Piata muncii este foarte dinamica si probabil va ramane asa, dintr-o multitudine de motive. Exista numeroase motive pentru care un angajat ajunge sa-si dea demisia:
salariile si beneficiile angajatilor;incompatibilitatea dintre angajat si echipa manageriala;dezvoltarea profesionala a angajatului (acesta considera ca este pregatit pentru noi provocari profesionale);relatie dificila cu colegii;mediul de munca impropriu.
Indiferent de cauza unei demisii, pentru angajator plecarea angajatului, mai ales a unui angajat competent, reprezinta o pierdere, macar pentru ca trebuie demarata procedura de recrutare a altui angajat, acesta trebuie format in timp si are nevoie de o perioada de acomodare.
Iti spunem, in acest articol, ce ar trebui sa faca angajatorul pentru a-si pastra angajatii mai mult timp si mai ales pentru a avea o relatie benefica cu acestia.
Ce poate face angajatorul pentru a preveni demisiile angajatilor
Ofera-i hidratare optima in perioadele cu temperaturi ridicate
Foloseste sistemul Bag-in-Box, unul dintre cele mai sigure sisteme de ambalare pentru lichide. Acest sistem nu permite nici contactul cu aerul dupa desigilare. In acest fel, angajatii se vor putea hidrata corespunzator, pe tot parcursul programului de lucru. In zilele cu temperaturi ridicate vor fi foarte multumiti ca ai grija de sanatatea lor la locul de munca.
Identifica-i pe cei mai buni din echipa
Cei mai buni angajati pot fi, adesea, o mare problema pentru angajatori. Au... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2021, ora 16:03
Dezvoltarea profesionala perpetua ar trebui sa fie piatra de temelie a fiecarei cariere. Acesta este un adevar simplu, cunoscut de toti managerii constienti de rolul lor, dar si un motiv pentru a face eforturi zi de zi. Sustinerea angajatilor merge dincolo de recompensele prevazute in contractul de munca si aduce, la schimb, o energie care se regaseste mai devreme sau mai tarziu in indicatorii de performanta. In randurile de mai jos, trecem in revista mijloacele prin care poate fi incurajat sentimentul de atasament al celor din departamente, pentru ca tot mai multi angajati sa simta ca au o echipa puternica in spate.
Implementarea unui leadership cu human touch
O companie care functioneaza precis, ca un mecanism bine gresat, este una de care "ceasornicarul" se simte atasat. Preocuparea unui manager se simte pana si in gesturile mici, dar sincere, manifestate zi de zi. Un bilet de mana are un alt impact fata de un email sec, aruncat undeva in inbox. O intalnire one to one poate fi transformata intr-o invitatie la o discutie formala, dar degajata, in coffee shop-ul de la parterul cladirii. Nu in ultimul rand, orele petrecute peste program pot fi reportate sub forma momentelor libere din alte zile de lucru, de care membrii departamentelor pot avea nevoie. Fidelitatea unui angajat se castiga si prin empatia demonstrata in momente-cheie.
Crearea unui mediu sigur, indiferent de provocari
O mare sursa de motivare pentru angajati vine din siguranta pe care o simt la... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 17:23
Fluctuatia de personal si pastrarea angajatilor talentati si valorosi in cadrul companiei sunt doua dintre cele mai importante probleme pentru care managerii moderni sunt nevoiti sa gaseasca solutii viabile pe termen lung. Aceasta, pentru ca pe o piata concurentiala si dinamica este provocator sa-ti pastrezi angajatii motivati si loiali.
In cele ce urmeaza, aflam impreuna de ce este importanta retentia angajatilor si care sunt patru dintre metodele pentru a construi o strategie eficienta in ceea ce priveste forta de munca ce sta in spatele performantelor unei companii.
1. Transforma recrutarea intr-o prioritate
Primul pas catre o rata de retentie cat mai buna este recrutarea, etapa-cheie in care iti alegi cu cine vei lucra si in ce conditii, astfel incat viitorul angajat sa fie performant si sa ramana in companie cat mai mult timp. Construirea unui profil al angajatului pe care ti-l doresti, cu toate competentele, pregatirea si abilitatile necesare este foarte importanta, dar nu si suficienta, pentru ca nu poti vedea lucrurile doar din perspectiva ta, ci si din cea a viitorului angajat. Cu alte cuvinte, ia in calcul si ce asteptari au, in general, salariatii de valoare, pentru ca pe acestia ii vrei in echipa ta, si, mai ales, ce le poti tu oferi.
