Antreprenorii pot depune, incepand de miercuri, 28 august, cereri de finantare pentru schema de ajutor de minimis. Practic, oamenii de afaceri pot obtine o linie de finantare de 200.000 de euro de la stat din fonduri nerambursabile.
Autoritatile au decis suplimentarea fondurilor cu 100 de milioane de lei, pana la 500 milioane de lei (125 milioane de euro). Practic, 2.500 de companii vor beneficia de o finantare de 200.000 de euro de la stat din fonduri nerambursabile.
Cum obtii finantarea
Pasul I: inregistrarea online. Antreprenorii interesati sa acceseze aceasta linie de finantare trebuie sa completeze in prima faza un formular disponibil pe site-ul www.mfinante.ro.
Informatiile pe care trebuie sa le completeze antreprenorul sunt: denumire completa a companiei, Codul Unic de Inregistrare, Cod CAEN, valoarea proiectului de investitii, valoarea ajutorului de minimis solicitat, numele si functia reprezentantului legal.
Pasul II - Antreprenorul va primi o recepisa dupa completarea on-line a formularului. Se poate verifica daca dosarul a fost inregistrat in sistem intrucat autoritatile promit sa publice lista cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pana la finele zilei anterioare.
Pasul III Depunerea documentelor la registratura: Cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune la Registratura Ministerului Finantelor cererea insotita de documentele justificative. In dosar va fi inlusa si... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 08:23
Cererile de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis vor fi inregistrate online, in perioada 16 august - 31 octombrie, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:00, in limita bugetului anual alocat schemei de 400 milioane lei, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
MFP a publicat pe site procedura de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis. Dupa epuizarea bugetului anual alocat schemei, sistemul informatic va respinge cererile de inregistrare online.
Potrivit MFP, dupa completarea cererii si parcurgerea timpului necesar pentru procesarea/verificarea informatiilor, pana la sfarsitul zilei, sistemul va pune la dispozitie o recipisa de inregistrare a cererii care va contine toate datele transmise de intreprindere - ziua, ora, minutul si secunda la care a fost inregistrata online cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune/transmite la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice cererea de acord pentru finantare insotita de documentele justificative.
In urma validarii inregistrarii on-line a cererilor de acord pentru finantare, firmele trebuie sa le depuna, insotite de documentele justificative, sau sa le transmita prin posta sau alte servicii de curierat la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice.
MFP va publica zilnic, la ora 10:30, pe pagina web, lista cererilor de acord pentru finantare... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:56
Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri vrea sa implementeze 3 programe de finantare a companiilor mici si mijlocii in valoare totala de peste 16,6 milioane de euro. Proiectele sunt in faza de implementare si beneficiaza de sustinere financiara din partea unor tari ca Elvetia, Polonia sau Franta.
Masurile se adreseaza atat tinerilor oameni de afaceri, cat si antreprenorilor cu experienta care vor sa se specializeze in comertul international.
Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a prezentat, la solicitarea Business24 care sunt proiectele prin care companiile mici si mijlocii pot obtine finantare:
Programul de Cooperare Elvetiano-Roman:16,5 mil euro pentru companii
La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, un nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.
Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene, care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.
Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.
Growing-up in cadrul ERASMUS pentru tinerii... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:02
Dupa ce mai multe institutii financiare si asiguratori au venit cu oferte tentante pentru finantarea IMM-urilor, o banca din Romania face un pas inainte si deschide o sucursala destinata exclusiv acestui segment de piata. Cu toate acestea, reprezentantii IMM-urilor spun ca ofertele nu sunt utile atat timp cat nu se adapteaza nevoilor reale.
Bancile cauta sa-si "impresioneze" clientii cu oferte personalizate sau diferite alte avantaje cum ar fi: consultanta, garantarea creditului sau chiar "sucursale speciale pentru IMM-uri".
Piraeus Bank face un pas inainte si infiinteaza un Business Center pentru IMM-uri, adica un fel de banca cu oferte personalizate pentru companii.
Noul Business Center Piraeus va functiona pe Calea Grivitei si va avea o echipa compusa din peste 30 de specialisti. Noua structura gestioneaza in mod direct activitatea de vanzari, administrarea contractelor, precum si relatia directa cu IMM-urile.
