FGDB a recuperat 160 de milioane de lei de la bancile care au dat faliment in ultimii 12 ani, adica 31% din compensatiile platite celor care aveau depozite la aceste institutii, conform Mediafax.In ultimii 12 ani, de la primul faliment bancar romanesc care a intrat sub incidenta Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), au fost platite deponentilor compensatii in suma totala de 512,2 milioane de lei.
Pana la finele lunii iunie, FGDB a recuperat de la bancile in faliment 159,8 milioane lei.
Institutiile de credit care au intrat in faliment sunt Banca Albina (1999), Bankcoop (2000), Banca Internationala a Religiilor (2000), Banca Romana de Scont (2002), Banca Turco-Romana (2002), Banca Columna (2003) si Nova Bank (2006).
FGDB a recuperat integral creantele pe care le avea asupra a doua din cele sapte banci, respectiv Banca Romana de Scont si Nova Bank.
"In cursul ultimilor ani, posibilitatile de recuperare a creantelor si de valorificare a activelor bancilor intrate in faliment s-au redus din ce in ce mai mult, in portofoliul acestora regasindu-se active ori creante tot mai putine si de valori tot mai reduse sau greu de valorificat, situatie care confirma apropierea bancilor respective de faza finala a activitatii de lichidare", se arata intr-un raport al Fondului.
In prezent, FGDB desfasoara activitatea specifica aplicarii procedurii falimentului la Banca Romana de Scont si Banca Turco-Romana.
FGDB este singura institutie care garanteaza depozitele populatiei si... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:12
Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), Eugen Dijmarescu, a declarat joi ca bancile din Romania nu au probleme iminente, motiv pentru care resursele Fondului sunt suficiente, informeaza NewsIn."Nu avem motive sa consideram ca resursele Fondului nu ar putea sa faca fata, pentru ca nu credem ca bancile din Romania au probleme iminente", a declarat Dijmarescu.
Acesta a mentionat ca FGDB are posibilitatea, potrivit actualei legislatii, sa se poata imprumuta inclusiv la Guvern, precum si la alte scheme de garantare, pe alte piete internationale.
"Noi functionam cu resurse exclusiv din mediul bancar si suntem preocupati sa recurgem cat mai putin sau deloc la bani publici", a mai spus Dijmarescu.
Directorul FGDB a precizat ca Fondul are resurse in valoare de 1,7 miliarde lei, jumatate din aceasta suma fiind plasata in titluri de stat.
Intrebat daca bancile cu un coeficient de risc mai mare ar trebui sa plateasca o cota de contributie pe masura, Dijmarescu considera ca o astfel de abordare nu ar fi "un lucru rau".
Acesta crede ca intre o banca cu un coeficient de risc de risc mai mare si una cu un coeficient de risc mai mic, "contributia ar trebui sa fie diferentiata".
"Asta va da incredere ca, chiar daca o banca are un coeficient de risc mai mare, prin faptul ca se asigura intr-o masura corespunzatoare, depozitul e protejat. Eu personal nu vad intr-o asemenea abordare un lucru rau", a mai spus Dijmarescu.
Acesta a adaugat ca Fondul, impreuna cu... mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:54