Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) are in atentie, in vederea unor listari, 15 companii din Ministerul Economiei, a anuntat, marti, vicepresedintele ASF Mircea Ursache, intr-o conferinta de presa.
"2015 inseamna continuarea politicilor de listare. Astazi sunt in atentia noastra, in vederea unor posibile listari in acest an, 15 companii din Ministerul Economiei, aproape 7 din administrarea participatiilor statului, din energie, precum si din alte ministere, de la turism, societate informatica sau Ministerul de Finante.
Va fi mult mai usor. Avem in momentul de fata legislatia capabila sa ne faca interesanti pe piata europeana a investitorilor", a spus Ursache, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, in momentul de fata orice investitor strategic institutional din Europa gaseste in Romania o legislatie similara cu cea europeana.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizeaza, marti, o conferinta de presa care are ca tema prezentarea unui pachet de acte normative care includ cele mai recente modificari ce vizeaza imbunatatirea cadrului legislativ, precum si alinierea sectorului autohton de instrumente si investitii financiare la practicile si standardele europene. mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 10:30
Ministrul interimar al Economiei, Daniel Chitoiu, a predat mandatul ministerial joi dimineata deputatului liberal Andrei Gerea, spunandu-i ca acest minister are in prezent de rezolvat probleme arzatoare, precum privatizarea Oltchim si atragerea de investitii la Cupru Min.
"Va predau mandatul de ministru al Economiei, pe care l-am detinut interimar cateva zile impreuna cu problemele arzatoare pe care le are Ministerul Economiei in perioada imediat urmatoare, respectiv Oltchimul, finalizarea procedurii la Cupru Min...
Dupa cum v-am informat, am suspendat 30 de zile (procedura la Cupru Min - n.r.) pentru a face o analiza si a prelua dumneavoastra procedura, astfel incat sa se desfasoare in conditii cat mai bune, in interesul statului roman. De asemenea, aveti de rezolvat in perioada imediat urmatoare problemele de reindustrializare, trecand peste etapa de elaborare a strategiei si la fapte.
Veti avea tot sprijinul meu, si in calitate de ministru al Finantelor Publice, si in calitate de premier, dar mai ales si in fosta calitate de ministru al Economiei, cu cunostintele mele si cu tot ce detin, informatii legate de activitatea Ministerului Economiei si de companiile din subordinea acestui minister", a spus Chitoiu.
El a adaugat ca "acest minister, alaturi de Ministerul Finantelor, trebuie sa duca la dezvoltarea economica a Romaniei si sa cream conditii pentru atragerea de investitii, atat straine, cat si crearea de locuri de munca prin investitiile romanesti".... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 12:03
Cererile de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis vor fi inregistrate online, in perioada 16 august - 31 octombrie, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:00, in limita bugetului anual alocat schemei de 400 milioane lei, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
MFP a publicat pe site procedura de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis. Dupa epuizarea bugetului anual alocat schemei, sistemul informatic va respinge cererile de inregistrare online.
Potrivit MFP, dupa completarea cererii si parcurgerea timpului necesar pentru procesarea/verificarea informatiilor, pana la sfarsitul zilei, sistemul va pune la dispozitie o recipisa de inregistrare a cererii care va contine toate datele transmise de intreprindere - ziua, ora, minutul si secunda la care a fost inregistrata online cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune/transmite la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice cererea de acord pentru finantare insotita de documentele justificative.
In urma validarii inregistrarii on-line a cererilor de acord pentru finantare, firmele trebuie sa le depuna, insotite de documentele justificative, sau sa le transmita prin posta sau alte servicii de curierat la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice.
MFP va publica zilnic, la ora 10:30, pe pagina web, lista cererilor de acord pentru finantare... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:56
Bugetul ministerului Economiei pentru anul 2013, in valoare de 1,264 miliarde lei, mai mare cu 4,2% fata de anul 2012, a fost aprobat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante, vineri, in forma propusa de initiator.
"Noi nu mai stimulam economia din bani bugetari. Ei intra pe parghii active ale statului, cum ar fi ajutorul de stat, investitiile publice, parteneriatul public privat, sume alocate pentru IMM, stimularea exporturilor. Competitivitatea poate crea convergenta reala. Este sensul intrarii noastre in Uniunea Europeana", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Cresterea totala a bugetului de 4,2% pentru 2013 nu a ajuns pentru nimeni, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini.
"Precaritatea este la bugetul de investitii pentru turism. Aici au fost pornite multe proiecte de infrastructura in turism si pe care daca le calculam acum pentru a le finanta ar trebui sa avem de 10 ori bugetul total.
Multe companii au executat lucrari si nu pot sa-si primeasca banii. Mii de locuri de munca sunt in pericol pentru ca s-au demarat investitii pentru care nu exista finantare. Din bugetul de stat nu se poate. Vrem sa le transferam in proiecte cu finantare europeana", a afirmat Maria Grapini.
Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridica la 1,264 miliarde lei, in crestere cu 4% comparativ cu executia preliminata pe 2012, potrivit proiectului de lege a bugetului de stat publicat luni de... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 14:14
Dreptul de administrare a actiunilor statului la Rompetrol trece la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), au decis senatorii.
Transmiterea dreptului de administrare asupra actiunilor detinute de stat la Societatea Comerciala "Rompetrol Rafinare" - S.A. catre MEC, prin OPSPI, a fost aprobata, marti, in plenul Senatului cu 43 de voturi "pentru", un vot contra si 12 abtineri.
Ministerul Finantelor a participat la adunarile generale ale actionarilor Rompetrol, insa luarea deciziilor a intampinat dificultati din cauza ca acest minister nu are atributii specifice in domeniul de actovitate al societatii.
