Fondul European de Investitii (FEI) si Grupul ProCredit ofera o suma suplimentara de 800 de milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) inovatoare, aducand un total de 1,62 miliarde de euro companiilor din 11 tari, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suportul financiar oferit de FEI este disponibil prin intermediul bancilor din grupul ProCredit din Europa de Sud-Est si de Est si este destinat companiilor care utilizeaza tehnologii noi si produc noi produse intr-una din cele 11 tari in care aceasta facilitate este disponibila (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Ucraina).
"La doi ani dupa ce am anuntat 820 milioane euro pentru IMM-uri in 11 tari, Fondul European de Investitii si ProCredit dubleaza sprijinul financiar, respectiv 1,62 miliarde euro sunt acum disponibili pentru finantarea companiilor mici si mijlocii din aceste tari", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
"Extinderea acordului nostru este un semnal important pentru Grupul ProCredit si arata clientilor nostri ca investitiile inovatoare ale IMM-urilor din Europa de Sud-Est si de Est vor continua sa fie sustinute de UE si demonstreaza, de asemenea, ca aceasta contributie in dezvoltare facuta de bancile ProCredit in tarile in care activeaza este recunoscuta de UE ", a declarat Claus-Peter Zeitinger, presedinte al Consiliului de Supraveghere... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:12
IMM-urile s-au dovedit a fi o adevarata reduta impotriva efectelor devastatoare ale crizei financiare globale, ramanand in continuare jucatori esentiali in peisajul economic european: 99 din 100 de firme sunt IMM-uri, 2 din 3 salariati sunt angajati in IMM-uri, iar 58 de centi din fiecare euro de valoare adaugata generata in economia UE provin de la IMM-uri.
Cu toate acestea, din rezultatele ultimului Raport anual privind IMM-urile europene, publicat recent de Comisia Europeana, se degaja un optimism prudent legat de evolutia IMM-urilor in ultimii doi ani, decidentii politici europeni neexcluzand riscurile de revenire a recesiunii. Ca principala cauza sunt invocate, in primul rand, conditiile de creditare mult prea restrictive impuse de banci, care blocheaza investitiile in intreprinderile mici si mijlocii, amanand astfel perspectivele reale de crestere a locurilor de munca in Uniunea Europeana.
Redresarea fragila a IMM-urilor din acest moment critic ar putea fi consolidata si fructificata printr-o abordare strategica post-criza focalizata pe competitivitate. In acest sens, noile politici ale UE pentru intreprinderile mici si mijlocii se orienteaza cu prioritate pe asigurarea accesului real si facil la finantare si pe simplificarea mediului de operare pentru IMM-uri. Statele membre sunt invitate sa implementeze toate masurile in acest scop, inclusiv reforme structurale depline si administratii responsabile, capabile sa asigure conditiile unui mediu stimulativ pentru... mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:25
1Relansarea IMM-urilor depinde in mare masura de finantare si de capacitatea de a face fata noilor realitati economice. Accesul la creditare este in continuare scazut, situandu-se cu mult sub media Uniunii Europene.
In cadrul evenimentului "Relansarea IMM-urilor: modalitati si actiuni concrete", RisCo alaturi de invitatii incearca sa ofere cele mai bune sfaturi si solutii, dar si cele mai recente informatii pentru cresterea si dezvoltarea in siguranta a IMM-urilor romanesti.
Evenimentul, sustinut de Alpha Bank, ofera solutii punctuale, practice la provocarile legate de deciziile cele mai importante de afaceri luate de antreprenori si manageri:
- Cum si de unde pot obtine finantare pentru dezvoltarea si cresterea afacerii?
- Cum pot sustine investitiile pe care le am de facut?
- Cum imi protejez afacerea si ma asigur ca incasez banii la timp?
- Cum iau decizii profitabile pe baza informatiilor economice?
Avantajele participarii la workshop:
- Acces la dialog cu importante oficialitati ale mediului de afaceri romanesc
- Contact direct cu 150 de companii
- Networking targetat si incheiere de parteneriate
Invitatii evenimentului sunt:
Karim Kheirat, Associate Director KPMG Romania, Credit Risk Analytics and Credit PAD Manager
Claudiu Stanescu, Consilier Presedinte Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri
Bogdan Rosu, Managing Director IFN Next Capital SA si Presedinte al Asociatiei Romane de Factoring
Manuela... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 15:00
Guvernul vrea ca pana in anul 2020 numarul firmelor mici si mijlocii active in Romania sa creasca cu peste 40%, ajungand la 670.000, in care sa lucreze 3,2 milioane de angajati, fata de 2,6 milioane de persoane la finele anului 2013, potrivit proiectului de strategie pentru dezvoltarea IMM-urilor.
"Principal indicator de rezultat pentru anul 2020 este soldul net de IMM-uri active economic, care sa depaseasca pragul de 670.000 de intreprinderi in economia Romaniei. Guvernul considera ca obtinerea unui spor de circa 41,23% al numarului de IMM-uri active economic, in urmatorii aproximativ sapte ani, constituie un obiectiv strategic realist. In termeni de 'densitate a IMM-urilor la 1.000 de locuitori', atingerea acestei tinte strategice inseamna functionarea a circa 36 de intreprinderi la mia de locuitori in 2020, fata de 21,94 intreprinderi la mia de locuitori in 2012. In ceea ce priveste angajatii in sectorul IMM, Guvernul Romaniei considera ca trebuie depasit pragul de 3,2 milioane angajati in IMM-urile active din economia Romaniei", se arata in propunerea Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.
