Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Franta va cere Comisiei Europene sa devanseze plata unor subventii de un miliard de euro pentru a-i ajuta pe fermieri sa faca fata secetei care afecteaza culturile si locurile de pasunat, a anuntat luni Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite Reuters.
Vremea excesiv de calduroasa din Franta va prelungi seceta care a afectat tara in ultimele luni, inclusiv generarea energiei nucleare si sectorul agricol. Saptamana trecuta, in 73 de departamente din cele 96 ale Frantei au fost instituite restrictii de apa, fiind interzise, printre altele, umplerea piscinelor, spalarea vehiculelor in alte locuri decat in spalatoriile profesionale, stropirea gradinii etc.
Deja seceta a afectat sever anul trecut recolta de cereale a celui mai mare producator din UE.
"Trebuie sa-i ajutam pe fermierii care se confrunta cu probleme in aceasta perioada dificila, in special pe cei care nu-si mai pot hrani animalele sau folosesc deja nutretul pus deoparte pentru toamna sau iarna", a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, intr-un interviu acordat publicatiei Le Parisien.
"In general, 50% din ajutorul legat de Politica Agricola Comuna (PAC) este alocat la mijlocul lunii octombrie. Vom cere UE sa majoreze acest procent de la 50% la 70% pana in 16 octombrie. Acesta va reprezenta un miliard de euro plati suplimentare in avans", a precizat Guillaume.
Franta este de departe cel mai mare beneficiar al PAC, cu un total de peste noua miliarde de euro pe an.
Cel... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 17:06
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va restitui fermierilor europeni 444 de milioane de euro, suma care initial a fost dedusa din platile directe pentru 2018 conform reglementarilor PAC (Politica Agricola Comuna) pentru crearea in acest an a rezervei de criza in sectorul agricol, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Chiar daca sectorul agricol s-a confruntat cu situatii critice in acest an, cum ar fi vremea extrema din timpul verii, nu a fost necesara deblocarea rezervei de criza in 2018 pentru a furniza un sprijin adecvat fermierilor europeni. Au fost luate masuri suplimentare de sprijin pentru a face fata situatiei dificile de pe piata pentru anumite sectoare finantate din bugetul PAC.
Pagubele provocate de conditiile meteo nefavorabile din timpul primaverii si verii au fost rezolvate prin intermediul altor masuri de care au beneficiat fermierii.
In august, Comisia Europeana a anuntat ca fermierii vor putea primi in avans platile directe si cele pentru dezvoltare rurala si se va acorda mai multa flexibilitate in utilizarea pamantului care in mod normal nu ar fi utilizat pentru productie, in scopul de a-si hrani animalele.
Seceta prelungita din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra productiei agricole, a nutretului pentru animale, ceea ce poate afecta bunastarea animalelor. In plus, reducerea cantitatii de nutret afecteaza veniturile fermierilor deoarece vor creste costurile cu furajele, considera Comisia Europeana.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 15:04
Comisia Europeana este alaturi de fermierii europeni in aceasta vara, deoarece ei se confrunta cu dificultati din cauza secetei extreme, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Fermierii vor putea primi in avans platile directe si cele pentru dezvoltare rurala si si se va acorda mai multa flexibilitate in utilizarea pamantului care in mod normal nu ar fi utilizat pentru productie, in scopul de a-si hrani animalele.
Seceta prelungita din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra productiei agricole, a nutretului pentru animale, ceea ce poate afecta bunastarea animalelor. In plus, reducerea cantitatii de nutret afecteaza veniturile fermierilor deoarece vor creste costurile cu furajele, considera Comisia Europeana.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: "Sunt foarte ingrijorat de aceste evolutii climatice, sunt in contact cu ministrii din tarile afectate, pentru a discuta situatia si a avea estimari la zi privind impactul secetei. Ca intotdeauna, Comisia Europeana este pregatita sa-i sprijine pe fermierii afectati de seceta printr-o serie de instrumente, inclusiv plati mai ridicate in avans, derogarea de la reglementarile ecologice si ajutor de stat. Politica Agricola Comuna (PAC) furnizeaza deja o retea de siguranta pentru fermierii care se confrunta cu evenimente imprevizibile. Incurajez toate statele membre sa ia in calcul toate masurile si actiunile posibile incluse in legislatie".
In cazul... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 17:55
Fermierii romani ar putea sa joace un rol mult mai important in privinta valorificarii productiei agricole, daca ar creste gradul de organizare a infrastructurii de colectare si stocare, a declarat, marti, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dacian Ciolos.
"Mi se pare o pierdere pentru producatorii agricoli din Romania pentru ca, din punct de vedere al volumului productiei pe care o reprezinta, ar putea sa joace un rol mult mai important daca ar fi mai organizati, nu doar din punct de vedere juridic, ci si al capacitatii de a colecta si de a stoca productia agricola pentru a negocia direct pe piata comercializarea acestei productii. Cresterea gradului de organizare a infrastructurii de colectare si stocare a productiei ar putea duce la o crestere a valorii adaugate a productiei de materie prima pentru agricultorii romani, adica o parte mai mare din pret sa le ramana lor", a spus Dacian Ciolos.
Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat ca aceasta problema se regaseste, in special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare si nu sunt asociati, ei fiind nevoiti sa-si vanda productia inca din campania agricola de recoltare.
"Obiectivul nostru prin PAC si prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea productiei, dezvoltarea capacitatilor de productie si astfel fermierii pot sa aiba o sansa mai mare atunci cand isi negociaza preturile. Este un pret cand negociezi o cantitate mica si... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:34
Fermierii care detin intre 5 si 30 de hectare vor primi din 2015 un sprijin mai mare pe suprafata prin introducerea platii redistributive, un nou mecanism prin care se incearca stimularea asocierii celor 800.000 de fermieri care detin intre 1 si 5 hectare si crearea unei clase medii in randul fermierilor.
