Bancile spaniole vor avea in continuare probleme cu privire la asigurarea finantarii si lichiditatii in lunile urmatoare si va mai dura pana cand vor putea reveni la o finantare normala, chiar daca accesul lor pe pietele de finantare a inceput sa se imbunatateasca, anunta un raport al Moody's Investors Service.
"Consideram ca lichiditatea si finantarea vor continua sa constranga profilele de creditare ale bancilor in urmatoarele luni. Desi recunoastem scaderea cerintelor de finantare in sistem, bancile spaniole vor continua sa fie dependente de finantare, intr-o perioada cand accesibilitatea pe pietele de finantare, desi s-a imbunatatit, nu s-a normalizat inca", a declarat analistul Pepa Mori, de la Moody's, citat de Bloomberg, conform Agerpres.
Agentia arata ca institutiile spaniole de creditare au reusit sa vanda anul acesta obligatiuni, reducandu-si dependenta de fondurile BCE si mentinand depozitele persoanelor fizice si juridice. Totusi, avertizeaza Moody's, asteptarile arata ca in anul urmator conditiile operationale din industria bancara vor ramane "negative", impiedicand revenirea la o finantare normala.
In ce stare sunt bancile spaniole
Bancile spaniole au achitat mai repede imprumuturile de la BCE, ceea ce a redus dependenta sectorului cu aproximativ 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari), sau 12% din imprumuturi, la sfarsitul lui 2012, a apreciat Moody's.
Luis de Guindos, ministrul spaniol de finante, a afirmat recent ca, in urma... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:55
Lipsa de lichiditate din sistemul financiar va continua sa ridice costul creditelor, dar va mentine dobanzi mari si la depozite inclusiv in 2013, estimeaza bancherii.
Chiar daca in ultimele saptamani, cateva banci locale, precum Volksbank, OTP Bank sau CEC Bank au anuntat promotii la imprumuturile pentru consum, pe termen lung, instabilitatea economica si politica va afecta clientii bancilor.
"Nu cred ca se va rezolva problema lichiditatii anul acesta. In cel mai bun caz, vom vedea imbunatatiri incepand cu cel de-al doilea semestru din 2013, daca vom demonstra ca suntem capabili sa crestem intr-un ritm mai rapid. Trebuie sa convingem pe plan extern ca ne-am facut temele si ca suntem seriosi, ca riscurile sunt compensate de randamentele platite", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef, Volksbank.
Reluarea finantarii externe
Lipsa de bani din sistemul financiar din Romania este cauzata in principal de posibilitatile tot mai reduse ale bancilor de a se imprumuta de pe plan extern.
Bancile grecesti se confrunta cu probleme de credibilitate, care au condus la retrageri masive de capital in Grecia. Astfel, valoarea depozitelor a ajuns, in aceasta vara, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In aceste conditii, subsidiarele din Romania sunt nevoite sa isi gaseasca alte surse de finantare, decat in mod traditional.
De asemenea, banca centrala a Austriei a impus institutiilor financiare austriece, prezente inclusiv in Romania, sa... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:23
Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului. Guvernul de la Madrid nu solicita insa ajutor financiar din partea institutiilor europene.
Indatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale in doar un an, depaseste plafonul de 60% prevazut in Pactul de Stabilitate al UE, dar se situeaza sub media zonei euro de 88,2%, in primul trimestru, conform Mediafax.
Pana la sfarsitul anului, indatorarea va continua sa creasca si va ajunge la 79,8% in decembrie, nivel care nu ia in calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Imprumutul extern ar putea creste indatorarea cu pana la 10 puncte procentuale.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
Pietele financiare si partenerii europeni ii cer Spaniei sa solicita un program de ajutor financiar destinat intregii economii.
Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE
Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei au o datorie totala de 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.
Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului.
Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central
Catalonia a solicitat cinci miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro
Guvernul anticipeaza ca indatorarea va atinge 82,3% din... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:00
Spania preconizeaza ca va utiliza doar 60 de miliarde din cele 100 de miliarde de euro oferite de zona euro pentru recapitalizarea sectorului bancar, a declarat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, intr-un interviu publicat luni de International Herald Tribune (IHT) si preluat de AFP.
Anterior, doua firme independente de audit au ajuns la concluzia ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie de o injectie de capital de pana la 62 de miliarde de euro.
Luis de Guindos a declarat pentru International Herald Tribune ca guvernul spaniol asteapta rezultatele analizelor altor firme de audit, care ii vor permite sa stabileasca care sunt necesitatile de capital ale bancilor spaniole.
"Nu cred insa ca cifra finala va fi foarte diferita de suma de 62 miliarde de euro", a declarat Luis de Guindos. Acesta a mai spus ca este increzator ca Banca Centrala Europeana va veni in ajutorul Spaniei prin cumpararea de obligatiuni si a reduce astfel costurile de finantare ale Spaniei.
"Guvernul spaniol accepta ca inteventia BCE pe piata secundara nu ar trebui sa relaxeze efortul de consolidare fiscala si trebuie sa dam asigurari BCE ca ne vom indeplini angajamentele pe care ni le-am asumat", a spus Luis de Guindos.
