Majoritatea investitorilor din Europa spera ca, in luna iulie a acestui an, oficialii de la Bruxelles vor face pasul inapoi in relatia tensionata cu Moscova.
"Nu cred ca schimbarea produsa de retragerea sanctiunilor va avea un impact rapid pentru economia Rusiei, dar pentru investitori sentimentul se va resimti puternic", sustine Martin Charmoy, directorul unui fond de investitii, citat de Forbes.
Prosperity Capital Management, fondul condus de Charmoy, a investit in Rusia doua miliarde de dolari, intr-o miscare oarecum atipica.
"Stiu ca sunt fonduri care nu vor investi acolo atata vreme cat sanctiunile sunt mentinute. Nu vor sa fie sanctionate pentru investitii derulate intr-o tara supusa sanctiunilor economice. Dar, cand aceste riscuri vor fi eliminate, investitorii din Rusia vor fi rasplatiti pe masura", spune Charmoy.
Un alt fond care a adoptat politica riscurilor extreme in derularea investitiilor, BNP Paribas, a primit o pedeapsa de 5 ani de probatiune pe piata americana si o amenda de 8,9 miliarde, dupa ce a incalcat regimul de sanctiuni economice pentru Sudan, Cuba si Iran.
In acest context, este explicabil de ce fondurile occidentale de investitii asteapta mai intai ridicarea cortinei dintre cele doua tabere inainte de a-si croi din nou drum pe piata de capital din Rusia.
Occidentul da inapoi
La inceputul acestei saptamani, presa americana a raportat ca secretarul de stat John Kerry a inceput sa incline balanta mai mult spre Moscova decat spre... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 13:30
1In incercarea de a elimina influenta productiilor hollywoodiene de pe piata interna, guvernul de la Moscova a aprobat asocierea studiorilor Mosfilm cu o companie privata care sa resusciteze productia de filme rusesti.
Altera Park, o subsidiara a Altera Capital va investi in construirea a doua noi studiouri, un depozit pentru garderoba actorilor, un cinema multiplex si o sala de concerte. Compania Altera este condusa de un fost subordonat al lui Vladimir Putin, Kirill Androsov, anunta ziarul The Guardian.
In cautarea gloriei
Create de sovietici, studiorile Mosfilm au reusit sa produca si cateva capodopere cinematografice sub semnatura regizorilor Andrei Tarkovski sau Nikita Mihalkov.
De la inceputul anilor '90 insa, Mosfilm a decazut brusc, la fel ca multe alte investitii megalomanice in perioada sovietica.
Acum, rusii spera ca suma de 500 de milioane de dolari sa trezeasca la viata cinematografia autohtona.
Androsov a declarat pentru site-ul rusesc Good To Know ca investitia se va realiza pe parcursul a trei ani, abia in 2018, cele doua studiouri moderne fiind gata de a lucra din plin.
Propaganda si cenzura
In ultimii ani, Moscova a acordat un interes crescut industriei cinematografice autohtone, in 2014, Ministerul Culturii propunand chiar limitarea numarului de pelicule straine difuzate in cinematografele din tara.
In martie, oficialii din minister au dat publicitatii chiar si o lista cu subiectele care ar trebui tratate cu preponderenta in... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 14:49
1Fondul Public de Investitii (PIF) al Regatului Arabiei Saudite va investi 10 miliarde de dolari in Rusia, intr-o tranzactie pe care oficialii de la Moscova o descriu ca o operatiune de top.
Sauditii intentioneaza sa directioneze suma catre investitii in agricultura si proiecte de infrastructura in parteneriat cu Fondul de Investitii Directe din Rusia (RDIF), a anuntat directorul institutiei financiare din Moscova, Kiril Dimitriev, citat de agentia TASS.
"Este o tranzactie de top, una dintre cele mai mari din sectorul fondurilor suverane de investitii", a declarat Dimitriev.
"Banii vor fi directionati catre dezvoltarea unor ferme moderne, agricultura, sanatate, sectorul logistic, comert si investitii imobiliare", a mai spus directorul RDIF.
Fondul de investitii al Arabiei Saudite ar urma sa injecteze aceasta suma in cadrul unui program extins pe 5 ani, primele sapte proiecte primind deja aprobarile necesare pentru a demara, a mentionat oficialul de la Moscova.