In acest context, s-a dispus transmiterea dreptului de administrare a actiunilor statului de la Rompetrol catre Ministerul Economiei. Acest minitser are experienta ca actionar al statului la societati cu acelasi obiect de activitate ca Rompetrol Rafinare, motiveaza Guvernul Ordonanta de urgenta 30/2012.
OUG 30/20120 prevede si transferul Societatii Comerciale "Sanevit 2003" - S.A. Arad si actiunilor aferente detinute in numele statului de la Ministerul Sanatatii si AVAS la Ministerul Economiei.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a castigat, marti, procesul cu KazMunaiGaz, care solicita delistarea companiei Rompetrol Rafinare de pe bursa.
Rompetrol ramane pe bursa. CNVM a castigat procesul cu kazahii
Eugen Voicu, presedintele Certinvest, apreciaza ca interesul investitorilor ar putea creste si sustine ca statul ar putea fi chiar unul dintre... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 11:58
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, se intalneste luni cu reprezentantii bancilor din Romania pentru a identifica solutii de finantare in cazul Combinatului Oltchim.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat, saptamana trecuta, ca va discuta cu reprezentantii bancilor private din Romania in scopul obtinerii de sprijin financiar pentru Oltchim la plata salariilor restante si la asigurarea capitalului de lucru pe o perioada de o luna, pana la privatizarea societatii.
"Statul nu poate sa dea bani societatii comerciale, dar poate sa gaseasca solutii, sa aduca la discutii bancile din Romania cu managementul societatii astfel incat sa le poata asigura surse de finantare pentru capitalul de lucru undeva la 10-15 milioane de euro pana la privatizare.
Inclusiv salariile, se platesc salariile restante si capitalul de lucru normal pentru o luna de zile. Luni, noi avem o intalnire cu toate bancile din Romania pentru a discuta cu ei si a gasi solutiile de finantare pentru Oltchim", a sustinut Chitoiu, dupa intalnirea avuta la Palatul Parlamentului cu reprezentanti ai companiei.
El a explicat ca statul va actiona ca un fel de intermediar intre Oltchim si banci.
"Noi o sa cautam o solutie din punct de vedere al negocierilor cu bancile comerciale din Romania pentru a le asigura finantarea capitalului de lucru. Adica suntem un fel de intermediar. In negocierile cu bancile vom vedea ce garantii solicita din partea statului sau din... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 10:30
Ministerul Economiei a semnat, in ultima saptamana, sapte contracte de finantare nerambursabila, in valoare de 233,2 milioane de lei (51,3 milioane euro), in cadrul operatiunii destinate investitiilor productive in intreprinderi mari.
Valoarea maxima eligibila nerambursabila, acordata de Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat, este de 86,8 milioane de lei (19,1 milioane euro), se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Beneficiarii fondurilor sunt Feroneria Prod Arad, Donauchem Turnu Magurele, UAMT Oradea, CSI Romania Cluj Napoca, Continental Automotive Systems Sibiu, Donalam Calarasi si Yazaki Component Technology Arad.
Prin implementarea acestor proiecte vor fi create 1.335 locuri de munca, se mai spune in comunicat. mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 16:30
Transelectrica (TEL) a semnat cu Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei, un contract de finantare nerambursabila de pana la 50 milioane de lei (11,6 milioane de euro), pentru retehnologizarea unei statii electrice.
Imprumutul este acordat prin programul operational sectorial Cresterea competitivitatii economice, pentru o perioada de 18 luni, se arata intr-un comunicat al companiei.
Fondurile vor fi utilizate pentru retehnologizarea statiei electrice de transformare Mintia.
Agentia de rating Moody's a retrogradat miercuri ratingul Transelectrica cu o treapta, de la Baa3 la Ba1, prima treapta din categoria speculativa, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri in asteptarea unui sprijin mai scazut din partea guvernului.
In replica, Transelectrica a aratat ca are bani pentru plata ratelor la creditele scandente in acest an si o "capacitate solida" sa genereze fluxuri de numerar.
La sfarsitul anului trecut Transelectrica avea datorii totale de 2,7 miliarde de lei.
In prospectul ofertei publice pentru vanzarea a 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la Transelectrica, operatiune derulata in luna martie, se arata ca posibilitatile de obtinere a unor credite suplimentare de la institutiile financiare internationale sunt limitate din cauza cerintelor de incadrare a indicatorilor financiari in anumite limite intrucat si-a angajat integral capacitatea de garantare... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 20:49
In categoria consumatorilor protejati de pe piata gazelor intra toti consumatorii casnici, precum si intreprinderile mici si mijlocii si serviciile sociale esentiale racordate la o retea de distributie, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
Astfel, sunt definiti drept consumatori protejati toti consumatorii casnici racordati la reteaua de distributie a gazelor naturale, precum si intreprinderile mici si mijlocii, racordate la o retea de distributie a gazelor naturale si serviciile sociale esentiale, racordate la o retea de distributie sau de transport a gazelor naturale, in situatia in care consumul acestor categorii de consumatori nu depaseste 20% din consumul total de gaze naturale.
Totodata, este vorba despre instalatiile de termoficare, in masura in care furnizeaza energie consumatorilor prevazuti mai sus, cu conditia ca aceste instalatii sa nu poata functiona cu alti combustibili si sa fie conectate la reteaua de distributie sau de transport a gazelor naturale.
Potrivit proiectului, serviciile sociale esentiale sunt institutiile care asigura servicii medicale si unitati de invatamant, institutii de asistenta sociala care asigura ingrijirea copiilor, persoanelor varstnice sau persoanelor cu diferite grade de handicap, institutii publice de la nivel central si local, institutii de la nivelul culturii si cultelor, precum si organizatiile neguvernamentale de utilitate publica.
Sumele care provin din... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 14:01