Comisia Europeana a propus vineri noi masuri exceptionale pentru a oferi mai mult sprijin pietelor agricole si alimentare cel mai afectate de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), printre acestea aflandu-se ajutoarele pentru depozitarea privata, informeaza un comunicat publicat de Executivul comunitar.
Pachetul prezentat include masuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privata in sectorul produselor lactate si in cel al carnii, la autorizarea adoptarii unor masuri de auto-organizare in cadrul pietei de catre operatorii din sectoarele grav afectate si la flexibilitatea programelor de sprijinire a pietei in sectorul fructelor si al legumelor, al vinului si al altor produse.
Chiar daca sectorul agroalimentar al UE da dovada de rezilienta in aceste vremuri fara precedent, in contextul pandemiei de coronavirus, unele piete au fost insa puternic afectate de consecintele acestei crize a sanatatii publice.
Printre masurile exceptionale anuntate ca raspuns suplimentar la criza coronavirusului se numara ajutoarele pentru depozitarea privata. Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, oaie si capra). Aceasta schema va permite retragerea temporara a produselor de pe piata timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Aceasta masura va duce la o scadere a ofertei disponibile pe piata si va reechilibra piata pe termen lung.
De... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 19:43
O suma de 3,7 miliarde de lei va fi transferata Ministerului Agriculturii (MADR) de catre Ministerul Finantelor Publice, la solicitarea APIA, banii fiind destinati achitarii catre fermieri a diferentei de plata pe suprafata (SAPS) aferenta campaniei 2014, a anuntat miercuri MADR.
Astfel, in sedinta Executivului de miercuri a fost aprobata o hotarare de guvern prin care se aloca Ministerului Agriculturii, cu titlu de imprumut, pana la finele acestui an, suma de 3,7 miliarde de lei, in echivalent euro, scrie Mediafax.
Suma pusa la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi restituita pana la data de 30 decembrie din fondurile rambursate de catre Comisia Europeana pe baza declaratiilor de cheltuieli transmise.
"Aplicarea masurilor prevazute de actul normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri, precum si programul de dezvoltare pe termen scurt si mediu, adaptate cerintelor pietei, in conditiile evaluarii nivelului sumelor ce urmeaza sa le primeasca conform schemelor de plata", se arata intr-un comunicat al MADR transmis MEDIAFAX.
De asemenea, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2015, se va promova un act normativ care va reglementa acordarea ajutorului national de tranzitie (TNA) pentru sectorul zootehnic, pentru bovine, ovine si caprine, iar plata acestora se va realiza in cursul lunii februarie 2015.
Nivelul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru sectorul vegetal a fost aprobat prin hotarare de... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 16:40
Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi mult simplificat: de la 24 de masuri, din 2014 vor fi doar 14, iar birocratia va fi mult redusa astfel incat fondurile europene sa ajunga la cat mai multi fermieri, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Reprezentantul MADR a vorbit si despre proiectele pe care Ministerul le ia in calcul pentru a ajuta fermierii romani in 2014, pana cand vin banii de la Bruxelles.
In plus, Irimescu a explicat de ce este nevoie ca Romania sa aplice plata redistributiva, adica subventii mai mari pentru fermierii care au pana in cinci hectare de teren agricol, si de ce nu este in totalitate de acord cu o asemenea masura pentru a fi aplicata in Romania.
Ce schimbari va aduce noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru fermieri? Cum se creioneaza, pana in prezent, proiectul pentru noul PNDR?
In primul rand, reducem numarul de masuri de la 24 la 14. Am stabilit pana acum plus vrem sa simplificam masiv toate procedurile. O sa avem consultari, pe tot parcursul de redactarii proiectului, cu cele cinci grupuri de lucru. RO PAC este unul dintre ele cu care am avut discutii saptamana trecuta. Pentru noi, ca Minister, este bine ca, in sfarsit, producatorii romani s-au aplecat pe reforma Politicii Agricole Comune si au studiat-o, ceea ce este mare lucru. Ca urmare, daca au idei bune, noi le preluam fara doar si poate. Le... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:05
Un oras peste care timpul sii "occidentalismul" par sa nu fi trecut. Asa putea fi descris in urma cu doi ani Corabia, o urbe cu 20.000 de suflete de pe malul stang al Dunarii, in sudul judetului Olt.
Strazile, pe care mai trece din cand in cand cate o Dacie, blocurile din piatra caramizie, care sunt aproape la "indigo", parcurile cu o alee larga presarata pe ici pe colo cu cate o statuie scorojita de ploaie si vant, totul parea prafuit. Un oras uitat de lumea occidentala, care traia si respira asa cum a invatat in anii de comunism.
Asa ar fi ramas si acum oraselul port la Dunare daca nu ar fi stiut sa ia bani europeni pentru dezvoltare.
Acum, Corabia a devenit primul oras din Romania care are o Bursa de Cereale, orasul din Sud care "adaposteste" un monument care a intrat in patrimoniul UNESCO - cetatea Succidava si un port turistic mai "primitor".