Rusii spera ca pana la sfarsitul acestui an sa demareze cel putin 10 proiecte cu finantare saudita.
Pentru rusi, semnarea acordului intre RDIF si PIF reprezinta un semn ca noile relatii dintre Moscova si Riad avanseaza pe calea cea buna. "Potentialul cooperarii intre cele doua tari este imens", crede Dimitriev. mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 10:40
2Summit-ul tarilor membre BRICS, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, gazduit de orasul rusesc Ufa, intre 8-10 iulie, le da prilejul sefilor de stat din Rusia si China sa puna la cale detaliile unei cooperari economice mai intense intre cele doua tari.
Vladimir Putin si Xi Jinping si-au programat o intalnire in care predomina temele economice, dar care nu va evita si discutiile referitoare la provocarile globale si regionale ridicate de criza economica si cele de securitate, arata agentia Sputnik News.
O noua forma de cooperare
"Xi Jinping si Vladimir Putin vor discuta, cu siguranta, dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre China si Rusia, dar vor schimba opinii si despre diverse alte teme de interes global sau regional", a declarat ministrul adjunct de Externe al Chinei, Chen Gopin.
Relatiile dintre China si Rusia sunt descrise de diplomatul chinez drept "o noua forma de cooperare intre puterile globale" si, in niciun caz, o alianta indreptata impotriva unui tert stat.
Din punctul de vedere al lui Chen, China si Rusia au un rol important in asigurarea unui climat de stabilitate, prin deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU.
In iunie, Putin afirma ca se asteapta ca nivel schimburilor bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la 200 miliarde de dolari in viitorul apropiat.
In paralel cu summit-ul BRICS, Ufa este si gazda reuniunii Organizatiei de Cooperare Shanghai, o alianta politica, economica si militara formata din China,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:26
2Agricultorii de la fosta ferma de stat Lenina transporta merele la camioanele care vor duce recolta pe pietele din Moscova, unde fructele sunt asteptate de rusii doritori de produsele proaspete si autohtone.
De cand Rusia a interzis importurile de alimente din tarile care i-au impus sanctiuni, Moscova incearca sa convinga cetatenii ca produsele locale sunt mai bune, iar pe fermieri ca a sosit timpul si pentru dezvoltarea agriculturii Rusiei, scrie Financial Times.
"Suntem o tara care se poate si trebuie sa se hraneasca singura - si nu numai pe sine, ci sa furnizeze alimente si altor tari", a spus premierul rus Dmitri Medvedev saptamana trecuta.
Insa acest obiectiv pare mai greu de atins. Federatia Rusa inca importa pana la 40% din alimente desi este una dintre tarile cu cea mai mare suprafata arabila pe cap de locuitor.
Fermierii spun ca este nevoie de o munca enorma si de investitii uriase pentru a se schimba ceva - insa putini cred ca acest lucru se va intampla.
"Faptul ca fermierii polonezi isi smulg parul din cap din cauza interdictiei importurilor nu ne ajuta - embargoul nu va dura destul de mult pentru a ne aduce noua beneficii", a spus Pavel Grudinin, directorul Sovkhoz Lenina. "Nu mai concuram acum cu Polonia, ci cu Chile. Si nu putem face fata concurentei", mai spune acesta.
In ciuda mesajului optimist cu privire la viitoarea independenta alimentara mult promovata de mass-media de stat, experti guvernamentali sunt de acord ca situatia e tot mai... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 11:12
2Proprietarii a circa 300 de hoteluri din Grecia incearca sa gaseasca investitori in Rusia pentru a vinde unitatile de cazare, a declarat un oficial al Asociatiei Companiilor Elene din Turism.
Hotelierii eleni au transmis deja informatiile relevante ambasadei Rusiei din Atena, a declarat presedintele onorific al organizatiei, Nikos Angelopoulos, citat de cotidianul Kathimerini.
De asemenea, presedintele Asociatiei Companiilor Elene din Turism, Andreas Andreadis, se va intalni cu oficiali ai bancilor in zilele urmatoare, pentru a gasi o solutie la problemele de finantare din turism.
