Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat o finantare de peste 246 milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru constructia sectiunii de autostrada ce leaga localitatile Targu Mures, Ogra si Campia Turzii, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
"Acest proiect de mare importanta, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei retele de transport mai rapide si mai sigure in Romania.
De asemenea, va face regiunea mai atractiva atat pentru investitori, cat si pentru turism si va inlesni dezvoltarea economica, permitand locuitorilor sa reduca timpul necesar deplasarii intre Targu Mures si Campia Turzii la mai putin de ora", a declarat inaltul oficial european, potrivit unui material publicat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Proiectul are in vedere constructia unei portiuni de 51,8 km de autostrada, cu doua benzi pe sens de circulatie, intre orasele sus-amintite, precum si a unei sectiuni de 4,7 km in apropierea orasului Targu Mures.
Sectiunea de autostrada va face parte din coridorul 9 - Rin-Dunare -, gandit sa lege Strasbourg de Constanta in cadrul retelei de transport pan-european. Proiectul urmeaza a fi finalizat pana in luna octombrie 2019.
Potrivit datelor de pe site-ul CNAIR, lucrarile la A3, intre Targu Mures si Campia Turzii sunt impartite in cinci loturi si ar urma sa coste, per total, peste 400 de milioane de euro fara TVA.
La acest moment,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:09
Deputatul USR Catalin Drula scrie, joi, pe pagina personala de Facebook, ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov, un proiect cu Banca Mondiala, anuntul fiind facut de ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
Catalin Drula a participat la sedinta Comisiei Transporturi din Camera Deputatilor, pe tema autostrazii Comarnic-Brasov, desfasurata in Sinaia.
"Vin cu o veste, probabil in premiera. Ministrul Sova ne-a anuntat ca renunta la pregatirea proiectului cu Banca Mondiala. Cu asta se duce pe Apa Sambetei orice sansa de profesionalism pe care o avea aceasta investitie", a scris Catalin Drula pe reteaua sociala.
El aminteste ca pregatirea acestui proiect a fost anuntata de Guvernul Tudose si ca prin decizia de a-l anula "ne distrugem orice credibilitate".
"Reamintesc ca pregatirea proiectului cu Banca Mondiala a fost anuntata cu surle si trambite, anul trecut, de anteriorul guvern PSD (Tudose - n.red.) . Acum actualul guvern PSD se razgandeste. Ne distrugem orice credibilitate, ca tara, in relatia cu institutiile financiare internationale.
In mod incredibil, solutia PSD este aceeasi incercata de 3 ori pana acum, in 2003-2005, 2007-2009 si 2013-2015: magicul partneriat public-privat (PPP) . Mai mult, cel care se va ocupa este acelasi om care s-a ocupat de anterioarele trei esecuri - Narcis Neaga", a adaugat deputatul USR.
"E halucinant ca dl. Neaga, care a participat la sedinta, recunoaste senin ca proiectul nu se poate sustine din... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 23:19
La putin peste doua luni dupa ce anunta ca Guvernul a deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo (Serbia) si ca pe urmatorul exercitiu bugetar se doreste executia acestui proiect, premierul Sorin Grindeanu informeaza ca s-a renuntat la aceasta.
Acesta a spus, duminica, ca s-a renuntat la proiect pentru ca autoritatile din Serbia nu mai doresc continuarea proiectului, informeaza Digi 24.
"Din pacate, partenerii sarbi, pentru ca aici trebuie sa fie de acord si Serbia, si Romania, considera si au considerat ca nu este strategic acel proiect pentru sarbi, pentru Serbia. Si au renuntat la sustinerea pentru proiectul respectiv. Nu din partea noastra, ci din partea Serbiei s-a renuntat", a spus Grindeanu.