74.416 firme mici si mijlocii, active la finele anului 2013
La finalul anului 2013, in Romania erau active 474.416 firme mici si mijlocii, astfel ca pana in 2020 guvernul isi propune sa creeze conditiile pentru crearea a inca aproape 200.000 de IMM-uri. Contributia IMM-urilor la valoarea adaugata bruta se estimeaza ca va creste in... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:35
Cererile de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis vor fi inregistrate online, in perioada 16 august - 31 octombrie, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:00, in limita bugetului anual alocat schemei de 400 milioane lei, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
MFP a publicat pe site procedura de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis. Dupa epuizarea bugetului anual alocat schemei, sistemul informatic va respinge cererile de inregistrare online.
Potrivit MFP, dupa completarea cererii si parcurgerea timpului necesar pentru procesarea/verificarea informatiilor, pana la sfarsitul zilei, sistemul va pune la dispozitie o recipisa de inregistrare a cererii care va contine toate datele transmise de intreprindere - ziua, ora, minutul si secunda la care a fost inregistrata online cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune/transmite la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice cererea de acord pentru finantare insotita de documentele justificative.
In urma validarii inregistrarii on-line a cererilor de acord pentru finantare, firmele trebuie sa le depuna, insotite de documentele justificative, sau sa le transmita prin posta sau alte servicii de curierat la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice.
MFP va publica zilnic, la ora 10:30, pe pagina web, lista cererilor de acord pentru finantare... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:56
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.
Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.
In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.
Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 16:50
Plafonul pentru Programul "Mihail Kogalniceanu" s-a consumat in doua saptamani, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini.
"In 16 aprilie am lansat programul de creditare cu dobanda subventionata 100% de 400.000 de lei si in 2 saptamani s-a consumat plafonul pe care l-am primit de la bugetul de stat, de la Finante. In program s-au inscris 1.200 de oameni. Ce inseamna asta? In primul rand, inseamna ca incep sa recapete increderea in a dezvolta afacerile.
Daca iei nu credit nu il iei sa te duci cu el la crasma, nu? Il iei sa lucrezi", a explicat Grapini.
Potrivit acesteia, un ritm mai rapid de consumare a fondurilor nu a existat pe un proiect concret. mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:40
Raiffeisen Bank si Council of Europe Development Bank (CEB) au semnat un acord de imprumut in valoare de 80 de milioane de euro, respectiv 50 de milioane de euro pentru Raiffeisen Bank Romania si 30 milioane de euro pentru subsidiara Raiffeisen Leasing, potrivit unui comunicat de presa, remis, luni, AGERPRES.
Liniile de finantare sunt destinate investitiilor IMM-urilor cu scopul de a crea sau a mentine locurile de munca si finantarii investitiilor comunitatilor locale si a companiilor de utilitati publice.
"In calitatea noastra de banca europeana pentru dezvoltare sociala suntem multumiti ca putem colabora cu Raiffeisen Bank in Romania pentru crearea de noi locuri de munca si pentru dezvoltarea economica a tarii. CEB este hotarata sa-si urmeze misiunea principala aceea de a intari coeziunea sociala si dezvoltarea tarilor membre UE, o misiune care este esentiala in perioada economica dificila pe care o traversam" a declarat Mikolaj Dowgielewicz, vice-guvernator CEB.
Raiffeisen Bank Romania este o banca universala, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii.
Baza de clienti a Raiffeisen Bank a ramas constanta in 2012, la aproximativ 2 milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.500 de companii. La mijlocul anului 2012, reteaua Raiffeisen Bank numara 539 de unitati (fata de 542 cat era in iunie 2011), o retea de peste 1.100 de ATM-uri si aproximativ 10.500 de EPOS-uri.
Council of... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:10
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat si propune in dezbatere publica Strategia Guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM, in perioada 2009-2013, proiect in valoare de 3,48 milioane lei, finantat in proportie de 85% din Fondul Social European, transmite NewsIn.Acest proiect va fi lansat in dezbatere publica pe site-ul ministerului, pana in luna octombrie.Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea IMM-urilor are ca obiectiv general imbunatatirea capacitatii institutionale a ministerului, prin structurile sale cu responsabilitate in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, de a dezvolta proiecte strategice pentru evolutia sectorului IMM din Romania in directii prioritare pentru actualul stadiu de dezvoltare, prin realizarea Strategiei guvernamentale pentru sprijinirea IMM-urilor in perioada 2009-2013 si a Planului de implementare a acesteia."Principalele activitati desfasurate in cadrul proiectului sunt: analizarea de modele de bune practici din alte state membre ale UE, elaborarea unui numar de sapte studii si microstudii privind evaluarea modului de implementare a Strategiei de sprijinire a dezvoltarii IMM in perioada 2004-2008, analizarea celor mai noi tendinte in domeniul planificarii strategice pentru sprijinirea IMM-urilor in UE, precum si analizarea situatiei actuala a IMM-urilor din Romania", informeaza reprezentantii MECMA.Totodata, proiectul are in vedere si analizarea situatiei actuale a sectorului cooperatist din... mai mult
Joi, 05 August 2010, ora 12:46