Pietele au salutat victoria zdrobitoare a coalitiei de guvernamant in alegerile de duminica, sperand ca tara va obtine un nou acord cu FMI operand reforme, in schimb.
Dar oare au luat in calcul investitorii provocarile ce stau in fata sau peisajul politic fluid din Romania?, se intreaba Andrew MacDowall, semnatarul articolului publicat de Financial Times.
Leul romanesc s-a intarit dupa victoria Uniunii Social-Liberale (USL), care a obtinut doua treimi din locurile din noul Parlament. Moneda s-a apreciat cu 0,3% fata de euro, in timp ce randamentele obligatiunilor de stat romanesti denominate in euro au scazut cu doua puncte de baza la 4,58%, potrivit agentiei Bloomberg.
Efectele arata ca USL, condusa de premierul Victor Ponta, are un mandat clar pentru un nou acord stand-by cu FMI si UE. Actualul acord al Romaniei, in valoare de 5 miliarde de euro, expira la sfarsitul lunii martie. Un nou acord va intari increderea investitorilor.
Rezultatul alegerilor nu inseamna succesul garantat pentru Ponta
Inainte de alegeri, multi s-au temut ca un rezultat mai putin clar va duce la tulburari politice. Daca USL ar fi obtinut mai putin de jumatate din locurile din Parlament, presedintele Traian Basescu, un rival al lui Ponta apropiat de opozitie, ar fi format un guvern incluzand populistii si excluzand USL, este de parere autorul analizei.
Aceasta nu inseamna ca succesul este garantat pentru Ponta. Basescu ar putea refuza sa-l renumeasca in functia de premier,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 10:46
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a promis sa nu relanseze lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu, disputa care a generat preocupari internationale privind amenintarile la adresa democratiei in una dintre noile tari membre ale Uniunii Europene, noteaza Financial Times.
Victor Ponta a exclus orice incercare de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu in cazul in care coalitia sa de centru-stanga castiga alegerile parlamentare din 9 decembrie, in cadrul unui demers care vizeaza restabilirea increderii, dupa luni de instabilitate politica, apreciaza cotidianul mentionat.
"Cred ca lupta cu Basescu este un capitol inchis", a declarat Ponta, intr-un interviu pentru Financial Times. "Cred ca amandoi vom face tot posibilul pentru a evita alte conflicte, deoarece in prezent cel care incalca pacea va fi raspunzator de acest lucru", a adaugat premierul roman.
FT aminteste ca Ponta a incercat sa-l suspende pe Basescu in luna iulie, dupa ce l-a acuzat pe presedintele de centru-dreapta de depasirea atributiilor si ingerinta in efortul guvernului de a impune reforme economice importante. Basescu a respins acuzatiile primului ministru.
Disputa s-a incheiat dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in pofida unui vot cu majoritate covarsitoare pentru demiterea lui Basescu in cadrul unui referendum, invalidarea votului in contextul in care au participat la el mai putin de 50% dintre alegatorii inregistrati.
Cu toate acestea, lupta dintre cei doi lideri... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:16
Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an, produsul intern brut inregistrand o crstere de 1,2 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit Financial Times.
Publicatia citeaza compania globala de consultanta in economie IHS Global Insight, potrivit careia a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al tarii, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.
IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta, ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria recomandat pentru investitii.
Cat vor dura momentele bune?
Financial Times scrieca numai in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict public intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.
Potrivit IHS, Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria recomandat pentru investiti (doar Standard & Poor's acorda Romaniei cel mai ridicat nivel al categoriei junk).
Compania de consultanta subliniaza necesitatea mentinerii de catre Romania a politicii fiscale si monetare convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.
"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza nevoii ridicate de finantare externa", potrivit IHS.
In primele sapte luni din 2012, deficitul comercial de marfuri al Romaniei a fost neschimbat... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:07
Lupta politica de la Bucuresti a relansat dezbaterea despre extinderea Uniunii Europene si a relevat continuarea controlului detinut de fosta elita comunista, comenteaza publicatia Financial Times pe pagina sa de Internet, intr-o ampla analiza.
Aparuta dupa ce premierul Ungariei Viktor Orban a fortat crearea din 2010 a unei noi ordini constitutionale extrem de criticata, rabufnirea din Romana reflecta cum unele foste membre ale blocului estic inca se lupta cu demonii din era comunista. Aceasta arata ca adoptarea a mii de pagini de legislatie europeana nu poate transforma peste noapte cultura politica si ca progresele democratice obtinute cu greu pot regresa, scrie Financial Times.
Criza de la Bucuresti a relansat, de asemenea, dezbaterea asupra deciziei politizate de a accepta Romania si Bulgaria in UE in 2007, desi reformele erau in urma celor opt stat foste comuniste, care au aderat in 2004.
