Luna mai a fost una buna atat pentru cei care au investit in fonduri mutuale cat si pentru administratorii unor astfel de portofolii financiare. Dupa un inceput de an mai putin fast, se pare ca incepe sa apara soarele si pe acesta piata.
Activele nete ale celor 220 fonduri deschise si inchise, locale si straine, au crescut in luna mai cu 6,6%, pana la nivelul de 42,3 miliarde lei (8,7 miliarde euro), si au scazut cu 15% de la inceputul anului. Iesirile nete ale lunii au totalizat 3,6 milioane lei (0,7 milioane euro).
Fonduri deschise locale
Activele nete ale celor 84 de fonduri deschise locale au crescut in luna mai cu 1,2%, pana la 20 miliarde lei (4,1 miliarde euro) iar de la inceputul anului au scazut cu 19,6%. Fondurile deschise locale au inregistrat in luna mai iesiri nete de 27 milioane lei (5,6 milioane euro), fiind vizate fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix (-81,2 milioane lei) si cele de randament absolut (-23,5 milioane lei), in vreme ce fondurile reunite sub categoria "alte fonduri" (53,2 milioane lei), cele de actiuni (23,3 milioane lei), cele diversificate (0,6 milioane lei) si cele cu capital protejat (0,4 milioane lei) au inregistrat intrari nete.
Cat se putea castiga
Cele mai performante 5 fonduri deschise in ultimele 12 luni au inregistrat randamente anuale nete intre 7,7% si 16,3%. Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse intre 18,5% si 40,3%, obtinute fata de luna mai 2017).... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 16:21
Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie, jucand acum in aceeasi liga cu Polonia, a declarat Radu Dumitrescu, partener Deloitte Romania, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
"Am asistat, in ultimul timp, la o crestere semnificativa a activitatii fondurilor de investitii in Romania, dupa ce mai multe proiecte au fost incheiate cu succes, atat la nivel de ridicare de fonduri cat si la nivel de exit-uri.
Printre cele mai mari tranzactii incheiate in ultima perioada se numara achizitia Profi de catre MEP sau achizitia de catre Allianz Capital Partners a unui pachet minoritar in cadrul EoN Distributie Romania.
Ma astept ca fondurile de investitii prezente in Romania sa continue sa incheie tranzactii mari in urmatoarea perioada si nu as fi deloc surprins sa vad tranzactii cu valori de sute de milioane de euro in care sa fie si un fond de investitii implicat.
Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie.
Romania joaca acum in aceeasi liga cu Polonia si sunt convins ca am ajuns in sfarsit pe harta marilor fonduri de investitii", a spus Dumitrescu.
Potrivit comunicatului, dupa un an cu turbulente post-Brexit, in Europa si Europa de Est vedem semnele unei reveniri in forta, fapt care indica unul dintre cei mai buni ani atat pentru investitii cat... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:48
De obicei, cand spui "investitor" te gandesti automat la oameni de afaceri care urmaresc miscarile din piata cu multa atentie si investesc sume mari pentru castiguri pe masura. Dar adevarul este ca orice alegere importanta pe care o faci pentru banii tai este, de fapt, o investitie.
Investesti intr-o masina putin mai scumpa sperand ca vei avea costuri de intretinere mai mici. Investesti intr-o vacanta relaxanta sperand ca te vei intoarce cu mai mult chef de munca. Investesti in educatia copiilor tai sperand ca in viitor vor avea joburi mai bune.
De fiecare data cand alegi unde se duc banii tai pui in balanta costul investitiei tale si potentialul castig.
La fel se intampla si cu banii pe care ai reusit sa-i pui deoparte si care acum ar putea sa iti aduca profit, in functie de cum alegi sa ii investesti.
Cum investesti banii pe care nu ii folosesti?
Inainte sa te gandesti la investitii, e bine sa ai in vedere si banii pe care ii economisesti pentru situatii neprevazute. Este intelept sa pastrezi o rezerva de bani intr-un cont de economii si sa iti faci planuri de investitii doar pentru restul banilor pe care ii ai la dispozitie.
