Fondul European de Investitii (FEI) si Grupul ProCredit ofera o suma suplimentara de 800 de milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) inovatoare, aducand un total de 1,62 miliarde de euro companiilor din 11 tari, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suportul financiar oferit de FEI este disponibil prin intermediul bancilor din grupul ProCredit din Europa de Sud-Est si de Est si este destinat companiilor care utilizeaza tehnologii noi si produc noi produse intr-una din cele 11 tari in care aceasta facilitate este disponibila (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Ucraina).
"La doi ani dupa ce am anuntat 820 milioane euro pentru IMM-uri in 11 tari, Fondul European de Investitii si ProCredit dubleaza sprijinul financiar, respectiv 1,62 miliarde euro sunt acum disponibili pentru finantarea companiilor mici si mijlocii din aceste tari", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
"Extinderea acordului nostru este un semnal important pentru Grupul ProCredit si arata clientilor nostri ca investitiile inovatoare ale IMM-urilor din Europa de Sud-Est si de Est vor continua sa fie sustinute de UE si demonstreaza, de asemenea, ca aceasta contributie in dezvoltare facuta de bancile ProCredit in tarile in care activeaza este recunoscuta de UE ", a declarat Claus-Peter Zeitinger, presedinte al Consiliului de Supraveghere... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:12
Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat primul contract de imprumut garantat sub programul UE pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii.
De asemenea, cele doua parti au extins microfinantarile sub programul Progress Microfinance, cu fonduri de la Uniunea Europeana.
Acordul COSME va facilita o crestere a volumului de imprumuturi acordate IMM-urilor de Libra Internet Bank in urmatorii 3 ani, prin reducerea semnificativa a cerintelor colaterale pentru solicitanti. Se asteapta ca sprijinul Uniunii Europene sa fie utilizat pentru un portofoliu de 53 milioane de euro, in beneficiul a peste 1.650 de companii, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
O banca din Romania incurajeaza IMM-urile printr-un nou produs de creditare
Programul Progress Microfinance va permite Libra Internet Bank sa ofere sanse mai mari de accesare la finantare microintreprinderilor, in special tinerilor antreprenori din zonele rurale din Romania, cei mai multi dintre ...citeste mai departe despre "Sprijin al UE pentru IMM-uri: Contract important semnat de o banca din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 13:53
BERD implementeaza in Romania programul "Local enterprise facility" in cadrul caruia este dispusa sa investeasca aproximativ trei-patru milioane de euro sub forma de capital in intreprinderi mici si mijlocii sau sa acorde imprumuturi in cuantum de cinci-sase milioane de euro.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) implementeaza si in Romania programul "Local Enterprise Facility", in cadrul caruia intreprinderile mijlocii sunt sprijinite prin finantare directa BERD, a afirmat joi, la Ploiesti, directorul pentru Romania al BERD, James Hyslop, transmite corespondentul Mediafax.
"Un program important adus recent de BERD in Romania este Local Enterprise Facility, o facilitate de finantare directa pentru IMM-uri care se adreseaza mai degraba companiilor mijlocii. In aceasta zona BERD este dispusa sa investeasca aproximativ trei - patru milioane de euro ca si capital in IMM-uri sau sa ofere imprumuturi de cinci, sase milioane de euro", a declarat seful BERD Romania.
James Hyslop a precizat ca BERD, care lucreaza si cu fonduri de investitii, este dispusa sa investeasca "pana la zece milioane de euro" in Romanian Foundations SME Fund, un fond de investitii care sustine sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.
Directorul BERD: "IMM-urie raman punctul central al economiei romanesti"
Directorul BERD pentru Romania a afirmat joi, la Ploiesti, intr-o declaratie de presa, ca din punctul de vedere al BERD "IMM-urie raman punctul central al... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 08:54
Ministerul Finantelor va deschide in data de 16 august 2013 sesiunea de depunere a proiectelor pentru acordarea de ajutoare de minimis, atribuite in baza Hotararii de Guvern nr. 274/2013.
Ajutoarele de minimis se acorda IMM-urilor sub forma de sume nerambursabile in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei - pentru toate codurile CAEN mai putin pescuit, agricultura, procesare produse primare.
Plata efectiva a ajutorului nerambursabil se efectueaza in perioada 2014-2016.
Sunt considerate cheltuieli eligibile, cheltuielile legate de investitiile in active corporale referitoare la:
a) realizarea de constructii noi cu scop industrial sau achizitia de constructii cu scop industrial, destinate desfasurarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare;
b) echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru;
c) aparate si instalatii de masurare, control si reglare;
d) mijloace de transport neinmatriculabile, pentru sustinerea activitatii intreprinderii;
e) echipamente IT.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:05
Statul va acorda ajutoare de pana la 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investitii, pe o perioada fiscala de trei ani, daca aceste firme creeaza si pastreaza sapte locuri de munca pe o perioada de 3 ani de la realizarea investitiei, in cazul sumelor peste 100.000 euro.
Ajutoarele de minimis, totalizand 400 milioane lei (100 milioane euro), se vor acorda IMM-urilor pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, in cuantum de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finantare. Ajutoarele trebuie sa se incadreze intr-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv 100.000 euro in cazul firmelor care au activitate in domeniul transportului rutier, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.
Plata ajutorului se face in perioada 2014-2016
Schema pentru emiterea de acorduri pentru finantare va fi derulata din acest an pana la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2014-2016, in limita bugetului anual alocat schemei.
Autoritatile estimeaza ca vor beneficia de aceste fonduri aproximativ 1.000 de IMM-uri.
Firmele vor primi aceste ajutoare daca se angajeaza ca vor pastra angajatii existenti la data depunerii cererii de finantare si ca vor crea, pana la finalizarea investitiei, cinci locuri de munca, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv sapte locuri pentru sumele cuprinse intre 100.000 si 200.000 euro.
