Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa investigheze toate tranzactiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca ce s-a intamplat pe bursa este practic o baie de sange, iar pierderi de 10-15-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital, care se doreste a fi un motor important de finantare a economiei romanesti, considera Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham si task force lider Piete financiare, in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
De asemenea, specialistul atrage atentia ca astfel de initiative pot conduce la manipularea pietei de capital.
"Ne-am pus intrebarea daca aceasta ordonanta (privind noile masuri fiscal-bugetare - n. r.) va avea un impact, pentru ca ea deja produce efect. Doar initierea acestei ordonante a muscat serios azi din piata de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la infiintare, Bursa de Valori fiind practic ingenuncheata doar la ideea ca aceasta ordonanta ar putea trece, iar ceea ce s-a intamplat astazi pe bursa este practic o baie de sange, o baie de sange pe care eu, in cei 20 de ani de activitate in piata de capital, nu am reusit s-o vad in Romania", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.
Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzactionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din pretul de piata.
"Mai mult de atat, piata... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 23:58
Dupa o absenta de 5 ani, ING Romania a decis sa redevina participant la piata de capital locala. In urma hotararii Consiliului Bursei de Valori Bucuresti din 11 decembrie 2017, s-a aprobat acordarea calitatii de Participant la sistemul de tranzactionare al BVB pe piata reglementata la vedere si inscrierea in Registrul Participantilor pentru ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucuresti.
"Chiar si dupa decizia globala a grupului ING de a sista operatiunile de brokeraj in anul 2012, ING Romania a mentinut calitatea de intermediar notificat ASF pentru prestarea de servicii de investitii financiare. In perioada 1998 - 2012, ING a fost in mod constant un jucator de top pe piata locala de capital. Ne bucura revenirea noastra si ne propunem sa contribuim in mod activ la dezvoltarea in continuare a pietei bursiere", explica Mihaela Bitu, Head of Wholesale Banking ING Romania.
Banca isi propune sa redevina activa in intermedierea de oferte publice de obligatiuni, in contextul consolidarii universului institutional local, al maturizarii pietei, cat si a cresterii interesului companiilor in diversificarea surselor de finantare, complementar fata de clasica creditare bancara. Banca nu isi propune, in acest stadiu, reluarea serviciilor de brokeraj destinate persoanelor fizice.
"Acest pas se inscrie in mod firesc in strategia bancii de a oferi o gama cat mai larga de servicii financiare de calitate, astfel incat sa putem sprijini in mod activ operatiunile de zi cu zi, dar si... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:24
Dezvoltarea si capitalizarea companiilor, finantarea economiei, atragerea disponibiului financiar al populatiei si agrenarea acestuia in economie, precum si finantarea proiectelor administratiei publice centrale si locale ar putea avea ca sursa piata de capital.
De aceea, reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul pietei de capital, ai companiilor listate la bursa, ai autoritatilor publice, presa, consultanti, analisti financiari si avocati specializati vor participa, in ziua de 24 noiembrie 2016, la dezbaterea PROIECT DE TARA - PIATA DE CAPITAL - Solutii si Propuneri pentru strategia de dezvoltare a Romaniei.
Evenimentul va avea loc la Bucuresti, iar scopul este acela de a genera un set de propuneri vizand strategia de dezvoltare a pietei de capital, ca fundament pentru dezvoltarea economiei si de a le aduce in atentia Comisiei pentru Proiectul de Tara initiat de administratia prezidentiala.
La jumatatea anului 2017, Comisia Prezidentiala insarcinata cu elaborarea strategiei Proiectului de Tara si-a propus lansarea publica a unui document care sa cuprinda lucrarile acestei Comisii si sa ofere un "fir calauzitor" dezvoltarii Romaniei pentru perioada urmatoare.
