Trei operatori feroviari vor avea trenuri pe linia Gara de Nord - Aeroportul Otopeni. Receptia investitiei va avea loc vineri, 4 decembrie.
Pe aceasta ruta vor circula trei operatori, unul de stat si doi privati. Mai precis, CFR Calatori, Transferoviar Calatori si Regio Trans sunt companiile care vor opera linia ferata de la gara la aeroport, potrivit Digi24.
CFR Calatori va opera aceasta linie cu Sagetile Albastre, in timp ce transportatorii privati vor introduce garnituri vechi de 40 de ani.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca vineri, 4 decembrie, va avea loc receptia lucrarilor terminate la calea ferata care uneste Gara de Nord din Bucuresti cu Aeroportul Otopeni.
"In baza ultimelor discutii pe care le-am avut cu CFR Infrastructura pot sa va spun ca vineri dimineata se va realiza receptia la terminarea lucrarilor pentru tot ceea ce s-a realizat pe linia de cale ferata Gara de Nord-Otopeni", a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, la Radio Romania Actualitati.
Klaus Iohannis, Ludovic Orban si Lucian Bode au testat in 21 septembrie trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Ministrul Transporturilor Lucian Bode declara, tot in septembrie, ca linia de cale ferata ar putea fi data in folosinta in 12 decembrie, odata cu noul mers al trenurilor. El spunea ca distanta dintre Gara de Nord si Aeroport va fi parcursa in 15-17 minute.
Citeste si: Oficial: 6,33 miliarde de lei alocati pentru metroul spre... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 13:21
O analiza realizata de specialistii AV Transport Planning SRL, o companie in contract cu Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) arata ca dezvoltarea traficului feroviar in jurul si in interiorul Bucurestiului ar reduce semnificati blocajele de pe strazile Capitalei.
Mai mult, Centura feroviara a Bucurestiului este parte a retelei europene TEN-T, iar in acest context, modernizarea este obligatorie.
In cadrul studiului citat de clubferoviar.ro, autorii au avut in vedere doua scenarii. Unul in care nu se face nimic pentru dezvoltarea caii ferate si altul in care infrastructura feroviara este supusa unui program de modernizare.
Concluzia a fost ca modernizarea caii ferate va aduce anual alti 11.852 de locuitori ai Capitalei in transportul public, peste nivelul actual, de 199.520 de calatori.
In plus, s-ar putea ajunge ca, pana in 2025, indicatorul autoturisme - ora (numar de autoturisme fiecare circuland o ora) ar scadea de la 102.604 la 86.771 (reducere de peste 15.000 autoturisme-ora) ceea ce semnifica o reducere de peste 10% a masinilor care circula pe strazile Bucurestiului.
"Scopul analizei a fost posibilitatea utilizarii liniilor de inel la imbunatatirea transportului public metropolitan, inclusiv conexiunile cu liniile de tramvai si metrou", a declarat Adrian Vilcan, reprezentantul firmei care a facut studiul.
Traficul de marfa, prin nordul orasului
Cei care au realizat studiul sunt de parere ca pentru inceput, ar fi potrivita inceperea... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 06:40
Guvernul britanic a anuntat luni ca va prelua, temporar, controlul asupra liniilor feroviare pentru a evita falimentul operatorilor feroviari privati, dupa o cadere de 70% a numarului de pasageri din cauza pandemiei de coronavirus, informeaza AFP si Reuters.
Ministerul Transporturilor a informat ca va suspenda contractele de franciza incheiate cu operatorii privati care isi impart exploatarea retelelor feroviare din Marea Britanie. Pentru o perioada de cel putin sase luni, Guvernul britanic va prelua asupra sa toate costurile si veniturile asociate cu exploatarea liniilor feroviare. Operatorii feroviari privati vor continua sa ofere servicii de transport in schimbul unui mic comision platit de Guvern.
Gratie acestei masuri, trenurile din Marea Britanie vor continua sa ruleze, chiar daca cu o frecventa mai mica, ceea ce va permite angajatilor sa ajunga la munca in timpul crizei, reducand perturbarile la adresa economiei. Guvernul de la Londra a subliniat ca daca nu ar fi intervenit ar fi existat consecinte grave.
"Lasarea operatorilor sa intre in insolventa ar fi provocat perturbari mult mai grave pasagerilor si costuri mai mari pentru contribuabili", a informat Ministerul Transporturilor intr-un comunicat de presa.
