Think tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19, dedicat tuturor antreprenorilor care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus.
"Un sondaj Best Jobs arata ca peste 50% dintre angajatorii romani au planuri sa isi continue afacerile, in ciuda agravarii pandemiei de coronavirus.
Pentru toti antreprenorii care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19, think tank-ul INACO Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19.
Este cea de-a noua editie din seria Ghidurilor de finantare pentru companii, realizata de comunitatea de profesionisti voluntari ai INACO", se arata intr-un comunicat.
Ce domenii sunt vizate de INACO
Domeniile vizate de noul ghid INACO sunt: sanatatea, extinderea productiei si dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructura mare in energie si tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii si a media, initiative de sprijin civice si private.
"Bani exista! Acest ghid aduna ultimele noutati pentru salvarea companiilor, 48 de oportunitati... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 13:56
Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) a organizat, marti, o conferinta de presa pentru a prezenta, in detaliu, efectele dezastroase pe care OUG 114/2018 le va avea asupra economiei, daca va fi mentinuta in forma actuala.
Reamintim ca aceasta ordonanta, adoptata de Guvern pe 29 decembrie 2018, impune noi taxe companiilor din mai multe domenii. Printre ele se numara si bancile, care ar urma sa achite trimestrial o taxa pe active, calculata in functie de nivelul ROBOR. Intr-o astfel de situatie, profiturile obtinute de banci se vor reduce drastic.
In context, vicepresedintele Bancii Transilvania, Tiberiu Moisa, a tinut sa explice de ce banca trebuie sa obtina profit pentru a putea incuraja dezvoltarea economiei romanesti.
Potrivit lui Moisa, mediul de business poate fi privit ca un soi de piramida a carei baza este alcatuita din IMM-uri, in vreme ce la varf sunt asezate marile companii.
"Haideti sa ne gandim la IMM-uri. Multa lume le priveste ca pe o masa compacta dintr-o zona omogena, in care activeaza sute de mii de firme. In realitate, insa, zona nu este nici compacta, nici omogena. Noi am fost foarte aproape de acest sector, in ultimii ani, si am vazut bine cum este el organizat.
Exista baza alcatuita din foarte multe firme mici. Acestea nu au garantii, nu au foarte mult acces foarte bun la know-how. In schimb, au daruirea antreprenorului, care vrea sa se dezvolte. La varf, in schimb, sunt companiile mari. Pentru firmele mari, accesul la finantare nu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:38
Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a explicat, vineri, ca Guvernul a decis sa faca si rezervele companiilor de stat eligibile pentru redistribuire la buget, deoarece banii nu erau folositi pentru dezvoltare, ci se faceau plasamente financiare, inclusiv in titluri de stat.
"Facand o analiza a situatiei financiare a companiilor de stat am constatat ca o buna parte din resursele financiare lasate ca rezerva nu s-au regasit in finantarea unor proiecte care sa dezvolte capacitatea de productie. Mai mult chiar, le-au folosit ca sa faca plasamente financiare, inclusiv in titluri de stat. Adica statul a ajuns sa se imprumute din banii proprii, ba sa plateasca si dobanda",a declarat ministrul Finantelor, Viorel Stefan, pentru Mediafax.
Ministrul a explicat ca, in ordonanta aprobata joi de guvern, s-a introdus posibilitatea redistribuirii acestor rezerve constituite anterior lui 2016, sub forma de dividende catre bugetul de stat. Acesta a mentionat ca acolo unde se constata ca rezervele nu au fost folosite conform destinatiei prevazute, in AGA se poate decide ca acestea sa fie redistribuite catre buget sub forma de dividende extraordinare.
Inainte, Executivul adoptase o hotarare prin care minimum 90% din profitul net al companiilor de stat sa fie varsat la buget.
"Toate activele pe care statul le are la companiile de stat au generat in 2016 un venit putin peste doua miliarde de lei. Randamentul este inadmisibil de mic. Nici un investitor privat nu ar accepta un astfel... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 19:14
Companiile mici din Europa au reusit sa depaseasca reducerea creditarii bancare prin cresterea finantarii de la creditorii non-traditionali, releva un studiu publicat, luni, de firma de consultanta Deloitte LLP, transmite Bloomberg.
Potrivit acestui studiu, in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similara din 2013, finantarea de la firmele de buyout - companii de asigurari si fonduri de pensii - s-a dublat, pana la 73 de tranzactii.
Fondurile private au angajat 50 de miliarde de euro si sunt interesate sa stranga alte 15 miliarde de euro anul viitor, sustine Deloitte, citat de Agerpres.
