Ministrul Transporturilor sustine ca, pana la finele anului, ar putea fi dati in folosinta alti cativa zeci de kilometri de autostrada, pe langa cei 28,8 care au fost inaugurati zilele trecute, intre Aiud si Turda.
In timpul unei conferinte de presa in care si-a facut bilantul primelor 6 luni de activitate la conducerea Transporturilor, ministrul Lucian Sova nu a scapat ocazia de a aminti ca, in mandatul sau, s-au inaugurat loturile 3 si 4 ale autostrazii Sebes-Turda. In plus, a mai spus Sova, pana la finele anului, s-ar mai putea deschide circulatiei alti kilometri de autostrada.
"Am asteptari cu privire la o serie de loturi de autostrada din Campia Turzii. Loturi destul de avansate ca executie. Unele depasesc 75%. In speranta ca mobilizarea se va imbunatati, ele vor putea fi deschise traficului in acest an", a declarat Lucian Sova.
Singurul lot al Autostrazii Brasov-Bors care este finalizat in proportie de peste 75% - mai exact, in procent de 75,8% - este lotul I, lung de 3,6 kilometri, al tronsonului Ogra-Campia Turzii. Potrivit site-ului Companiei Nationale pentru pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), constructorul care lucreaza in zona, Asocierea SC Geiger Transilvania SRL & Wilhelm Geiger GmbH & Co.K, ar fi trebuit, insa, sa termine lucrarile inca din 2016.
Un alt segment de drum pe care ministrul si-ar putea dori sa-l vada finalizat pana la finele anului este lotul 2, lung de 10 kilometri, al tronsonului Targu Mures - Ogra. Acesta este... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:15
Ne plangem ca nu avem destule autostrazi si ca ritmul de constructie e lent, insa exista situatii si mai tragi-comice. Portiunea de 9 kilometri din drumul de mare viteza dintre Gilau si Nadaselu este finalizata in proportie de 90% si va fi terminata in curand, insa va putea fi folosita abia de la finalul lui 2017.
Asta pentru ca trebuie mai intai sa fie construit podul peste raul Somes, care face legatura cu restul autostrazii A3, dar si nodul rutier de la Gilau.
Informatiile au fost prezentate, vineri, de Ministerul Transpoturilor.
Potrivit estimarilor actuale, lucrarile la podul peste Somes vor incepe cel mai devreme in primavara anului viitor si vor dura 10 luni, in cel mai bun caz.
"Sectiunea Gilau - Nadaselu va putea fi data in folosinta dupa finalizarea lucrarilor la Podul peste Raul Somes si a Nodului Rutier Gilau. In acest moment, executia lucrarilor pentru acest pod se afla in licitatie. Procedura va fi finalizata in decembrie 2016, iar castigatorul va demara ...citeste mai departe despre "Ca-n Romania: Avem aproape gata o noua portiune de autostrada, dar nu vom putea circula pe ea prea curand" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 17:46
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, afirma intr-un interviu ca autostrada Sibiu-Pitesti, unul din cele mai asteptate proiecte de infrastructura, ar putea fi finalizata in 2020, studiul de fezabilitate urmand sa fie realizat anul viitor, iar constructia sa dureze 3 sau 4 ani.
"Fezabilitatea va trebui facuta in mod serios, cu studii geo, cu studii topo (geotehnice si topografice - n.red.), sunt lucrari care nefacute au stat la baza greselilor pe care le constatam, de genul Orastie-Sibiu, deci nefacute bine. (...) Studiul de fezabilitate pentru Pitesti-Sibiu este deja in derulare, s-a impartit pe cinci tronsoane.
Doua din ele la capete, care ridica mai putine probleme de mediu, (...) au inceput si ar fi trebuit sa se termine chiar in aceasta perioada in care discutam acum. Celelalte trei, de la mijloc, au probleme de mediu, in sensul ca se afla in Natura 2000, si acolo dureaza ceva mai mult. Termenul initial a fost iunie 2016, au fost cumva comasate", a afirmat ...citeste mai departe despre "Ministrul Transporturilor anunta cand va fi gata mult asteptata autostrada Sibiu-Pitesti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:17
Lucrarile la tronsonul de autostrada Lugoj-Deva s-au oprit, marti, cu toate ca nu au fost finalizate. De vina ar fi Ministerul Transporturilor, care nu a obtinut autorizatia de constructie pentru toata lungimea soselei de mare viteza.
