Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat inca nici macar un cetatean sa isi produca singur energia din surse curate iar viteza cu care AFM deruleaza acest proiect este foarte redusa, nefiind instalat inca nici macar un sistem fotovoltaic, afirma reprezentantii Greenpeace.
"Anuntat la mijlocul lui 2018, programul Casa Verde Fotovoltaice al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat inca nici macar un cetatean sa devina prosumator, adica sa isi produca singur energia din surse curate. Mai mult, conform informatiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace Romania, de AFM si de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocati in proiect (si probabil, partial cheltuiti) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect", se arata intr-un comunicat al Greenpeace remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, finantarea oferita de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasa, respectiv maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate sa isi produca singure energia electrica.
"Peste 25.000 de cetateni din intreaga tara s-au inscris pentru a obtine finantare. Din pacate, viteza cu care AFM deruleaza acest proiect este foarte redusa, nefiind instalat inca nici macar un sistem fotovoltaic", arata Greenpeace.
Mai... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 10:03
Programul Casa Verde, care prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, va fi reluat de miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 10:00.
Incepand de miercuri, instalatorii validati vor putea sa continue inscrierea persoanelor fizice in aplicatia informatica, conform unui anunt al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Lista instalatorilor validati.
Documente necesare inscrierii
Iata ce documente sunt necesare pentru accesarea programului "Sisteme fotovoltaice" de catre persoanele fizice:
cererea de finantare (poate fi descarcata de aici);actul de identitate al solicitantului;extras de carte funciara din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului constructie pe care se va implementa proiectul;certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor Publice;certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul;
*Situatii deosebite:
Daca sistemul de panouri fotovoltaice care deserveste constructia se amplaseaza pe teren, se va prezenta in plus si extras de carte funciara, din care sa rezulte ca solicitantul este proprietar/detine un drept de folosinta asupra imobilului teren;
Daca din extrasul de carte... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 12:31
Noul Program "Casa Verde", destinat instalarii de panouri fotovoltaice, va demara pe 9 septembrie si se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, si producatori de energie electrica.
"Avem astazi un eveniment extrem de important asteptat de catre romani. Semnam astazi contractul de finantare pentru contractul "Casa Verde - fotovoltaice", intre Ministerul Dezvoltarii care este finantatorul, avand bani, 656 milioane de lei pentru Programul "Casa Verde - fotovoltaice" si Administratia Fondului pentru Mediu.
M-am gandit din prima clipa, in momentul in care am devenit ministru al Mediului, cum sa reusim sa imbunatatim Programul "Casa Verde", pe care toti romanii il cunosteau, atunci cand era vorba de a pune pe casele noastre panouri solare.
Pentru ca vremurile intotdeauna sunt mai emancipate si pentru ca trebuie sa ne uitam la tehnologie, la avantajele fiecarui roman care doreste sa-si construiasca sau doreste sa plateasca mai putini bani la utilitati, ne-am gandit ca este cea mai buna metoda sa montam celule fotovoltaice pe casele noastre, si, un lucru extrem de important, fiecare dintre noi poate deveni producator de energie electrica.
Programul se va referi concret la toti romanii care vor putea, din data de 9 septembrie, sa acceseze prin toti instalatorii care astazi se vor putea regasi pe lista care va fi publicata de catre AFM. Romanii vor putea sa incheie contracte cu acesti instalatori, dupa care vor trebuie sa-si ia avizul tehnic pentru montajul... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 16:19
Economia verde, conceptul cu care specialistii din domeniul mediului jongleaza si ies la rampa la fiecare conferinta de profil, ramane totusi o necunoscuta pentru marele public, omul de rand.
Ce inseamna sa fii "verde" intr-o economie care se bazeaza din ce in ce mai mult de dezvoltare industriala si mai putin pe nevoile stringente ale celor care nu vor altceva decat... o economie in portofel?
Romania a facut pasi importanti in promovarea metodelor moderne in arhitecturi care permit economisirea de energie si, mai ales, de bani. Un exemplu in acest sens este cunoscutul program "Casa Verde", singurul de altfel prin care publicul a putut sa se familiarizeze cu sistemele de incalzire alternative.
Cum poti implementa o asemenea idee, de ce sa te gandesti la un astfel de proiect, cati bani trebuie sa scoti din buzunar si, mai ales, care este economia la factura lunara de utilitati, sunt doar cateva intrebari la care ne-au oferit raspunsuri si idei Romania Green Building Council (RoGBC).
Alternative ecologice pentru ambient si confort
Fie ca vorbim despre case individuale sau apartamente de bloc, prima conditie de care trebuie sa tina cont o persoana fizica, in momentul in care are in plan adaptarea casei la un sistem de incalzire neconventional, este dimensionarea lucrarii.
Specialistul de proiecte al RoGBC, Theodor Harasim, a explicat pentru AGERPRES ca o astfel de dimensionare trebuie sa se faca dupa ce se asigura o izolare eficienta a anvelopei cladirii,... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:57
Bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice in cadrul programului "Casa Verde" din acest an ar putea acoperi, in medie, solicitarile de finantare depuse de aproximativ 10.000 de persoane. Dar daca vor fi foarte multi doritori, alocarile s-ar putea suplimenta.
Auntul a fost facut, luni, de catre Istvan Jakab, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), institutia care coordoneaza activitatea acestui proiect.
