Fiat Chrysler si PSA, proprietarul Peugeot, s-au angajat sa nu inchida fabrici daca vor fuziona, dar grupul nou format va fi supus unor presiuni puternice din cauza unui excedent al capacitatii de productie de aproape 6 milioane de vehicule, in conditiile unui declin al cererii de masini.
Saptamana trecuta, cele doua companii au anuntat planul de a crea un grup de 50 de miliarde de dolari, care ar depasi Hyundai, General Motor, Ford si Honda, pentru a deveni al patrulea mare producator auto din lume, in functie de cele 8,7 milioane de vehicule vandute anul trecut.
Noul gigant auto ar avea o capacitate de productie de 14 milioane de vehicule, potrivit firmei de analiza a pietei LMC Automotive.
Industria auto a intrat insa in declin, in special piata automobilelor mici din Europa, unde atat PSA, cat si Fiat Chrysler (FCA) au o expunere mare, relateaza Reuters.
"Rata de utilizare va fi de sub 58%, ceea ce va produce o capacitate excedentara de 6 milioane de unitati, la nivel global. Europa va suporta probabil cea mai mare greutate in ceea ce priveste posibilele inchideri de fabrici", a aratat LMC Automotive.
Sindicatele si politicienii si-au exprimat deja ingrijorarile legate de pierderile de locuri de munca, dar grupul francez PSA si grupul italo-american FCA au exclus inchiderile de fabrici, in incercarea de a tempera temerile.
Termenele de indeplinire a obiectivelor referitoare la reducerea emisiilor, 2021 si 2025, in Europa amplifica presiunea asupra FCA... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 08:56
Consiliile de Administratie ale companiei italo-americane Fiat Chrysler Automobiles (FCA) si grupului francez PSA au aprobat, joi, fuziunea intre cele doua firme.
Entitatea combinata, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vanzari anuale de aproape noua milioane de vehicule, fiind al patrulea producator auto global, dupa Volkswagen, alianta Renault - Nissan - Mitsubishi si Toyota, transmit AP, Reuters si DPA.
PSA si FCA au mai purtat anul acesta negocieri, inainte ca Fiat Chrysler sa propuna o fuziune de 35 de miliarde de euro cu Renault. Grupul PSA detine brandurile Peugeot, Citroen si Opel.
Fiat Chrysler retrage oferta de fuziune cu Renault
In comunicatul oficial se arata ca "firmele au ajuns la un acord pentru a negocia o combinare deplina a respectivelor entitati printr-o fuziune intre egali".
Entitatea combinata va putea imparti costurile privind dezvoltarea vehiculelor electrice si autonome, va putea imparti tehnologia si va economisi bani, avand o putere de cumparare mai mare.
"Noua companie va fi detinuta in proportie de 50% de actionarii PSA si 50% de actionarii FCA", se arata in comunicatul comun al celor doi producatori auto.
Presedintele FCA, John Elkann, si directorul general al PSA, Carlos Tavares, isi vor mentine pozitiile in entitatea combinata, care ar urma sa realizeze economii anuale de costuri de 3,7 miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari).
Grupul nascut in urma fuziunii dintre PSA si FCA va... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 10:35
Proprietarii Fiat au aprobat vineri fuziunea producatorului italian de masini cu compania auto Chrysler.
Ca urmare a fuziunii, Fiat isi va parasi sediul din Torino, unde a domnit timp de 115 ani, arata Russia Today.
"Pentru prima oara avem o perspectiva diferita: nu mai trebuie sa ne gandim la supravietuire", a declarat directorul Fiat, John Elkann, nepotul lui Gianni Agnelli, antreprenorul italian care a fondat compania in 1899.
Acum insa noua entitate urmeaza sa fie inregistrata in Olanda. Compania emblema a Italiei, cel mai mare producator industrial national, va trebui ...citeste mai departe despre "Adio, Fiat! Producatorul de masini nu mai e companie italiana, dupa 115 ani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 August 2014, ora 16:00
Grupul auto italian, Fiat si partenerul sau german, Chrysler, trebuie sa gasesca solutia optima de a fuziona pana in 2014, dupa ce Fiat si-a majorat participatia pana la 53,5%.
"Cele doua grupuri au suficient timp pentru a determina care este solutia optima de a combina cele doua entitati insa la un anumit moment, pana in 2014, va trebui sa gasim o convergenta a realitatilor operationale si a sistemelor de guvernanta", a declarat Sergio Marchionne, director general al Fiat, citat de Agerpres.
Fuziunea intre Fiat si Chrysler ridica multe semne de intrebare cu privire la viitorul companiilor. Fiat si-ar putea muta sediul central de la Torino la Detroit. De asemenea, exista ingrijorari ca Fiat ar putea sa-si reduca investitiile si activitatile de productie in Italia.
Cele doua grupuri au anuntat ca urmaresc sa produca 6 milioane de autovehicule in 2014, fata de 4 milioane, cate au in planul de productie pentru 2010. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 20:25