Principala provocare pentru IMM-uri este adesea identificarea surselor de finantare care sa le permita dezvoltarea. Nu e de mirare interesul tot mai crescut al intreprinzatorilor pentru liniile de finantare, intrucat numarul proiectelor depuse in acest scop este tot mai ridicat de la un an la altul.
Vestea buna este ca obiectivele ce urmaresc partea de dezvoltare regionala si finantare IMM sunt 100% realizabile, daca solicitantii stiu unde sa se adreseze si ce surse de finantare sa acceseze.
Programul Operational Regional 2014-2020 ofera aceasta oportunitate IMM-urilor, prin axele prioritare specifice, in vederea accesarii fondurilor europene structurale si de investitii provenite din FEDR - Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru a inlatura orice nelamuriri, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est ne-au oferit cateva informatii utile.
Mai multe detalii despre POR 2014-2020 si posibilitatile de finantare IMM pentru Regiunea Nord-Est sunt de asemenea disponibile in cadrul site-ului inforegionordest.ro.
Cine sunt solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte?
Categoria IMM-urilor, respectiv a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii, este formata, conform legislatiei, din acele intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri neta anuala de pana la 50 de milioane euro si/sau care detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.
Ce actiuni isi pot gasi sprijin in... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:09
Libra Internet Bank a acordat IMM-urilor credite de peste 50 milioane lei cu garantie 50% prin programul COSME, finantat de Uniunea Europeana.
Valoarea unui credit acordat prin programul COSME (Competitivness of Entreprises and Small and Medium Sized Enterprises) este de maxim 675.000 de lei pe o perioada de maxim 60 de luni, iar cele mai multe companii au solicitat finantare pentru activitate curenta si investitii, informeaza un comunicat al bancii remis vineri Ziare.com.
Pe parcursul anului 2015, Libra Internet Bank a organizat gratuit pentru IMM-uri workshop-uri informative prin care a venit in sprijinul acestora pentru le oferi finantare cu 50% garantii acordate prin programul COSME.
"Cred ca initiativa noastra de a fi cat mai aproape de IMM-uri este apreciata, dar mai ales utila in deciziile lor de finantare. Ne bucuram sa vedem un interes atat de mare pentru produsele COSME si ne propunem ca in continuare sa sprijinim prin workshop-uri gratuite cat mai multi antreprenori ...citeste mai departe despre "Libra Internet Bank a finantat IMM-urile cu peste 50 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 13:58
Banca Comerciala Romana (BCR) acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maximum 5 milioane de lei in cadrul "Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii" - Program OUG 92/2013.
BCR pune un accent deosebit pe sprijinirea sectorului IMM, avand la dispozitie garantii de 263 milioane de lei in cadrul Programului OUG 92/2013 in baza carora poate acorda credite de pana la 526 milioane de lei.
Statul, prin Ministerul Finantelor Publice - FNGCIMM, garanteaza pana la 50% din valoarea finantarii, mai putin dobanzile si comisioanele, prima de garantare ridicandu-se la nivelul de 1,99%/an din valoarea garantiei.
Creditele vor fi acordate la o dobanda de ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% p.a., la care se adauga un comision de acordare de maximum 0,7%/an.
Perioada de creditare este de maximum 24 luni cu posibilitate prelungirii o singura data pe o perioada de maximum 12 luni, fara a depasi perioada de valabilitate a Programului. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 11:30
Lupta pentru sursele de finantare este o problema pentru orice companie din lume, care vrea sa se dezvolte. La noi insa, lipseste capitalul de risc necesar pentru finantarea investitiilor.
O intreprindere mica convinge mult mai greu o banca sau un fond de investitii sa-i acorde finantare, decat o firma mare. O companie mare are un rulaj important, solicita credite mai mari, are un istoric si este tratata ca un client important al bancii, fiind curtata de ea, intrucat ofera garantii.