Andreadis a declarat la inceputul saptamanii ca se asteapta ca incasarile Greciei din turism sa creasca anul urmator cu 13%, la nivelul record 13 miliarde de euro, sporind astfel sansele economiei de a iesi din recesiune in 2014, conform asteptarilor guvernului si institutiilor internationale.
Prerezervarile pentru sezonul de vara din Marea Britanie au crescut cu 10%, indicand un numar mai mare de turisti anul urmator, a declarat seful organizatiei, Andreas Andreadis, pentru agentia Reuters. Marea Britanie este una dintre cele mai importante piete turistice pentru Grecia, alaturi de Germania.
"Proiectia noastra initiala pentru 2014 este ca vom inregistra peste 18 milioane de sosiri, un nou record, precum si venituri record, estimate la 13 miliarde de euro", a spus el.
Turismul asigura aproximativ 17% din PIB al Greciei, in valoare de 185 miliarde de dolari.
Guvernul elen, FMI... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 14:02
Rusia va investi 562 miliarde de ruble (17 miliarde de dolari) pentru a moderniza doua linii de cale ferata care traverseaza Siberia si Orientul Indepartat, a declarat ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov.
Suma de 562 miliarde de ruble este "varianta optima" pentru modernizarea celor doua linii de cale ferata, a spus ministrul, potrivit RIA Novosti.
Capacitatea de transport pe calea ferata transsiberiana, cu o lungime de 9.300 de kilometri intre Moscova si Oceanul Pacific, si pe linia principala Baikal-Amur, care traverseaza Siberia si Orientul Indepartat, ar urma sa creasca cu 55 de milioane de tone in urma modernizarii.
Lucrarile trebuie sa se incheie in 2018.
O suma de circa 10 miliarde de dolari va fi asigurata printr-un program de investitii al companiei de cale ferata detinute de stat, iar alte 3 miliarde de dolari din fonduri guvernamentale.
De asemenea, un fond de rezerva al statului finantat din veniturile din industria petroliera, va contribui cu circa 4 miliarde de dolari. mai mult
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 18:00
Bancile din Romania sunt nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, a spus presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, mentionand ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate, informeaza NewsIn."Problema este alta. Daca trebuie sa respectam aceste reguli (din acordul incheiat intre FMI si bancile prezente in Romania, .n.r), dar nu exista cerere de credite, pentru ca venim dintr-o criza foarte severa, putem sa investim doar in mijloace alternative. Acestea sunt in primul rand titlurile guvernamentale. Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul", a spus Stepic, intr-un interviu acordat unui post de televiziune.Presedintele Raiffeisen International, care detine Raiffeisen Bank Romania, a adaugat ca piata trece in prezent printr-o perioada de supralichiditate, "dar cererea pentru acesti bani nu este aici".
Pe de alta parte, grupul austriac are in portofoliu credite neperformante de 1,3 miliarde euro, cu o pondere de 7% in volumul total al imprumuturilor, insa cifrele "variaza de la 2%, rata cea mai mica, la 20%, care este cea mai mare rata, in Ucraina", a aratat Stepic.
De altfel, Ucraina si Rusia sunt cele mai riscante piete pe care grupul bancar activeaza in prezent, insa profiturile inregistrate in cele doua tari in ultimii trei ani "depasesc cu mult" pierderile potentiale din credite neperformante, a precizat... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 15:48
Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat un acord de finantare cu International Finance Corporation (IFC), in valoare de 50 milioane euro, pentru creditarea sectorului agricol, iar banii vor fi disponibili de la finalul lunii iulie, a spus joi Ramona Ivan, director in cadrul BCR, precizeaza Newsin. "Acordul a fost semnat pe 30 iunie si vom avea acces la finantare la finalul acestei luni", a precizat Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare din BCR. Finantarea a fost acordata pe o perioada de 5 ani, iar BCR are o lista de asteptare de beneficiari care acopera 50% din valoare imprumutului. International Finance Corporation (IFC) este divizia de investitii a Bancii Mondiale si avea, la finalul lunii aprilie, o expunere de 470 milioane dolari pe Romania, fiind al treilea portofoliu al institutiei in Europa si Asia Centrala, dupa Rusia si Turcia. mai mult
Joi, 23 Iulie 2009, ora 14:43