O perioada financiara nesigura, asa cum este cea pe care o parcurgem, este una cu multe provocari, dar si cu oportunitati pentru antreprenori, indiferent de marimea afacerilor lor. Multe dintre firmele mici se confrunta cu probleme, dar mare parte dintre ele au inteles ca ea poate fi depasita, iar aceste provocari se pot transforma in oportunitati.
E nevoie de multa munca si adesea de solutii inovative, dar fiecare criza vine cu sansa de progres pentru multe organizatii. O parte dintre acestea o vor fructifica, continuandu-si dezvoltarea si in aceasta perioada.
Pe langa creativitate si capacitate de reinventare, afacerile - mai mici sau mai mari, au nevoie de finantare pentru a creste. Patria Bank a conceput o serie de solutii de finantare pentru afacerile mici: de la credite pentru dezvoltarea afacerii si activitatea curenta la credite rapide, fara garantii, destinate acoperirii rapide a unor necesitati curente.
Finantarea afacerilor mici prin credite pentru activitatea curenta
Afacerile mici au deseori nevoie de capital pentru finantarea activitatii curente. Achizitia de marfuri si utilaje, de materii prime, dar si achitarea diverselor obligatii (salarii, taxe si impozite etc.) pot fi o povara, mai ales la inceput.
La Patria Bank vei gasi insa solutia potrivita pentru ca activitatea ta curenta sa aiba resursele financiare necesare bunei sale desfasurari. Poti opta, de exemplu, pentru o linie de credit pentru capitalul de lucru: Patria Micro. Cu linia de... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 17:26
Partidul National Liberal l-a propus miercuri, 09 decembrie, pe Florin Citu in fruntea viitorului Guvern. Citu a fost desemnat de presedintele Klaus Iohannis, la 26 februarie 2020, drept prim-ministru, dar s-a retras, lasandu-i locul lui Ludovic Orban.
Florin-Vasile Citu s-a nascut la 1 aprilie 1972. El a absolvit Grinnell College din SUA (1996), are un masterat in economie realizat la Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.
A fost economist in cadrul Bancii Nationale a Noii Zeelande (2001-2003) si in cadrul Bancii Europene de Investitii (2003-2005).
In cadrul ING Bank, a lucrat ca economist sef (2006-2007) si sef al departamentului piete financiare (2007-2011), pentru ca ulterior sa fie consultant si analist economic.
Citu a fost ales senator in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala (22-26 decembrie 2016), vicepresedinte in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (22 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) si presedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii si servicii, potrivit senat.ro.
Este membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (din 1 februarie 2018) si al Comisiei pentru afaceri europene (24... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:25
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat marti, 10 noiembrie, ca autoritatile discuta cu sistemul bancar pentru a gasi solutii de amanare a ratelor, dar masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale.
"Lucrez, impreuna cu sistemul bancar, pentru acea masura care a amanat ratele pe doua luni de zile. Vedem ce solutii vom gasi, ce forma va fi. Suntem in discutii si vom vedea cum va arata forma finala. Eu spun ca trebuie sa avem incredere ca asa cum am gasit o solutie in plina criza, vom gasi si in continuare o solutie buna. Trebuie sa ne gandim ca mergem, totusi, spre ideea ca economia se va insanatosi. Vom avea o revenire si vom incepe sa iesim din aceasta criza. Acesta este scopul, sa avem masuri care sa ne scoata din criza. Masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale, dar vor fi masuri care sa ajute sa trecem peste aceasta perioada. Bineinteles ca aceste masuri inseamna si costuri pentru sistemul financiar-bancar si ne uitam daca pot fi compensate etc. Toate aceste masuri au rolul de a ajuta atat angajatii, cat si angajatorii sa treaca peste aceasta perioada. Dorim de la angajati sa ramana sanatosi si sa nu le scada puterea de cumparare", a spus Citu, la Europa FM.
Ministrul de resort a adaugat ca, in aceasta perioada de criza economica, un venit mediu net in crestere cu 7,8% (conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, n.r.) reprezinta un record pentru Romania.
"Azi am avut o veste... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 21:19
Ministerul Finantelor Publice cauta, impreuna cu bancile, o solutie pentru amanarea platii ratelor pentru clientii bancilor dupa 1 ianuarie 2021, a declarat, joi, ministrul de resort, Florin Citu, la "Banking Forum Online", mentionand ca una dintre variante poate fi prelungirea sistemului actual.
