Epidemia de pesta porcina africana din China i-a ingrijorat pe consumatori si a dus inflatia la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, dar in aceasi timp a produs si unii castigatori, transmite Bloomberg.
Unul dintre acesti castigatori este Qin Yinglin presedintele companiei Muyuan Foodstuff Co. a carui avere s-a marit de peste patru ori in acest an ajungand la 8,6 miliarde dolari. Este averea cu cea mai rapida crestere din Bloomberg Billionaires Index, un clasament al celor mai bogati 500 de oameni ai planetei.
Preturile angro la carnea de porc s-au dublat in acest an, potrivit datelor Ministerului chinez al Comertului, ceea ce a alimentat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din ultimii sapte ani in conditiile in care epidemia de pesta porcina africana a condus la sacrificarea a milioane de porci.
Profitul companiei Muyuan Foodstuff Co. a crescut cu 260% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, in principal ca urmare a cresterii pretului la carnea de porc. Aceasta companie si alti mari producatori si-au majorat cota de piata pe seama micilor firme care au fost nevoite sa isi vanda afacerile din cauza pierderilor, sustin analistii de la Fitch Ratings.
"Unele companii sunt intr-o situatie dificila pentru ca nu pot sa isi reproduca efectivele de porci. Insa alte companii trec printr-o perioada de profitabilitate excelenta", subliniaza analistul Fitch, Li Chen.
Nascut in 1965 in provincia Henan si absolvent al... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 12:47
Uniunea Europeana si China au incheiat miercuri negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicatii geografice (IG) europene in China si a 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Forul comunitar preconizeaza ca acest acord de referinta va avea ca rezultat beneficii comerciale reciproce si o cerere pentru produse de inalta calitate de ambele parti. Concretizare a angajamentului asumat in cadrul ultimei reuniuni la nivel inalt UE-China din aprilie 2019, acest acord este un exemplu de cooperare intre Uniunea Europeana si Republica Populara Chineza, reflectand deschiderea si aderarea celor doua parti la normele internationale ca baza pentru relatiile comerciale, se mentioneaza in comunicat.
China este a doua destinatie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezinta o valoare de 12,8 miliarde de euro (in perioada septembrie 2018 - august 2019). Este, de asemenea, a doua destinatie a exporturilor UE de produse protejate ca indicatii geografice, reprezentand 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare si bauturile spirtoase.
Piata chineza este o piata cu un puternic potential de crestere pentru alimentele si bauturile europene, cu o clasa de mijloc in crestere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice si de inalta calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicatii geografice propriu, bine... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:51
Preturile la snitele, carnati si friptura de porc au crescut exploziv in Germania din cauza epidemiei de pesta porcina africana din China, transmite DPA.
In ultimele 12 luni pesta porcina africana a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare producator si consumator mondial de carne porc. Autoritatile de la Beijing sustin ca 100 milioane de porci infectati cu pesta porcina africana au fost sacrificati de la descoperirea virusului in 2018.
"Este cea mai periculoasa epidemie cu care s-a confruntat industria carnii de porc", sustine expertul Cui Ernan, de la firma de consultanta GavekalDragonomics din Beijing. Jumatate din efectivele de porci din China au fost distruse astfel ca nici macar piata mondiala nu este suficienta pentru a acoperi deficitul de aprovizionare in cea mai populata tara a lumii.
Importatorii din China au inceput sa cumpere carne de porc de peste tot, din Brazilia, SUA si chiar din Europa. Insa in timp ce fermierii germani sunt fericiti ca preturile au crescut, totusi consumatorii trebuie sa cheltuie mai mult atunci cand merg la macelar.
In luna septembrie, preturile la carnea de porc au crescut cu 8,3% comparativ cu aceiasi luna a anului trecut, sustine Thomas Els de la firma Agricultural Market Information Society (AMI) din Bonn.
Pe ansamblu, preturile la carne si carnati au crescut cu 5,4% in aceasta perioada. In prezent kilogramul de carne tocata de porc cota 5,81 euro, comparativ cu 5,38 euro in urma cu un an. Similar, un snitel... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 11:29
Administratia Trump a anuntat, marti, ca amana impunerea de tarife de 10% importurilor de laptopuri, telefoane mobile, console de jocuri si alte produse din China, renuntand brusc la pozitia dura fata de relatia comerciala cu Beijingul.