Romania are nevoie de capitalul de risc
Pentru finantarea IMM este necesar un capital de risc. La noi, finantarea este practic numai pe baza sistemului bancar, unde avem de-a face numai cu banci mari, cu dobanzi mari, care prefera clienti mari.
Capitalul de risc sunt fondurile de investitii, bancile rareori finanteaza proiecte de investitie, normele nu le permit sa acorde credite decat cu garantii. Fondurile cu capital de risc isi asuma riscuri mai importante, dar si beneficiile pot fi mai importante.
Toata industria IT din Statele Unite s-a ridicat pe baza capitalului de risc, care in Romania nu exista. Fondurile de investitii din Statele Unite sunt, fie specializate pe o anumita industrie, fie universale, care merg pe toata gama.
Societatile de microfinantare, o alternativa
Consilierul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca, pentru micii intreprinzatori, cea mai la indemana metoda de a face rost de bani o reprezinta microfinantarea. El sustine ca... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 09:35
Presedintele Fondului de Garantare a IMM-urilor, Aurel Saramet, a declarat vineri ca economia romaneasca ar castiga 1-2 procente din produsul intern brut, daca finantarea intreprinderilor mici si mijlocii ar creste la 25%, de la 15% in prezent.
Potrivit unor statistici, ponderea firmelor mici si mijlocii finantate este de 65% in UE si de doar 15% in Romania.
"Sunt statistici potrivit carora contributia IMM-urilor la PIB in UE este de 65%, iar in Romania este aproximativ la fel. Numai ca in UE 65% dintre IMM-uri sunt finantate, iar in Romania 15%. Daca IMM-urile noastre ar avea macar 25% finantare, cel putin 1 sau 2 procente din PIB ar castiga economia romaneasca, daca s-ar gasi solutii.
Este timpul ca BNR sa aplice reglementari mai flexibile in ceea ce priveste finantarea firmelor mici si mijlocii de catre banci. In UE sunt instrumente care admit un risc mai mare pentru bancile care finanteaza IMM-uri", a mentionat Saramet.
Acesta a precizat ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat in primle patru luni cu 52% mai multe garantii decat in aceeasi perioada a anului trecut. mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 19:55
Garanti Bank va acorda finantari in valoare de 22,5 milioane de euro companiilor mici si mijlocii, in special celor detinute sau administrate de catre femei, in urma unui acord de imprumut cu International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group.
Parteneriatul cu Garanti Bank reprezinta primul imprumut acordat de IFC in special pentru a veni in sprijinul companiilor conduse de femei antreprenor in UE, Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
In Romania, statisticile arata ca sunt peste 500.000 de femei antreprenor, ceea ce reprezinta 34% dintre actionarii si asociatii firmelor autohtone. Garanti Bank a adus o inovatie pe piata romaneasca in 2010, prin introducerea unui pachet de finantare complex destinat femeilor antreprenor si companiilor conduse de acestea.
De la lansarea pachetului, Garanti Bank a atras in portofoliul sau 1.400 de companii care au femei actionari sau membri ai conducerii. In plus, pana in prezent, Garanti Bank a acordat imprumuturi in valoare de peste 9 milioane de euro catre mai mult de 120 de IMM-uri detinute de catre femei.
Cele mai multe dintre aceste companii isi desfasoara activitatea in Bucuresti, urmate de Craiova, Covasna, Iasi si Galati, si opereaza in diverse industrii: 37% dintre ele au comertul ca activitate principala, 13% activeaza in domeniul serviciilor, 11% in productie si 10% in domeniul sanatatii si al asistentei sociale. Portofoliul Garanti Bank detine un numar total de 15.000 de companii mici si... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:02
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda Raiffeisen Leasing Romania un imprumut de 30 milioane euro pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), potrivit unui comunicat emis vineri de banca. "Acest imprumut va fi folosit pentru acordarea de contracte de leasing companiilor locale private pentru finantarea investitiilor in vederea dezvoltarii. Aceste investitii includ achizitii de echipamente, vehicule comerciale usoare, camioane si remorci, precum si autoturisme pentru utilizare comerciala", se arata in comunicat.Piata romaneasca de leasing a fost sever afectata de criza economico-financiara mondiala.
