Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Membrii Parlamentului European vor vota, marti, in sesiune de la Strasbourg, in legatura cu candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curtii Europene de Conturi.
Leonard Orban a primit aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.
Leonard Orban, respins de Comisia de control bugetar din Parlamentul European
Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul in privinta lui Orban, candidat al Romaniei, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marti seara, intr-o sedinta care va incepe la 18.00, ora locala (19.00 ora Romaniei).
Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ.
Votului din plenul PE ii urmeaza si o validare de catre Consiliul European, insa aceasta reprezinta doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.
Orban a confirmat saptamana trecuta ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele PE, Martin Schulz, raspunzand unei intrebari, ca decizia finala in cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:30
Candidatura lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi va fi supusa la vot in plenul Parlamentului European, desi Comisia de Control Bugetar a dat aviz negativ.
"Propunerea Romaniei ca Leonard Orban sa se alaturi Curtii Europene de Audit a fost respinsa miercuri (26 septembrie) de Comisia de Control Bugetar a Parlamentului. 12 voturi au fost pentru si 14 impotriva, iar votul a fost secret. Cu toate acestea, domnul Orban a fost nominalizat dupa ce autoritatile romane au retras candidatura domnului Mircea Vasile Popescu", se arata pe pagina web a Comisiei de Control Bugetar.
Leonard Orban, respins de Comisia de control bugetar din Parlamentul European
Leonard Orban a fost intrebat de ce nu a demisionat din functia de ministru al Fondurilor Europene, in contextul in care stia de toate problemele din cadrul POSDRU.
Acesta este un program de finantare cu bani europeni, in valoare de 4,2 miliarde de euro, cu ajutorul carora sunt derulate proiecte de pregatire a resurselor umane din Romania.
Leonard Orban a promis, la preluarea functie de ministru al Afacerilor Europene, ca, in timpul mandatului sau, va aduce trei miliarde euro din fonduri europene in Romania. La finalul mandatului sau, Orban a reusit sa aduca doar 600 de milioane de euro. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 13:45