"Exista o recunoastere crescuta in sectorul creditarii ca o singura solutie nu este potrivita pentru toti. Perspectiva pentru creditorii alternativi este una solida in 2015, pe baza capitalului semnificativ strans in acest an", a declarat Fenton Burgin, de la Deloitte.
Bancile comerciale preocupate sa-si conserve capitalul au redus creditarea, fapt care a creat un gol pe care noi institutii se grabesc sa-l acopere. M&G Investments, BlueBay Asset Management LLP si Intermediate Capital Group Plc se numara printre firmele care ofera credite in mod direct companiilor mici si mijlocii. mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 14:07
Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.
In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.
Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an
Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.
Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15
Cererile de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis vor fi inregistrate online, in perioada 16 august - 31 octombrie, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:00, in limita bugetului anual alocat schemei de 400 milioane lei, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
MFP a publicat pe site procedura de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis. Dupa epuizarea bugetului anual alocat schemei, sistemul informatic va respinge cererile de inregistrare online.
Potrivit MFP, dupa completarea cererii si parcurgerea timpului necesar pentru procesarea/verificarea informatiilor, pana la sfarsitul zilei, sistemul va pune la dispozitie o recipisa de inregistrare a cererii care va contine toate datele transmise de intreprindere - ziua, ora, minutul si secunda la care a fost inregistrata online cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune/transmite la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice cererea de acord pentru finantare insotita de documentele justificative.
In urma validarii inregistrarii on-line a cererilor de acord pentru finantare, firmele trebuie sa le depuna, insotite de documentele justificative, sau sa le transmita prin posta sau alte servicii de curierat la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice.
MFP va publica zilnic, la ora 10:30, pe pagina web, lista cererilor de acord pentru finantare... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:56
Programul multianual de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata va putea fi accesat de IMM-uri incepand de astazi, cand aplicatia de inscriere a devenit disponibila online.
In anul 2013, Programul poate fi accesat de cei interesati incepand din 15 iulie, aplicatia de inscriere devenind activa pe site-ul dedicat programenationale2013.aippimm.ro, incepand cu ora 10.00.
Bugetul alocat in acest an este de 17.000.000 lei pentru acordarea de alocatii financiare neramursabile, estimandu-se acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 213 beneficiari.
Cititi mai multe despre Aplicatia de inscriere in Programul Comert pentru IMM-uri este activa. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a aplica? pe Avocatnet. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:53
Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri vrea sa implementeze 3 programe de finantare a companiilor mici si mijlocii in valoare totala de peste 16,6 milioane de euro. Proiectele sunt in faza de implementare si beneficiaza de sustinere financiara din partea unor tari ca Elvetia, Polonia sau Franta.
Masurile se adreseaza atat tinerilor oameni de afaceri, cat si antreprenorilor cu experienta care vor sa se specializeze in comertul international.
Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a prezentat, la solicitarea Business24 care sunt proiectele prin care companiile mici si mijlocii pot obtine finantare:
Programul de Cooperare Elvetiano-Roman:16,5 mil euro pentru companii
La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, un nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.
Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene, care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.
Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.
Growing-up in cadrul ERASMUS pentru tinerii... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:02
Un antreprenor din Romania, care vrea sa-si "creasca" afacerea intampina mari dificultati in gasirea unei surse de finantare, mai ales daca se afla la inceput de drum.
Bancile sunt reticente la la proiectele antreprenorilor, astfel ca acestia din urma se vad nevoiti sa caute alte surse de finantare pentru dezvoltarea afacerii. Pe lista unor eventuale solutii se numara: ajutoarele de minimis de la stat, fondurile europene sau incubatoarele de afaceri.
Business24 a analizat posibilitatile de finantarea pentru dezvoltarea unei afaceri care nu are mai mult de un an pe piata:
Fonduri nerambursabile
O prima varianta de finantare este ajutorul de minimis de la stat in valoare de 200.000 de euro. Acesta se adreseaza companiilor care sunt deja pe piata si au nevoie de finantare pentru investitii si dezvoltare. Cel mai important avantaj al programului este acela ca o firma poate obtine o infuzie de capital de pana la 200.000 de euro, bani care sunt nerambursabili.
In plus, pot aplica la acest tip de finantare companii din diverse domenii, existand restrictii doar asupra firmelor care activeaza in sectorul agricol, transport rutier si sectorul carbunelui.
Totusi, aceasta masura de finantare prezinta si dezavantaje. In primul rand, finantarea se acorda pe principiul "primul venit, primul servit" si banii ajung doar pentru aproximativ 500 de proiecte. In plus, startul pentru o astfel de finantare se da in 2014.
Fondurile europene
O alta solutie de finantare... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 08:12