Bancile romanesti prognozeaza in primul trimestru al acestui an o cerere de finantare in scadere din partea companiilor si stabilizarea cererii din partea populatiei, indiferent de destinatia creditului (ipotecar sau consum), arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ultimul trimestru din 2013, standardele de creditare s-au mentinut constante atat in cazul companiilor, cat si al populatiei. Cererea de credite din partea companiilor, precum si a populatiei pentru credite de consum s-a majorat, in timp ce in cazul creditelor imobiliare nu a cunoscut modificari semnificative.
Creditarea companiilor nefinanciare
In ultimul trimestru din 2013 s-a consemnat o crestere moderata a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, pe fondul avansului cererii de credite din partea firmelor de mari dimensiuni (corporatii), indiferent de maturitate, in timp ce cererea de credite din partea IMM s-a mentinut neschimbata.
Pentru T1 din 2014, bancile preconizeaza o scadere de o amploare ridicata a cererii de finantare la nivel agregat, pe fondul unei diminuari a cererii pentru majoritatea tipurilor de credite, cu exceptia cererii de credite pe termen scurt din partea corporatiilor, potrivit bancii centrale.
In structura, standardele de creditare au ramas nemodificate indiferent de dimensiunea
companiei debitoare sau de maturitatea creditului (termen scurt sau termen mediu si lung), iar bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2014... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 13:26
Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.
In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.
Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an
Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.
Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15
Deschiderea primei sesiuni de depunere a proiectelor pentru obtinerea ajutorului de minimis de la stat se amana din nou, de pe 26 august pe 28 august.
Lansarea schemei de minimis a fost amanata pentru ca ar fi coincis cu termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale, cand se inregistreaza un varf maxim de incarcare a sistemului informatic, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor, remis astazi redactiei.
Deschiderea sesiunii de inregistrare on-line a Cererilor de acord pentru finantare, in baza HG nr. 274/2013, se amana pana la data de 28.08.2013, ora 08.30, precizeaza un comunicat al MFP.
Aceasta este cea de a doua amanare a lansarii schemei de minimis pe care ministerul a anuntat-o. Initial startul ar fi trebuit sa aiba loc pe 16 august, insa Guvernul a declarat aceasta zi ca fiind nelucratoare pentru sectorul bugetar, asa incat a amanat termenul de depunere a cererilor de finantare pentru 26 august.
Cititi continuarea articolului Avocatnet. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 14:13
Business24 a realizat "calendarul" complet al fondurilor europene cu axele pe fiecare program operational pe care se pot depune, in prezent, cereri de finantare.
Romania a reusit sa atraga 19,11% din fondurile structurale pe care UE le pune la dispozitie. Programul cu cea mai mare rata de absorbtie este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative cu 27,10%.
La polul opus este Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) cu 6,77%, program care este suspendat, insa, de mai bine de doi ani.
Programul Operational Regional (POR)
Programul beneficiaza de o alocare bugetara de 16,5 miliarde de euro. Din acesti bani, Romania a atras, pana la finalul lunii iulie, 35,35%.
Programul Operational Sectorial Mediu
Pentru POS Mediu, Romania are la dispozitie in actualul exercitiu bugetar peste 20 de miliarde de euro, din care a atras 18,23%.
Programul Operational Sectorial Transport
POS Transport este unul din cele mai importante programe structurale ale Romaniei. Fondurile pe acest program au fost deblocate in iunie. Finantarea pentru acest program in exercitiul 2007-2013 este de 20,3 miliarde de euro, iar rata de absorbtie este de 14,35%
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)
Prin acest program, Comisia Europeana pune la bataie 11,3 miliarde de euro pentru 2007-2013. In prezent, rata de absorbtie este de 17,68%.
Programul Operational Cresterea... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 11:15
In articolul trecut am identificat cateva dintre problemele cu care se confrunta IMM-urile din Romania privind finantarea. Am sugerat ca, pe fondul consecintelor directe in piata, cum ar fi reducerea investitiilor straine directe si al reticentei bancilor in acordarea creditelor, problema principala este educatia antreprenoriala insuficienta.
Mai departe, voi vorbi despre notiunea de business angel si rolul pe care aceasta il joaca in ciclul de viata al unei companii, prin prisma propriei experiente, pentru a deslusi conceptul asa cum se prezinta in mediul de afaceri romanesc.
