Rolul bancilor de a furniza finantare a inceput sa se erodeze in Europa si in alte parti ale lumii, a afirmat vineri Olli Rehn, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, solicitand bancilor centrale noi instrumente pentru a intari stabilitatea financiara, transmite Reuters.
"In Europa, creditarea este din ce in ce mai mult asigurata de fondurile de investitii, companiile de asigurari si furnizorii de credite de consum", a afirmat Rehn, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Finlandei, intr-un discurs rostit la Helsinki.
Rehn, care este vazut ca un potential succesor al presedintelui BCA, Mario Draghi, a respins ca "teologica" dezbaterea daca stabilitatea financiara ar trebui sa faca oficial parte din mandatul BCE si a avertizat ca UE este in pericol daca nu sunt adoptate rapid noi politici pentru prevenirea crizelor financiare.
Oficialul BCE a explicat ca trebuie monitorizate in Europa fondurile de investitii care isi asuma riscuri legate de creditare si investesc in active mai putin lichide.
"Sistemele financiare se schimba si aceste schimbari aduc noi riscuri", a avertizat Rehn. mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 14:52
Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat primul contract de imprumut garantat sub programul UE pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii.
De asemenea, cele doua parti au extins microfinantarile sub programul Progress Microfinance, cu fonduri de la Uniunea Europeana.
Acordul COSME va facilita o crestere a volumului de imprumuturi acordate IMM-urilor de Libra Internet Bank in urmatorii 3 ani, prin reducerea semnificativa a cerintelor colaterale pentru solicitanti. Se asteapta ca sprijinul Uniunii Europene sa fie utilizat pentru un portofoliu de 53 milioane de euro, in beneficiul a peste 1.650 de companii, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
O banca din Romania incurajeaza IMM-urile printr-un nou produs de creditare
Programul Progress Microfinance va permite Libra Internet Bank sa ofere sanse mai mari de accesare la finantare microintreprinderilor, in special tinerilor antreprenori din zonele rurale din Romania, cei mai multi dintre ...citeste mai departe despre "Sprijin al UE pentru IMM-uri: Contract important semnat de o banca din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 13:53
Firmele din Romania raman reticente in a accesa credite bancare, iar cele care au credite nu intentioneaza sa isi majoreze gradul de indatorare, reiese dintr-un sondaj privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania publicat, marti, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Majoritatea firmelor (62%) a raportat ca nu a solicitat credite de la institutiile financiare in perioada octombrie 2014 - martie 2015. (...) Companiile au declarat majoritar ca intentioneaza sa isi mentina sau sa isi reduca gradul de indatorare bancara: 64% dintre firme nu ar lua un credit in lei si 68% dintre firme nu ar lua un credit in euro, indiferent de cost", reiese din studiul citat.
Dupa dimensiunea firmei, ponderea IMM-urilor fara datorii la terti este semnificativ mai mare decat cea a corporatiilor (28% fata de 7%).
Astfel, companiile continua sa se bazeze preponderent pe finantarea interna. 44% dintre respondenti au optat pentru reinvestirea profitului sau vanzarea de ...citeste mai departe despre "Companiile din Romania, reticente sa ia credite de la banca - sondaj BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 13:34
Producatorul rus de otel Evraz, la care cel mai mare actionar este miliardarul Roman Abramovici, a obtinut un imprumut de 425 de milioane de dolari de la mai multe banci europene, intr-un semn ca unele institutii financiare din regiune acorda inca finantare in Rusia.
Evraz, companie care este listata la bursa din Londra, a anuntat miercuri ca a convenit un imprumut pe termen de cinci ani cu bancile ING, Deutsche Bank, Nordea, Societe Generale si Raiffeisen, in pofida temerilor provocate de afacerile cu aceasta tara din cauza intensificarii sanctiunilor, relateaza Financial Times.
Escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza rolului Moscovei in criza din Ucraina si sanctiunile mai dure impuse unora dintre companiile rusesti de catre Statele Unite si Uniunea Europeana au provocat ingrijorare ca bancile si investitorii vor fi reticenti fata de relatiile cu orice companie din Rusia, chiar daca nu este supusa sanctiunilor.
Bancherii au avertizat ca este probabil ca imprumuturile catre companiile din Rusia sa scada semnificativ.
Imprumuturile bancilor americane si europene catre companiile din Rusia au scazut in urma anexarii Crimeei, in luna martie. Piata a crescut in lunile mai si iunie, pe fondul reducerii temporare a tensiunilor, conferind bancilor Sberbank, Gazprombank si Alfa-Bank oportunitatea de a atrage finantari.
Odata cu sanctiunile mai dure impuse direct companiilor Rosneft, Novatek, Gazprombank si VEB de catre Statele Unite, precum si... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 10:01
Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor", a declarat Cinteza la un forum bancar.
El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.
Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:02
Ziarul BURSA organizeaza a treia editie a Conferintei "Rolul bancilor in restructurarea companiilor", in data de 29 noiembrie 2013, la sediul BNR, Sala Mitita Constantinescu.
Inc cadrul evenimentului vor fi acoperite urmatoarele teme:
-Impactul masurilor fiscale pentru 2014 asupra mediului de afaceri
-Cum crestem increderea companiilor si a sistemului bancar?