Dezvoltarea pietei de capital locale este o componenta care nu poate sa lipseasca din nicio strategie care isi propune identificarea de cai si modele pentru dezvoltarea Romaniei. O piata de capital dezvoltata este conditia si premisa constructiei unei economii bine si corect finantate,... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 21:08
Survenita in luna iunie, prabusirea pietei de capital din China a fortat autoritatile sa ia masuri drastice pentru a evita un colaps total al economiei.
Nevoit sa gaseasca resurse financiare pentru a corecta declinul, guvernul de la Beijing a folosit o suma record fata de alte pachete de stimului monetari: 1300 de miliarde de dolari, anunta portalul Quarz.
Un pachet enorm
Intensitatea cu care autoritatile chineze au injectat stimulii monetari in piata de capital a starnit ingrijorari fata de o eventuala prabusire a intregului sistem financiar din tara.
Primii care s-au aratat alarmati au fost micii investitori care si-au lichidat actiunile inainte de incetarea programului de sustinere initiat de Beijing, facand din indicele Shanghai Composite un element extrem de volatil in ultima luna.
Christopher Balding, unul dintre profesorii de economie ai Universitatii Peking a reusit sa puna cap la cap toate sumele de bani rotite in piata de capital de institutiile si fondurile administrate de autoritati.
Nivelul este unul colosal: 1.300 de miliarde de dolari, de peste 5 ori mai mare decat suma de 247 de miliarde introdusa de guvernul SUA in programul TARP, destinat stabilizarii institutiilor financiare afectate de criza din 2008.
Bani rotiti in piata
Calculele lui Balding arata ca prima interventie a fost efectuata la sfarsitul lunii iunie, dupa ce valoarea indicelui Shanghai Composite coborase deja cu 32 de procente.
Pe 29 iunie, fondurile de pensii din... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 14:44
Cele mai mari banci din China au acordat in ultimele saptamani imprumuturi de 1.300 de miliarde de yuani (209 miliarde dolari) agentiei China Securities Finance, care finanteaza plasamentele in actiuni, pentru a opri declinul accentuat al cotatiilor pe piata de capital.
China Securities Finance (CSF) a fost infiintata in 2011 pentru a furniza imprumuturi companiilor de brokeraj.
Pe fondul vanzarilor masive de actiuni care au avut loc pe piata de capital chineza de la sfarsitul lunii iunie, agentia a fost folosita de autoritatile chineze pentru injectia de fonduri de sustinere a bursei, relateaza Financial Times.
Astfel, CSF a dat imprumuturi companiilor de brokeraj, pentru finantarea investitiilor lor in actiuni, dar a si cumparat direct actiuni, iar informatiile releva faptul ca sprijinul acordat de stat pietei de capital este mult mai mare decat s-a stiut initial.
In prima jumatate a acestui an, indicele Shanghai Composite a urcat cu pana la 60%, in timp ce Shenzhen ...citeste mai departe despre "Piata de capital din China, pe perfuzii? Bancile au dat imprumuturi de peste 200 de miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 08:59
Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, la conferinta Romania Investor Day, la Londra.
"Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati", a afirmat Sobolewski.
Seful BVB a subliniat ca nu este vorba de eliminarea unor bariere pentru fluxurile de capital, ci de implementarea unor masuri care creeaza avantaj competitiv pietei romanesti fata de alte piete.
El a mentionat in acest sens doua masuri care, ...citeste mai departe despre "Directorul Bursei de Valori: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 17:30
Comisia Europeana a anuntat ca urmareste crearea unei piete comune de capital, dupa modelul pietelor de valori mobiliare din Statele Unite.
Anuntul a fost facut de comisarul pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill, care a mentionat ca o astfel de institutie ar avea rolul de a usura investitiile transfrontaliere in UE.
Membrii comisiei considera ca piata comuna de capital va deschide firmelor poarta catre noi investitii, usurand in acelasi timp strangerea capitalului necesar derularii acestora.
Pe piata comuna de capital vor avea loc inclusiv firmele mici, care vor beneficia, in mare, de aceleasi avataje ca si marile companii, potrivit EU Observer.