La inceputul lunii martie cand Grindeanu a anuntat deblocarea proiectului spunea ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Guvernul roman sustinea ca tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA. ...citeste mai departe despre "La doua luni dupa ce anunta deblocarea proiectului, Grindeanu spune ca nu se mai face autostrada Timisoara-Belgrad" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 19:03
Comisia Europeana a declarat, vineri, admisibil spre finantare proiectul major pentru constructia autostrazii Sebes-Turda, cu un buget total de 621,52 milioane de euro, a informat Ministerul Transporturilor (MT).
Ca urmare a declararii admisibilitatii de catre Comisia Europeana, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Transport" 2007-2013 va emite Ordinul privind aprobarea depunerii cererilor de rambursare de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in cadrul proiectului major.
Perioada aferenta executiei lucrarilor este septembrie 2014 - iunie 2016, conform calendarului estimat privind implementarea proiectului, din cererea de finantare.
Proiectul "Constructia autostrazii Sebes-Turda" presupune constructia a 70 de kilometri de autostrada, asigurand o legatura ...citeste mai departe despre "CE da unde verde pentru finantarea autostrazii Sebes - Turda" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 11:31
Proiectul autostrazii Comarnic-Brasov ramane unul strategic pentru Romania si in prezent este in negociere, a declarat, marti, premierul Victor Ponta, adaugand ca este convins ca "altcineva" va inaugura tronsonul rutier atunci cand va fi finalizat.
Seful Executivului a prezentat, la Palatul Victoria, unui bilant dupa doi ani si jumatate de guvernare, documentul fiind intitulat: "Batalia pentru economie.12 progrese majore fata de guvernarea Basescu-PDL", material care include si referiri la constructia de autostrazi.
Intrebat de jurnalisti daca tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, unul dintre obiectivele sale asumate, mai este de actualitate, premierul a raspuns ca acesta este unul strategic si se afla "in negocieri."
"Eu cred ca proiectul Comarnic-Brasov este in continuare un proiect strategic pentru Romania si evident ca il va inaugura altcineva atunci cand va fi gata", a spus Ponta.
La inceputul lunii iulie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a transmis ca in prezent sunt in desfasurare activitatile prealabile semnarii contractelor de finantare si al celui de concesiune pentru autostrada Comarnic - Brasov si preciza ca obtinerea finantarii pentru un proiect de acest tip presupune "un proces laborios", cu multe etape, fara sa mai avanseze insa un termen legat de aceasta lucrare.
Autostrada Comarnic-Brasov, finalizata in 2017
Cel mai recent termen anuntat de autoritati pentru semnarea acestui contract a fost luna iunie,... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:05
Costurile realizarii Autostrazii Bucuresti - Alexandria sunt estimate la 400 de milioane de euro, iar conform studiilor de trafic, aceasta are trafic de autostrada, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.
El a explicat ca tronsonul Bucuresti - Alexandria face parte din Autostrada Sudului, respectiv Bucuresti - Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj - Deva - Arad - Oradea, care se afla pe Coridorul IV A, considerat de Comisia Europeana cel mai important coridor european pentru transportul de tranzit.
"Din fondurile de coeziune, unde noi avem trei miliarde de euro, nu putem finanta decat autostrazi care se afla pe reteaua principala a retelei transeuropene de transport. Deci, numai acelea pot fi finantate din coeziune. Autostrada Sudului este Bucuresti - Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj - Deva - Arad - Oradea. Daca veti vedea studiile de trafic, veti vedea ca pe Bucuresti - Alexandria - Craiova chiar exista trafic de autostrada. Problema este ca putem finanta din coeziune doar ce se afla pe coridoarele principale, iar Alexandria se afla pe coridorul principal. Nu l-am facut noi. Ultima oara coridoarele au fost modificate in martie 2012 de fostul ministru Nazare, deci nu putem fi banuiti ca am pus-o noi. Este pusa si trebuie sa finantam din coeziune ceea ce se afla pe aceste coridoare principale", a explicat Sova, la Realitatea TV.
Potrivit... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:35
Patru companii au intrat in cursa pentru construirea tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, termenul pentru depunerea ofertelor expirand in aceasta dimineata, potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24.
