Guvernul Romaniei le da, in acest an, ajutoare de stat in valoare de sute de milioane de lei unor companii care au cerut finantare pentru a se dezvolta. Interesant este ca mai multe dintre societatile care urmeaza sa incaseze banii de la stat - desi desfasoara activitati diferite - au actionari comuni.
Potrivit Vioricai Dancila, Guvernul le da banii - in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie instituita prin HG 807/2014 - unor companii care se pregatesc sa investeasca 1,3 miliarde de lei si sa creeze circa 2.000 de locuri de munca.
"Proiectele pentru care se semneaza finantarile, in aceasta prima perioada, au o valoare de 1,3 miliarde de lei. Sprijinul guvernamental este unul consistent: aproape 500 de milioane de lei", a declarat Dancila.
Cele 9 societati care au primit ajutoare de stat sunt: Teraplast SA, Teraglass Bistrita SRL, Depaco SRL, MG TEC Industry SRL, Jaeggi Industries SRL, Therme Nord Bucuresti SRL, Universal Alloy Europe SRL, Stonevault SRL si Romagua Grup SA.
Guvernul nu a pus la dispozitie, deocamdata, date concrete cu privire la sumele pe care urmeaza sa le incaseze fiecare dintre societati.
Cine primeste ajutor din bani publici
In anii trecuti, potrivit presei, omul de afaceri clujean Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie al Terapalst SA, declara in cadrul unui eveniment desfasurat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca, desi a cerut ajutor de stat, banii au ajuns, pana... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 18:44
Comisia Europeana (CE) a decis ca 60 de milioane de euro dati de stat, cu titlu de imprumut, Complexului Energetic Hunedoara SA reprezinta "ajutor de stat incompatibil" si trebuie recuperati, impreuna cu dobanzile aferente. Problema este ca acest complex - care asigura 5% din productia de energie a tarii - este deja intr-o stare financiara critica.
In urma unei investigatii, CE a constatat ca 4 imprumuturi acordate de stat, din fonduri publice, Complexului Energetic Hunedoara i-au creat acestuia un avantaj pe piata.
Iata cum s-au desfasurat de fapt lucrurile, potrivit unui comunicat de presa al CE.
"La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar in valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON) pentru Complexul Energetic Hunedoara, un producator de energie electrica si termica din Romania detinut de stat.
Societatea se afla in dificultate din punct de vedere financiar din 2013. In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in eventualitatea in care societatea nu avea sa fie in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni.
Ca urmare a nerambursarii ajutorului pentru salvare de catre societatea CE Hunedoara si in absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor masuri efective in directia lichidarii societatii, in martie 2018, Comisia a deschis o... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 16:49
Pentru ajutorul de stat, procedura deschisa la 10 septembrie, au fost depuse 32 de cereri pentru investitii, iar suma solicitata este de 1,38 miliarde de lei, de 2,2 ori mai mare decat suma alocata pentru acest an, de 614 milioane de lei, a anuntat duminica Ministerul finantelor publice (MFP).
Daca vor fi realizate toate cele 32 de proiecte, se vor crea 5.242 de locuri de munca, iar valoarea totala a investitiilor va fi de 3,8 miliarde de lei, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al MFP emis duminica. In plus, 18 dintre proiectele analizate au capital romanesc, iar 14 au capital strain.
Solicitarile au fost facute in baza schemei de ajutor de stat instituite prin Hotararea de Guvern nr. 807/2014, care sustine investitiile de mare anvergura, favorizeaza extinderea activitatilor economice in regiunile defavorizate si stimuleaza investitiile in tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de munca, potrivit MFP.
"Recent, am inceput procesul de imbunatatire a cadrului legal privind schema de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014 si ne propunem ca, in viitorul apropiat, sa venim cu noi modificari care faciliteze accesul la finantare al unui numar cat mai mare de investitori.
Speram ca, in curand, efectele sa se regaseasca in economia reala, iar 2019 sa fie un an al investitiilor care sa creeze cat mai multe locuri de munca. Asa cum am spus in mai multe randuri, imi doresc ca romanii din strainatate sa aiba motive reale pentru a se intoarce... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 12:53
Ministerul Finantelor a anuntat ca, din 10 septembrie, companiile pot depune cereri pentru a solicita ajutor de stat.
Eugen Teodorovici a declarat ca cererile ar fi trebuit sa fie depuse incepand cu 27 august, insa termenul a fost amanat din cauza presedintelui Klaus Iohannis.
"Incercarea presedintelui Romaniei de blocare a adoptarii primei rectificari bugetare din acest an pericliteaza aplicarea la timp a schemei de ajutor de stat cu impact major in economie, atat de asteptata de mediul de afaceri, indeosebi de investitorii romani. Am modificat aceasta schema de ajutor de stat pentru ca ne dorim sa aiba efect multiplicator in economie, prin antrenarea in mare parte a unor investitii sau unor parteneri la nivel local. Fac apel la presedintele Romaniei sa aiba deschiderea necesara fata de o tema atat de importanta: atragerea de investitii", a declarat Teodorovici.
Bugetul alocat schemei in anul 2018 pentru emiterea de acorduri pentru finantare cu plata in perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei, a transmis Ministerul de Finante intr-un comunicat.
"Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, din Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: "Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014". Bugetul de 614 milioane de lei reprezinta prima alocare bugetara din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 15:18
Ministerul Finantelor vrea sa reactiveze o schema de ajutor de stat, aprobata in 2014, pentru finantarea investitiilor de mare anvergura in special pentru regiunile mai putin dezvoltate.
Valoarea minima a investitiei ar putea fi redusa de la 10 la 3 milioane de euro, a anuntat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Schema de ajutor de stat a fost aprobata in 2014, prin Hotarare de Guvern (HG).
"Este un proiect important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor sa investeasca in Romania. Este o prevedere legala care s-a aplicat incepand cu 2014, ea fiind in HG pe care Guvernul o va avea joi pe ordinea de zi. Practic, reactivam o schema de finantare de ajutor de stat", a anuntat Teodorovici.
Ministerul Finantelor a propus unele modificari fata de varianta initiala. Astfel, bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. Aceasta masura ar permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate in anii anteriori.
In anul curent pot fi contractate in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibila cu notificarea prealabila a Comisiei Europene.
Totodata, ministerul vrea ca depunerea cererilor de acord pentru finantare sa se realizeze continuu in limita bugetului alocat schemei pentru anul in curs, nu in sesiuni de 30 de zile lucratoare.
Totodata, ministerul vrea sa renunte la selectia pe baza de punctaj, iar... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 21:47
In ultimii 10 ani, statul a aprobat aproape 100 de scheme de ajutor de stat pentru companiile care au investit in Romania.
Pana la jumatatea anului 2015, sumele efective platite pentru schemele de ajutor aprobate se ridicau la circa 361,6 milioane de euro.
La novelul intregului ultim deceniu au fost aprobate ajutoare de stat in valoare de 778 de milioane de euro, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
La aceasta suma se adauga contributia companiilor - de circa 1,9 miliarde de euro. Asadar, contributia statutul s-a ridicat, in medie, la circa 30% din valoarea proiectelor.
O proportie covarsitoare de companii care au reusit sa accese astfel de finantari (44 din top 50 cele mai mari ajutoare aprobate) au capital strain. Companiile care au primit sau urmeaza sa primeasca ajutoare de stat deja aprobate s-au angajat sa creeze circa 20.680 de noi locuri de munca in urma finalizarii proiectelor de ...citeste mai departe despre "La ce companii private au ajuns ajutoarele de stat: Multinationalele se afla in frunte" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 11:53
Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV din 2014 va fi platit agricultorilor pana la data de 30 iunie 2015, in limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).
Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90,5 milioane de litri. In cazul in care solicitarile depasesc cantitatile prevazute, cuantumul platilor se reduc proportiona, potrivit Agerpres.
Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorina.
Pana la inceputul lunii noiembrie din 2014, APIA a platit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura. mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:35
Companiile vor putea beneficia de ajutor de stat de pana la 200.000 de euro incepand din 2014, dupa ce autoritatile au decis continuarea schemei de ajutor de minimis. Mediul de afaceri saluta masura, dar solicita modificarea modului de aplicare.
Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini anunta la finalul lunii mai ca Guvernul a decis, prin H.G. nr. 274/2013 sa continue acordarea de ajutoare de minimis. Practic, autoritatile pun la dispozitia companiilor fonduri nerambursabile de pana la 100 de milioane de euro pentru investitii. In schimb, societatile comerciale trebuie sa indeplineasca o serie de criterii precum: sa angajeze intre trei si sapte angajati si sa ii pastreze pe o perioada de cel putin trei ani.
"Schema este buna, depinde, insa cum se operationalizeaza"
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR sustin ca masura este una binevenita in contextul in care IMM-urile intampina dificultati in a accesa linii de credit de la banci.
"Schema de minimis este una din schemele care a avut succes in Romania, a dat rezultate bune. Este foarte bine ca ea s-a reluat. Sigur, ramane de vazut modul in care o sa se operationalizeze. Au mai fost unele probleme privind birocratia, ordinea in care au fost solutionate problemele. Este o masura binevenita, mai ales pentru ca accesul IMM-urilor la credite este foarte redus", a declarat pentru Business24 Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 16:25
Ajutorul regional de stat poate fi o alternativa viabila pentru oamenii de afaceri si intreprinzatorii obisnuiti sa lucreze cu fonduri nerambursabile. Una dintre conditiile necesare este ca investitia a solicitantului sa depaseasca 30 de milioane de euro si sa creeze 300 de locuri de munca.
Din cele 70 de proiecte care ar putea beneficia de finantare au fost depuse doar 16.
Potrivit unui studiu apartinand companiei de consultanta Golden Mind&Spirit, solicitantul trebuie sa realizeze o investitie initiala cu o valoare care depaste echivalentul in lei a 30 de milioane de euro si sa creeze cel putin 300 de noi locuri de munca, urmare a realizarii investitiei initiale.
Ajutorul de stat regional se acorda numai intreprinderii care realizeaza investitii care pot fi considerate investitii initiale, se mentioneaza in sursa citata.
In studiul Golden Mind&Spirit, bugetul mediu anual al programului este de 200 de milioane de euro.
"Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009-2013. Bugetul total maxim al prezentei scheme este echivalentul in lei a 1 miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro, in limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor 5 ani", se precizeaza in sursa citata.
Potrivit analistilor Golden Mind&Spirit, costurile aferente investitiilor in active corporale cuprind acele costuri legate de achizitionarea de cladiri industriale si echipamente. In sectorul transporturilor, costurile legate de... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 14:07