Bursa de Cereale din Corabia, proiect de doua milioane de euro
Corabia va "gazdui" prima Bursa de Cereale din Romania. Cladirea a fost deja construita, iar autoritatile locale fac ultimele achiztitii pentru ca in primavara anului viitor sa se inceapa tranzactionarile.
In contextul in care Romania nu are nici un trader national, iar agricultorii sunt la mana companiilor straine care fac comert cu cereale, Bursa de Cereale de la Corabia ar putea face din Romania un punct strategic de legatura pentru Europa de Sud-Est, asa cum sustine chiar Comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos.
Valoarea totala a... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:03
1Parlamentul European a aprobat marti un proiect prin care UE va putea sa finanteze pana la 95% din costul proiectelor pentru dezvoltare rurala din Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania si Letonia, pentru a permite si a accelera cresterea economica si stimularea competitivitatii.
Aceasta rata de cofinantare mai ridicata pentru tarile ce se confrunta cu dificultati financiare urmeaza sa fie aplicata temporar pana la sfarsitul lui 2013.
Eurodeputatii au sustinut cresterea ratei de cofinantare prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, pentru a garanta ca tarile care se confrunta cu probleme de finantare din cauza crizei financiare pot sa isi implementeze in continuare proiectele.
Noile reguli se vor aplica numai pana la sfarsitul lui 2013 si vor fi limitate la perioada in care un stat membru este eligibil pentru asistenta financiara prin intermediul mecanismului privind balanta de plati(Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul Mecanismului european de stabilizare financiara (Grecia, Irlanda si Portugalia).
Suma totala a finantarii europene destinate dezvoltarii rurale ramane neschimbata, iar masurile temporare nu vor avea impact asupra perioadei de programare de dupa 2013, se subliniaza in rezolutia adoptata in PE cu 622 de voturi pentru, 60 impotriva si 17 abtineri.
In continuare, Consiliul va trebui sa aprobe oficial propunerea in urmatoarele zile, pentru a permite ca legislatia sa fie semnata oficiala la sfarsitul sedintei plenare de la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 09:07
Exita un "pericol real" ca Romania sa piarda o parte din fondurile alocate la momentul aderarii din cauza "lipsei capacitatii institutionale de a absorbi aceste fonduri", este de parere seful reprezentantei comisiei europene in Romania, Nicolae Idu.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu, a declarat, marti, la Alba Iulia, raspunzand la intrebarea daca Romania ar putea pierde o parte din fondurile europene alocate, ca exista un astfel de "pericol real".
"Daca va referiti la actualul exercitiu financiar, intr-adevar, exista pericol real de a pierde o parte din fondurile alocate la momentul aderarii si acest lucru se datoreaza evident unei anumite lipse de capacitate institutionala de a absorbi aceste fonduri conform regulilor europene. Anul acesta s-au luat masuri serioase, s-a creat un nou minister al Afacerilor Europene care joaca un rol esential in coordonarea acestei activitati, se produc niste schimbari de natura legislativa, in primul rand cele care tin de legea achizitiilor publice si de legea parteneriatului public-privat si sper ca toate aceste elemente sa creasca rapid absortia fondurilor in anul 2012. Am chiar aceasta convingere ca se va intampla. Daca vor putea fi cheltuiti toti banii alocati pentru perioada 2007-2013, acest lucru ramane sa il vedem. Avem o perioada pana la sfarsitul lui 2015 cand banii acestia pot fi cheltuiti in mod efectiv", a spus Idu.
Intrebat daca la alocarea fondurilor pentru perioada 2014 - 2020 va conta... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 21:20
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad este partener, alaturi de mai multe institutii din Ungaria, intr-un proiect cu finantare europeana in valoare de peste 4,1 milioane euro, in cadrul caruia va fi construit un centru expozitional in tara vecina, la Bekescsaba. De asemenea, in cadrul proiectului este prevazuta extinderea complexului expozitional Expo Arad, cu un centru de conferinte.
Institutiile din Ungaria implicate in proiectului AB-Expo, realizat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera HURO 2007-2013, sunt autoguvernarea judetului Bekes, Fundatia de Interes Public pentru Dezvoltarea Localitatii si Dezvoltare Regionala a Intreprinzatorilor Judetului Bekes, Camera de Comert.
Reprezentantii institutiilor maghiare implicate in proiect au anuntat ca noul centru expozitional va fi realizat in sistem P + 1, parterul urmand sa cuprinda o sala de expozitii, incaperi auxialiare, birouri si o sala de conferinte de 100 de locuri.
"In centrul expozitional, care va fi construit in apropierea aeroportului din Bekescsaba, vor fi organizate expozitii, conferinte, intalniri de afaceri, a caror rezultate se vor reflecta asupra mediului economic transfrontalier", a spus Kovacs Iudit, vicepresedintele Consiliului Judetean Bekes.
Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International le-a recomandat partenerilor maghiari sa construiasca complexul expozitional in afara localitatii, asa cum este si la Arad.
Acesta a mai adaugat ca la targurile organizate la Arad expun,... mai mult
Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 23:36