"Banca personalizeaza oferta in functie de datele prezentate de fiecare dintre IMM-urile solitante. Spre deosebire de imprumuturile retail, conditiile de creditate pentru IMM-uri sunt variabile in functie de o serie de factori, astfel incat nu putem identifica un numitor comun", au declarat pentru Business24 reprezentanti ai bancii.
Ministerul Agriculturii devine banca pentru fermieri
La randul sau, si Ministerul Agriculturii face eforturi pentru a sustine afacerile fermierilor. Daca bancile nu se inghesuie dea credite agricultorilor, pentru... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:10
Ministerul Economiei a semnat, in ultima saptamana, sapte contracte de finantare nerambursabila, in valoare de 233,2 milioane de lei (51,3 milioane euro), in cadrul operatiunii destinate investitiilor productive in intreprinderi mari.
Valoarea maxima eligibila nerambursabila, acordata de Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat, este de 86,8 milioane de lei (19,1 milioane euro), se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Beneficiarii fondurilor sunt Feroneria Prod Arad, Donauchem Turnu Magurele, UAMT Oradea, CSI Romania Cluj Napoca, Continental Automotive Systems Sibiu, Donalam Calarasi si Yazaki Component Technology Arad.
Prin implementarea acestor proiecte vor fi create 1.335 locuri de munca, se mai spune in comunicat. mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 16:30
Ministerul Finantelor va transfera catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pachetul de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei, procedura fiind avizata in sedinta de miercuri a Guvernului prin ordonanta de urgenta.
Nota de fundamentare a actului normativ precizeaza ca Ministerul Economiei, in cadrul caruia functioneaza OPSPI, a fost de acord sa preia actiunile la Rompetrol Rafinare, companie detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Luarea deciziilor de vot la nivelul Ministerul Finantelor a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii", potrivit notei.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
Ministerul Finantelor a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare SA in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 20:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) va transfera catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pachetul de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.
"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare SA trec din administrarea MFP in administrarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - OPSPI", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern elaborat de MFP.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca Ministerul Economiei a fost de acord sa preia actiunile la Rompetrol Rafinare, companie detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Luarea deciziilor de vot la nivelul MFP a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
MFP a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare SA in iulie 2011, dupa... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:33
Ministerul Finantelor va imprumuta companiei Metrorex suma de 165 milioane lei (40 milioane de euro) pentru a plati datoriile acumulate in ultimii doi ani fata de subsidiara Alstom Transportation, care asigura din 2003 mentenanta trenurilor de metrou."Imprumutul se acorda pe o perioada de 5 ani, din care primii 2 ani de gratie, cu o rata a dobanzii egala cu nivelul dobanzii de politica monetara practicata de Banca Nationala a Romaniei, la care se adauga patru puncte procentuale", se arata intr-un proiect de OUG, elaborat de Ministerul Transporturilor.Rambursarea se efectueaza in transe lunare egale, incepand cu prima luna dupa incheierea perioadei de gratie. Dobanda reprezinta venit al bugetului Trezoreriei Statului, se plateste lunar, incepand cu luna acordarii imprumutului si se calculeaza prin aplicarea ratei dobanzii la soldul imprumutului.In acelasi timp, in nota fundamentare a actului normativ se arata ca bugetul de venituri si cheltuieli al Metrorex pentru acest an nu asigura finantarea mentenantei pentru perioada august - decembrie, de aproximativ 75,96 milioane lei, fara TVA.Daca Metrorex nu isi achita datoriile catre Alstom, compania franceza va aplica penalitati si in cele din urma poate opri mentenanta trenurilor. In acest caz, fara asigurarea serviciilor de mentenanta, transportul cu metroul va fi intrerupt, din motive de siguranta a calatorilor.Alstom Transport Romania, subsidiara companiei franceze Alstom, are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex,... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:03
Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale."Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati.
Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate.
Potrivit acestora, statul va merge in justitie, sustinand ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante. "Kazahii au anticipat si au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatura din Romania", au adaugat sursele.
Conversia in actiuni a intregii datorii fara plata partiala a unor sume ar fi facut ca statul sa preia pachetul majoritar de actiuni. Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata.
De fapt, actionarii Rompetrol au promis ca platesc doar o suma care sa le permita sa pastreze controlul companiei dupa conversia in actiuni a restului de plata, au mai spus sursele.
Grupul Rompetrol... mai mult
Duminica, 22 August 2010, ora 18:31