Separat, companiile britanice de transport Go-Ahead, FirstGroup si Stagecoach au anuntat ca nu mai pot face previziuni cu privire la profiturile lor in acest an in conditiile in care populatia a incetat sa mai calatoreasca cu trenurile si autobuzele.... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:42
Comisia Europeana a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza netranspunerii in legislatia nationala a celor doua directive aferente Pilonului Tehnic al Pachetului 4 Feroviar, respectiv Directiva de siguranta si Directiva de interoperabilitate.
Potrivit unei informari a Ministerului Transporturilor (MT), transmisa la solicitarea AGERPRES, autoritatile romane au primit din partea Executivului comunitar o scrisoare de somare in acest sens, care reprezinta prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar.
"In data de 23.07.2019, Comisia Europeana, prin Secretariatul General, a comunicat autoritatilor romane Scrisoarea de Somare in Cauza 2019/0239 - avand ca obiect necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia nationala a Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European si a Consiliului privind siguranta feroviara si in Cauza 2019/0238 - avand ca obiect necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia nationala a Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European si a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar in Uniunea Europeana. Ministerul Transporturilor a solicitat Comisiei Europene, prin Ministerul Afacerilor Externe, prelungirea termenului de raspuns (pana la data de 23.11.2019) la Scrisoarea de Somare mentionata mai sus, astfel incat, pana la primirea unui raspuns din partea CE (referitor la solicitarea de prelungire a termenului de raspuns), Ministerul Transporturilor va depune toate diligentele,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:20
Federatia Mecanicilor de Locomotiva si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania amana mitingul de protest care ar fi trebuit sa aiba loc miercuri in fata Ministerului Transporturilor, dupa ce, potrivit sindicalistilor, a fost rezolvata prima solicitare prin notificarea Comisiei Europene privind atribuirea directa a contractelor de servicii publice pentru transportul feroviar de calatori.
Potrivit unui comunicat al FMLR remis marti AGERPRES, celelalte trei revendicari trebuie intai discutate cu noul ministru al Transporturilor care va fi desemnat dupa data de 3 decembrie 2018.
"Precizam ca, desi primul motiv de protest este in curs de rezolvare, FSTFR (Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania) si FMLR vor urmari atent activitatea presedintelui ARF (Autoritatea pentru Reforma Feroviara, n.r.), domnul Gigi Gavrila, care a dat dovada de neseriozitate, chiar pe ultima suta de metri, in ceea ce priveste notificarea Comisiei Europene cu privire la intentia de atribuire directa a contractelor de servicii publice de transport feroviar de calatori.
Astfel, desi presedintele ARF a dat asigurari reprezentantului FSTFR ca pana in data de 16.11.2018 va da un raspuns catre sindicate privind notificarea Comisiei Europene pentru atribuirea directa a contractelor de servicii publice pentru transportul feroviar de calatori, pe care era obligat sa o faca, si care sa fie in concordanta cu textul notificarii, nu a facut acest lucru si a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 15:15
Transportul pe calea ferata in Austria nu functioneaza luni timp de doua ore, deoarece planificata greva a angajatilor nu a putut fi evitata in ultimul moment, transmite Reuters.
Angajatii OBB (operatorul national feroviar de calatori din Austria) solicita o majorare salariala anuala.
In conditiile in care sindicatele nu au furnizat detalii privind liniile ce vor fi afectate, compania nationala de cai ferate a anuntat ca va inchide complet transportul feroviar in Austria, un important nod de cale ferata pentru calatorii din tari ca Germania, Italia, Elvetia, Ungaria si Cehia.
"Se estimeaza ca vor fi intreruperi severe in Austria. Niciun tren nu va opera de la 12:00 P.M. la 2:00 P.M", se arata intr-un comunicat al OBB. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 13:54
Asociatia Pro Infrastructura trage un nou semnal de alarma in ceea ce priveste infrastructura feroviara din tara noastra: 75% din sine, 65% din poduri, 50% din terasamente si 90% din catenare au durata de viata expirata si au nevoie urgenta de reparatii capitale.
Potrivit unei postari de pe pagina de Facebook a asociatiei, "toata infrastructura feroviara romaneasca este aproape de colaps" si riscam ca, pana in 2030 - 2040, sa ramanem fara cale ferata.
"Asadar, liniile pot fi periculoase daca se exploateaza la parametri normali si, prin urmare, CFR Infrastructura este nevoita sa impuna sute de restrictii drastice de viteza si tonaj.