Declinul dramatic al volumului finantarilor in leasing a afectat in special disponibilitatea produselor de leasing destinate IMM-urilor, se mai arata in comunicat.
Potrivit institutiei, linia de credit va sprijini relansarea finantarilor in leasing in Romania, precum si cresterea accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii locale, care raman vulnerabile in fata constrangerilor de lichiditate.
Noua finantare este cea de-a treia acordata Raiffeisen Leasing in Romania de catre BERD, valoarea totala a imprumuturilor acordate pana in prezent companiei fiind de 50 milioane euro.De la inceputul activitatii sale in Romania in 1992, BERD a alocat imprumuturi in valoare de peste 5 miliarde euro diferitelor sectoare din economia tarii, imprumuturi care au atras investitii aditionale de inca 9 miliarde euro. mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:50
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda BRD - Groupe Societe Generale o linie de credit de 50 milioane euro pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si companiilor, au anuntat miercuri cele doua institutii financiare, relateaza NewsIn."In conditiile actuale de piata, cand bancile comerciale continua sa adopte strategii conservatoare de creditare, accesarea finantarilor de catre intreprinderi ramane limitata.
Facilitatea BERD va creste resursele de finantare disponibile pentru a fi canalizate catre intreprinderile romanesti", se arata in comunicat.
Fondurile vor fi folosite pentru a finanta investitiile si nevoile de capital de lucru ale companiilor private care isi desfasoara activitatea in Romania, prin credite pe termen scurt, mediu si lung, intr-un moment in care disponibilitatea finantarilor pentru companii ramane limitata.
"Proiectul va ajuta asigurarea unui flux continuu de credite pentru companiile private care-si desfasoara activitatea in Romania intr-un moment cand ele inca se confrunta cu dificultati in a obtine finantare pentru a se dezvolta", a declarat directorul BERD pentru Institutii Financiare, UE si Ucraina, Jean-Marc Peterschmitt.
"Cooperarea noastra cu BERD este una de durata si plina de succese in privinta multor produse bancare.
Noua linie de credit va fi dedicata atat sectorului IMM-urilor, cat si companiilor private mai mari si va avea un impact pozitiv asupra relansarii cresterii economice in Romania", a... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 18:42
Erste Group Bank a semnat marti un acord de finantare de 440 milioane euro cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru creditarea companiilor mici si mijlocii din Europa Centrala si de Est, conform unui comunicat al grupului, citat de NewsIn. Astfel, in urma acordului, Erste Group Bank va finanta intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Europa Centrala si de Est prin subsidiarele grupului bancar din Cehia, Austria si Ungaria si prin divizia de leasing imobiliar a Erste Group si Sparkassen, Immorent.
Ceska Sporitelna, subsidiara ceha a Erste, va putea finanta IMM-urile cu 200 milioane euro, Erste Bank Oesterreich, subisidiara din Austria a grupului, va da credite de 100 milioane euro in urma acordului, iar Erste Bank Ungaria va finanta cu 40 milioane euro credite ale IMM-urilor din sectorul protectiei mediului, energiei si infrastructurii.
Immorent, prezenta in regiune pe pietele din Ungaria, Slovacia, Polonia, Romania, Bulgaria, Slovenia si Austria, va putea credita de asemenea IMM-urile cu 100 milioane euro, bani acordati de BEI ca parte a acordului cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala in valoare de 24,5 miliarde euro pentru sustinerea IMM-urilor din Europa Centrala si de Est in contextul crizei financiare internationale.
"BEI va contribui cu 11 miliarde (euro) in cadrul acestui pachet, in principal pentru creditarea IMM-urilor prin intermediul bancilor partenere. BEI si-a unit fortele cu Erste Group, care are o retea... mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 16:40