Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut inca o data demisia prim-ministrului Victor Ponta, de data asta intr-un interviu acordat unei prestigioase publicatii straine.
Andrew Byrne scrie, intr-un articol pentru Financial Times, despre problemele cu Justitia si acuzatiile de coruptie la adresa lui Victor Ponta.
Sursa citata aminteste ca prim-ministrul neaga acuzatiile si a reusit sa obtina un rezultat linistitor la votul privind motiunea de cenzura impotriva guvernului sau, la o saptamana dupa ce a mers prima oara la audieri la DNA.
De atunci, se afla in vacanta pentru o luna, mergand la Istanbul pentru ...citeste mai departe despre "Inainte de votul pentru MRU, Iohannis ii cere lui Ponta demisia si in Financial Times" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 16:15
Pietele au salutat victoria zdrobitoare a coalitiei de guvernamant in alegerile de duminica, sperand ca tara va obtine un nou acord cu FMI operand reforme, in schimb.
Dar oare au luat in calcul investitorii provocarile ce stau in fata sau peisajul politic fluid din Romania?, se intreaba Andrew MacDowall, semnatarul articolului publicat de Financial Times.
Leul romanesc s-a intarit dupa victoria Uniunii Social-Liberale (USL), care a obtinut doua treimi din locurile din noul Parlament. Moneda s-a apreciat cu 0,3% fata de euro, in timp ce randamentele obligatiunilor de stat romanesti denominate in euro au scazut cu doua puncte de baza la 4,58%, potrivit agentiei Bloomberg.
Efectele arata ca USL, condusa de premierul Victor Ponta, are un mandat clar pentru un nou acord stand-by cu FMI si UE. Actualul acord al Romaniei, in valoare de 5 miliarde de euro, expira la sfarsitul lunii martie. Un nou acord va intari increderea investitorilor.
Rezultatul alegerilor nu inseamna succesul garantat pentru Ponta
Inainte de alegeri, multi s-au temut ca un rezultat mai putin clar va duce la tulburari politice. Daca USL ar fi obtinut mai putin de jumatate din locurile din Parlament, presedintele Traian Basescu, un rival al lui Ponta apropiat de opozitie, ar fi format un guvern incluzand populistii si excluzand USL, este de parere autorul analizei.
Aceasta nu inseamna ca succesul este garantat pentru Ponta. Basescu ar putea refuza sa-l renumeasca in functia de premier,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 10:46
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a promis sa nu relanseze lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu, disputa care a generat preocupari internationale privind amenintarile la adresa democratiei in una dintre noile tari membre ale Uniunii Europene, noteaza Financial Times.
Victor Ponta a exclus orice incercare de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu in cazul in care coalitia sa de centru-stanga castiga alegerile parlamentare din 9 decembrie, in cadrul unui demers care vizeaza restabilirea increderii, dupa luni de instabilitate politica, apreciaza cotidianul mentionat.
"Cred ca lupta cu Basescu este un capitol inchis", a declarat Ponta, intr-un interviu pentru Financial Times. "Cred ca amandoi vom face tot posibilul pentru a evita alte conflicte, deoarece in prezent cel care incalca pacea va fi raspunzator de acest lucru", a adaugat premierul roman.
FT aminteste ca Ponta a incercat sa-l suspende pe Basescu in luna iulie, dupa ce l-a acuzat pe presedintele de centru-dreapta de depasirea atributiilor si ingerinta in efortul guvernului de a impune reforme economice importante. Basescu a respins acuzatiile primului ministru.
Disputa s-a incheiat dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in pofida unui vot cu majoritate covarsitoare pentru demiterea lui Basescu in cadrul unui referendum, invalidarea votului in contextul in care au participat la el mai putin de 50% dintre alegatorii inregistrati.
Cu toate acestea, lupta dintre cei doi lideri... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:16
Romania isi pune sperantele in programul de privatizare, esential pentru diversificarea ofertei si a lichiditatilor pe bursa, dar atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor, potrivit analistilor citati de Financial Times.
"Vietile noastre ar trebui sa depinda mai putin de politicieni si mai mult de economia reala", a declarat Dragos Valentin Neascu, director general al Erste Asset Management in Bucuresti.
Tipul de libertate dorit de Neacsu necesita dezvoltarea pietei financiare, unul dintre motivele pentru care el considera ca intrarea in zona euro este inca importanta pentru Romania, indiferent care ar fi dificultatile din regiune.