"As vrea sa amintesc iarasi un program care a fost o negociere nu foarte simpla, amanarea ratelor pentru clientii bancilor, persoane fizice si persoane juridice, cu pana la 9 luni. Este cel mai generos program din Uniunea Europeana. A fost greu pentru ca inseamna costuri pentru sistemul bancar pe care acesta le-a acceptat in aceste conditii dificile, dar uite ca a functionat. Sunt peste 330.000 de clienti care au beneficiat de aceasta facilitate si acum bineinteles ne gandim impreuna cu sistemul bancar, si aceasta este discutia care urmeaza: ce facem dupa 1 ianuarie. Este clar ca economia inca nu si-a revenit si s-ar putea sa avem in continuare nevoie de astfel de facilitati, si atunci trebuie sa gasim, tot impreuna, solutii dupa perioada de 1 ianuarie, ca nici sistemul bancar sa nu sufere, nici clientii bancilor si nici economia. Ideea este ca asa cum am lucrat s-a vazut clar ca poti sa mentii economia, sa ai si crestere si veti vedea ca in trimestrul III vom avea o crestere economica fata de trimestrul II si per ansamblu, atunci cand te asiguri ca toti cei care participa la acest proces economic nu sunt afectati negativ sau nu sunt cei care sustin tot costul. Am incercat sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2020, ora 13:25
Replici taioase imbracate in metafore intre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pe tema modificarilor la taxa impusa bancilor prin Ordonanta 114. In timp ce Isarescu considera ca, in ciuda modificarilor, taxa pe activele bancilor ramane una croita gresit, Teodorovici spune ca haina poate fi croita perfect, dar n-o sa vina bine, daca cel caruia ii este destinata s-a ingrasat.
"Spun ca este o forma imbunatatita. Daca o haina este croita gresit, cu greu mai poti sa o faci sa cada bine, ramane cu unele probleme", a caracterizat Mugur Isarescu, in cadrul briefing-ului de presa de marti, modificarile aduse la taxa pe active.
Guvernatorul BNR a precizat ca, pentru ca taxa modificata a bancilor, s-a actionat in mai multe directii.
"Consiliul de Administratie (al BNR - n.red.) le-a dat membrilor sai din Comitetul Macroprundetial, din care facem noi parte si Ministerul de Finante, un mandat (...): unu, ca textul modificat al ordonatei sa rupa legatura dintre nivelul taxei (pe activele bancilor - n.red.) si ROBOR; al doilea, din activele taxate sa le scoata pe cele sensibile, de exemplu, rezervele minime obligatorii sunt oricum obligatia bancilor, un fel de taxa - nu poti sa le taxezi de doua ori; (...); al treilea obiectiv a fost ca nivelul de taxare sa fie redus, astfel incat sa nu cream un pericol pentru stabilitatea financiara. Din acest punct de vedere, toate obiectivele pe care ni le-a dat Consiliul de Administratie au fost... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:38
Decizia de a renunta la jobul pe care il ai si de-a porni pe drumul antreprenoriatului este una extrem de curajoasa. Desi iluzia profitului poate fi extrem de tentanta, exista numeroase impedimente care pot sta in calea atingerii succesului. Finantarea este unul dintre pilonii pe care se bazeaza un business si, care de multe ori, se obtine destul de dificil.
Afla care sunt cele 5 modalitati de finantare pe care le poti accesa daca ai de gand sa pornesti o afacere mica!
Fondurile personale
De multe ori, demararea unui start-up este imposibila fara investirea propriilor economii. Daca iti surade ideea de a te transforma in antreprenor, ar fi bine sa iti pui deoparte o anumita suma de bani pe care sa o poti folosi mai apoi in cazul in care se iveste o oportunitate de business.
Un aspect important pe care trebuie sa il stii este ca, pe langa investitia initiala este posibil sa fie nevoie si de bani in plus pentru a acoperi cheltuielile in primele luni de functionare. Explicatia este una simpla: in aceasta perioada exista riscul sa nu realizezi venituri pozitive.