Pentru sumele pe care alegi sa le pui la munca pentru tine ai la dispozitie Fondurile Mutuale de la ING Bank, usor de inteles si usor de folosit.
Acum e mult mai usor sa incepi sa investesti.
Poti sa investesti direct prin aplicatia de internet banking, Home'Bank si poti sa urmaresti oricand investitiile online.
In functie... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 08:00
Proiectul "Antreprenoriatul - sansa unui viitor mai bun pentru tineri", cu finantare europeana, lansat in primavara acestui an de Consiliul Judetean Ilfov in parteneriat cu Asociatia Travel Focus si Asociatia Excelsior a ajuns la faza de selectie a castigatorilor pentru cele mai bune planuri de afaceri.
Acestea vor primi finantare totala de 1 milion de euro.
Afacerile care vor fi finantate sunt din domenii de activitate diverse, de la industrii creative, organizare de evenimente sau agentii de publicitate, companii de IT si dezvoltare de soft, centre de sanatate sau firme de arhitectura si design, agentii de turism sau activitati recreative si pana la mici fabrici de producere a articolelor de imbracaminte, tricotaje si marochinarie, o fabricuta de rulote, ateliere de croitorie sau firme de editare a revistelor.
Cele mai multe start-up-uri finantate au codurile CAEN legate de activitati ale portalurilor web, de realizarea software-ului sau servicii privind tehnologia informatiei.
"Ma bucur ca am avut sansa sa implicam Consiliul Judetean Ilfov in acest proiect. 42 de idei frumoase vor fi implementate, in jur de 100 de locuri de munca noi vor fi infiintate, 1 milion de euro va intra in economia reala prin intermediul finantarilor pe care le vor primi aceste start-up-uri, si cel mai important, vietile a cel putin 42 de tineri se vor schimba, acestia vor deveni antreprenori", a declarat Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, beneficiarul acestui... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 13:47
Un tip de finantare inca putin cunoscuta companiilor din Romania, dar care a prins avant in ultimii ani, este finantarea tip mezzanine.
La modul general - mezzanine finance este o finantare hibrid, ce imbina o componenta tip imprumut cu o componenta tip equity. In functie de finantator, conditiile pot sa difere, dar in principiu, vorbim de un imprumut pe termen lung (aprox 5 ani), al carui principal se ramburseaza la scadenta (bullet repayment), pe parcursul vietii creditului platindu-se dobanzile si costurile atasate creditului. La randul ei, dobanda poate avea o componenta cash (platibila regulat) si o componenta pay-in-kind (PIK) ce se capitalizeaza. Suplimentar, finantatorul (fondul de investitii mezzanine) primeste o participatie in cadrul companiei finantate, cel mai tarziu la momentul exit-ului. Exista si situatii in care fondurile de mezzanine achizitioneaza de la bun inceput pachete de actiuni, participand si cu equity, dar rareori acestea sunt disjuncte de imprumut.
Costurile? - ati ghicit. Se afla, normal, peste costurile unui imprumut bancar (pentru ca intervine si costul capitalului), dar sub cele ale unui fond de Private Equity (costul imprumutului "indulcind" costul total al mixului de finantare). Garantiile exista, dar sunt mai generale decat cele bancare si, in majoritatea cazurilor, de rang inferior.
Exista 2-3 fonduri specializate in investitii mezzanine in regiune, intre care as mentiona pe cele mai active in identificarea de tranzactii in... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:35
1Am inceput seria articolelor "Solutii de finantare" din dorinta de a aduce la cunostinta antreprenorilor romani variantele posibile pentru sustinerea financiara a companiilor pe piata locala. Iata ca astazi vorbim despre fonduri de investitii ca sursa de crestere a unei afaceri si nu doar ca parte intr-un proces de vanzare-cumparare.
Consider ca e oportun si necesar ca antreprenorii romani - cei mai mari dintre cei mari, caci lor li se adreseaza aceasta optiune - sa cunoasca detaliile unui astfel de proces, atat pentru a sti ca exista o astfel de varianta de finantare si pentru a initia demersul, cat si pentru a incheia o tranzactie corecta. Este un mesaj pentru cei direct implicati in viata companiilor, dar si pentru noi toti cei care dorim sa vedem companiile autohtone tot mai puternice si in plina dezvoltare, atat la nivel local, cat si regional si international.
