Expunerea directa a bancilor straine pe economia romaneasca a scazut cu peste 3,3 miliarde dolari in primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale.
Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv imprumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine.
Astfel, finantarea externa catre economia romaneasca a coborat de la 49,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie.
Finantarea din strainatate atrasa de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, inainte de criza mondiala.
Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimtit in principal in zona bancilor, avand in vedere ca activele finantate extern din sectorul nebancar au scazut cu numai 500 milioane de dolari, de la 19,7 milioane de dolari la 19,2 milioane de dolari.
Soldul creditelor acordate de bancile straine in Romania a scazut in primul trimestru cu aproape 4 miliarde de dolari, de la 41,4 miliarde de dolari la 37,5 miliarde de dolari. In zona nebancara, creditarea a coborat de la 16,25 miliarde de dolari la 15,2 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 14:24
"Poate pana la urma se recunoaste ca totusi modul in care Polonia si chiar Ungaria traverseaza aceasta perioada de tulburari prelungite tine si de pozitia statului in sistemul bancar. Adica nu conteaza ca in Polonia statul controleaza cel mai mare grup bancar, nu conteaza ca in Ungaria statul este prezent in cea mai mare banca?"
Aceste cuvinte nu apartin vreunui analist cartitor, animat de porniri nationaliste demodate, ci d-lui Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata in Romania. Si au fost rostite intr-un context precis: Romania este dezavantajata in fata crizei prin faptul ca statul nu mai are un cuvant relevant de spus pe piata bancara.
Mai concret, in timp ce bancile straine lasa firmele romanesti fara oxigen exact cand acestora le este mai greu, si este cazul indeosebi al firmelor mici si mijlocii, statul nu mai dispune de o banca puternica prin care sa compenseze asemenea stari de lucruri pentru businessul din tara.
Nu stim cati din membrii conducerii BNR impartasesc aceste opinii. Probabil cei mai multi au opinii contrare! Dar de unde stim asa ceva? Evident, nu participam la reuniuni ale conducerii BNR, dar vedem cu ce s-au soldat aceste reuniuni.
Multi dintre actualii membrii ai conducerii se aflau in mandat si pe vremea cand s-a matrasit catre capitalul strain intregul sistem bancar din Romania. Si nu ne amintim sa se fi opus cineva acestui proces. Ba, a fost... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:44
Piata de fuziuni si achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori, in 2011, iar principalele sectoare atractive din Romania in acest an sunt cel energetic, financiar-bancar, bunuri de consum si sectorul industrial, potrivit unui studiu al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna, preluat de NewsIn. O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale Studiului Anual European CMS privind fuziunile si achizitiile in 2011, publicat de catre firma europeana de avocatura CMS.
Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor patru ani. Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.
Comparativ cu 2009, la nivel European, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.
"In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A (piata de fuziuni si achizitii, n.r.), atat din partea... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:23
Bancile straine castiga constant cota de piata in Grecia si in Europa de Sud-Est, intrucat accesul limitat la finantare al institutiilor locale de credit creeaza oportunitati, potrivit cotidianului elen Ekathimerini, potrivit Mediafax. Banci ca Emporiki, care este controlata de grupul francez Credit Agricole, grupul britanic HSBC sau Geniki, detinuta de Societe Generale, promoveaza activ in Grecia noi produse pentru depozite si credite si castiga cote de piata.
Avantajul major al bancilor straine, noteaza Ekathimerini, este accesul la fonduri prin intermediul bancilor-mama, care le permite sa ofere finantari foarte competitive clientilor.
Subsidiarele bancilor elene din Europa de Sud-Est se confrunta cu o presiune tot mai ridicata, intrucat lipsa de lichiditati si costurile mari ale finantarii conduc la pierderea clientilor importanti pe segmentul de companii si la o scadere a cotei de piata in regiune.
Companiile considera subsidiarele bancilor elene ca vulnerabile, noteaza cotidianul. Ca urmare, clientii pleaca, subsidiarele neputand sa le ofere dobanzi competitive sau nivelul de finantare pus la dispozitie de alte institutii de credit.
