De cand nu ai mai vazut un film romanesc?
"Octav" spune povestea unui domn respectabil, de 84 de ani, care revine in Romania, in casa parinteasca, dupa luni si ani de procese pentru a-si recupera bunurile luate abuziv de statul roman, dupa razboi.
Revenirea acasa ii aduce aminte de vremea copilariei, de familie, cu bune si cu rele, de mama, de tata, de natura. Asa cum traim cu totii, viata e plina de bune, dar si de rele, de bucurii, dar si de necazuri.
"Octav" se deosebeste de filmele romanesti prin faptul ca este un film aparent fara miza. Ce mi-a placut foarte mult si ce m-a dus pe aripile sale a fost muzica. De ce? Pentru ca desi regizorul Serge Ioan Celebidache spune ca nu este povestea tatalui sau, nemaipomenitul dirijor, compozitor si profesor Sergiu Celibidache, te gandesti, fara sa vrei, doar la acesta.
Sergiu Celibidache a inspirat foarte multa lume, a fost unul dintre cei mai respectati oameni de muzica din lume, iar recunoastrea sa si mostenirea sa vor dainui intotdeauna, acum si datorita acestui film facut de fiul sau.
Marcel Iures joaca rolul lui Octav, rol pe care a ales sa-l asemene lui Celibidache, a ales ca personajul sau sa semne cu acesta si a facut acest lucru magistral.
Liniste, muzica, pasarele, insecte, frunze, natura, frumusete - asta am vazut in acest film de autor, in acest episod final al vietii unui om, al serialului sau in 84 de episoade.
Va marturisesc faptul ca cel mai mult mi-au placut scenele cu Marcel Iures si Victor... mai mult
Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 07:34
Romania participa in premiera cu un stand la Festivalul de Film de Animatie de la Annecy, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, organizat in perioada 9-14 iunie, informeaza un comunicat al organizatorilor, Asociatia Este'n'est.
Romania este reprezentata anul acesta de cele mai bune filme romanesti ce au rulat si in competitia romaneasca de la Anim'est in ultimii cinci ani.
Printre scurtmetraje se numara "2" (regia: Ilinca Seda, 2013), "Becoming" (regia: Andrei Sopon, 2012), "Eschaton" (regia: Alexei Patrascu, 2012), "Grand Cafe" (regia: Bogdan Mihailescu, 2010), "Growing" (regia: Roxana Bentu, 2011), "How to Deal with Nonsense" (regia: Veronica Solomon, 2010), "Luminal Introspect" (regia: Mircea Purdea, 2009), "Make Love, Not Sex" (regia: Szocs Tamas, 2010), "My Friend Is a Cloud" ( regia: Anton Octavian, 2009), "Tango con Anita" (regia: Fekete Szabolcs, 2013), "Traveling with My Thoughts Full of Hope" (regia: Adrian Baluta, 2011) si "White Noise" (regia: Marius Pandele, 2009), castigator al unei Mentiuni Speciale a Juriului pentru un film romanesc in competitia din 2009.
Lista de filme este completata de "Cainele Negru Pisacios / Black Peeing Dog", care a castigat Premiul pentru cel mai bun clip publicitar la Anim'est 2009 (regia: Dan Panaitescu), coproductia Norvegiano-Romana "The Temptress" in regia lui David Kinsella si cu regia de animatie Dan Panaitescu si "The Scream" (regia: Sebastian Cosor / 2011), castigatorul Premiului pentru cel... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 15:14
Filmul "Pozitia copilului" in regia lui Calin Peter Netzer a castigat Marele Premiu si Trofeul Uniunii Cineastilor in cadrul Galei de decernare a Premiilor Uniunii Cineastilor care s-a desfasurat luni seara la Cinema Studio din Capitala.
"Va multumim din suflet! Suntem foarte fericiti ca am facut acest film. Eu personal sunt fericita ca am vazut foarte mult lume, publicul romanesc pe care eu mi-l doream. Mi-am dorit si Oscarul, dar macar mi-a dat Dumnezeu sa vad atat de multa lume la acest film. Sunt foarte fericita si va multumesc mult!", a spus Luminita Gheorghiu care, alaturi de o parte din echipa filmului, a urcat pe scena pentru a primi diploma si Trofeul Uniunii Cineastilor in lipsa regizorului Calin Peter Netzer.
