Românii au ales, mai mult că oricând, protecția oferită de asigurările de viață. Chiar și așa, tara noastră se află la un nivel modest comparativ cu celelalte state analizate ale Uniunii Europene.
Dacă în România asigurările de viață reprezentau la nivelul anului 2020 circa 19% din piață, în țările din Europa Centrală și de Est este de peste 31% iar în alte țări din Europa procentul depășește chiar 50%. Aceasta ne indică, pe lângă potențialul deosebit al pieței locale, și deficitul de protecție al românilor.
Ziare.com iți explica în cadrul rubricii Banii tai de ce este recomandat să iți faci o asigurare de viață şi care sunt beneficiile financiare.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ajungem în momentul în care ne dorim să ne întemeiem o familie sau simțim că a venit momentul ne mutăm la casa noastră. În aceste situații, ar trebui să ne asigurăm că ne vom bucura din plin de momentele petrecute alături de familie și cei dragi, dar și că vom reuși să construim un viitor financiar stabil, indiferent de situațiile neprevăzute (boli grave, accidente, invaliditate sau deces). Aceste situații nu pot fi controlate și creează panica.
Nimeni nu-și dorește să se gândească la cele mai rele scenarii, dar faptul că ai încheiat o poliță de asigurare de viață îți va oferi liniștea și siguranța de care tu sau familia ta aveți nevoie.
Astfel că oricine ar trebui să ia în calcul... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 10:36
Pandemia de Covid-19 nu doar ca a pus in pericol milioane de vieti de pe tot globul, dar a impins si foarte multi oameni intr-o criza financiara. Una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat in ultimul an este necesitatea unei pregatiri financiare.
Educatia financiara este o abilitate de baza care are un impact direct asupra bunastarii personale. Notiuni precum gestionarea banilor, economii, investitii si credite reprezinta o baza solida pentru educatia financiara, cu atat mai mult daca sunt invatate din copilarie.
Persoanele care invata cum functioneaza banii pot incepe sa castige si sa investeasca de la o varsta frageda. Astfel, vor intelege mai bine importanta deschiderii unui depozit bancar, pentru a pune bani deoparte si pentru a economisi pentru situatii de urgenta.
Chiar daca scoala nu ii invata pe cei mici cum sa ia decizii financiare responsabile, astfel de cunostinte reprezinta o parte esentiala din viata tuturor, iar educatia financiara nu ar trebui sa lipseasca din viata copiilor.
Iata cateva motive pentru care avem nevoie de educatie financiara de la varste fragede:
Trebuie sa invatam sa facem un buget
Pentru a intelege mai bine ce presupune gestionarea banilor, primul lucru pe care trebuie sa il invatam este cum sa facem un buget. Monitorizarea finantelor este esentiala, deoarece vom avea astfel o imagine mai clara asupra banilor pe care ii castigam si a celor pe care ii cheltuim. Drept urmare, va fi mai simplu sa stabilim... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 10:00
Bitcoin ar putea ajunge, in continuare, la un pret de 100.000 de dolari, pana la finele anului 2021, este de prere analistul Bloomberg Mika McGlone, care considera ca prabusirea de zilele trecute pana aproape de 30.000 de dolari este intr-o stransa legatura cu o sustinere a investitorilor care merg pe o majorare agresiva acestui activ.
Pentru multi investitori cu experienta, caderea Bitcoin cu mai bine de jumatate din valoare fata de punctul valoric maxim atins a reprezentat o buna oportunitate sa investeasca si mai mult in criptomoneda dominanta. Si dupa cum se poate vedea chiar si astazi, Bitcoin bate la "usa" nivelului de 40.000 de dolari.
Analistul a dezvaluit, intr-un tweet, ca factorul principal pentru corectarea criptomonedei a fost utilizarea excesiva a energiei, dar a mentionat ca aceasta utilizare reprezinta "puterea celei mai mari retele descentralizate din lume", potrivit CryptoGlobe.com.