Chiar si companiile elene prezente in Europa de Sud-Est incheie cooperarea cu subisidiarele bancilor elene si se indreapta catre alti creditori.
Inainte de criza financiara, bancile din Grecia contau pe pozitia regionala solida pentru a atrage fonduri de pe pietele interbancare, pe care ulterior le... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 10:10
Bancile din Romania au fost acuzate in mai multe randuri de faptul ca ar fi rezistat crizei si ar fi obtinut profituri cu ajutorul comisioanelor extrem de mari pe care le percep clientilor, acest lucru rezultand, in ultimul an, in procese cu acestia.Avand in vedere ca oficialii bancilor isi permit sa comenteze pe seama deciziilor Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei 50 (a creditelor de consum), Urban considera ca bancile nu respecta legea.
"Pentru ei nu conteaza legea, deciziile Curtii Constitutionale, nu mai conteaza nimic. In conditiile astea, inseamna ca Romania a ajuns un fel de Bahamas al bancilor din Europa, pentru ca aici isi permit sa faca absolut orice", a declarat Urban, pentru Ziare.com. Senatorul isi bazeaza declaratiile si pe faptul ca Ministerul Finantelor nu a controlat niciodata, potrivit spuselor sale, bancile, pentru a verifica profitul acestora si nivelul impozitelor si taxelor pe care le platesc.
Totodata, acesta sustine ca unele banci din Romania obtin profituri mult mai mari decat ale companiilor-mama, iar cele austriece, de exemplu, au fost chiar sanctionate de catre Comisia Europeana, in septembrie 2009, pentru practici cartelare de genul celor pe care le au si in Romania. Parerile sunt impartite Legat de aceste declaratii, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, sustine ca "definitia pe care o are cu privire la ce inseamna paradis fiscal este total gresita".
Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Piperea,... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 10:12
Din cauza faptului ca practic toate bancile din Romania sunt straine, indatorarea - o dominanta a zilelor noastre peste tot in lume -, are in Romania caracteristici aparte, bizare, neclasice! Mai important decat toate acestea este ca indatorarea cu pricina devine netratabila si necontrolabila, indeosebi prin intrepatrunderile datorie interna/datorie externa si agresiunea extrem de violenta a datoriei private asupra datoriei publice.Nimeni nu stie exact care este situatia arieratelor (datorii neplatite) pe ansamblu in economie - companii catre banci, companii catre stat, companii catre companii, stat catre companii, stat catre banci, stat catre populatie, populatie catre companii, populatie catre banci, populatie catre stat etc.
Nu exista decat estimatii, dar acestea sunt fabuloase!
Oficial, statul are de platit companiilor vreo 2 miliarde de lei. Pe fluxul invers este vorba insa de sume de circa 10 ori mai mari.
Dar, in functie de modul de calcul, arieratele statului catre sectorul privat ar fi de 2 miliarde de euro, si nu de lei. Oricum insa, statul ramane in inferioritate la ceea ce are de dat sectorului privat fata de ceea ce are de incasat de la acesta.
Grosul arieratelor se afla intre companii. Chiar daca un furnizor poate raspunde la o neplata din partea unui client prin incetarea livrarii, acesta de multe ori incearca sa amane masura de retorsiune din cauza unei relatii de captivitate fata de clientul cu pricina.
Ceea ce se cunoaste mai bine este cuantumul... mai mult
Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 00:06
FMI, Comisia Europeana (CE) si BNR au decis, joi, la Bruxelles, ca expunerile primelor noua banci straine prezente pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie a anului trecut, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Bancpost, Mihai Bogza.Reprezentanti ai FMI, CE, BNR si Ministerul Finantelor s-au intalnit cu oficiali ai Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.Bogza a afirmat ca a fost reconfirmat angajamentul tuturor partilor de a sprijini programul de reforme convenit de autoritatile romane cu FMI si Uniunea Europeana."Din partea bancilor majore din Romanie acest lucru se caracterizeaza prin mentinerea expunerii in perioada urmatoare. S-a convenit totusi ca, pentru o mai usoara monitorizare, sa se majoreze flexibilitatea expunerilor, in limita a 5% din expunerea totala", a spus Bogza.El a explicat ca monitorizarea expunerilor era dificila, in conditiile in care datorita numarului mare de tranzactii efectuate, unele banci ajungeau sa depaseasca substantial expunerea.