Muncitorii de pe lotul patru, aflat intre localitatile Ilia si Soimus din judetul Hunedoara, au fost anuntati de Inspectoratul de Stat in Constructii ca trebuie sa opreasca lucrarile si sa retraga utilajele, arata Digi 24.
Problema? Desi tronsonul are 22,6 km, Ministerul Transporturilor a obtinut autorizatie de constructie doar pentru 7 km, care au fost deja ...citeste mai departe despre "Lucrarile la tronsonul de autostrada Lugoj-Deva s-au oprit: De vina ar fi Ministerul Transporturilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 15:45
Ministrul Transporturilor Ioan Rus apreciaza ca Autostrada Transilvania are "un viitor luminos" si estimeaza ca finalizarea constructiei ar putea avea loc in anul 2017.
"Gilau - Nadasel, cred ca intr-o luna incepem lucrarile, organizare de santier si inceperea efectiva a lucrarilor, si din banii din acciza la motorina mai departe, Suplacu de Barcau - Bors, unde, de altfel, o parte din lucrari sunt facute. (...) Pentru Campia - Turzii, inapoi spre Targu Mures, avem finantare europeana, pe fonduri de dezvoltare regionala, si nu avem de la Targu Mures la Brasov. Deocamdata, in zona aceasta nu avem identificata o finantare clara. Vom vedea pe bugetul de anul viitor ce putem introduce", a declarat Rus.
Intrebat despre viitorul acestei autostrazi, Rus a replicat ca acesta este unul "luminos". "Eu cred ca in 2017 o vom avea gata", a mai spus ministrul.
Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumita Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012. Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013, statul roman platind companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.
Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Ioan Rus sa sprijine continuarea lucrarilor la aceasta autostrada, oprite in 2005 de "niste indivizi", precizand ca autostrazile nu apartin de acest minister, dar amintind ca Rus a fost... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 08:32
Contractul pentru constructia in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov va fi semnat in iunie, iar lucrarile vor incepe in luna urmatoare, a declarat, miercuri, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, care a precizat ca in acest moment finantarea proiectului este stabilita "in mare parte".
"In iunie semnam contractul. (...) Infirm toate zvonurile referitoare la retragerea Vinci", a spus Neaga, la conferinta ZF Construction & Infrastructure Summit '14, raspunzand unei intrebari.
Autostrada va fi realizata in etape, iar lucrarile vor debuta dupa aproximativ o luna de la semnarea contractului. Neaga a precizat ca termenul de finalizare si costul total de realizare al proiectului vor putea fi comunicate dupa semnarea acordului cu constructorii selectati.
"Este prematur sa avansez niste cifre", a spus Neaga.
Seful CNADNR a afirmat ca nivelul taxei de utilizare a autostrazii nu a fost stabilit deocamdata, precizand ca riscul de trafic este exclusiv al statului, partenerul privat neavand optiuni in privinta taxarii.
Premierul Victor Ponta si ministrul Dan Sova s-au intalnit la jumatatea lunii ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentantii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, prilej cu care cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere.
Ponta afirma atunci ca autostrada Comarnic-Brasov, in lungime de 53 kilometri, va fi finalizata in 2017, la un cost estimat de... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:56
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a declarat, vineri, dupa o vizita pe lotul trei al autostrazii Sibiu-Orastie, ca este "circumspect" ca lucrarea va fi terminata pana la termenul din 15 noiembrie si le-a cerut constructorilor "mai multa agitatie pe santier".
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a declarat, vineri, in judetul Sibiu, dupa o vizita efectuata pe lotul trei al autostrazii Sibiu-Orastie, ca nu este multumit de stadiul lucrarilor, afirmand ca nu vede o diferenta fata de decembrie 2013.
"Specialistii spun ca respecta calendarul care s-a stabilit de comun acord cu CNADR. Eu constructor nu sunt, nu pot decat sa cred, deocamdata, ca nu ne-au mintit niciodata. Eu sunt circumspect, dar nu sunt inginer constructor. Sa dea Dumnezeu sa fie bine", a declarat Sova.