"Criteriile tehnice asociate cu adoptarea euro sunt foarte importante. Sunt mai importante decat euro in sine. Astfel vom deveni mai predictibili, ca emitenti de obligatiuni. Atunci, companiile se vor putea finanta pe piata locala si internationala", a spus Neacsu.
Pentru moment insa, interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut. Tara se afla in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Romania este clasificata mai mult ca o tara de frontiera decat ca tara emergenta, astfel ca rateaza fluxul principal de investitii. Totusi, in randul pietelor de frontiera, este vazuta ca una dintre optiunile mai putin atractive.
"Prin comparatie cu pietele de frontiera din lume, Romania din nefericire nu ofera oportunitati de investitii la fel de atractive.... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 17:25
Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an, produsul intern brut inregistrand o crstere de 1,2 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit Financial Times.
Publicatia citeaza compania globala de consultanta in economie IHS Global Insight, potrivit careia a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al tarii, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.
IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta, ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria recomandat pentru investitii.
Cat vor dura momentele bune?
Financial Times scrieca numai in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict public intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.
Potrivit IHS, Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria recomandat pentru investiti (doar Standard & Poor's acorda Romaniei cel mai ridicat nivel al categoriei junk).
Compania de consultanta subliniaza necesitatea mentinerii de catre Romania a politicii fiscale si monetare convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.
"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza nevoii ridicate de finantare externa", potrivit IHS.
In primele sapte luni din 2012, deficitul comercial de marfuri al Romaniei a fost neschimbat... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:07
Instabilitatea politica din Romania are efecte negative atat asupra imaginii tarii in fata Europei si a intregii lumi, dar si asupra monedei nationale.
Vineri, leul s-a depreciat din nou, atingand inca un minim istoric,fata de euro., in contextul in care joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea vizavi de evolutia vietii politice din Romania si a derapajelor care au avut loc in ultimele saptamani.
Desi premierul i-a asigurat ca totul merge perfect si ca nu este vorba de o lovitura de stat, asa cum a vuit presa, sefii Uniunii Europene nu s-au aratat convinsi si si-au mentinut punctele de vedere aspre la adresa evenimentelor mioritice.
Iata cum a vazut presa internationala vizita lui Victor Ponta la Bruxelles:
Bloomberg
"Leul romanesc s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din istorie pe masura ce apar ingrijorarile ca instabilitatea politica va afecta promisiunile facute de stat creditorilor internationali, dupa ce Germania si-a exprimat ingrijorarea privind eforturile guvernului de a ocoli deciziile Curtii Constitutionale, pentru a-l demite pe presedinte", scrie Bloomberg.
Cursul leu euro a atins pe piata interbancara un nivel record de 4,5633 lei/euro, inainte de a scade pana la 4,5618 la ora pranzului. Moneda a pierdut 2,5 procente fata de euro doar de la inceputul aceste luni, cea mai proasta evolutie a unei monede din cele 27 de tari emergente observate de Bloomberg.
Wall Street... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:24
Reprezentantii Fondului Monetar International si-au manifestat aprecierea fata de reformele si situatia economica a Romaniei, ceea ce pare sa indice ca "leacurile" traditionale functioneaza, scrie marti Financial Times pe unul dintre blogurile sale.
Rezultatele pozitive inregistrate de Romania creeaza o discordanta intre tara noastra si problemele importante ale zonei euro, unde se poarta dezbateri aprinse pe tema austeritate versus crestere.
FMI i-a averizat insa pe oficialii romani ca riscurile planeaza asupra tarii noastre iar reformele necesita un timp indelungat de implementare.
Noul guvern, instalat dupa ce vechea coalitie s-a prabusit in aprilie, trebuie sa reuseasca indeplinirea atat a angajamentelor internationale, cat si sa faca fata unui scrutin legislativ prevazut in acest an, potrivit Mediafax.
Romania a respectat indeaproape termenii acordului cu FMI
FMI a incheiat cea de-a cincea evaluare a actualului acord stand-by cu Romania la 22 iunie, concluzionand ca Bucurestiul a respectat suficient de indeaproape termenii acordului pentru a primi o finantare de urgenta suplimentara de 519,4 milioane de euro. Romania dispune in prezent de 2,67 miliarde de euro pentru cheltuieli, cu toate ca guvernul si-a anuntat intentia de a nu utiliza acesti bani, considerandu-i un fond de siguranta. Acordul a fost aprobat in martie anul trecut, inlocuind o intelegere in valoare de 12,94 miliarde de euro incheiata in mai 2009, cand FMI s-a implicat pentru a ajuta... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 18:10