24 de lungmetraje si 18 scurtmetraje selectate din peste 2300 de filme, un cine-concert trepidant, un workshop de machiaj ingrozitor, ture horror de pedalat, un escape room inspaimantator, un concert infiorator, targ de produse handmade si petreceri monstruoase in fiecare seara. Acesta este meniul cu care Luna Plina ii asteapta pe impatimitii genului horror.
Editia cu numarul opt a Festivalului de Film Horror & Fantasic Luna Plina, care are loc intre 8 si 11 august, in Biertan, judetul Sibiu, marcheaza 35 de ani de la lansarea primului film din iconica franciza horror care ni l-a adus in visuri si-n cosmaruri pe inegalabilul si terifiantul Freddy Krueger prin retrospectiva seriei Cosmar pe Elm Street / Nightmare on Elm Street.
Publicul Luna Plina va avea ocazia sa vada pe marele ecran intreaga serie originala de sapte filme ce-l au ca personaj principal pe criminalul cu pulover ros-verde si manusa cu cutite.
View this post on Instagram A post shared by Luna Plina Festival de Film (@lunaplinafestival) on Aug 6, 2019 at 9:56pm PDT
In urma selectiei de peste 2300 de filme realizata de Catalin Mesaru, directorul artistic al festivalului, au fost alese 24 de lungmetraje si 18 scurtmetraje.
De neratat sunt Luz al lui Tilman Singer, un vertij de imagini psihedelice si muzica infricosatoare, Abrakadabra (regia: Luciano Onetti, Nicolas Onetti), un tribut adus cinemaului saptezecist de gen si, in special, giallo-urilor, FMM, nemurire (regia: Federico... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 15:45
Exista o mare nevoie de infrastructura in Romania si inca este dificil sa ajungi in Transilvania, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, cu prilejul participarii la o dezbatere organizata in cadrul Festivalului de Film si Istorii Rasnov.
Acesta a marturisit ca i se pare "uimitor" cat de plin de viata este Brasovul in conditiile in care nu beneficiaza de autostrada, iar "sistemul de cale ferata ar putea fi imbunatatit", si ca, revenind in ultimii patru ani la Rasnov, a remarcat ca si acest oras s-a transformat, dintr-unul "adormit", intr-unul plin de viata.
"Este inca dificil sa ajungi nu in Brasov, nu la Rasnov, ci in Transilvania in general. Exista o mare nevoie de infrastructura in Romania. (...) Fara conexiuni rutiere, fara autostrada si cu un sistem de cale ferata care poate fi imbunatatita, pentru mine, este uimitor cat de plin de viata este Brasovul", a declarat, pentru AGERPRES, Klemm.
Hans Klemm a participat sambata, pentru a patra oara, la Festivalul de Film si Istorii (FFIR) Rasnov, prima data fiind prezent la editia din 2016, cand a prezentat filmul "Selma", despre povestea lui Martin Luther King si lupta lui pentru drepturile afro-americanilor, el mentionand ca a fost impresionat de calitatea filmelor prezentate si a dezbaterilor organizate, in ultimii patru ani, in cadrul evenimentului. Anul acesta, ambasadorul american a participat la dezbaterea "50 de ani de la aselenizare - Tehnologie, Politica, Propaganda".... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2019, ora 22:49
Cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inceput, vineri seara, la Cluj Napoca, in prezenta a peste 3.000 de persoane.
In deschiderea festivalului, Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, a spus ca orasul condus de Emil Boc are potential sa devina un platou imens de filmare.
"Incercam de multi ani sa convingem autoritatile locale ca orasul Cluj are potential sa devina un platou imens de filmare, orasul in sine si ce este in jur poate fi speculat cinematografic si e important ca festivalul sa aduca multi regizori care sa filmeze aici, sa cheltuie bani aici, iar in 10 - 15 ani Clujul sa devina un important centru de productie cinematografica.
La sfarsitul saptamanii viitoare va sosi Alain Delon, parca festivalul se invarte in jurul lui, actorul va primi premiul de excelenta la gala de inchidere", a spus Giurgiu, citat de Mediafax.
Astfel, pana pe pe 11 iunie, cei prezenti vor putea viziona 225 de filme (188 de lungmetraje si 37 de scurtmetraje) din 53 de tari, sa participe la concerte, expozitii, workshop-uri, dezbateri si lansari.
