Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a declarat miercuri, 2 decembrie, la Iasi, ca aproximativ 60 de kilometri din Autostrada Ungheni - Iasi - Targu Mures vor avea ca finantare Planul National de Redresare si Rezilienta, iar banii pentru ceilalti 260 de kilometri vor fi asigurati prin Programul Operational Transporturi.
Marcel Bolos a spus, miercuri seara, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca Autostrada A8 Ungheni - Iasi - Targu Mures va masura 320 de kilometri, iar doua segmente din autostrada vor fi prinse la finantare prin PNRR.
"Am identificat solutia de finantare pentru autostrada A8, si anume, capatul estic, care asigura legatura intre Motca, Targu Neamt si Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, va fi propunerea noastra pentru includerea in facilitatea de redresare si rezilienta, instrument financiar pe care il avem la dispozitie. Si capatul vestic al autostrazii, cel care asigura legatura intre Miercurea Nirajului si Targu Mures, cu o lungime de 25 de kilometri, va fi de asemenea propunerea noastra pentru includerea in facilitatea de redresare si rezilienta. Asadar, am facut un pas urias pentru implementarea Autostrazii Unirii, am facut un pas urias pentru un mare proiect de infrastructura de transport al Romaniei", a spus Marcel Bolos.
El a precizat ca aceste doua segmente vor trebui finalizate cel tarziu in anul 2026, suma necesara ridicandu-se in total la 160 de milioane de euro.
Cat priveste tronsonul montan al Autostrazii A8, care este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 20:10
Presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea, sustine ca autostrada Iasi-Targu Mures este eligibila pentru finantare din fonduri europene, adaugand ca exista vointa politica necesara pentru realizarea lucrarii.
Deputatul Marius Bodea afirma ca inclusiv tronsonul Targu Neamt-Iasi urmeaza a fi realizat din bani europeni, dupa ce Cabinetul Orban va renunta in scurt timp la solutia parteneriatului public-privat propusa de guvernarea PSD.
"Proiectul autostrazii Iasi-Targu Mures este eligibil pentru finantarea integrala din fonduri europene nerambursabile. Exista vointa politica necesara pentru a face proiectul, iar important este ca in viziunea Uniunii Europene, autostrada A8 este un proiect necesar de implementat", a declarat, intr-un comunicat de presa, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea.
Liberalul considera ca reprezentantii PSD incearca "sa manipuleze si sa creeze controverse inutile", inducand ideea ca tronsonul Iasi-Targu Neamt nu se va face din bani europeni.
"Finantarea sectorului de autostrada, denumit generic Tg. Neamt-Iasi-Ungheni, nu este contractata deocamdata din fonduri UE, deoarece actuala forma juridica inventata de PSD - anume parteneriatul public-privat - nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP inseamna tocmai renuntarea la fonduri europene, dat fiind ca Uniunea Europeana nu are cum sa plateasca bani in locul finantatorului privat", a precizat... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:46
Catalin Urtoi, vicepresedinte al asociatiei "Impreuna pentru A8", numit in urma cu doua saptamani consilier onorific al ministrului Transporturilor, a declarat ca studiul de fezabilitate pentru doua din cele trei tronsoane ale autostrazii Ungheni-Iasi-Targu Mures vor fi finalizate in luna iulie, precizand ca intreaga documentatie putea fi gata inca din 2018.
El a explicat ca in urmatoarele doua luni, in cazul tronsonului Targu Neamt-Iasi-Ungheni, se va renunta la varianta parteneriatului public-privat, iar acest segment va trece de la Comisia de Prognoza la Ministerul Transporturilor.
"In paralel putem depune cererea de finantare pentru obtinerea banilor europeni, astfel ca din 2022 sa inceapa executia. Putem spune ca in prezent este un proiect blocat, pentru ca sunt multe ite care trebuie descalcite. Puteam sa avem intreaga documentatie gata inca din 2018 daca fosta guvernare ar fi avut vointa necesara", a afirmat Catain Urtoi.
El a spus ca situatia cea mai grea este pe traseul autostrazii care trece prin judetul Iasi, pentru ca exista un subtronson de 18 kilometri, intre Letcani si Vanatori, cu doua caiete de sarcini si doua licitatii.
"Si-au dat seama ca se suprapun abia cand s-au cerut avizele de mediu. Acolo s-a blocat, dar e hazliu ce s-a intamplat. Am discutat zilele astea cu oameni din CNAIR sI imi spuneau ca nu au stiut de ce sa se apuce, pentru ca in fiecare zi tot se schimba cate ceva", a explicat Catalin Urtoi.
Intrebat cine este vinovat de... mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 17:22