Juriul, alcatuit din academicianul Razvan Theodorescu (presedinte), Serban Marinescu, Cristian Tudor Popescu, Doru Mitran, Irina Gardescu, Mihai Surubaru, Ioana Corciova, Silvia Cusursuz, Calin Stanculescu, Stefan Velniciuc si Cornelia Tautu, a ales castigatorul Marelui Premiu dintre filmele "Domestic" in regia lui Adrian Sitaru, "Pozitia Copilului" in regia lui Calin Peter Netzer si "Rocker" in regia lui Marian Crisan.
Patru distinctii pentru filmul "Domestic"
Marele castigator al galei poate fi considerat si filmul "Domestic", in regia lui Adrian Sitaru, care a castigat patru distinctii, respectiv Premiul pentru regie, distinctie acordata ex aequo regizorului Adrian Sitaru si regizoarei Anca Damian, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 11:37
O noua productie cinematografica romaneasca atrage atentia criticilor de film de peste hotare.
De data aceasta, cotidianul francez Le Monde scrie un amplu articol - intitulat "Ulcer fals si seductie murdara" - despre noul film al lui Corneliu Pormumboiu, "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism".
"Mungiu. Puiu. Sitaru. Netzer. Jude. Muntean. Iata cateva nume care reprezinta formula secreta a noii cinematografii romanesti. Talent de schimb. Banalitate la toate nivelele. O doza buna de cerebralitate. Umor mai negru decat umorul negru.
Unde sa il amplasam pe Porumboiu in aceasta pleiada care incearca sa apere romanismul in vremea sa. Unul dintre primele locuri, cu siguranta, dar si unul dintre cele mai conceptuale. Termenul ar putea sa il sperie. Deci, trebuie precizat ca este asociat cu un materialism de arama", se arata in articolul semnat de jurnalistul ...citeste mai departe despre "Le Monde, despre filmul lui Porumboiu: Un ulcer fals si seductie murdara" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 12:04
Treizeci si noua de filme, intre care doua romanesti, vor intra in competitie la sectiunea Berlinale Forum in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin ce va avea loc intre 6 si 16 februarie.
Sectiunea Forum a Festivalului prezinta anual o selectie de filme care pun accent pe avangarda, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii inca necunoscute. Productiile care pot fi vizionate aici sunt la granita dintre arta si cinema. Anul acesta Berlinale Forum aduce pe marele ecran 28 de premiere mondiale si 8 premiere internationale, informeaza ICR Berlin, care anunta vineri selectia celei de 44-a editii a Berlinale Forum.
Printre filmele selectate se regaseste si pelicula "Al doilea joc", regizat de Corneliu Porumboiu, care va fi difuzat in premiera mondiala la Berlin. Documentarul are o forma neconventionala: impreuna cu tatal sau, regizorul urmareste un un vechi meci de fotbal inregistrat pe o caseta VHS. Tatal sau insusi a fost atunci arbitrul meciului. Intre cei doi se naste o discutie, care trece peste tema fotbalului, ajungand la politica, represiuni si amintiri.
De asemenea coproductia romana-germana 'Padurea e ca muntele, vezi?' regizata de Christiane Schmidt si Didier Guillian va fi prezentata la Berlinale Forum.
Selectia completa a sectiunii Berlinale Forum cuprinde:
* The Airstrip R: Heinz Emigholz, Germania
* Al doilea joc (The Second Game) R: Corneliu Porumboiu, Romania
* Le beau danger R: Rene... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 13:42
Care este definitia cinematografului romanesc de buna calitate? Raspuns (scurt): pelicula "Pozitia copilului" de Calin Peter Netzer. Raspuns mai lung: disecarea oamenilor, societatii si relatiilor, scrie Nigel Andrew intr-o cronica aparuta in Financial Times.
Luminita Gheorghiu joaca rolul Corneliei, o mama in jur de 60 de ani, din clasa de mijloc bogata, care se agata inca de o frumusete patriciana, cu ochii sclipind trist, asemenea unor diamante neobosite, care isi adora fiul, pe Barbu (Bogdan Dumitrache), un barbat matur, fugit din "cuibul" matern.
Atunci cand Barbu ucide un copil intr-un accident de masina, este din nou timpul ca puternicul instinct de mama al Corneliei sa intre in scena. Ea va interveni pentru a-l salva pe Barbu si va fi de neoprit. Va ajuta cu bani, cu sfaturi, prin interventii insistente.