Imprumuturile
O afacere mica poate fi finantata si prin intermediul unui credit flexibil. Daca un imprumut bancar nu ti se pare o optiune viabila prin prisma faptului ca necesita un timp mai lung de asteptare si o procedura ceva mai dificila, solutia pentru tine ar putea fi un credit IFN.
In cazul in care te numeri si tu printre cei care spun "Vreau un credit urgent!", afla ca il poti obtine prin... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 13:19
Bancile vor fi taxate la volumul activelor la o cota (0,9%) care este si cea mai ridicata din Uniunea Europeana si depaseste chiar si taxarea introdusa de Ungaria in 2010 (de 0,53% din activele bancare), care a adus pierderi sistemului bancar din tara vecina.
Amintim ca Ministerul de Finante a publicat, marti seara, proiectul de ordonanta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare ce urmeaza sa fie aplicate incepand de anul viitor.
Potrivit proiectului de ordonanta, institutiile financiar-bancare sunt obligate la plata unei taxe pe active, pe care ministrul Finantelor nu s-a sfiit sa o numeasca "taxa pe lacomie", in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 1,5%, denumit prag de referinta.
Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:
Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG
Profit.ro a facut o analiza a consecintelor taxei pe activele bancare impuse in Ungaria in 2010.
A dus la pierderi in perioada 2010-2012. In plus, pierderile din activitatea de creditare si taxele mai mari au provocat cresterea ratelor nete de dobanda.
Unii investitori straini, in lipsa profitabilitatii, au plecat din Ungaria. Spre exemplu, in 2014, GE Capital si Bayerische Landesbank au vandut bancile locale catre stat. In 2016, statul a preluat, impreuna cu BERD, 30% din actiunile Erste Ungaria. De altfel, cota... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 09:36
Consiliul Concurentei reactioneaza la acuzatiile lui Liviu Dragnea, precizand ca nu a primit nicio sesizare de la institutiile publice referitoare la posibile intelegeri ilegale intre banci in ceea ce priveste creditarea companiilor.
Liderul PSD a acuzat duminica bancile din Romania, ca nu sprijina economia si "stabilesc dobanda pe care trebuie sa o plateasca romanul".
"In acelasi timp, mentionam ca autoritatea de concurenta are in derulare doua investigatii declansate din oficiu, pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si a creditului de consum din Romania.
In cadrul investigatiilor s-au desfasurat inspectii inopinate la sediile a 25 de banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale, aceasta actiune fiind cea mai ampla investigatie a institutiei. Rezultatele investigatiilor vor fi facute publice, imediat dupa finalizarea acestora si luarea unei decizii", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Totodata, autoritatea de concurenta reaminteste ca a facut recomandari pentru eficientizarea/cresterea concurentei in sectorul financiar si, implicit, pentru scaderea comisioanelor, in contextul finalizarii anchetei sectoriale pe piata serviciilor bancare de retail.
"Astfel, una dintre recomandari se refera la intensificarea concurentei odata cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plata (Revised Payment Service Directive), care deschide piata catre... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:22
Stabilirea termenului de aderare la zona euro este o decizie politica, dar dupa acest moment dimensiunea politica dispare si intervine capacitatea economiei romanesti de a face fata competitiei din zona euro si capacitatea noastra de a trai acolo, a declarat marti viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
"Cand aderam la euro am aflat, este o decizie politica. Din momentul in care decizia a fost luata, insa, dimensiunea politica dispare. Pentru ca, daca stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentantilor, indeplinirea conditiilor privind competitivitatea, convergenta reala a economiei romanesti, capacitatea noastra de a trai acolo, de a produce si de a consuma acolo, fara a diverge de modelul pozitiv european presupune sa ne crestem competitivitatea. Aici trebuie ajuns la un consens pentru stabilirea unui traseu care sa presupuna, pornind de la tinta aderarii, o serie intreaga de tinte intermediare pe ani, pe luni, pe domenii, pe reforme", a explicat Bogdan Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a detaliat provocarile cu care se confrunta Romania in demersul de aderare la zona euro. El a spus ca reformele structurale, in special cea legata de institutiile la care statul este actionar, necesita inca atentie din partea statului. De asemenea, Olteanu a amintit problema legata de reforma imigratiei, in contextul in care Romania are o societate care imbatraneste.
"Daca noi si cei care vin dupa noi nu ne decidem sa facem mai multi copii, cum s-au decis... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 13:53