Multi romani nu stiu exact ce face un business angel, desi termenul le este cunoscut, cu exceptia celor care au incercat deja alte surse de finantare sau care au experienta antreprenoriala in strainatate.
Un business angel este un investitor privat care investeste capital in startup-uri. Spre deosebire de o companie de capital de risc, un business angel se implica in stagiile initiale ale unei afaceri, asumandu-si riscuri financiare mai mari. Raza de sume pentru care se implica un business angel variaza intre 25.000 si 250.000 de euro.
In ciclul de viata al unei afaceri, investitia cu ajutorul unui business angel este premergatoare investitiilor financiar mai mari, precum cele oferite de companiile de capital de risc. Insa, pe langa aportul financiar, beneficiile asociate unui business angel, care nu pot fi masurate, includ cunostintele de industrie, valoarea data de reteaua de contacte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 14:32
Cererile de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis vor fi inregistrate online, in perioada 16 august - 31 octombrie, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:00, in limita bugetului anual alocat schemei de 400 milioane lei, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
MFP a publicat pe site procedura de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis. Dupa epuizarea bugetului anual alocat schemei, sistemul informatic va respinge cererile de inregistrare online.
Potrivit MFP, dupa completarea cererii si parcurgerea timpului necesar pentru procesarea/verificarea informatiilor, pana la sfarsitul zilei, sistemul va pune la dispozitie o recipisa de inregistrare a cererii care va contine toate datele transmise de intreprindere - ziua, ora, minutul si secunda la care a fost inregistrata online cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune/transmite la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice cererea de acord pentru finantare insotita de documentele justificative.
In urma validarii inregistrarii on-line a cererilor de acord pentru finantare, firmele trebuie sa le depuna, insotite de documentele justificative, sau sa le transmita prin posta sau alte servicii de curierat la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice.
MFP va publica zilnic, la ora 10:30, pe pagina web, lista cererilor de acord pentru finantare... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:56
Intreprinzatorii care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte o afacere pot sa se inscrie, in perioda 29 iulie - 12 august 2013, in cadrul programului START, pentru a obtine finantare din partea statului.
Prin programul START, destinat sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii si microintreprinderilor, statul acorda beneficiarilor alocatii financiare nerambursabile de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.
"Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START" incurajeaza si stimuleaza infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), fiind implementat de Ministerul Economiei, prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:05
Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri vrea sa implementeze 3 programe de finantare a companiilor mici si mijlocii in valoare totala de peste 16,6 milioane de euro. Proiectele sunt in faza de implementare si beneficiaza de sustinere financiara din partea unor tari ca Elvetia, Polonia sau Franta.
Masurile se adreseaza atat tinerilor oameni de afaceri, cat si antreprenorilor cu experienta care vor sa se specializeze in comertul international.
Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a prezentat, la solicitarea Business24 care sunt proiectele prin care companiile mici si mijlocii pot obtine finantare:
Programul de Cooperare Elvetiano-Roman:16,5 mil euro pentru companii
La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, un nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.
Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene, care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.
Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.
Growing-up in cadrul ERASMUS pentru tinerii... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:02
Companiile nu utilizeaza la maxim cea mai la indemana forma de lichiditate si cel mai ieftin tip de finantare: capitalul de lucru (working capital), conform celui mai recent raport Ernst & Young dedicat managementului capitalului de lucru All tied up Central & South East Europe.
Potrivit sursei citate, intreprinderile din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au experimentat deteriorarea performantei capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, indicatorul cheie cash-to-cash (C2C) inregistrand o crestere de 12%.
Rezultatele din acest an arata ca cele 150 de companii analizate au, la nivel agregat, 20 de miliarde de euro in numerar blocate inutil in capitalul de lucru. Suma reprezinta 8% din veniturile din vanzari.
Performanta mai scazuta a capitalului de lucru in 2011 (cu exceptia sectorului de petrol si gaze) s-a datorat managementului neperformant al creantelor si stocurilor, care a fost partial neutralizat de intarzierea platilor catre furnizori. Deteriorarea performantei creantelor reflecta partial impactul inrautatirii conditiilor economice si de credit in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est in cursul anului 2011.
In prezent, managementul ar trebui sa puna in discutie modul de gestionare a capitalului de lucru in organizatiile in care lucreaza. De aceea, trebuie sa se plece de la intrebarea daca exista o cultura a cash-ului in aceste organizatii, daca se aplica instrumente si proceduri pentru a monitoriza performanta capitalului de lucru, daca... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 12:20