Mamele si-au iubit copiii pana la distrugere de la Oedip si Jocasta. Netzer da insa povestii sale un pozitivism ironic: in filmul sau, Cornelia face toate miscarile corecte.
Ea vorbeste cu soferul masinii cu care fiul sau a intrat in coliziune (un alt moment de neuitat oferit de Vlad Ivanov, personajul terifiant, cu sange rece care efectueaza avortul in "4 luni..."), ofera bani pentru a cumpara tacerea, angajeaza avocati si-l impinge pe Barbu spre familia indoliata pentru a-i imbuna cu scuzele sale umile.
Barbu nu detesta actiunile mamei sale, ci scopurile ei ascunse. Mama sa atotputernica se arunca inca o data asupra lui asemenea unui monstru.... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:51
In cadrul Festivalul International de Film de la Sarajevo, care s-a desfasurat intre 16 si 24 august, "Ca o umbra de nor", de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.
Scurtmetrajul "Ca o umbra de nor", de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie sa ii dea o ultima impartasanie unei persoane muribunde.
Din distributia scurtmetrajului fac parte, pe langa Alexandru Dabija, Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. "Ca o umbra de nor" a avut premiera mondiala in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta.
Anul trecut, tot la Festivalul de Film de la Sarajevo, regizorul Radu Jude a primit marele premiu, Inima Orasului Sarajevo, pentru lungmetrajul sau "Toata lumea din familia noastra".
Mai multe proiecte cinematografice romanesti au primit distinctii
Scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu romanesc premiat anul acesta la Sarajevo. Mai multe proiecte cinematografice romanesti au primit distinctii si subventii din partea industriei. Astfel, regizorul Bogdan Mirica a primit, pentru proiectul "Dogs", premiul Arte International Relations CineLink, in timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru proiectul "Fixer", dupa un scenariu de Claudia si Adrian Silisteanu, premiul CNC CineLink.
La editia de anul acesta a Festivalului International de Film de la... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 16:00
Cineastul roman Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeana (EFA) pe anul 2012, la categoria "cel mai bun scenariu", cu filmul "Dupa dealuri", pe care l-a si regizat, informeaza site-ul institutiei.
Nominalizarile pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anuntate, sambata, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 25-a gala EFA 2012 va avea loc pe 1 decembrie, in Malta.
Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria "cel mai bun scenariu" cu filmul sau "Dupa dealuri". Cineastul roman va concura la aceasta categorie cu Michael Haneke ("Amour"), Tobias Lindholm si Thomas Vinterberg ("Jagten/ The Hunt"), Olivier Nakache si Eric Toledano ("Invincibilii/ Intouchables") si Roman Polanski si Yasmina Reza ("Doamne... ce macel!/ Carnage").
Pentru filmul "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.
Recent, lungmetrajul "Dupa dealuri" a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).
Pe de alta parte, si pelicula romaneasca "Superman, Spiderman sau Batman", regizata de... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 14:00
"Dupa dealuri", filmul lui Cristian Mungiu, dublu premiat la Festivalul de Film de la Cannes si recent propus sa reprezinte Romania la Oscar, a fost selectionat la cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Film de la Londra, care se va desfasura in perioada 10 - 21 octombrie.
Pelicula lui Mungiu este inclusa in sectiunea "Journey" a BFI London Film Festival, dedicata filmelor care au puterea de a schimba perspectiva asupra lumii. Regizorul roman va lua parte la proiectie si se va intalni cu publicul si cu presa britanica, filmul urmand sa fie distribuit in Marea Britanie la inceputul lui 2013, de compania Artificial Eye, cea care a distribuit si filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiat cu Palme d'Or in 2007.
La sfarsitul lunii august, "Dupa dealuri" a primit un nou trofeu, pentru cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar, Croatia. Premiul include un ajutor pentru distributia filmului in Croatia, "Dupa dealuri" urmand a fi distribuit in urmatoarele luni in peste 30 de tari.
Totodata, filmul isi continua traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenta, urmand ca in curand sa fie prezentat la Festivalul de la Toronto, deschis joi seara, in sectiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires si multe altele.
In Romania, filmul va rula in avanpremiera, incepand cu 21 septembrie, la Vaslui - "Dupa dealuri" fiind inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 16:46