McGlone a adaugat, de asemenea, ca minerii de criptomonede "devin mai ecologici", facand referire aparent la eforturile depuse de diversi mineri BTC de a folosi energia regenerabila. Preturile criptomonedelor s-au prabusit la inceputul acestei luni, dupa ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, a dezvaluit ca Tesla nu va mai accepta plati cu Bitcoin din cauza preocuparilor de mediu.
Elon Musk a pornit trendul descendent
In timp ce comunitatea criptografica s-a ciocnit cu Musk in urma anuntului, CEO-ul a sugerat ulterior ca firma ar putea vinde participatiile sale Bitcoin,... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 11:51
Tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA sunt calculate semestrial de o companie independenta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) avand doar obligatia legala de a le publica, precizeaza reprezentantii institutiei, intr-o informare de presa.
"ASF publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA, in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Tarifele de referinta sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri). ASF are doar obligatia legala de a publica tarifele de referinta", se mentioneaza in document.
Potrivit sursei citate, publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori si catre companiile din piata a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.
"Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate asigurarile obligatorii de raspundere civila auto in... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:19
Pandemia de COVID a venit ca un dus rece pentru business-ul romanesc. Dincolo de provocarile de ordin economic si social, de la accentuarea blocajului financiar la disponibilizari si reduceri de salarii, "coronacriza economica" a accentuat digitalizarea business-urilor si a determinat oamenii de afaceri sa fie mai solidari, afirma expertii de la Moneycorp, intr-un nou raport.
Unul dintre indicatorii cei mai relevanti privind evolutia business-ului il reprezinta statisticile de la Centrala Incidentelor de Plati (BNR), care indica modul in care banii circula in economie.
Iar vestea buna este ca, in primul trimestru din 2021, sumele refuzate la plata, cu instrumente de debit, au ajuns la un minim istoric, de aprox. 300 de milioane de lei. Spre comparatie, anul trecut, inainte de debutul crizei, in T1 2020, suma totata raportata de BNR era dubla (607,5 mil.lei).
Numarul titularilor de cont care au generat incidente de plata a atins, de asemenea, un nivel minim istoric, de numai 3930, dintre care 3917 erau persoane juridice si numai 13 persoane fizice.
Spre comparatie, anul trecut, in primele trei luni, erau inregistrate 5941 de cazuri, din care 5921 erau persoane juridice.
Numarul persoanelor cu risc a atins, de asemenea, in primul trimestru un nivel minim record, de 2494, dintre care 2483 erau persoane juridice. Cu mai mult de 10 ani in urma, in aceeasi perioada (T1 2010), numarul persoanelor cu risc este de 10 ori mai mare (27.587), din care 679 erau persoane... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 10:29
Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative, astfel incat consumatorii trebuie sa fie atenti la riscurile ridicate existente in cazul cumpararii sau detinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toti banii investiti, avertizeaza reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un comunicat.
"Criptoactivele se prezinta sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt inca reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, asa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare. In acest context, avertizam consumatorii romani ca, in cazul tranzactionarii de criptoactive, acestia nu beneficiaza de protectia si garantiile asociate cu serviciile financiare reglementate", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.
In septembrie 2020, Comisia Europeana a prezentat un pachet privind finantele digitale, care include strategia privind finantele digitale si propuneri legislative privind criptoactivele si rezilienta digitala. Prin acest pachet, CE isi propune sa sprijine dezvoltarea competitiva a sectorului financiar al UE si sa ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurand in acelasi timp protectie... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 10:18
In viata de zi cu zi a oamenilor, abonamentele si serviciile flexibile au devenit o obisnuinta, iar zona financiara se adapteaza si ea. Cu ajutorul noului abonament Revolut Plus, poti avea acces la probabil cel mai accesibil abonament al fintech-ului global, cu beneficii ulterioare pentru shopping online si asigurare de cumparaturi.
Revolut are in Romania peste 1,3 milioane de utilizatori si acestia se bucura de beneficiile aplicatiei financiare, cum ar fi transferurile rapide de bani catre prieteni care folosesc serviciile Revolut si monitorizarea constanta a cheltuielilor, pentru sanatatea financiara a banilor tai. Pentru a putea sa beneficiezi de avantajele oferite de fintech-ul global, abonamentul Revolut Plus e cel mai ieftin din portofoliul abonamentelor cu plata lunara, la doar 14,99 de lei pe luna.