"Din 2015 o sa dam o plata mai mare pentru fermierii care au o suprafata intre 5 si 30 de hectare, decat pentru cei care au intre 1 si 5 hectare. Noi vrem sa ii stimulam pe cei care au intre 1 si 5 hectare sa intre sa se asocieze si sa beneficieze de o plata mai mare. De exemplu, din calculele noastre cei care au intre 1 si 5 hectare, pot sa primeasca maxim 173 de euro pe hectar daca indeplinesc toate conditiile, iar cei care au intre 5 - 30 hectare pot sa primeasca 220 de euro pe hectar. Este stimulativ. Un fermier care are 4 hectare poate sa se asocieze cu vecinul ca sa ia 220 de euro pe hectar. Vrem sa cream clasa medie pentru ca inca sunt 800.000 de fermieri care detin intre 1 si 5 hectare si doar in jur de 30.000 de fermieri cu suprafete intre 5 si 30 de hectare", a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-un interviu referitor la prioritatile anului 2014.
Potrivit datelor MADR, cele patru categorii de plata pe suprafata care se vor aplica din 2015 sunt intre 1-5 ha, 5-30 ha, 30-60 ha si peste 60 ha, plata distributiva fiind acordata doar celor din a doua categorie.
Un fermier poate primi pana la 220 de euro/ha
In aceste... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 11:02
Marii fermieri romani au de ales pentru urmatorul exercitiu bugetar varianta care le aduce pierderi mai mici: reducerea cu 5% a subventiilor care depasesc 150.000 de euro sau mai multi bani pentru micii fermieri care au pana in 30 de hectare de teren.
Intr-o prima etapa de negocieri, reprezentantii asociatiilor de producatori par sa fi ales raul cel mai mic, deci sa primeasca subventii diferentiate fata de micii agricultori. Totusi, negocierile continua atat in tara cat si la nivelul Bruxelles-ului.
"Pot fi ambele variante sau poate sa nu fie niciuna", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat, dupa o intalnire cu reprezentantii celor mai mari asociatii de producatori agricoli din Romania, ca fermierii romani opteaza pentru o subventie de 177 de euro pe hectar agricultorilor care au pana in 30 de hectare si peste acest nivel, subventia sa fie de 150 de euro/ha.
"Exista un acord la care cred eu ca am ajuns astazi, de principiu, si anume acela ca fermierii care au suprafete de pana in 30 ha (...) sa poata primi un sprijin mai mare decat fermierii care au, sa spunem, 10.000 ha, 20.000 ha, 30.000 ha... Concret, pentru anul 2015, atunci cand va creste sprijinul european si va scadea ajutorul national de tranzitie, sprijinul calculat astazi, la o prima discutie, ar urma sa fie in cuantum de 177 de euro/ha pentru suprafete de pana la 30 ha. Pentru suprafetele mai... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 13:10
O serie de elemente care tin cont si de specificul Romaniei se regasesc in noua Politica Agricola Comuna (PAC), a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura.
"S-a luat in discutie convergenta platilor directe in Romania, unde exista un caz fericit pentru ca s-a pornit de la o medie asemanatoare. Prin noua reforma vorbim despre miscari bugetare si in interiorul fiecarui stat pentru re-echilibrarea platilor (...) In noua Politica Agricola Comuna (PAC) se regasesc o serie de elemente care tin cont si de specificul Romaniei", a afirmat Ciolos.
Potrivit comisarului european, in noua PAC apar elemente in premiera, cum ar fi conditionarea platilor de practicile agricole verzi, dar si aparitia unei subventii complementare acordata tinerilor fermieri, in primii cinci ani de instalare.
"Un alt element (n.r. discutat in negocierile privind reforma PAC) a fost cel de inverzire a platilor directe, respectiv conditionarea platilor de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar aceasta idee a fost acceptata. Pentru platile directe, am dat posibilitatea ca statele membre sa-si mentina sistemul de plata directa la hectar pana in 2020. Apar si alte elemente: o plata fixa, simplificata, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui sa completeze in fiecare an cereri de plata. Plata va fi fixa si aceeasi in fiecare an. Apoi, subventia complementara pentru tinerii fermieri care se instaleaza,... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 14:55
Romania va beneficia si in perioada 2014-2020 de subventii pe suprafata, iar autoritatile au posibilitatea de a orienta finantarea europeana acolo unde este nevoie de fonduri sau de acorda ajutoare cuplate.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, au prezentat, in cadrul unei sedinte de lucru, principalele directive ale noii Politici Agricole Comune si beneficiile directe pe care le are Romania din noua PAC pentru perioada 2014-2020.
Business24 va prezinta cele mai importante modificarile ale PAC si beneficiile Romaniei:
- Mentinerea platilor directe - Romania va continua sa beneficieze de subventii acordate pe hectar pana in 2020. In plus, fermierii romani vor beneficia si de pe urma convergentei subventiilor. Acesta se va face in sase ani, in loc de patru ani cum era prevazut la inceputul negocierilor. Pentru Romania inseamna o crestere graduala a subventiei de la 119 euro/ha in 2013 la 181 de euro/ha in 2020.
"La inceputul lui 2010, cand am ajuns la Bruxelles, discutia era cu cat sa reducem PAC, cu 20-30%, in contextul in care bugetul era afectat de criza. Obiectivul meu a fost sa obtin mentinerea bugetului, dar si ca tarile sa accepte o reducere a platilor directe. Alocarea bugetara totala cu PAC se reduce lejer, insa PAC este cel mai putin afectata, iar pentru statele membre care au plati directe mari aplicam alte reduceri pentru a putea a acorda subventii noilor state membre", a declarat... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:50