Agentii de rating si multi economisti se asteapta ca Spania sa ceara un program de sprijn complet, pe langa ajutorul oferit pentru sectorul bancar. Analistii se asteapta ca autoritatile de la Madrid sa sprijin financiar suplimentar de la Fondul European de... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 12:37
Spania va primi o "transa de urgenta" din finantarea de 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, deoarece Banca Centrala Europeana (BCE) a impus anumite restrictii pe operatiunile de creditare, care strica planul statului de sprijinire a Bankia.
BCE a impus in luna iulie limite pe nivelul creditelor care pot fi acordate de institutie bancilor comerciale in baza garantiilor colaterale constituite din obligatiuni guvernamentale. Noile restrictii impiedica realizarea unui plan pregatit de Spania pentru banca nationalizata Bankia, potrivit unei surse citate de Bloomberg.
Bankia, formata in 2010 prin fuziunea bancilor spaniole de economii aflate in dificultate, va primi de urgenta, devansat, prima transa din finantarea de la UE, a adaugat persoana citata.
Potrivit acordului dintre Spania si institutiile europene, semnat in iulie, programul de finantare include o transa de 30 miliarde euro disponibila initial si "mobilizata pentru orice situatie de urgenta".
Contactat de Bloomberg, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat doar ca Spania nu a cerut inca "mobilizarea" transei de 30 miliarde euro.
Reprezentantii BCE, Bankia si ai ministerului spaniol al Economiei au refuzat sa comenteze informatiile.
Bancile spaniole incearca sa faca fata pierderilor masive cauzate in ultimii patru ani de prabusirea pietei imobiliare, in timp ce economia nu si-a revenit, fiind din nou in recesiune, iar somajul a ajuns la cota alarmanta de 25%. mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:31
Ratele dobanzii pentru imprumutul Spaniei nu sunt in concordanta cu fundamentele sale economice, au estimat ministrul german de finante Wolfgang Schauble si omologul sau spaniol Luis de Guindos, intr-un comunicat publicat marti si citat de AFP.
"Ratele curente de imprumut de pe piata nu reprezinta nici fundamentele sale economice, nici potentialul de crestere si nici capacitatea de a-si rambursa datoria publica", au declarat ei la sfarsitul intalnirii lor la Berlin.
Cei doi ministri subliniaza importanta de a actiona pentru punerea in aplicare rapida a acordurilor Summitului european din 29 iunie, "in special cele ce implica stabilirea completa a unei uniuni bancare eficiente cu o singura autoritate bancara de supraveghere".
Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare
Ei s-au exprimat dupa o dezordine diplomatica provocata marti de Spania, care a publicat o presupusa declaratie comuna cu Roma si Parisul, potrivit careia "Spania, Italia si Franta cer aplicarea imediata a acordurilor ultimului summit european", declaratie imediat dezmintita de celelalte doua capitale.
Criza provoaca probleme de comunicare intre Italia, Franta si Spania. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 11:46
Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.
Bancile spaniole primesc o mana de ajutor
Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.
Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.
Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.
Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.
Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.
Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44
Guvernatorul bancii centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, va demisiona pe 10 iunie, cu o luna inainte de expirarea mandatului, in timp ce autoritatile de la Madrid incearca sa restaureze credibilitatea institutiei pe fondul celei mai grave crize bancare din istoria tarii.
Reputatia Bancii Spaniei a fost distrusa de criza din sectorul bancar spaniol, sufocat de credite neperformante dupa prabusirea pietei imobiliare. Criza din banci ameninta sa impinga Spania catre un acord de finantare externa de o anvergura fara precedent, care ar pune sub semnul intrebarii supravietuirea monedei euro.
Cea mai recenta umilire a bancii centrale de la Madrid a avut loc saptamana trecuta, cand guvernul spaniol a cedat presiunilor europene si a contractat auditori independenti pentru a examina situatia bancilor din tara, sub premisa lipsei de incredere in evaluarile "autohtone" efectuate de Banca Spaniei.
Politicienii puterii si ministrii cabinetului Rajoy au dat vina "pentru toate relele" pe Ordonez, al carui mandat de sase ani ar fi trebuit sa se incheie la 12 iulie.
Atacurile politice la adresa bancii centrale au subminat credibilitatea Spaniei pe pietele internationale, intr-o perioada in care costurile de finantare erau oricum aproape de niveluri nesustenabile tocmai din cauza riscurilor din sectorul bancar.
Ordonez a cerut sa-si apere prestatia in fata parlamentului, insa partidul de guvernare i-a blocat solicitarea. Politicienii l-au criticat pentru... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 11:52
Piata de fuziuni si achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori, in 2011, iar principalele sectoare atractive din Romania in acest an sunt cel energetic, financiar-bancar, bunuri de consum si sectorul industrial, potrivit unui studiu al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna, preluat de NewsIn. O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale Studiului Anual European CMS privind fuziunile si achizitiile in 2011, publicat de catre firma europeana de avocatura CMS.
Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor patru ani. Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.
Comparativ cu 2009, la nivel European, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.
"In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A (piata de fuziuni si achizitii, n.r.), atat din partea... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:23