Utilizatorii au nevoie de la un abonament de siguranta la cumparaturi si predictibilitate cand vine vorba de politica de returnare. Romanii au facut in 2020 cu 30% mai multe cumparaturi online fata de 2019, iar piata a ajuns la 5,6 miliarde de euro. Asadar, ne place sa ne bucuram de beneficiile comertului rapid, dar fara sa avem multe batai de cap cu retururile si asigurarea bunurilor.
Ce aduce Revolut Plus?
Cumparaturile utilizatorilor Revolut sunt protejate pana la 1000 euro anual pentru abonatii Plus. De asemenea, abonatii Revolut vor beneficia de asemenea si de o protectie de returnare extinsa la 90 de zile, pentru toate cumparaturile eligibile. Banii vor... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2021, ora 11:58
75% dintre romani confunda educatia financiara cu un comportament moderat din punct de vedere financiar, respectiv, obiceiul de a imprumuta bani doar daca sunt siguri ca ii pot inapoia.
Pentru 95% dintre tineri, sursa educatiei financiare este familia, dupa cum arata un studiu Erste, in vreme ce numai 9% isi iau informatiile de la scoala.
Doar 15% dintre romani economisesc si investesc pentru varsta pensionarii.
Un studiu derulat anual de catre agentia Standard and Poor's arata ca doar 1 din 5 romani este alfabetizat financiar. In ceea ce priveste obiceiul de economisire si investire pe termen lung, doar 15% dintre romanii chestionati depun eforturi in aceasta directie.
Conform specialistilor in finante, nivelul scazut al educatiei financiare, aflat sub media globala, pune Romania intr-o situatie nefavorabila pe termen lung.
"Noi am lansat campania "Generatia I" - generatia independenta, pornind de la ideea ca aceia dintre noi care nu luam masuri de economisire si investire in timpul anilor activi, riscam sa depindem de banii de la stat - sistemul public de pensii, sau devenim poveri pentru copiii nostri la batranete", a declarat Alexandra Smedoiu, presedintele Asociatiei CFA Romania.
Conceptul "Generatiei I", sau generatiei independente, s-a nascut tocmai din faptul ca nivelul de educatie financiara in randul romanilor este foarte scazut dar, printre noi, sunt si oameni care isi doresc sa obtina independenta financiara.
Prin intermediul informatiilor... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 12:57
Intr-o perioada de instabilitate financiara, cauzata de o criza sanitara ce poate fi urmata de o criza economica, multe dintre firmele romanesti au reusit sa gaseasca resursele si sa identifice acele actiuni necesare pentru a putea continua sa se dezvolte.
Cu siguranta insa ca aceasta perioada este o provocare pentru toata lumea, iar un plus de prudenta poate sa faca diferenta intre succes si esec. Managementul riscului este esential in aceasta perioada. In cadrul acestui proces, persoana responsabila trebuie sa inteleaga modul de functionare a afacerii si detaliile sale operationale, identificand eventuale probleme potentiale inainte ca acestea sa apara.
Monitorizarea periodica a partenerilor de afaceri este una dintre activitatile necesare in cadrul acestui proces. Succesul afacerii noastre depinde si de bonitatea partenerilor pe care ni-l alegem si de aceea este important sa stim din timp care este performanta financiara a acestora. Asa vom putea sa avem incredere intr-o colaborare de succes sau, dimpotriva, sa ne gandim la anumite masuri pe care le putem lua in legatura cu partenerii nostri de afaceri.
Cum sa intelegi daca partenerii tai de afaceri au probleme financiare?
Pentru a vedea daca partenerul tau de afaceri are o situatie financiara stabila, care nu iti va pune in pericol propriul business, poti analiza indicatorii sai financiari - asa cum sunt indicatorii de lichiditate, de profitabilitate sau de risc / datorii. Ai mai jos cateva informatii... mai mult
Joi, 04 Februarie 2021, ora 17:03