Cum arata situatia generala acum?
Am intalnit deseori reprezentanti de companii care declara ca si-ar dori sa aiba drept partener un fond de investitii. De partea cealalta, fondurile declara ca isi doresc sa investeasca in Romania. Cu toate acestea, vedem foarte putine tranzactii incheiate.
Perceptia generala este ca fondurile de investitii achizitioneaza pachete de actiuni de la actionarii existenti (banii sunt platiti direct catre actionari in schimbul pachetelor de actiuni, fara a tranzita compania), care realizeaza astfel exit-ul (iesirea din actionariat) total sau partial.
Sunt insa... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 13:33
Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.
"Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor.
"Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:41
Guvernul a bugetat, in 2013, pentru cofinatarea fondurilor europene 21 miliarde lei, pentru investitii publice, in crestere cu 4 miliarde lei fata de 2012, a declarat, vineri, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, la Radio Romania Actualitati.
"In perioada 2013 - 2016, ne propunem schimbarea structurii investitiilor publice, astfel incat investitiile finantate din resurse proprii, sa spunem, direct de la buget, sa fie mai mici, in scadere, in schimb, sa fie compensate de cresterea investitiilor finantate cu bani europeni.
Si, ca sa fim siguri ca lucrul acesta se poate realiza, bugetam de la an la an mai multi bani de cofinantare pentru fonduri europene. De exemplu, in 2012 am bugetat si s-au si cheltuit, conform executiei preliminare, 17 miliarde de lei pentru cofinantare fonduri europene, iar in 2013 am bugetat 21 miliarde de lei, deci in crestere cu 4 miliarde de lei, practic aproape un miliard de euro in plus", a spus Voinea.
Potrivit acestuia, Guvernul estimeaza o crestere a veniturilor din fonduri europene cu 3 miliarde lei, fata de 2012.
"Vom lua mai multi bani de la Uniune. In 2012 am incasat circa 8 miliarde de lei, fata de 6 miliarde de lei cu un an in urma, iar in 2013 am bugetat circa 11 miliarde de lei, deci o crestere cu trei miliarde de lei, fata de anul trecut, a incasarilor.
Sa spunem ca un ordonator de credite - nu conteaza daca este un minister sau o autoritate locala - avea, anul trecut, nu stiu, o mie de lei pentru investitie.... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:20
"Cand am fost intrebat cum reuseste Polonia sa treaca mai bine prin criza decat alte state europene, am spus ca e mai mult de facut daca avem o abordare anglosaxona decat una slava. Acest lucru inseamna nevoia de responsabilitate, economii si rigoare financiara", a declarat Donald Tusk, Prim-Ministru, in interviul dat publicatiei Financial Times, in primele luni ale anului 2010. In februarie 2010, Ministrul Dezvoltarii Regionale declara ca "se continua eforturile pentru a utiliza cat mai bine cele 67 de miliarde de euro alocate Poloniei prin politica europeana de coeziune pentru perioada 2007 - 2013.
Este cea mai mare suma alocata vreodata unui Stat Membru al Uniunii Europene", a subliniat apoi Ministrul.
Polonia va fi capabila sa-si cheltuiasca aceste resurse pana in 2015 si antreprenorii pot primi sprijin prin cele patru programe operationale nationale, precum si prin 16 programe operationale regionale, dupa cum informeaza Agentia Poloneza a Investitiilor Straine.
Nu mai este un secret pentru absolut nimeni, intrucat cifrele o dovedesc cu prisosinta, ca initiativele si activitatile intreprinse de Polonia pentru utilizarea fondurilor comunitare au contribuit la succesul economic al Poloniei in aceste vremuri de criza globala.
Daca privim datele seci, macroeconomice, Polonia a inregistrat o crestere a produsului intern brut si in al doilea trimestru al anului 2010 de 1,1% de la un trimestru la altul, cresterea a fost determinata de un sector de productie... mai mult
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 13:24