Decizia de a renunta la jobul pe care il ai si de-a porni pe drumul antreprenoriatului este una extrem de curajoasa. Desi iluzia profitului poate fi extrem de tentanta, exista numeroase impedimente care pot sta in calea atingerii succesului. Finantarea este unul dintre pilonii pe care se bazeaza un business si, care de multe ori, se obtine destul de dificil.
Afla care sunt cele 5 modalitati de finantare pe care le poti accesa daca ai de gand sa pornesti o afacere mica!
Fondurile personale
De multe ori, demararea unui start-up este imposibila fara investirea propriilor economii. Daca iti surade ideea de a te transforma in antreprenor, ar fi bine sa iti pui deoparte o anumita suma de bani pe care sa o poti folosi mai apoi in cazul in care se iveste o oportunitate de business.
Un aspect important pe care trebuie sa il stii este ca, pe langa investitia initiala este posibil sa fie nevoie si de bani in plus pentru a acoperi cheltuielile in primele luni de functionare. Explicatia este una simpla: in aceasta perioada exista riscul sa nu realizezi venituri pozitive.
Imprumuturile
O afacere mica poate fi finantata si prin intermediul unui credit flexibil. Daca un imprumut bancar nu ti se pare o optiune viabila prin prisma faptului ca necesita un timp mai lung de asteptare si o procedura ceva mai dificila, solutia pentru tine ar putea fi un credit IFN.
In cazul in care te numeri si tu printre cei care spun "Vreau un credit urgent!", afla ca il poti obtine prin... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 13:19
Cererea investitorilor pentru proiecte de oferte initiale de monede (ICO) ramane mare, insa capacitatea de a atrage fonduri descreste inca de la mijlocul lui 2017 iar lipsa unei evaluari riguroase si a unui proces de due diligence efectuat de investitorii potentiali genereaza o volatilitate extrema a pietei ICO, se arata intr-un studiu publicat de EY.
Potrivit documentului, in unele cazuri, investitorii ICO contribuie cu capital intr-un ritm mediu de peste 300.000 dolari pe secunda.
"In Romania, in perioada ianuarie-februarie 2018, au fost lansate aproximativ 26 de ICO-uri cu scopul de a finanta proiecte sau idei de afaceri. Pe masura ce ICO-urile continua sa castige popularitate si jucatori tot mai importanti apar la nivel local si global, exista riscul de a vedea piata inundata de cantitate in dauna calitatii investitiilor.
Pe 6 februarie, Banca Nationala a Romaniei a emis un comunicat de presa prin care clasifica monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile si riscante.
In consecinta, pentru a evita riscul reputational la nivelul institutiilor de credit, descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede", spune Carmen Adamescu, partener EY Romania.
Comunicatul de presa al BNR a venit la o zi dupa ce China anunta ca intentioneaza sa utilizeze tehnologiile pentru... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 15:35
In 2017, antreprenorii debutanti au la dispozitie mai multe linii de finantare prin care isi vor putea deduce partial sau in intregime cheltuielile legate de demararea unei afaceri.
In unele situatii, fondurile pot fi folosite inclusiv pentru decontarea cheltuielilor de functionare a intreprinderii pentru o perioada de pana la 5 ani.
Activitatile eligibile in cadrul programelor de finantare anuntate pentru 2017 sunt variate, mergand de la agricultura si pana la activitati mestesugaresti, servicii, cabinete medicale, productie de bunuri sau pensiuni turistice.
Cele mai numeroase linii de finantare care accepta activitatile de tip start-up sunt oferite in spatiul rural, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Acest program acorda sprijin financiar debutantilor in afaceri, prin intermediul tuturor liniilor de finantare, fiind selectate si prezentate mai jos doar sase dintre acestea.
Programul Operational de Capital Uman (POCU) ofera spijin pentru initierea unor afaceri prin intermerdiul liniei de finantare Romania Start-up Plus.
Ultimul program de finantare prezentat este Start-up Nation Romania, ale carui norme de aplicare se afla inca in dezbatere publica pana in data de 3 martie 2017.
In prezent, niciuna dintre masurile de finantare prezentate nu este activa, demararea lor fiind asteptata dupa data de 1 mai 2017.
Debutant in spatiul rural. Ce activitati poti desfasura?
PNDR sprijina, prin toate liniile de finantare,... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 15:01
35 de proiecte de afaceri propuse de viitori antreprenori din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia primesc finantari nerambursabile de pana la 25.000 de euro fiecare, in cadrul proiectului BizStart, realizat de Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, in parteneriat cu Asociatia "Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala" (PROIS-NV).
Proiectele au fost alese prin concurs, iar majoritatea castigatorilor sunt studenti de pana la 25 de ani. BizStart este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
"BizStart este un proiect nascut din necesitatea de a educa tinerii romani in domeniul antreprenoriatului, in contextul in care angajabilitatea devine o incercare la absolvirea studiilor.
Prin activitati de consultanta, informare, formare si asistenta personalizata, venim in completarea studiilor universitare si le oferim o sansa in plus de a se afirma in mediul de afaceri romanesc.
Cei interesati de antreprenoriat au participat la un concurs de planuri de afaceri jurizat de profesionisti din mediile academic si de business si vom urmari ca cei care au castigat sa devina, in urmatorii ani, antreprenori cu experienta si modele pentru alti tineri", a declarat conf.univ.dr. Mihai Orzan, ASE Bucuresti, managerul de proiect.
Proiectele castigatoare au fost prezentate astazi, in cadrul conferintei interregionale "Idei de succes! Tineri antreprenori pentru Romania",... mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 12:27
Romanii, cu sau fara experienta de business, isi pot transforma in realitate ideile sau planurile de afaceri ce raspund unei probleme sociale dintr-o comunitate, prin inscrierea intr-o competitie care ofera finantari de pana la 32.000 de euro pentru fiecare din cele zece business-uri castigatoare.