Acesta a afirmat, dupa consultarea cu specialisti ai CNADR, ca termenul de finalizare, 15 noiembrie, nu va putea fi respectat decat daca va exista "mai multa agitatie pe santier".
"Mi se pare ca daca nu vor face ce spune domnul director Cristian Andrei, adica daca nu vor munci in schimburi prelungite si nu vor avea utilaje serioase, nu cred ca vor termina. Dar, ma rog, vor avea si norocul unei veri lungi si secetoase din punct de vedere al precipitatiilor de pe zona asta, atunci ar trebui sa poata lucra. Va marturisesc ca nu imi place foarte mult mobilizarea care este, dar daca spun ca sunt in graficul de lucrari... Luni o sa verificam la CNADR, exact care este situatia, altfel nu imi place nici... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 14:40
Ultimele doua tronsoane din Autostrada Soarelui vor fi inaugurate joi, la un eveniment la care va participa si premierul Victor Ponta, marcand finalizarea acestei autostrazi. Constructia sa integrala a durat mai mult de 25 de ani si a necesitat investitii de peste 600 milioane de euro.
Cele doua tronsoane inaugurate joi sunt Cernavoda-Medgidia si Medgidia-Constanta, doua sectiuni care nu fusesera finalizate complet. Constructia autostrazii a inceput dupa Revolutie, iar lucrarile au inaintat incet, pe portiuni.
Autostrada Soarelui este gata: Se deschide integral joi
Primul tronson, Fetesti-Cernavoda, a fost terminat in 1987, urmat de Bucuresti-Fundulea-Drajna, finalizat in 2004. Trei ani mai tarziu, a fost deschis circulatiei si tronsonul Drajna si Fetesti.
Constructia tronsonului Cernavoda-Medgidia a fost controversata, in conditiile in care a fost centrul unui scandal, in 2010. In acel an, francezii de la Colas au primit contractul pentru constructia tronsonului, dar ministerul Transporturilor l-a reziliat, in primavara lui 2011, din cauza pretentiilor financiare ale companiei.
Contractul a fost relicitat si atribuit consortiului Astaldi-Max Boegl, care au continuat lucrarile si a reusit sa termine autostrada cu o luna mai devreme decat termenul prevazut in contract.
Tot cei de la Astaldi si de la Max Boegl se vor ocupa si de intretinerea pe timp de iarna a tronsoanelor Cernavoda-Medgidia, Medgidia-Constanta si varianta de ocolire a municipiului... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 12:45
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, aflata in inspectie pe autostrada Bucuresti Ploiesti, a precizat ca tronsonul vizitat in cursul zilei de sambata va fi gata in primavara si va insemna "spalarea rusinii inceputa in 2007 si neterminata".
"Acesta e un tronson inceput din 2007 care se va finaliza incadrandu-se in costuri decente. In 2012 incheiem aceste lucrari care vor aduce onoare constructorilor: cei 200 km de autostrada care sunt inclusi,lucrarile catre autostrada Cernavoada-Medgidia si toate celelate care se mai afla in constructie. Nu vom ceda si nu vom face rabat de la regulie impuse pana acum", a declarat ministrul Transporturilor.
Potrivit acesteia, Comisia Europeana a aprobat 1,3 miliarde de euro pentru drumurile nationale, autostrazi si centurile ocolitoare si spera sa fie aprobati in curand inca un miliard de euro pentru lucrarile pe calea ferata.
"Nu taiem panglici, construim autostrazi pentru cetatenii Romaniei. Termenul este cel asumat si de data aceasta va fi respectat", a mai adaugat aceasta.
Tot sambata, Anca Boagiu a anuntat ca va propune Guvernului modificarea legislatiei privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate in prezent atat de Electrica, dar si de autoritatile centrale si locale in finalizarea proiectelor.
"Problema cea mai mare este lipsa de cooperare a autoritatilor, fie ca sunt ele publice sau locale. Avem o Lege a exproprierilor care, in ciuda faptului ca are termene clare, ne impiedicam in... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 14:40