Numarul filialelor institutiilor financiare din zona euro si UE a scazut si in 2013, precum si numarul de angajati, confirmand tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, a anuntat, vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), transmite AFP.
In cele 28 de state din Uniunea Europeana, numarul filialelor bancilor interne si institutiilor de creditare a scazut anul trecut la 198.744 de unitati, comparativ cu 217.699 in 2012. In zona euro, numarul filialelor bancilor a ajuns, in 2013, la 163.171, de la 171.792, in 2012.
'Indicatorii structurali arata ca, in majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinta descrescatoare in cazul numarului de filiale si de angajati ai institutiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori', se arata in comunicatul BCE.
In UE, numarul de angajati din sistemul bancar a scazut la 2,93 milioane in 2013, de la 3,027 milioane in 2012, in timp ce in zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate in industria bancara, fata de 2,113 milioane in 2013.
Activele totale ale bancilor interne si institutiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro in 2013, in scadere fata de 2.742 mii de miliarde de euro in 2012. In cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro in 2012.
BCE va prelua in noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro si pregateste implementarea testelor de... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:47
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca Ciprul nu are intentia de a parasi zona euro, asigurand populatia ca situatia este "sub control" dupa programul de asistenta convenit cu Uniunea Europeana.
Declaratiile presedintelui vin la o zi dupa ce bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise in ideea de a evita panica in randul deponentilor, transmite Reuters.
"Nu avem intentia de a iesi din zona euro", a spus Nicos Anastasiades la o conferinta a functionarilor publici. "In niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre", a adaugat el.
In schimb, Anastasiades, care a fost numit in functie la inceputul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzandu-i ca au impus "cereri fara precedent care au obligat Cipru sa devina un experiment".
Pentru prima data de la debutul crizei datoriilor in Europa, deponentii bancilor din Cipru au fost obligati sa suporte o parte din costurile planului destinat mentinerii Ciprului pe linia de plutire.
"Am evitat riscul intrarii in incapacitate", a apreciat Nicos Anastasiades. "In pofida tragediei, situatia este tinuta sub control", a adaugat Anastasiades.
Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive.
Bancile din Cipru si-au reluat programul normal
Bancile cipriote... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:15
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului este acuzat ca a acceptat ca sute de milioane de euro sa fie transferate din tara, prin filiale ale bancilor cipriote din Londra si Moscova, sub paravanul unor achizitii de medicamente.
In acelasi timp, oamenii obisnuiti nu au avut voie sa retraga din bancomate mai mult de 100 de dolari pe zi, a relatat miercuri postul de televiziune Mega din Grecia.
In acest context, tinta atacurilor este guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care in timp ce bancile cipriote erau inchise a permis sucursalelor Bank of Cyprus si CNVM din Londra sa-si continue activitatea, ceea ce a facut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substantiale a procedat si o sucursala a unei banci cipriote din Moscova.
Clasa politica a Ciprului cere demisia guvernatorului Bancii Centrale
In perioada negocierilor dintre guvernul de la Nicosia si reprezentantii zonei euro au fost instituite restrictii la retragerile in Cipru, dar cu toate acestea in aceasta perioada sute de milioane de euro au fost retrase prin intermediul sucursalelor unor banci cipriote din Marea Britanie si Rusia, sub pretextul necesitatii achizitionarii de "ajutor umanitar" (medicamente si combustibil pentru avioane), potrivit canalului media citat.
Negociatorii europeni au realizat ca ceva nu este in regula atunci cand Banca Centrala a Ciprului a cerut mai multe lichiditati decat suma declarata anterior la Banca Centrala... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:00
Grupul bancar grec Piraeus Bank a anuntat, marti, preluarea pentru 524 de milioane de euro in numerar a subsidiarelor din Grecia ale bancilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank.
Cele trei banci cipriote au in Grecia o retea de 300 de sucursale si controleaza 8% din totalul depozitelor si 10% din totalul imprumuturilor din Grecia. Piraeus Bank, prezenta si pe piata bancara din Romania, a precizat ca subsidiarele achizitionate vor fi redeschise miercuri, transmit AFP si Reuters.
"Depozitele clientilor de la subsidiarele grecesti ale Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank nu fac obiectul taxei bancare convenite in Cipru", a subliniat banca elena.
In urma acestei tranzactii Piraeus Bank devine al doilea mare grup bancar din Grecia, dupa NBG, cu active ce depasesc 100 miliarde de euro, un portofoliu de imprumuturi de 70 de miliarde de euro si depozite de 52 de miliarde de euro. Grupul va avea aproximativ 24.000 de angajati, iar reteaua va depasi 1.700 de filiale.
Piraeus Bank Group este o prezenta internationala, concentrata pe zona Europei de Sud-Est dar si pe centrele financiare din Londra si New York. Piraeus Bank Group are in acest moment sucursale in Grecia, Albania, Bulgaria, Romania, Serbia, Ucraina, Cipru, New York si Londra.
Vineri, Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a confirmat ca Piraeus Bank va prelua subsidiarele din Grecia ale Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank (care au o retea de 300 de... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:01