Administratia americana va aplica in continuare tarife de 10% pentru majoritatea importurilor de 300 de miliarde de dolari, publicand o lista de 122 de pagini cu produse care vor fi penalizate de la 1 septembrie, intre care smartwatch-uri.
Masura Biroului Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite a fost publicata la numai cateva minute dupa ce Ministerul Comertului din China a anuntat ca premierul Liu He a discutat la telefon cu oficiali americani din domeniul comertului.
Amanarea tarifelor care ar fi urmat sa intre in vigoare la inceputul lunii septembrie ofera o anumita usurare pentru retaileri. Desi majoritarea magazinelor si-au facut stocuri de marfuri pentru Sarbatori, unii ar fi suportat tarifele noi la sfarsitul sezonului de cumparaturi.
"Facem acest lucru pentru sezonul Craciunului, pentru eventualitatea in care tarifele ar fi avut impact asupra cumparatorilor americani", a declarat Trump reporterilor, in timp ce se pregatea sa plece din New Jersey la un eveniment din Pittsburgh.
Decizia a venit la mai putin de doua saptamani dupa ce Trump a anuntat pe 1 august ca va impune tarife de 10% pentru importuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari, acuzand ca Beijingul nu si-a respectat promisiunea sa... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 08:34
Spre deosebire alte milioane de fermieri americani, cultivatorii de usturoi profita de pe urma razboiului comercial cu China si au salutat ultimele masuri decise de presedintele Donald Trump in aceasta disputa comerciala, transmite Reuters.
Vanzarile de usturoi cultivat in California sunt in crestere acum dupa mai multe decenii in care au pierdut teren in fata importurilor chineze mai ieftine.
Vanzarile ar urma sa creasca si mai mult avand in vedere ca usturoiul din China va fi vizat de tarife vamale si mai mari, iar un sfarsit al razboiului comercial dintre SUA si China nu se intrevede.
"Intr-o lume perfecta am dori ca aceste tarife sa devina permanente", declara Ken Christopher, vicepresedintele firmei de familie Christopher Ranch, cel mai mare dintre cei trei producatori de usturoi care au mai ramas pe piata din SUA.
In timp ce multi alti fermieri sufera de pe urma razboiului comercial pentru ca se bazeaza foarte mult pe exporturile spre China, cultivatorii americani de usturoi profita de aceasta disputa pentru ca se bazeaza in mare parte pe vanzarile de pe piata interna.
Tarifele vamale aplicate usturoiului din China au crescut de la 10 pana la 25% incepand cu data de 9 mai 2019, atunci cand autoritatile de la Washington au majorat tarifele pentru produse chineze in valoare de 200 miliarde dolari si au spulberat sperantele privind o solutionare rapida a disputelor comerciale cu Beijingul.
In timp ce cultivatorii de soia boabe din zona Midwest a SUA... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:37
Presedintele american Donald Trump a anuntat luni seara ca vor fi taxate cu 10% alte importuri din China in SUA in valoare de 200 de miliarde de dolari, informeaza agentiile internationale de presa.
Intr-un comunicat transmis de Casa Alba, Trump a afirmat ca a cerut reprezentantului SUA pentru comert sa stabileasca produsele care vor fi supuse noilor taxe si a explicat ca acestea vor fi aplicate ca reactie la decizia Chinei de a majora tarifele asupra unor marfuri americane care valoreaza 50 de miliarde de dolari.
"Dupa ce se va incheia procesul legal, aceste tarife vor intra in vigoare daca China refuza sa isi modifice practicile si de asemenea daca insista sa continue cu noile tarife anuntate recent", a precizat presedintele. "Aparent, China nu are intentia de a-si schimba practicile incorecte legate de achizitionarea proprietatilor intelectuale si tehnologiei americane. In loc sa modifice aceste practici, ameninta acum firme, muncitori si fermieri din Statele Unite care nu au facut nimic rau", a adaugat el.
Vinerea trecuta, Trump a declarat ca va continua procesul de taxare cu 25% a unor produse chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari. Beijingul a reactionat prin masuri de retorsiune.
SUA si China par sa se indrepte spre un conflict comercial deschis, remarca Reuters. Negocierile nu au reusit sa rezolve plangerile partii americane privind politica industriala a Chinei, accesul pe piata chineza si deficitul de 375 de miliarde de dolari inregistrat... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:09
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat joi ca a ordonat administratiei americane sa analizeze impunerea unor taxe suplimentare in valoare de 100 de miliarde de dolari asupra importurilor din China.