Candidatii foarte bine pregatiti si cu experienta nu sunt dispusi sa-si compromita valorile. Ei cauta angajatori care urmaresc aceleasi principii ca si ei. Totodata, accepta provocarile din care pot invata ceva si care... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 14:03
Platforma de angajare de personal medical MEDIjobs a inregistrat in ultimele saptamani o crestere cu 227% a solicitarilor de angajare de personal medical, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in contextul raspandirii noului coronavirus, potrivit informatiilor publicate vineri de companie.
Numeroasele cereri de specialisti medicali vin ca urmare a raspandirii noului coronavirus in Romania si a nevoii de suplimentare a cadrelor medicale in spitale, conform reprezentantilor platformei de recrutare.
"Cresterile inregistrare in ultimele zile pe platforma MEDIjobs de recrutare de personal medical sunt o oglinda fidela a impactului epidemiei de COVID-19 asupra prestatorilor de servicii medicale", a comentat directorul general al MEDIjobs, Catrinel Hagivreta.
Astfel, pe platfoma MEDIJobs se observa o triplare a solicitarii spitalelor de a angaja specialisti pe urmatoarele posturi: medici de boli infectioase, medici de urgenta, medici de laborator, medici anatomie patologica, medici epidemiologi, medici hematologi, medici microbiologie, medici igiena, medici pneumologi si medici imunologie-virusologie, se mentioneaza in comunicat.
De asemenea, exista cereri semnificative si in randul asistentilor medicali pentru punctele de recoltare.
In acest context, MEDIjobs anunta ca va sustine gratuit spitalele care au nevoie urgenta de personal medical, prin conectarea acestora cu medici sau asistente care doresc sa lucreze voluntar pentru o perioada determinata de... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 15:39
Doi din zece salariati romani din mediul privat se declara loiali companiei pentru care lucreaza, in timp ce 70% spun ca ar lua in considerare o schimbare daca gasesc o varianta mai buna, iar la polul opus, 10% dintre ei nu cred deloc in loialitatea fata de un angajator, arata un studiu realizat de UP! Your Service, liderul global in construirea unei culturi superioare a serviciilor.
Principalul motiv care afecteaza loialitatea salariatilor romani fata de angajator este nerecunoasterea meritelor, sustin 44,8% dintre participantii la studiul UP! Your Service.
Bineinteles, un rol important il are si salariul, impreuna cu beneficiile extra-salariale acordate de companie (32,3% dintre respondenti), precum si volumul mare de munca (28%), mediul de lucru stresant (24,8%) ori controlul exagerat al activitatii (24%).
Loialitatea fata de locul de munca mai este influentata negativ si de lipsa oportunitatii de a avansa in cariera (20,6%), procesele de lucru greoaie (17,8%), relatia cu seful (16,8%), lipsa oportunitatii de dezvoltare pe plan profesional (16,5%), pedepsele sau penalizarile (14,2%) sau relatia cu colegii (12%).
"Desi salariul este cel mai important factor in alegerea locului de munca, acesta nu mai reprezinta principalul motiv pentru care un angajat paraseste angajatorul actual. De fapt, lipsa aprecierii este astazi cel mai important motiv pentru care angajatii iau in calcul schimbarea locului de munca. Aprecierea pe care o asteapta nu vine doar de la... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 11:34
Angajatii localurilor Cafe X pot pregati doua bauturi in mai putin de un minut si nu gresesc niciodata o comanda - intocmai ca niste roboti. Ei bine, in acest caz chiar este vorba de roboti, de un brat robotic de 25.000 de dolari, mai exact, care constituie aproape integral personalul celor doua cafenele automate din San Francisco.
Tot mai multe restaurante si baruri de pe teritoriul SUA incep sa imbratiseze automatizarea, trend criticat de multi pentru ca ar elimina joburi care ar putea fi ocupate de oameni. Reprezentantii Cafe X sustin insa ca tehnologia nu ii inlocuieste pe angajatii umani, care lucreaza alaturi de roboti, scrie Business Insider.
Este drept, un specialist uman se afla intotdeauna prezent in fiecare cafenea, oferindu-le consiliere clientilor. Tot el este responsabil pentru alimentarea cafetierelor cu boabe de cafea.
Cafe X a fost infiintata in 2015 de Henry Hu, cu ajutorul organizatiei The Thiel Foundation a cofondatorului PayPal Peter Thiel.
Clientii pot plasa o comanda folosind automatele amplasate in interiorul cafenelelor sau prin intermediul unei aplicatii.
Potrivit managerului de comunitate al Cafe X Sam Blum, mai mult de jumatate dintre cei care calca pragul cafenelelor sunt clienti fideli, ceea ce inseamna ca oamenii incep sa se obisnuiasca cu ideea.