Totusi, faptul ca unele mecanisme mandatate de UE in Romania au inceput sa functioneze intr-un tarziu - in special in lupta impotriva coruptiei - ar putea, paradoxal, sa fi contribuit si la declansarea certurilor politice. Exista semne, spun unii analisti, ca lupta impotriva coruptiei loveste in legaturile dintre politica si bani, care au caracterizat perioada postcomunista, in special in Balcani.
"In ultimii 20 de ani, am avut o evolutie extrem de importanta: redescoperirea banilor", spune Dorel Sandor, analist politic. "Toate celelalte lucruri - libertate, competitie,... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 11:15
Intr-un material cu titlul "Romania: Basescu arunca zarurile" jurnalistii de la Financial Times vorbesc despre o "manevra politica disperata" orchestrata de presedintele Traian Basescu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeana ce devine cea mai recenta victima a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.
"Emil Boc poate parea un lider care isi abandoneaza functia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevra politica disperata orchestrata de principalul sustinator, presedintele Traian Basescu", explica FT.
"Basescu l-a numit in functia de premier interimar pe actualul ministrul al Justitiei, Catalin Predoiu. Dar, dat fiind ca Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este putin probabil sa se afirme ca un nou lider capabil sa reconstruiasca sustinerea coalitiei liberale, cu atat mai putin sa impuna schimbari radicale", adauga FT.
"Mai probabil este ca, in contextul apropierii alegerilor locale in vara si a parlamentarelor, in noiembrie, politicienii din coalitie sa incerce sa priveasca spre circumscriptiile electorale si sa se teama de pretul politic pe care risca sa il plateasca din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc sa fi demisionat pentru ca se saturase".
"Dar este mai probabil ca el si Basescu sa incerce regruparea fortelor in perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reusi acum sa se distanteze putin de programul de... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:15
Romania va lansa o noua serie de privatizari in saptamanile viitoare, oferind pachete minoritare de actiuni in sase dintre companiile energetice controlate de stat, a declarat presedintele Traian Basescu ziaristul Neil Buckley, care relateaza despre aceasta pe blogul gazduit de Financial Times, citat de Mediafax.Programul va include scoaterea la vanzare a 10% din cele 40% de actiuni pe care guvernul le mai are la Petrom, producatorul de petrol controlat deja de compania austriaca OMV.
De asemenea, vor fi vandute cate 15% din actiuni la Transelectrica, respectiv Romgaz si Transgaz si cate 10% din actiuni la Nuclearelectrica si Hidroelectrica.
Noile privatizari ar trebui sa devina "un motor al cresterii", potrivit lui Basescu.
"Vom vinde inainte de sfarsitul acestui an parti importante din cele mai mari companii detinute de stat", a spus Basescu. "Banii obtinuti din aceste licitatii vor merge la fondul de dezvoltare, nu sunt destinati consumului", a precizat seful statului.
Pe de alta parte, Basescu este optimist in privinta cresterii economice in acest an, pe care o vede ajunsa la minim 2%, gratie recoltei "neasteptat de bune" din agricultura, chiar daca fermierii au fost afectati de epidemia E.coli. Un alt factor de optimism este ca Romania isi imbunatateste, in sfarsit, rata de absorbtie a fondurilor UE.
Dupa ce la sfarsitul anului 2010 absobise 2,6% din fondurile de coeziune - pentru a sprijini proiectele din infrastructua, acum rata s-a imbunatatit, ajungand deja la... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 23:21
Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca Romania trebuie sa-si mentina obiectivul de a adera la euro in 2015, insa va trebui sa analizeze foarte atent daca este cazul sa adopte in 2015 moneda unica, fie si indeplinite criteriile de convergenta. "Este relativ usor sa atingi tintele de deficit bugetar si inflatie" pentru euro, considera presedintele Basescu.
"Dar in acel moment trebuie sa te uiti la cat de competitiva este economia ta", a explicat seful statului. Una dintre lectiile crizei a fost ca este o greseala sa adopti moneda unica europeana fara a avea o economie fundamental competitiva, scrie Financial Times.Basescu a aratat ca mentinerea obiectivului 2015 pentru aderarea la euro este importanta pentru pastrarea disciplinei fiscale greu obtinute a tarii.
"2012 este un an electoral, cand politicienii pot deveni extrem de generosi" cu fondurile publice, "iar oamenii vor trebui sa plateasca dupa alegeri pentru aceasta generozitate. A mentine obiectivul 2015 pentru euro genereaza disciplina necesara", a spus Basescu.
Presedintele, coalitia de guvernare de centru-dreapta si Banca Centrala au dezbatut la inceputul acestui an daca este cazul amanarii obiectivului euro, noteaza FT.Problemele de la periferia zonei euro, plus experienta pozitiva din timpul crizei a unor tari precum Polonia, care au putut opera o devalorizare pentru a-si pastra competitivitatea, au determinat unele state central-europene sa-si amane orizontul de timp... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 09:07