Tronsonul de autostrada are 58 de kilometri si costa 1,2 miliarde de euro, adica peste 20 de milioane de euro pe fiecare kilometru.
Nu este prima data cand statul incearca sa finalizeze acest tronson de autostrada. In 2010 proiectul a fost castigat de consortiul Vinci-Aktor, care a renuntat la executarea lucrarilor din cauza ca nu a gasit finantarea necesara.
In descrierea initiala din contract, proiectul avea 18 tuneluri, cu o lungime totala de 3 kilometri, 53 de poduri si viaducte, doua benzi pe sens si o banda de urgenta.
Tronsonul de autostrada Brasov-Comarnic va fi unul dintre cele mai scumpe din Uniunea Europeana, in conditiile in care standardele de cost impun o limita de 8,6 milioane de euro pe kilometru, cu posibilitatea de a depasi cu cel mult 15% pretul final. mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:32
Lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua in judetul Bihor, dupa ce Ministerul Transporturilor va aloca Bechtel, constructorul autostrazii, suma de 98 de milioane de lei, a anuntat, vineri, ministrul Ovidiu Silaghi.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, vineri, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia Valcele - Apahida, ca proiectul Autostrazii Transilvania nu va fi abandonat, fiind in interesul Transilvaniei ca lucrarile sa fie continuate.
Proiectul Autostrada Transilvania a inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, incheiat cu compania americana Becthel pentru constructia unui traseu de 415 kilometri. Dupa sapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizati doar 52 de kilometri.
Contractul cu Bechtel a fost renegociat in 2011, compania americana urmand sa finalizeze doar doua tronsoane din cele opt ale autostrazii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrarii cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, si permite scoaterea la licitatie a tronsoanelor inca neincepute.
Bechtel va continua lucrarile la tronsoanele Campia Turzii-Gilau si Suplacu de Barcau-Bors, reprezentand 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrazii. Traseul autostrazii mai cuprinde sase sectiuni insumand 297 km, respectiv Brasov-Fagaras (53 km), Fagaras-Sighisoara (52 km), Sighisoara-Ogra (56 km), Ogra-Campia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihailesti (24 km) si Mihailesti-Suplacu de Barcau (76 km). mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 16:43
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va lansa pana la sfarsitul anului viitor proiecte cu finantare europeana de 5,57 miliarde euro, vizand printre altele constructia a 289 kilometri de autostrada si modernizarea a 166 km de cale ferata, a declarat duminica ministrul de resort, Anca Boagiu, anunta Mediafax."Folosim 5,5 miliarde euro din Programul Operational Transporturi si din bugetul ministerului de anul viitor 72%, adica 8,3 miliarde de lei, vor fi cofinantari pentru aceste proiecte", a afirmat Boagiu.
In septembrie rata de absorbtie a fondurilor UE era de 1,7%.
Intrebata ce rata de absorbtie va fi in 2011, Boagiu a raspuns "vom vedea".
MTI va lansa pana la finele anului viitor licitatii pentru constructia a 288 km de autostrada, cu o valoare totala de 2,5 miliarde euro, pe cinci tronsoane - Nadlac-Arad (38,8 km, 234 milioane euro), Orastie-Sibiu (82 km, 693 milioane euro), Deva-Orastie (32,8 km, 355 milioane euro), Timisoara-Lugoj (35,6 km, 217 milioane euro) si Lugoj-Deva (99,5 km, 1,02 miliarde euro).
Termenul de finalizare pentru aceste tronsoane este anul 2013, mai putin Lugoj-Deva, care urmeaza sa fie finalizat in 2015. In prezent, Romania are 314 km de autostrada, respectiv Campia Turzii-Gilau (52 km), Bucuresti-Pitesti (111 km) si Bucuresti-Cernavoda (151 km).
In constructie sunt 243 km, acestia urmand sa fie finalizati in 2011 si 2012, valoarea totala fiind de 2,5 miliarde euro.
Referitor la sectorul de autostrada Cernavoda - Constanta, Boagiu a spus... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 00:11