"La inceput a fost mai mult un spectacol, insa acum oamenii inteleg", spune Blum.
Un al treilea local Cafe X urmeaza sa fie deschis in San Francisco la sfarsitul acestui an.... mai mult
Luni, 18 Iunie 2018, ora 09:21
Presedintele cubanez Raul Castro s-a angajat sambata seara sa apere patria si socialismul, in cadrul unei ceremonii de omagiere, in ajunul funeraliilor parintelui Revolutiei cubaneze, dictatorul Fidel Castro, mort la 25 noiembrie, la varsta de 90 de ani, scrie AFP.
"In fata ramasitelor pamantesti ale lui Fidel (...), juram sa aparam patria si socialismul", a declarat Raul Castro, in fata a zeci de mii de persoane adunate la Santiago de Cuba, in estul tarii, unde cenusa fostului lider urmeaza a fi ingropata duminica intr-o ceremonie restransa.
Fidel "a demonstrat ca acest lucru este posibil, ca putem depasi orice obstacol, orice amenintare, orice soc in hotararea noastra de a construi socialismul in Cuba", a insistat el, in ultimul discurs de omagiere, sustinut in Piata Revolutiei Antonio Maceo din "orasul eroic".
Spre surprinderea multor cubanezi, Raul Castro a anuntat de asemenea ca, in conformitate cu dorinta lui Fidel Castro, va depune in Adunarea Nationala un proiect de ...citeste mai departe despre "Raul Castro jura sa apere patria si socialismul, dar nu-i va ridica statui lui Fidel" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 10:42
Una dintre provocarile cele mai mari ale managerilor si antreprenorilor de azi este sa gaseasca oameni buni, care sa fie dedicati misiunii firmei, sa indeplineasca scopurile acesteia, oameni pe care sa ii motiveze constant, pentru a-si pastra pasiunea si fidelitatea fata de afacere. Pentru aceasta, ei insisi trebuie sa asigure angajatilor un mediu de lucru pozitiv si un pachet salarial care sa-i determine pe acestia sa fie competitivi.
Dar ce isi doresc cu adevarat angajatii de la o companie?
"Din punct de vedere legal, oamenii asteapta sa le fie oferite toate drepturile salariale in baza unui contract de munca complet si corect realizat, fara alte artificii operate de catre angajatori. Oamenii isi doresc stabilitate, isi doresc sa se poata baza pe veniturile lor reale pentru planuri de viitor, precum achizitionarea unei case, isi doresc sa activeze intr-o companie sigura care pretuieste viata privata a angajatilor si care se preocupa de dezvoltarea acestora," mentioneaza Cristiana Deca, Legal Adviser in cadrul Decalex Legal Solutions.
In ceea ce priveste dezvoltarea profesionala a angajatilor, companiile pot organiza activitati de formare profesionala. Conform Codului Muncii angajatorii sunt obligati sa asigure salariatilor participarea la programe de formare profesionala, cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati si cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati. Pentru deductibilitate este necesar ca, din punct de vedere al... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 14:30
Plecarea unui angajat-cheie inseamna, pe langa o pierdere considerabila la nivel de capital uman si o pierdere financiara vizibila. Cercetarile au aratat ca o astfel de mutare se traduce in termeni financiari prin costuri de la 30%, in momentul in care pierzi un om pe o pozitie de entry-level, pana la 200%, cand pierzi un manager foarte bine platit.Pentru a reduce la minimum expunerea la astfel de costuri trebuie iti pregatesti o strategie de retinere a angajatilor.
Alcatuieste o lista cu angajati pe care sa ii imparti in cateva categorii: oameni cu performante inalte, roluri deosebit de importante sau oameni greu de inlocuit. Abia apoi poti decide care sunt oamenii in care merita sa investesti.
Chiar daca majoritatea antreprenorilor inteleg prin investitie oferirea de recompense financiare, exista si alte metode prin care reusesti sa pastrezi fidelitatea angajatilor.
O comunicare mai buna, asigurarea de training-uri pe diferite domenii si alte astfel de atentii sunt tot atat de eficiente, la un cost mult mai mic.
Strategia bazata pe comunicare
Nu astepta pana angajatii tai ajung sa isi spuna problemele pe retelele de socializare, ci intreaba-i direct daca exista ceva anume ce ii deranjeaza.
Cand stai de vorba cu angajatii tai, scoate in evidenta valoarea pe care activitatea lor o are pentru companie.
Oportunitatile profesionale, pe acelasi nivel cu recompensele financiare, pentru tineri
Pentru a amplifica senzatia ca un job in compania ta reprezinta o sansa... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:58