Masurile vor fi luate "avand in vedere represaliile incorecte ale Chinei" la tariful de 25% impus saptamana aceasta de Washington la importul unor produse chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari, informeaza DPA.
"In loc sa isi corecteze comportamentul incorect, China a ales sa ne loveasca fermierii si producatorii", a declarat presedintele american.
El a precizat ca i-a cerut reprezentantului SUA pentru comert, Robert Lightizer, sa determine daca ar fi corecte tarife suplimentare de 100 de miliarde de dolari si caror produse li s-ar putea aplica.
De asemenea, Trump i-a cerut secretarului pentru agricultura, Sonny Perdue, sa implementeze un plan pentru protectia fermierilor si a intereselor agricole ale SUA.
China a aplicat saptamana aceasta tarife de retorsiune asupra unor importuri din SUA in valoare de 50 de miliarde de dolari, inclusiv pentru produse cheie cum ar fi soia, graul, avioanele utilitare si produsele chimice pentru agricultura.
De asemenea, potrivit AFP, Beijingul a reclamat Statele Unite la Organizatia Mondiala a Comertului.
China a reactionat dupa ce Washingtonul a prezentat o lista cu 1300 de produse chinezesti carora li se vor aplica tarife; sunt vizate importuri in domeniul aerospatial, al tehnologiei informatiilor... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 10:53
Fermierii din zonele rurale din China pot sa isi caute parteneri in mediul online, gratie unui program de dezvoltare initiat de gigantul IT Alibaba.
Pentru proiectul pilot a fost aleasa inca de anul trecut zona Shawan din regiunea autonoma uigura Xinjiang, localnicii primind instructiuni despre cum sa cumpere si sa vanda online, informeaza Daily Sabah.
200.000 de localnici din zona rurala a regiunii Xingjiang pot apela la centrul regional de e-commerce deschis de Alibaba ca sa afle cum pot vinde produsele din gospodariile lor.
Zona este vestita pentru piperul rosu si fructele uscate conservate de localnici dupa retete traditionale.
426 de fermieri locali au inceput deja sa vanda produsele agro-alimentare prin intermediul platformei comerciale Alibaba, iar veniturile raportate in regiune au crescut cu 120 milioane yuani (18 milioane dolari).
Succesul inregistrat de centrul de comert online din Shawan a convins autoritatile din regiunea autonoma sa continue proiectul si in alte zone, in vreme ce oficialii din alte regiuni ale Chinei, Yining, Kashgar si Hotan, au in plan initierea unor programe similare pentru a convinge forta de munca locala sa revina acasa sa sa nu mai migreze spre marile orase din China.
Dezvoltarea programelor de comert online in mediul rural este sustinuta de guvernul de la Beiing care a alocat anul acesta nu mai putin de 2 miliarde yuani (267 milioane dolari) pentru crearea unor astfel de centre in peste 200 de zone rurale situate in... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 08:05
Comunismul lupta impotriva boierimii, un principiu pe care romanii l-au invatat pe calea cea mai grea in cei 50 de ani de regim autoritar si care, de altfel, a fost aplicat de toate statele comuniste, inclusiv de vasta China. Iata insa ca astazi, comunismul nu mai este ce a fost odata.
In luna ianuarie, la unul dintre cele mai urmarite spectacole TV - transmis cu ocazia noului an chinez - telespectatorii au putut urmari o scena de balet din epoca Mao, unde mai multi tineri tarani luptau impotriva mosierilor despotici. Astfel, au putut vedea o intoarcere la trecutul radical al partidului, dar cativa s-au plans de stereotipul "mosierilor"... Atat chinezii de rand, cat si membrii Partidului Comunist au inceput sa-si schimbe perceptia despre familiile care detin suprafete mari de teren agricol.
Mai mult, concepte precum "ferma familiala" au intrat in vocabularul partidului si nu se refera micile suprafete detinute de o familie, caracteristice mediului rural chinez, ci la activitati agricole pe scara mult mai mare, specifice mai multor tari, cum ar fi cele din Europa sau chiar America, observa jurnalistii de la The Economist.
Aceasta schimbare de viziune a fost sustinuta chiar de catre o directiva a Partidului Comunist, cunoscuta ca "documentul numarul unu", un nume traditional pentru noile linii politice dintr-un nou an. Aici se spune ca partidul trebuie sa acorde "incurajare si sprijin" pentru consolidarea fermelor familiale.
China vrea sa "importe" experienta... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:53