Editia din aceasta este un record in privinta numarului de bilete vandute si in curand va fi depasit inca un record, cel al invitatilor prezenti la festival. Circa 1.300 de invitati vor sosi la Cluj in perioada festivalului, iar printre acestia se numara si starul francez Alain Delon, caruia i se va inmana Premiul pentru intreaga cariera, conform unui comunicat al organizatorilor.
Si actrita Tora... mai mult
Sambata, 03 Iunie 2017, ora 10:47
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) genereaza un impact economic de 7,5 milioane de euro, arata rezultatele unui studiu al Facultatii de Business din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, care a analizat fondurile investite in economia locala pentru organizarea festivalului, taxele si impozitele locale generate de activitatile in directa legatura cu festivalul, dar si banii cheltuiti de participanti.
"TIFF a stabilit noi standarde in organizarea de evenimente la un nivel profesionist si a pus pe harta orasului noi spatii pentru desfasurarea acestora, contribuind la dezvoltarea infrastructurii culturale. Festivalul a generat efecte importante in comunitate si prin educatie, si prin implicarea in proiecte sociale.
Era deja cunoscut faptul ca TIFF a ajuns, in 15 ani, cel mai important brand cultural al orasului si unul din cele mai apreciate si respectate festivaluri de film din lume. Am fost insa curiosi sa vedem efectele TIFF asupra orasului dintr-o perspectiva de business, vazand numarul mare de invitati romani si straini, precum si turisti, care vin anual la festival", declara Tudor Giurgiu, presedintele festivalului, intr-un comunicat remis Business24.
"Acest studiu ne permite sa evaluam in mod obiectiv valoarea pe care festivalul o aduce orasului in care a crescut si pe care il considera adevarata sa casa. Studiul UBB confirma ca TIFF este un brand local si un proiect cultural prioritar pentru oras, iar cifrele demonstreaza dezvoltarea economica... mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 14:07
Un numar de 217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania.
Vineri, incepand cu ora 20.45, va avea loc ceremonia de deschidere care va fi urmata de premiera nationala a filmului Philomena (regia Stephen Frears), nominalizat anul acesta la Oscar.
In cadrul Festivalului International de Film Transilvania vor participa oficialitati si personalitati din lumea filmului si totodata, circa sapte sute de invitati romani si straini, potrivit Mediafax.
Sambata, la ora 10.30, va avea loc prima conferinta din cadrul campaniei de salvare a cinematografelor din Romania.
Tot sambata, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficiala a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, in prezenta unor oficiali si invitati, urmata de proiectia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, "Cinema, mon amour" (work-in-progress) si a filmului "Cinema at the End", in prezenta regizorului Meritxell Soler. Spatiul inedit de la fostul depozit RADEF va gazdui in timpul festivalului proiectiile din sectiunea cu acelasi nume, Cinema, Mon Amour, intrarea fiind libera.
Filme pentru copii
Proiectiile incep vineri dimineata, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, in programul EducaTIFF.
La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat "A fi si a avea/ Etre et avoir", povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toti copiii se... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:53
Documentarul "Bucuresti, unde esti?", regizat de Vlad Petri, a castigat premiul publicului la Festivalul Filmului European (FFE).
Gala de inchidere a evenimentului cinematografic a fost prezentata de vicepresedintele Institutului Cultural Roman (ICR) Liviu Jicman si de directorul adjunct al Institutului Francez, Christophe Pomez.
Festivalul Filmului European s-a desfasurat intre 9 si 15 mai, in Capitala, urmand ca, de vineri pana duminica, acesta sa aiba loc la Targu-Mures, potrivit Mediafax.
Premiul publicului, care a fost inmanat de vicepresedintele ICR Liviu Jicman, i-a revenit regizorului Vlad Petri, pentru documentarul "Bucuresti, unde esti?", proiectat in avanpremiera la Festivalul Filmului European.
Premiul publicului este unul onorific si de popularitate decernat de organizatori peliculei cu cele mai multe voturi inregistrate pe site-ul www.ffe.ro.
"Vreau sa multumesc tuturor sustinatorilor care au votat acest film. Multumesc si Festivalului Filmului European, pentru ca a gazduit o proiectie importanta si interesanta. (...) Filmul va avea premiera la TIFF (Festivalul International de Film Transilvania, n.r.), dupa care va intra in cinematografe, din 13 iunie", a declarat regizorul Vlad Petri.