Accent pe circulatia capitalului
Libera circulatie a capitalului este deja una dintre parghiile care asigura o oarecare stabilitate a Uniunii, dar, dupa cum mentioneaza si comisarul Jonathan Hill, "inca resimtim lipsa unei piete unice de capital".
"Planul este de a pune in miscare capitalul, inghetat in acest moment, pentru a-l pune la munca in interesul afacerilor din Europa", a punctat Hill.
Armonizarea pietelor de capital din Uniunea Europeana pana in 2019 si cresterea nivelului de capitalizare a companiilor a fost una dintre obligatiile asumate de Jean-Claude Juncker in campania sa pentru obtinerea presedintiei Comisiei Europene.
Modificare radicala
Piata de capital din Statele Unite este de cinci ori mai mare decat cea existenta in acest moment in Europa, iar firmele americane genereaza care opt... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 10:30
Guvernul va adopta saptamana viitoare, printr-o ordonanta de urgenta, modificarile privind legislatia pietei de capital, a anuntat, miercuri, ministrul delegat pentru buget, Daris Valcov, dupa ce Executivul a amanat in mai multe randuri adoptarea acestora.
Initial, modificarile au fost prezentate de Ministerul Finantelor ca proiect de lege, potrivit Mediafax.
Valcov a declarat ca Guvernul a discutat, in sedinta de miercuri, in prima lectura, ordonanta privind pietele de capital si a dat asigurari ca noile prevederi vor fi adoptate saptamana viitoare.
"Aceasta ordonanta a fost convenita cu toti partenerii de dialog, atat externi, cat si interni. Pana miercurea viitoare, daca vom mai primi alte puncte de vedere, suntem bucurosi sa le cuprindem in interiorul ordonantei, dar de saptamana viitoare vom avea, asa cum a cerut mediul de afaceri, o legislatie noua, adaptata vremurilor in care ne aflam", a spus Valcov.
Surse oficiale au declarat MEDIAFAX ca proiectul de act normativ nu are in vedere si modificari privind activitatea SIF-urilor, care ar urma sa fie reglementate printr-un act normativ separat.
In urma cu o saptamana, proiectul care modifica Legea pietei de capital a fost din nou amanat de Guvern, premierul Victor Ponta spunand, in sedinta, ca la acest document se va lucra in continuare, deoarece vrea "sa se sufle si in iaurt" la redactarea prevederilor din proiect.
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca mai sunt asteptate avize la acest... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 09:32
Companiile din Europa au inceput sa prefere finantarea obtinuta pe pietele de capital, in detrimentul bancilor, un fenomen mai rar intalnit in Europa. La randul lor, institutiile bancare si-au schimbat politica si prefera sa incaseze mai mult, decat sa acorde credite.
Imprumuturile bancare acordate companiilor din zona euro au scazut cu 68%, in ultimii cinci ani.
In prima jumatate a acestui an, companiile din Europa s-au imprumutat mai mult de pe piata obligatiunilor decat de la banci, potrivit compania de cercetare a pietei Dealogic, citata de Wall Street Journal.
Companii precum producatorul olandez de chimicale LyondellBasell Industrials sau producatorul german de componente auto Schaeffler au obtinut o finantare de 179,5 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni in primul trimestru, o crestere de 38% comparativ cu perioada similara de anul trecut.
In acelasi timp, bancile au acordat companiile cu 45% mai putin credite, in valoare totala de 112,9 miliarde de dolari. Analistii citati de publicatia amintita spun ca schimbarea sursei de finantare de pe pietele financiare ar putea fi temporara, dar ca este importanta. Mai ales ca in Europa companiile europene prefera, in mod traditional, creditele bancare.
Imprumuturile pe piata obligatiunilor se pot realiza mai rapid si mai usor, iar companiile europene pot atrage investitori atat din Europa, cat si din SUA. Investitorii in obligatiuni pot fi imprevizibili si isi pot modifica rapid pozitia pe piata,... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 18:16