Pana pe 2 iulie, antreprenorii, reprezentantii SRL-urilor, PFA-urilor, intreprinderilor individuale, ONG-urilor etc. se pot inscrie in competitia "Fabricat in Tara lui Andrei", in cadrul careia OMV Petrom ofera finantari totale de peste 350.000 euro si doi ani de consultanta pentru crearea de afaceri sociale.
In luna august, juriul "Fabricat in Tara lui Andrei" va selecta 35 de finalisti. Acestia vor parcurge o etapa de pregatire, in care vor primi consultanta axata pe nevoile individuale ale fiecarui finalist si sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piata, fabricarea unui prototip al produsului, etc.).
Castigatorii vor fi anuntati in luna ...citeste mai departe despre "29 de localitati in care poti incepe o afacere cu finantare nerambursabila" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:34
Ne-am obisnuit sa vorbim despre fuziuni si achizitii, ideea nu mai sperie pe nimeni, dar iata ca in continuare vedem cum companiile romanesti se vand catre Investitori financiari sau strategici din afara tarii.
Mirajul banilor este puternic, tranzactiile pot implica milioane de Euro, deci este natural sa ne gandim sa crestem o afacere pentru a o vinde scump.
Poate aici este si un punct slab al economiei romanesti - nu facem afaceri de dragul afacerilor, ci de dragul castigurilor rapide. Nu exista inca nici mentalitatea si nici educatia care sa sustina acele afaceri solide ce se predau cu mandrie generatiei urmatoare. Afacerile de familie sunt inca la prima generatie de antreprenori, in rare cazuri - si acelea fortate de imprejurari - au trecut catre a doua generatie. Putini antreprenori locali se gandesc la extindere regionala si chiar si mai putini la extinderea prin achizitii.
De cativa ani astept sa vad achizitii de companii realizate de antreprenori sau companii romanesti. Tocmai pentru acesti motiv, doresc sa vorbesc despre modul in care se pot finanta achizitiile din surse externe. Cu speranta ca voi elimina macar aceasta bariera din calea antreprenorilor locali dornici de expansiune rapida.
In practica de specialitate se intalneste termenul de "leveraged buy-out"', respectiv acea achizitie ("buyout") finantata printr-o combinatie de surse proprii si imprumuturi din surse externe ("leverage"). Cu alte cuvinte, daca o companie doreste sa faca o... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 08:20
Un tip de finantare inca putin cunoscuta companiilor din Romania, dar care a prins avant in ultimii ani, este finantarea tip mezzanine.
La modul general - mezzanine finance este o finantare hibrid, ce imbina o componenta tip imprumut cu o componenta tip equity. In functie de finantator, conditiile pot sa difere, dar in principiu, vorbim de un imprumut pe termen lung (aprox 5 ani), al carui principal se ramburseaza la scadenta (bullet repayment), pe parcursul vietii creditului platindu-se dobanzile si costurile atasate creditului. La randul ei, dobanda poate avea o componenta cash (platibila regulat) si o componenta pay-in-kind (PIK) ce se capitalizeaza. Suplimentar, finantatorul (fondul de investitii mezzanine) primeste o participatie in cadrul companiei finantate, cel mai tarziu la momentul exit-ului. Exista si situatii in care fondurile de mezzanine achizitioneaza de la bun inceput pachete de actiuni, participand si cu equity, dar rareori acestea sunt disjuncte de imprumut.
Costurile? - ati ghicit. Se afla, normal, peste costurile unui imprumut bancar (pentru ca intervine si costul capitalului), dar sub cele ale unui fond de Private Equity (costul imprumutului "indulcind" costul total al mixului de finantare). Garantiile exista, dar sunt mai generale decat cele bancare si, in majoritatea cazurilor, de rang inferior.
Exista 2-3 fonduri specializate in investitii mezzanine in regiune, intre care as mentiona pe cele mai active in identificarea de tranzactii in... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:35
1Am inceput seria articolelor "Solutii de finantare" din dorinta de a aduce la cunostinta antreprenorilor romani variantele posibile pentru sustinerea financiara a companiilor pe piata locala. Iata ca astazi vorbim despre fonduri de investitii ca sursa de crestere a unei afaceri si nu doar ca parte intr-un proces de vanzare-cumparare.
Consider ca e oportun si necesar ca antreprenorii romani - cei mai mari dintre cei mari, caci lor li se adreseaza aceasta optiune - sa cunoasca detaliile unui astfel de proces, atat pentru a sti ca exista o astfel de varianta de finantare si pentru a initia demersul, cat si pentru a incheia o tranzactie corecta. Este un mesaj pentru cei direct implicati in viata companiilor, dar si pentru noi toti cei care dorim sa vedem companiile autohtone tot mai puternice si in plina dezvoltare, atat la nivel local, cat si regional si international.
Cum arata situatia generala acum?
Am intalnit deseori reprezentanti de companii care declara ca si-ar dori sa aiba drept partener un fond de investitii. De partea cealalta, fondurile declara ca isi doresc sa investeasca in Romania. Cu toate acestea, vedem foarte putine tranzactii incheiate.
Perceptia generala este ca fondurile de investitii achizitioneaza pachete de actiuni de la actionarii existenti (banii sunt platiti direct catre actionari in schimbul pachetelor de actiuni, fara a tranzita compania), care realizeaza astfel exit-ul (iesirea din actionariat) total sau partial.
Sunt insa... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 13:33
Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.
In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.
Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an
Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.
Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15