Filmul realizat de Vlad Petri prezinta modul in care protestatarii romani au ocupat strazile din Bucuresti in anul 2012. Ce au in comun un fost ofiter de politie, un dresor de caini, fondatorul unui partid politic si protestatarii antiguvern? Cu totii s-au... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 11:23
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) va fi prezentat la New York, in cadrul Best Fest Film Series, un eveniment inedit initiat de centrul cultural The Town Hall si directorul sau artistic, M.A. Papper, care celebreaza cele mai interesante zece festivaluri de film din lume.
Una dintre marcile de traditie ale orasului New York, cladirea istorica Town Hall, inaugurata in 1921, gazduieste concerte, spectacole de teatru si dans, lecturi si alte evenimente culturale, la care asista peste 200.000 de spectatori, in fiecare an.
Best Fest Film Series debuteaza pe 3 februarie, cu o seara speciala dedicata TIFF-ului, in prezenta directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta va discuta despre selectie, concept si despre lucrurile care fac TIFF-ul unic in peisajul festivalier international, va prezenta posterele originale ale celor 12 editii si cateva dintre trailerele memorabile din istoria festivalului clujean. Un invitat american care a fost la TIFF va povesti despre experienta lui la festival, dupa care spectatorii vor avea ocazia sa urmareasca filmul Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu). Seara se va incheia cu o sesiune de intrebari si raspunsuri.
"Spectatorii vor avea ocazia rara de a vedea filme extraordinare, de a afla lucruri noi despre arta si cultura cinematografica din alte tari si de a experimenta cele mai bune si incitante festivaluri de film din lume, in prezentarea celor care le organizeaza", se arata pe site-ul oficial al... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:15
In cadrul celei de-a patra editii a evenimentului de mare succes Noaptea Alba a Filmului Romanesc, spectatorii vor avea parte de un program alcatuit atat din productii recent lansate pe marile ecrane, recompensate pe plan international sau care s-au bucurat de succes la public, cat si din filme clasice, care au influentat generatii de artisti. Din selectie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje romanesti ale anului 2013.
Si in acest an, in cadrul Noptii Albe, bucurestenii vor avea parte de o surpriza: Lupu, debutul in lungmetraj al lui Bogdan Mustata, va fi proiectat in avanpremiera pe 20 septembrie. Filmul despre o calatorie suprarealista a unui adolescent in lumea mortii si a dragostei a fost prezentat recent in competitia Festivalului de Film de la Sarajevo. In distributie se regasesc actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Cascaval, Carmen Ungureanu si Sergiu Nicolaescu.
Un alt debut regizoral inclus in programul Noptii Albe este si cel al Iuliei Rugina, Love Building. Distins cu Premiul Publicului si Mentiunea Speciala a Juriului la Festivalul International de Film B-EST si avandu-i in rolurile principale pe Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol, Love Building va fi in mod cert unul dintre cele mai indragite titluri ale Noptii. 14 cupluri ajunse in impas, ajutate de trei pshihoterapeuti si traineri ai taberei, incearca sa-si reconstruiasca povestile de dragoste. Dar cei trei traineri meniti sa ii asiste au... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 16:02
Lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", de Anand Gandhi, a castigat Trofeul Transilvania sambata seara, la gala de premiere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2013, care a avut loc la Teatrul National din Cluj-Napoca.
Trofeul a fost inmanat unui membru al echipei filmului de catre actrita Luminita Gheorghiu si cineastul Jioi Menzel, care au primit, la gala TIFF, un premiu de excelenta, respectiv un premiu pentru intreaga cariera.
O fotografa iesita din comun se lupta cu pierderea geniului sau intuitiv ca urmare a unei operatii chirurgicale. Un calugar erudit se confrunta cu o dilema etica atunci cand trebuie sa aleaga intre principii si moarte. Un tanar dealer la bursa ia urma unui rinichi furat si invata cat de complicata poate fi moralitatea. Urmand traiectoriile separate ale acestor trei calatorii filosofice si inevitabila lor convergenta, "Ship of Theseus" exploreaza probleme ridicate de identitate, justitie, frumusete, sens si moarte.
Cei care au inmanat Trofeul Transilvania au fost protagonistii celor mai emotionante doua momente de la gala, cand, atunci cand au venit sa primeasca propriile premii, au fost aplaudati in picioare.
Premiul de excelenta i-a fost inmanat Luminitei Gheorghiu de actrita Cristina Flutur, alaturi de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
Premiul pentru regie al Festivalului International de Film Transilvania a mers in Japonia, in timp ce premiul juriului a fost acordat unor regizoare din... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 10:35