-Sectoarele tinta pentru finantare;
-Cum crestem finantarea companiilor?
-Rolul bancilor in atragerea fondurilor europene;
-Insolventa companiilor si efecte asupra sistemului bancar;
-Implicarea statului in derularea afacerilor;
-Securitatea sistemului bancar;
-Noul model bancar.
Conferinta va fi deschisa de guvernatorul BNR Mugur Isarescu (tbc), iar printre vorbitori se afla Daniel Chitoiu, Ministrul Finantelor Publice (tbc), Andrei Gerea, Ministrul Economiei (tbc), Constantin Nita, Ministrul delegat pentru Energie (tbc),
Mihai Tanasescu, Vicepresedinte, Banca Europeana de Investitii (tbc), Mirel Palada, Sociolog, Coordonator Departamentul Strategii Guvernamentale, Guvernul Romaniei (confirmat), Radu Gratian Ghetea, Presedinte, Asociatia Romana a Bancilor (confirmat), Mihai Bogza, Presedinte, Consiliul Investitorilor Straini (confirmat),
Ioan Niculae, Presedinte, Consiliul Investitorilor Romani (tbc),
Gruia Stoica, Presedinte, Grampet Group (confirmat) sau Gheorghe Piperea, Profesor Universitar Doctor, Pipereasi Asociatii (confirmat).
La eveniment vor fi prezenti aproximativ 200 de participanti... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 17:37
Companiile romanesti au sanse mult mai mari sa se finanteze de la banci decat printr-o listare la Bursa de Valori, a declarat Codrin Matei, managing partner Investment Banking Division in cadrul Crosspoint.
"Nici inainte nu puteam vorbi despre o bursa in adevaratul sens al cuvantului, dar mai ales acum, dupa ce a izbucnit criza. Imaginea Bursei din Romania s-a stricat, iar cei implicati activ nu contribuie cu nimic la educarea financiara a populatiei, tocmai de aceea piata de capital este subdezvoltata", a explicat Codrin Matei.
Potrivit acestuia, nicio tara vecina Germaniei, inclusiv Romania, nu va putea beneficia de dobanzile practicate acolo, de exemplu, la creditele de consum.
"Nu cred ca putem vorbi de dobanzi prea mari sau prea mici la credite, fara sa ne raportam la riscul de tara si la inflatie. Multa lume tinde sa compare dobanzile pe care le practica bancile din tarile vestice, precum Germania, cu ceea ce se intampla pe piata autohtona.
Dar din pacate, in nicio tara vecina, inclusiv in Romania, nu vom putea beneficia de astfel de dobanzi, mai ales la creditele de consum, atata timp cat dobanda Bancii Centrale si inflatia vor fi la niveluri ce nu vor permite practicarea unor valori care sa ne determine sa spunem ca dobanzile la credite sunt mici", a mai afirmat Matei.
Acesta nu crede ca o companie romaneasca are nevoie de consultanta pentru a-si plasa economiile in depozite, in lei, la banci.
"In momentul in care am fost intrebat, am dat... mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 12:45
Lipsa de lichiditate din sistemul financiar va continua sa ridice costul creditelor, dar va mentine dobanzi mari si la depozite inclusiv in 2013, estimeaza bancherii.
Chiar daca in ultimele saptamani, cateva banci locale, precum Volksbank, OTP Bank sau CEC Bank au anuntat promotii la imprumuturile pentru consum, pe termen lung, instabilitatea economica si politica va afecta clientii bancilor.
"Nu cred ca se va rezolva problema lichiditatii anul acesta. In cel mai bun caz, vom vedea imbunatatiri incepand cu cel de-al doilea semestru din 2013, daca vom demonstra ca suntem capabili sa crestem intr-un ritm mai rapid. Trebuie sa convingem pe plan extern ca ne-am facut temele si ca suntem seriosi, ca riscurile sunt compensate de randamentele platite", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef, Volksbank.
Reluarea finantarii externe
Lipsa de bani din sistemul financiar din Romania este cauzata in principal de posibilitatile tot mai reduse ale bancilor de a se imprumuta de pe plan extern.
Bancile grecesti se confrunta cu probleme de credibilitate, care au condus la retrageri masive de capital in Grecia. Astfel, valoarea depozitelor a ajuns, in aceasta vara, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In aceste conditii, subsidiarele din Romania sunt nevoite sa isi gaseasca alte surse de finantare, decat in mod traditional.
De asemenea, banca centrala a Austriei a impus institutiilor financiare austriece, prezente inclusiv in Romania, sa... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:23
Piata de fuziuni si achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori, in 2011, iar principalele sectoare atractive din Romania in acest an sunt cel energetic, financiar-bancar, bunuri de consum si sectorul industrial, potrivit unui studiu al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna, preluat de NewsIn. O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale Studiului Anual European CMS privind fuziunile si achizitiile in 2011, publicat de catre firma europeana de avocatura CMS.
Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor patru ani. Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.
Comparativ cu 2009, la nivel European, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.
"In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A (piata de fuziuni si achizitii, n.r.), atat din partea... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:23