"Nu este practic o reducere sau o majorare a expunerii, ci o flexibilizare", a continuat seful Bancpost.
El a aratat ca Bancpost este una dintre bancile hotarate sa foloseasca in continuare orice oportunitate pentru cresterea volumului creditarii.
"Din acest punct de vedere avem asentimentul bancii-mama (EFG... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 22:03
O serie de banci europene importante, cum ar fi UniCredit, Barclays sau Deutsche Bank, cel mai mare grup financiar din Germania, au recomandat recent clientilor investitori, sa mizeze pe aprecierea leului."Vorbim despre pariuri de cateva sute de milioane de euro facute pe un leu mai puternic, adica un curs de circa 4,1 lei/euro, in urmatoarea perioada", a declarat pentru Gandul un dealer. Investitorii si-au luat insa si o marja de siguranta. La un curs valutar de 4,33 lei/euro vor da ordin de stop-loss, respectiv de anulare a pariurilor.
Dealerul sustine ca daca pariul e facut in aceste zile si peste un an cursul va fi de 4,1 lei/euro, investitorii ar putea castiga pana la 12% din miza initiala. Sperantele legate de aprecierea leului sunt sustinute si de nivelul record al rezervelor valutare din vistieria BNR. In noiembrie nivelul rezervelor a ajuns la 28,73 miliarde de euro, un nou record, cresterea fata de luna precedenta fiind de circa 335 de milioane de euro.
Cresterea s-a realizat in urma unor intrari de valuta de 2,693 de miliarde de euro si a unor iesiri de 2,358 miliarde de euro.
Practic, aproape indiferent de situatie, valuta din rezerva BNR inapoiata bancilor prin scaderea ratei rezervelor minime obligatorii (r.m.o., procentul pe care bancherii sunt obligati sa il depuna la BNR pentru finantarile in valuta atrase) ajunge tot la BNR. Daca statul se imprumuta in lei, bancile merg la BNR pentru a schimba valuta. Daca statul se imprumuta in euro, atunci Finantele... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2009, ora 10:10
Doua banci straine au retras recent, temporar, capitaluri de doua miliarde de euro din piata romaneasca, in absenta posibilitatilor de a investi in plasamente in valuta cu scadenta pe termen scurt, au declarat pentru MEDIAFAX surse din BNR.
"Bancile-mama nu si-au redus expunerea pe Romania, insa nu au intrumente in care sa investeasca pe termen scurt. Pe masura ce apar oportunitati, bancile-mama le fructifica. Toate bancile straine fac acest lucru, este vorba de managementul contului curent", au declarat surse citate, care nu au dorit sa faca public numele bancilor.
Consiliul de Administratie al BNR a decis luni sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii sectorului guvernamental de pe piata interna, in conditiile amanarii transelor din imprumutul extern.
"BNR a eilberat circa 1,3 miliarde de euro prin reducerea RMO la valuta, iar banii vor fi folositi cel mai probabil pentru lansarea de titluri de stat in euro. Cele doua banci care au facut plasamentele la bancile-mama primesc o dobanda de 0,25%.
De ce sa-si tina banii acolo la o astfel de dobanda, cand pot sa primeasca 5-6% din cumpararea titlurilor de stat? Cel mai probabil, cele doua banci vor aduce din nou banii in tara daca Ministerul Finantelor se va imprumuta in valuta", au mai spus sursele.
Ministerul Finantelor a atras la licitatia de titluri de stat in valuta pe trei ani organizata la... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 16:37