Astazi, avem peste 1.000 km restrictionati si sunt puncte unde trenurile trebuie sa incetineasca chiar si pana la 5 km/h ca sa nu deraieze!", scrie Pro Infrastructura.
De altfel, in postare se subliniaza riscul ridicat de accidente si este evocat raportul privind deraierea trenului Timisoara-Iasi, de anul trecut, care prezinta "o situatie dramatica".
"In ciuda acestor 'masuri', exista un risc ridicat de accidente. Acum cateva zile, AGIFER (organismul de investigatii feroviare) a publicat un raport final in cazul deraierii trenului IR1765 Timisoara-Iasi in gara Dej Calatori in septembrie 2017. Documentul prezinta o situatie dramatica.
Astfel, trenul care leaga Moldova de Ardeal si Banat a deraiat pe o linie care a fost reparata substantial ultima oara acum 30 de ani, adica in 1988! Sina era atat de degradata incat viteza maxima... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 13:35
Bulgaria si Romania aveau anul trecut cele mai slabe sisteme feroviare din Europa, conform indicelui 2017 European Railway Performance (RPI), publicat de firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), transmit site-ul swissinfo.ch si Xinhua.
Elvetia a avut si anul trecut cel mai bun sistem feroviar european, la fel ca si in 2012 si in 2015, cand au fost publicate precedentele rapoarte dedicate cailor ferate din Europa.
"Elvetia foloseste intensiv sistemul de cale ferata, in special pentru traficul de pasageri. De asemenea are un rating bun la calitatea serviciilor un calificativ foarte bun pentru siguranta", se arata in raportul BCG.
Ratingurile sunt de la 1 la 10 puncte. La categoria "cel putin sase puncte din zece" sunt cele mai bune sisteme feroviare europene: Elvetia (7,2 puncte), Danemarca (6,8 puncte), Finlanda (6,6 puncte), Austria si Germania (ambele cu 6,1 puncte), Suedia si Franta (ambele cu sase puncte).
In grupa de mijloc, categoria "4,5 - 6 puncte", se afla: Marea Britanie (5,4 puncte), Olanda (5,3 puncte), Luxemburg (5,2 puncte), Spania si Cehia (cinci puncte), Norvegia (4,9 puncte), Belgia (4,6 puncte) si Italia (4,5 puncte).
Sub 4,5 puncte sunt cele mai slabe sisteme feroviare europene: Lituania, Irlanda si Slovenia (toate cu 3,9 puncte), Ungaria (3,5 puncte), Letonia (3,4 puncte), Slovacia (3,2 puncte), Polonia (trei puncte), Portugalia (2,4 puncte), Romania si Bulgaria (ambele cu 1,9 puncte).
Raportul BCG pe 2017 ia in considerare... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:58
Circulatia feroviara ramane oprita, vineri dimineata, intre Viseul de Jos si Salva, judetul Bistrita -Nasaud, unde un tren de marfa a deraiat joi seara. Traficul feroviar este blocat si in judetul Dambovita. Probleme se inregistreaza si in traficul rutier pe mai multe drumuri.
Potrivit Centrului Infotrafic, circulatia rutiera se desfasoara ingreunat pe DN64, pe sensul de mers Ramnicu Valcea catre Baile Olanesti, in orasul Baile Olanesti, judetul Valcea, din cauza fisurilor majore la partea carosabila, in urma unei alunecari de teren.
Restrictia de circulatie este semnalizata corespunzator, traficul desfasurandu-se pe un fir alternativ pe celalalt sens, fiind montate semafoare pentru fluidizare.
In judetul Bacau, traficul se desfasoara cu dificultate pe DN12B pe sensul de mers Targu Ocna catre Slanic Moldova, la kilometrul 0+450 de metri, din cauza fisurilor majore la partea carosabila, in urma infiltrarii apei.
Circulatia feroviara ramane oprita pe sectia de cale ferata 409, intre Viseul de Jos si Salva, statia Dealul Stefanitei, in judetul Bistrita-Nasaud, pentru remedierea macazelor afectate in urma deraierii, in cursul zilei de joi, a unui tren de marfa incarcat cu cherestea.
Calatorii care, vineri dimineata, calatoresc cu trenurile R 4110 si R 4133, care circula in relatia Sighetu Marmatiei - Cluj Napoca, vor fi preluati de masini.
In judetul Dambovita, traficul feroviar este blocat pe sectia de cale ferata 904, intre statiile Fieni si Pietrosita, din... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 08:45