Think tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19, dedicat tuturor antreprenorilor care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus.
"Un sondaj Best Jobs arata ca peste 50% dintre angajatorii romani au planuri sa isi continue afacerile, in ciuda agravarii pandemiei de coronavirus.
Pentru toti antreprenorii care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19, think tank-ul INACO Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19.
Este cea de-a noua editie din seria Ghidurilor de finantare pentru companii, realizata de comunitatea de profesionisti voluntari ai INACO", se arata intr-un comunicat.
Ce domenii sunt vizate de INACO
Domeniile vizate de noul ghid INACO sunt: sanatatea, extinderea productiei si dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructura mare in energie si tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii si a media, initiative de sprijin civice si private.
"Bani exista! Acest ghid aduna ultimele noutati pentru salvarea companiilor, 48 de oportunitati... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 13:56
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti seara, la Antena 3, ca s-a ajuns la o stare de tensiune si de conflicte care se intretin continuu si tot mai accentuat, iar oamenii pot avea nemultumiri si pot contesta "pana la o anumita limita", el spunand ca "trebuie sa fie foarte clar - un Guvern nu mai trebuie schimbat altfel decat la vot". Teodorovici sustine ca, daca Guvernul ia o decizie care nu convine unor companii, "cine poate sa creada ca acele companii nu vor avea un interes sa aduca in strada cativa instigatori".
"Fiind de foarte multi ani in administratie, asa ceva nu am mai vazut. (...) Este o situatie la care nu credeam ca se va ajunge in Romania (violentele de la protestul din 10 august - n.r.) O stare de tensiune, de conflicte si care, din pacate, vad ca se intretin in mod continuu si din ce in ce mai accentuat. Ma uit in zona guvernamentala si ma uit la cei care sunt in Piata, clameaza anumite lucruri.
E o nemultumire, este liber sa conteste, dar pana la o anumita limita, pentru ca trebuie sa ne fie foarte clar - un Guvern nu mai trebuie schimbat altfel decat la vot. (...) Daca dam dovada inca o data ca ne schimbam guvernele in alt mod decat prin vot, atunci foarte clar e o slabiciune pentru cei de afara care pot avea interese", a declarat Eugen Teodorovici.
Acesta se intreaba ca, daca Guvernul ia o masura care nu convine unor companii, "cine poate sa creada ca acele companii nu vor avea un interes sa aduca in strada cativa instigatori".... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 08:33
Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a explicat, vineri, ca Guvernul a decis sa faca si rezervele companiilor de stat eligibile pentru redistribuire la buget, deoarece banii nu erau folositi pentru dezvoltare, ci se faceau plasamente financiare, inclusiv in titluri de stat.
"Facand o analiza a situatiei financiare a companiilor de stat am constatat ca o buna parte din resursele financiare lasate ca rezerva nu s-au regasit in finantarea unor proiecte care sa dezvolte capacitatea de productie. Mai mult chiar, le-au folosit ca sa faca plasamente financiare, inclusiv in titluri de stat. Adica statul a ajuns sa se imprumute din banii proprii, ba sa plateasca si dobanda",a declarat ministrul Finantelor, Viorel Stefan, pentru Mediafax.
Ministrul a explicat ca, in ordonanta aprobata joi de guvern, s-a introdus posibilitatea redistribuirii acestor rezerve constituite anterior lui 2016, sub forma de dividende catre bugetul de stat. Acesta a mentionat ca acolo unde se constata ca rezervele nu au fost folosite conform destinatiei prevazute, in AGA se poate decide ca acestea sa fie redistribuite catre buget sub forma de dividende extraordinare.
Inainte, Executivul adoptase o hotarare prin care minimum 90% din profitul net al companiilor de stat sa fie varsat la buget.
"Toate activele pe care statul le are la companiile de stat au generat in 2016 un venit putin peste doua miliarde de lei. Randamentul este inadmisibil de mic. Nici un investitor privat nu ar accepta un astfel... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 19:14
Banca Romaneasca acorda, incepand cu luna aprilie, companiilor finantare rapida si simplificata, pe baza facturilor emise prin intermediul sistemului de verificare firme online - RisCo.
Solutia de factoring oferita de Banca Romaneasca prin intermediul RisCo este disponibila in lei, se acorda pe o perioada de 12 luni si finanteaza pana la 80% din valoarea facturilor eligibile.
Noutatea acestui produs este reprezentata de faptul ca oricine, oricand poate avea acces simplu si rapid la solutia de finantare: companiile acceseaza pagina https://www.risco.ro/factoring/formular-aplicare, completeaza campurile indicate si transmit formularul. In maximum 24 de ore, un reprezentant RisCo le contacteaza telefonic pentru analiza si trimite aplicatia catre Banca Romaneasca.
Factoringul oferit prin intermediul RisCo este unul dintre cele mai accesibile produse de finantare din piata, cu o rata a dobanzii ROBOR 1M + 3,65% si un comision de factoring cuprins intre 0,1% si 0,4%.
In pagina dedicata produsului pe site-ul RisCo se pot estima, cu ajutorul unui calculator, costurile aferente in cazul finantarii facturilor, precum si profitabilitatea obtinuta de firma tinand cont de marja profitului operational al companiei si costurile produsului.