Dintre acestea,... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 15:02
Raiffeisen Bank si Council of Europe Development Bank (CEB) au semnat un acord de imprumut in valoare de 80 de milioane de euro, respectiv 50 de milioane de euro pentru Raiffeisen Bank Romania si 30 milioane de euro pentru subsidiara Raiffeisen Leasing, potrivit unui comunicat de presa, remis, luni, AGERPRES.
Liniile de finantare sunt destinate investitiilor IMM-urilor cu scopul de a crea sau a mentine locurile de munca si finantarii investitiilor comunitatilor locale si a companiilor de utilitati publice.
"In calitatea noastra de banca europeana pentru dezvoltare sociala suntem multumiti ca putem colabora cu Raiffeisen Bank in Romania pentru crearea de noi locuri de munca si pentru dezvoltarea economica a tarii. CEB este hotarata sa-si urmeze misiunea principala aceea de a intari coeziunea sociala si dezvoltarea tarilor membre UE, o misiune care este esentiala in perioada economica dificila pe care o traversam" a declarat Mikolaj Dowgielewicz, vice-guvernator CEB.
Raiffeisen Bank Romania este o banca universala, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii.
Baza de clienti a Raiffeisen Bank a ramas constanta in 2012, la aproximativ 2 milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.500 de companii. La mijlocul anului 2012, reteaua Raiffeisen Bank numara 539 de unitati (fata de 542 cat era in iunie 2011), o retea de peste 1.100 de ATM-uri si aproximativ 10.500 de EPOS-uri.
Council of... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:10
Relansarea economiei romanesti implica existenta capitalului strain, dar trebuie ajutate si cele peste 600 de mii de intreprinderi mici si mijlocii, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Declaratia lui Ovidiu Nicolescu a fost facuta in cadrul Forumului Economic 2012, organizat de Confindustria Romania, conform Agerpres.
In Romania sunt circa 1.530 de firme mari si circa 600.000 de intreprinderi mici si mijlocii, a spus Ovidiu Nicolescu, adaugand ca in domeniul IMM-urilor s-a observat cea mai mare stabilitate sociala.
"Chiar daca am avut descresteri ale numarului de IMM-uri, numarul de locuri de munca in acest segment nu s-a redus. Constatam ca IMM-urile, in ciuda contextului care inca este foarte complicat, au inceput sa isi revina numeric, din pacate mai putin calitativ", a spus Nicolescu.
Relansarea economiei romanesti presupune, pe langa investitiile straine, si ajutor acordat IMM-urilor.
"S-au formulat zece principii care trebuie avute in vedere pentru dezvoltarea sectorului de IMM-uri si nu a ramas la faza de principii si s-au formulat 93 de masuri concrete care trebuie luate. Circa jumatate la nivel national si cealalta jumatate la nivelul Uniunii Europene. CNIPMMR a luate toate cele zece principii si peste 90 de masuri, a studiat in ce masura se pot aplica in Romania.
Ca urmare, a formulat 60 de propuneri referitoare la ce trebuie facut in sectorul... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 09:50
Pentru ca finantarea prin banca a unei intreprinderi mici reprezinta a intreaga aventura, IMM-urile se bazeaza tot mai mult pe Fondul National de Garantare, in obtinerea unui credit.
Institutia a acordat in primele cinci luni 4.100 de garantii pentru firme mici si mijlocii, in valoare de 1,3 miliarde de lei, in crestere cu 63% fata de perioada similara a anului trecut.
Numarul beneficiarilor, IMM-uri, este in crestere cu 23% fata de intervalul similar din 2011. Numarul de garantii emise de Fond in acest an, pentru toti beneficiarii, cu exceptia celor din "Prima Casa", a depasit 4.750, in crestere cu 30% fata de primele cinci luni ale anului 2011.
Proiectele din fonduri europene si cele guvernamentale, pe plus
Reprezentantii Fondului spun ca analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene.
Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, 300 de IMM-uri au accesat garantia Fondului in vederea implementarii de astfel de proiecte, ceea ce reprezinta un numar de circa trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentand o crestere de 2,3 ori fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, garantii in cuantum de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:40
Accesul la finantare al IMM-urilor este una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta aceste institutii.
Desi reprezinta motoarele cresterii economice, asigurand 50% din locurile de munca in majoritatea tarilor G20, IMM-urile atrag doar un procent de 6% din investitiile totale, conform unui raport Ernst & Young.
Raportul lansat de Ernst & Young saptamana aceasta se numeste "Funding the future" si analizeaza motivele pentru care antreprenorii din intreaga lume se confrunta in continuare cu dificultati in accesarea finantarii, desi ei sunt atat de importanti in ecuatia revenirii economice globale.
Dintre cei peste 1.000 de antreprenori din tarile G20 chestionati in cadrul studiului, aproximativ doua treimi declara ca accesul la finantare este dificil in tara lor.
Investitiile in IMM-uri in cadrul G20 sunt de 574 de miliarde de Euro, reprezentand 6% din totalul de 9.250 de miliarde de Euro al tuturor formelor de investitie. De departe, cel mai mare procent provine din creditarea bancara.
Privind fiecare tara in parte, China domina G20, cu investitii in IMM-uri de peste 321 de miliarde de Euro, din care 309 miliarde de Euro prin creditare bancara. SUA se plaseaza urmatoarea, insa la o distanta considerabila, cu un nivel de 93 de miliarde de Euro. In multe din tarile G20, finantarea este dominata de creditarea bancara - doar SUA se diferentiaza prin oferirea unei game mai diverse de mecanisme de finantare prin creditare si participatiune. mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 11:57