"Data trecuta cele mai multe proiecte au fost cele pe panouri solare, de 6.000 de lei. Deci, daca vom calcula, in medie, ar fi vorba cam de 10.000 de persoane care ar putea primi finantare din bugetul de 60 de milioane de lei, prevazut pentru persoanele fizice in cadrul programului 'Casa Verde' pentru acest an.
Suma aceasta a fost repartizata proportional pe judete, in functie de numarul populatiei. De aici, a reiesit o proportionalitate si tinand cont si de Bucuresti, ar fi vorba cam de 250 de dosare pe judet. Intr-adevar, in unele judete ...citeste mai departe despre "Programul "Casa Verde" are un succes incredibil: Bugetul ar putea fi suplimentat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 16:56
Romanii care vor sa-si instaleze panouri solare sau sa-si izoleze locuintele cu materiale ecologice pot primi bani de la stat. Insa cat de viabil este programul propus de Guvern?
Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, a explicat ca prin programul "Casa Verde", revitalizat dupa 5 ani, o persoana fizica poate obtine o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, ceea ce acopera 100% din costuri.
Insa in cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din cat trebuie sa scoti din buzunar pentru asa ceva.
Mai mult, poti primi maximum 40.000 de lei de la stat pentru izolarea cu materiale ecologice a casei tale, prin programul "Casa Verde Plus".
"Ideea este foarte buna si sunt tari in UE in care astfel de programe se implementeaza de ani de zile, conducand la reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, dar si la imbunatatirea confortului termic (...) Sumele alocate pe proiect... citeste mai departe despre "Poti sa-ti faci locuinta eco pe banii statului - Riscurile programului "Casa Verde"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 07:44
Peste 5.000 de dosare depuse in programul Casa Verde, blocat in 2011, vor primi finantare de peste 30,5 milioane de lei, dupa ce contractele au fost semnate, alte aproape 12.000 de dosare fiind acceptate si alte aproape 2.600 ramanand de analizat.
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), a analizat, pana in prezent, 21.293 de dosare in cadrul programului Casa Verde, din totalul de 23.938 de dosare depuse si care au ramas neanalizate. In ceea ce priveste ultimele 2.597 de dosare depuse in cadrul proiectului blocat la nivelul anului 2011, acestea vor fi analizate pana la sfarsitul anului, potrivit Ministerului Mediului, informeaza Mediafax.
Din cele 21.293 de dosare analizate, 16.937 au fost acceptate si 4.556 respinse.
"Au fost deja semnate 5.094 de contracte, dintre care au fost trimise 1.995 cereri de tragere catre AFM. In plus, vorbim despre 191 contracte pentru persoane fizice care au fost decontate, in valoare de 1.145.342 lei si doua contracte pentru persoane juridice, in valoare de 995.383 lei", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, citat in comunicatul MMSC.
Reprezentantii AFM au precizat pentru MEDIAFAX ca cele 5.094 de contracte semnate sunt in valoare de 30.564.000 de lei si ca a prevazut bugetul necesar pentru plata tuturor contractelor aprobate in cadrul programului Casa Verde.
"Asa cum am anuntat initial, anul acesta finalizam toate dosarele din acest program si cream toate... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:40
O noua sesiune de apeluri pentru Programul 'Casa Verde' va fi demarata in acest an, dar acest lucru depinde foarte mult de rata incasarilor inregistrate la Fondul pentru Mediu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Dupa ce vom finaliza toate dosarele de analiza, vom decide si asupra capacitatii institutionale si financiare de a lansa un nou apel pentru proiecte, anul acesta. Nu pot sa va spun cu certitudine ca vom avea un nou apel sau daca vom vorbi de anul viitor despre acest lucru. Depinde de programarea finantarilor aflate in curs la Fondul de Mediu si de rata incasarilor. Ceea ce pot sa va asigur este ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin toate diligentele pe care le face, dispune de resursele financiare pentru a duce programele pe care le-a anuntat anuntat anul acesta, la bun sfarsit (...) Incasarile totale pe Timbrul de Mediu se cifreaza, anul acesta, la aproximativ 280 de milioane de lei (...)", a afirmat Korodi.
Potrivit ministrului Mediului, pana la ora actuala, aproape 5.900 de dosare depuse in sesiunea din anul 2011, au fost deja aprobate si urmeaza sa fie semnate de catre beneficiari.
"In data de 25 iunie 2014 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul de ministru care permite repornirea Programului 'Casa Verde' de la nivelul anului 2011. In urmatoarele zile, cele 5.835 de dosare aprobate deja sa fie transmise spre semnare si catre beneficiari. Acestea vor fi... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 12:41
Guvernul a alocat suma de 20 de milioane de lei pana la sfarsitul anului pentru finantarea proiectelor deja depuse pentru programul Casa Verde, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Am gasit posibilitatea de a repune in practica programul Casa Verde, prin alocarea a 20 de milioane de lei pana la sfarsitul anului pentru proiectele deja depuse", a spus ministrul Mediului, citat de Mediafax.
Ministrul Mediului a dat exemple de tipuri de proiecte in domeniul energiei regenerabile, finantate de institutia pe care o conduce. Printre acestea se numara si proiectele care includ instalarea sistemelor de termoficare ce utilizeaza surse de energie regenerabile. Pe acest segment au fost depuse 38 de dolare in valoare de 40 milioane lei.
In ceea ce priveste cresterea productiei de energie regenerabila, au fost depuse 68 de proiecte, in valoare de 1,2 miliarde de lei.
In cadrul programului Casa Verde se acorda sume fixe pentru proiectele depuse, din bugetul Fondului de Mediu, in functie de tipul instalatiei. mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:12