Factoringul imbunatateste lichiditatile companiei prin finantare la cerere, preia din efortul de administrare, monitorizare si raportare a facturilor emise catre clienti. Astfel, o parte dintre angajati pot fi alocati pentru alte... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 11:45
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, afirma ca este necesara o implicare "mai accentuata" a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in finantarea sectorului privat din Romania si sprijinirea companiilor capabile sa exporte.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, s-a intalnit, marti, cu directorul executiv pentru Europa Centrala si de Sud Est al BERD, Jean Marc Peterschmitt, si cu directorul BERD pentru Romania, James Hyslop.
"Apreciez implicarea BERD in pregatirea si implementarea proiectelor din Romania. Voi sprijini colaborarea Ministerului Finantelor Publice cu aceasta institutie financiara", a spus Petrescu.
De asemenea, aceasta a aratat ca incurajeaza participarea BERD in asigurarea cofinantarilor de care autoritatile romane au nevoie pentru dezvoltarea si implementarea de proiecte europene, precum si la acordarea asistentei tehnice in sensul pregatirii documentelor necesare pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene.
Discutiile au vizat, de asemenea, aplicarea strategiei BERD pentru Romania aferenta perioadei 2012 - 2014.
In acest context, ministrul Finantelor Publice a apreciat faptul ca BERD este orientata spre finantarea programelor de energie regenerabila si eficienta energetica, sprijinirea institutiilor financiare, a comertului si a infrastructurii.
Reprezentantii BERD si-au aratat disponibilitatea pentru dezvoltarea, impreuna cu statul roman, a unor noi instrumente de... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 17:42
Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.
In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.
Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an
Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.
Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15
Companiile din toate domeniile, precum si autoritatile publice locale si centrale au oportunitatea de afla care sunt metodele de finantare alternative creditului bancar, in cadrul conferintei cu acelasi nume care va avea loc, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pe data de 15 noiembrie, la Bucuresti.
Care sunt domeniile prioritare care vor fi finantate din fonduri europene in perioada 2014-2020,ce tipuri de proiecte pot fi depuse si care este parcursul unui potential beneficiar pentru a accesa fonduri nerambursabile sunt teme ce vor fi prezentate in cadrul conferintei. De asemenea, vor fi prezentate si idei de proiecte finantabile prin prisma prioritatilor europene.
Autoritatile publice locale, dar si companiile private vor afla cum isi pot finanta activitatea prin emisiune de obligatiuni, dar si despre alte metode inovative de atragere de capital.
Daca orice alte metode de finantare a activitatii nu se potrivesc companiei, operatiunile de factoring reprezinta cea mai buna modalitate de a imbunatati fluxurile de numerar ale acesteia si de a mari viteza de rotatie de capitalului, reducand termenele de plata la maxim 24 de ore de la emiterea facturilor. Finantari Structurate, Forfetare, Scontare, Factoring si studii de caz vor fi prezentate in cadrul conferintei.
Companiile private care vor sa atraga bani din piata de capital, fara a fi obligate la rambursarea sumelor atrase, pot apela la emisiuni de actiuni prin cedarea unei parti din... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 11:06
Deschiderea primei sesiuni de depunere a proiectelor pentru obtinerea ajutorului de minimis de la stat se amana din nou, de pe 26 august pe 28 august.
Lansarea schemei de minimis a fost amanata pentru ca ar fi coincis cu termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale, cand se inregistreaza un varf maxim de incarcare a sistemului informatic, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor, remis astazi redactiei.
Deschiderea sesiunii de inregistrare on-line a Cererilor de acord pentru finantare, in baza HG nr. 274/2013, se amana pana la data de 28.08.2013, ora 08.30, precizeaza un comunicat al MFP.
Aceasta este cea de a doua amanare a lansarii schemei de minimis pe care ministerul a anuntat-o. Initial startul ar fi trebuit sa aiba loc pe 16 august, insa Guvernul a declarat aceasta zi ca fiind nelucratoare pentru sectorul bugetar, asa incat a amanat termenul de depunere a cererilor de finantare pentru 26 august.
Cititi continuarea articolului Avocatnet. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 14:13
Cererile de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis vor fi inregistrate online, in perioada 16 august - 31 octombrie, de luni pana vineri, intre orele 08:30 - 17:00, in limita bugetului anual alocat schemei de 400 milioane lei, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
MFP a publicat pe site procedura de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare pe schema de ajutor de minimis. Dupa epuizarea bugetului anual alocat schemei, sistemul informatic va respinge cererile de inregistrare online.
Potrivit MFP, dupa completarea cererii si parcurgerea timpului necesar pentru procesarea/verificarea informatiilor, pana la sfarsitul zilei, sistemul va pune la dispozitie o recipisa de inregistrare a cererii care va contine toate datele transmise de intreprindere - ziua, ora, minutul si secunda la care a fost inregistrata online cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune/transmite la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice cererea de acord pentru finantare insotita de documentele justificative.
In urma validarii inregistrarii on-line a cererilor de acord pentru finantare, firmele trebuie sa le depuna, insotite de documentele justificative, sau sa le transmita prin posta sau alte servicii de curierat la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice.
MFP va publica zilnic, la ora 10:30, pe pagina web, lista cererilor de acord pentru finantare... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:56