13 milioane de euro.
Proiectele, care insumeaza o capacitate instalata de 16,7 MW, sunt localizate in Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Covasna, Brasov si Mehedinti.
Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:01
Guvernul a elaborat o ordonanta de urgenta privind modificarea legii energiei si gazelor, prin care vizeaza clarificarea si urgentarea contractarii si finantarii pentru proiectele de energie regenerabila.
"Incercam sa raspundem cat mai repede dorintelor investitorilor in energie regenerabila si suntem gata cu o ordonanta de urgenta de modificare a doua articole din Legea 123 din 2012 (a energiei si gazelor) astfel incat sa avem claritate si celeritate privind contractarea si finantarea", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Ministrul a precizat ca in data de 10 octombrie va avea loc dezbaterea finala pe tema evaluarii componentei de mediu din strategia energetica a Guvernului pentru perioada 2011 - 2020.
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
Cat de atractiva este Romania pentru investitiile in sectorul energiilor regenerabile
Potrivit ministrului, Guvernul a finalizat studiul de impact asupra mediului al reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala Cernavoda, decizia finala fiind deja publicata pe pagina de internet a Ministerului Mediului.
Decizia finala privind studiul de impact privind cele doua reactoare nucleare, care ar urma sa asigure aproximativ 20% din consumul de energie, va fi aprobata... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:55
Guvernul a alocat suma de 20 de milioane de lei pana la sfarsitul anului pentru finantarea proiectelor deja depuse pentru programul Casa Verde, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Am gasit posibilitatea de a repune in practica programul Casa Verde, prin alocarea a 20 de milioane de lei pana la sfarsitul anului pentru proiectele deja depuse", a spus ministrul Mediului, citat de Mediafax.
Ministrul Mediului a dat exemple de tipuri de proiecte in domeniul energiei regenerabile, finantate de institutia pe care o conduce. Printre acestea se numara si proiectele care includ instalarea sistemelor de termoficare ce utilizeaza surse de energie regenerabile. Pe acest segment au fost depuse 38 de dolare in valoare de 40 milioane lei.
In ceea ce priveste cresterea productiei de energie regenerabila, au fost depuse 68 de proiecte, in valoare de 1,2 miliarde de lei.
In cadrul programului Casa Verde se acorda sume fixe pentru proiectele depuse, din bugetul Fondului de Mediu, in functie de tipul instalatiei. mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:12
Investitorii interesati pot depune intre 9 si 27 noiembrie proiecte de producere a energiei din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Administratia Fondului de Mediu (AFM), prin care pot lua cel mult 30 milioane lei pentru fiecare proiect, informeaza NewsIn.
Un solicitant poate depune, in cadrul sesiunii de finantare, cel mult doua proiecte, iar anual se pot organiza una sau mai multe sesiuni de finantare, se precizeaza in Ghidul de finantare a programului privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro, publicat pe pagina de internet a AFM.
Potrivit acesteia, finantarea se acorda, in cuantum de maximum 50% din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intreg teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social sau punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maximum 40% din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare.
Plafoanele stabilite se aplica la suma totala finantata de AFM pentru proiectele beneficiare de ajutor de stat, se mai precizeaza in Ghid.
Scopul programului il constituie valorificarea resurselor regenerabile de energie: solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasa, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deseurilor sau namolurilor din statiile de epurare, pentru producerea de... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 17:59